Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O wyższości shoutboxa nad... |
Wersja do druku |
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-08-2009, 12:01
|
|
|
zonk486 napisał/a: | Co do IRC, które chyba nie działa, bo i tak nikogo na nim nie ma, to nie był najlepszy pomysł, bo i tak na nim nic się nie dzieje. |
Rybko puszysta, to, że Ty wchodzisz tam w środku dnia, kiedy ludzie mają lepsze zajęcia niż ślępienie w monitor, nie oznacza, że IRC nie spełnia swojej funkcji.
I ranyboskie, weźcie ten temat zamknijcie albo co. Ile razy można tego samego zleżałego kotleta odgrzewać... |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 16-08-2009, 12:30
|
|
|
zonk486 napisał/a: | błąd panie przedmówco, ponieważ Shoutbox byłby "zbiorem" najaktualniejszych informacji | Błąd. Aktualne wiadomości byłyby widoczne dość krótko, a potem zostałyby przywalone masą innego tekstu. Innymi słowy - jeśli potrzebuje się na wczoraj odpowiedzi na nurtujące pytanie, albo chce się na szybko umówić na partię jakiejś gry sieciowej, to SB jest dobrym rozwiązaniem. Przy aktywnym forum "aktualność" wiadomości z SB wynosi z godzinę,dwie - potem wiadomość znika z widocznego okienka. Kilkanaście godzin później zostanie tak skutecznie ukryte w powodzi innego tekstu, że będzie ją trudno znaleźć nawet w archiwum. Dlatego, jeśli chce się zamieścić pytanie/informacje które mają być ważne dłużej niż przez kilka godzin, lepiej skorzystać z forum.
Pomijam już fakt, że (sądząc po innych Shoutboxach) tak z 90% wiadomości to byłby normalny chat - rozmowy które tracą aktualność chwilę po wypowiedzeniu (i najczęściej nie mają konkretnego celu ani tematu).
zonk486 napisał/a: | Co do IRC, które chyba nie działa, bo i tak nikogo na nim nie ma, to nie był najlepszy pomysł, bo i tak na nim nic się nie dzieje. |
Irc działa całkiem dobrze, ale jego aktywność zaczyna się zwykle po godzinie 20-tej (wtedy zwykła dopiero się pojawiać większość redakcji - a reszta aktywnych użytkowników jak na razie się do tego harmonogramu dostosowuje). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-08-2009, 12:49
|
|
|
Zonkcośtam napisał/a: | błąd panie przedmówco, ponieważ Shoutbox byłby "zbiorem" najaktualniejszych informacji |
Naprawdę nie widzę potrzeby posiadania przez nas medium do przekazywania informacji aktualnych przez kilka-kilkanaście godzin - bo właśnie tym jest shoutbox. Forum jest o anime, informacje przedawniające się najszybciej dotyczą kolejnych odcinków wychodzących nowości i są "zdatne do spożycia" przez przynajmniej cały 1 sezon. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 16-08-2009, 12:53
|
|
|
Shoutbox jest o tyle niedobry, że z dobrej strony internetowej potrafi zrobić chałę i wprowadzić chaos. Na irca nikt do tej pory nie narzeka. Nie widzę potrzeby posiadania shoutboxa na tanuku. |
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-08-2009, 13:58
|
|
|
Dodam tylko, że do IRCa nie jest wymagany osobny program - wystarczy zwykła przeglądarka internetowa. Kilka przykładów: PJIRC, qchat (linki do obu w nagłówku forum), Mibbit, Chatzilla w FF, klient IRCa w Operze. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-08-2009, 18:50
|
|
|
A figa, Crack, siedzę w tym momencie na komputerze, na którym irc via przeglądarka (Mozilla) nie chce się włączyć, a przy kliknięciu na qc wyskakuje informacja o zagrożeniu komputera. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-08-2009, 20:05
|
|
|
Ja chciałem tylko przypomnieć, ten temat został wydzielony z jakiegoś bodaj ogłoszenia, gdzie ludzie zaczęli krytykować shoutbox na stronie, jako niepotrzebny ficzer. Nikt nigdzie nie sugerował (znowu), że takowy powinien pojawić się na Tanuku. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 16-08-2009, 20:17
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Nikt nigdzie nie sugerował (znowu), że takowy powinien pojawić się na Tanuku. |
Podkreślam to, bo po przeczytaniu postu Ysena (drugiego akapitu) odniosłem wrażenie, jakbym ja coś proponował. A tak nie było.
Jeszcze jedna funkcja SB:
Linkowanie. Czegokolwiek. Joemonstera, YT, jakiś innych mniej popwranych politycznie tresci, jak obrazki z czanów. Jak tak przejrzałem SB tego community dow, o którym mówiłem, to tak z 60% to linki, a 20% to komentarze do nich. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-08-2009, 12:04
|
|
|
No tak, Ta wspomniana wyżej funkcja shoutboxa to jeszcze jeden dobry powód, aby tego nie montować. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 17-08-2009, 12:49
|
|
|
Dlaczego? Moim zdaniem to bardzo łatwa i słuszna droga do podzielenia się jakimiś śmiesznymi filmikami. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-08-2009, 13:10
|
|
|
Slova, moderacja na forum tanuki jest dość restrykcyjna, ale przez to jest ordnung. Jednak moderatorzy to zwykli ludzie ze swoimi zajęciami i utrzymywanie porządku forum pewnie i tak zabiera im sporo czasu. Wyobrażasz sobie, że musieliby jeszcze być czujni odnośnie treści wrzucanych na SB? Ja nie. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 17-08-2009, 13:42
|
|
|
Ale tutaj mówimy o shoutboxie, a nie o jego możliwości czy niemożliwości wprowadzenia na tanuka, w tym sensie także pisałem swój post i nic nie sugeruję.
Keii napisał/a: | Wyobrażasz sobie, że musieliby jeszcze być czujni odnośnie treści wrzucanych na SB? |
Yyy, ale po co? Na większości for, na których jest SB i na których się udzielam, panuje raczej luźna atmosfera, a SB czy offtopic są w całości lub nawet częściowo wyłączone z regulaminu, żeby dzicz się tam wyszaleć mogła. Oczywiście kilka razy bany za to, co w SB poleciały, ale to wyjątki.
Sb samo w sobie jest niepoważne i tak należy też traktować tresci tam zamieszczane.
Żeby zobrazować co mówię, dzisiejszy wycinek SB z forum polskiego community Dawn of War.
[Dzisiaj 0:18] swirekster: SZYKUJ SIE I KOCHAJ POLSKI JAZZ DZIOŁCHO !!!!
[Dzisiaj 0:25] Kazak: litości...
[Dzisiaj 0:44] swirekster: spac juz !
[Dzisiaj 1:00] sacredl: no to idz gimbusie grzecznie do lozeczka
[Dzisiaj 1:08] coolzyg: ej iktorn wrzucil swoja fotencje na avka
[Dzisiaj 1:12] swirekster: o, iktorn nie jest narysowany?
[Dzisiaj 1:50] eglume: http://dow.woox.pl/topics...vt703.htm#15351 proszę o pomoc muszę grać
[Dzisiaj 2:05] Jaracz: tam przypadkiem nie trzeba tylko budynkow teleportowac i tyle?
[Dzisiaj 2:12] eglume: jak sie teleportuje budynki ?
[Dzisiaj 2:13] eglume: można tylko przenieść ale to musi byc obok stronghold albo capture point..
[Dzisiaj 2:16] eglume: hahaha tam się da przecieć wybudować LOl ale zemnie....
[Dzisiaj 14:22] Jaracz: ivan perfekcyjnie zabije wszystkie dyskusje na tym forum
[Dzisiaj 14:29] Jaracz: jaki smierdzacy kloc. flugi zadne nie lecialy, nikt nie prosil o zamkniecie tematu, ale zamknal i ch[]
[Dzisiaj 14:32] Da_Red_Wunz: Forum nie jest do rozmawiania o dowie, tylko o chińskich bajkach. Jak Ci się to nie podoba to won na cadiana
I jeszcze z ostatniej chwili, nawet powiazane z tym tematem
Dzisiaj 14:38] Jaracz: k[], SHOUTBOX JEST DO ROZMAWIANIA O SHOUTBOXIE WIEC ZAWRZYJ GEBE
Wiem, nie musi się podobać, ale ja to lubię. Widać, że ludzie są zżyci ze sobą, a to właśnie dzięki SB. W tym przypadku spełnia on podobną rolę do irca. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-08-2009, 14:19
|
|
|
Brrr, koszmar. Cieszę się, że u nas tego nie ma. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 17-08-2009, 14:38
|
|
|
Teukros napisał/a: | koszmar |
W którym miejscu? Specjalnie wybrałem raczej lekki fragment. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-08-2009, 14:49
|
|
|
Tym bardziej działa to jako argument raczej zniechęcający. To, że wybrałeś fragment w którym obrzucają się odpadkami zamiast czymś gorszym to akurat marna pociecha. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|