FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
  O wyższości shoutboxa nad...
Wersja do druku
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 17-08-2009, 14:55   

Slova, jeśli to, co podałeś, jest lekkim fragmentem, to ja nie chcę wiedzieć, co nim nie jest. Naprawdę, to, co podałeś, to bardzo negatywny przykład. Shoutbox jest niefunkcjonalny, niepotrzebny, chaotyczny, a ludzie w nim piszący nagminnie zapominają o kulturze, nie mówiąc już o plogonkach.

G.F.

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 17-08-2009, 14:58   

Cytat:
Naprawdę, to, co podałeś, to bardzo negatywny przykład. Shoutbox jest niefunkcjonalny, niepotrzebny, chaotyczny, a ludzie w nim piszący nagminnie zapominają o kulturze, nie mówiąc już o plogonkach. Nie chciałabym widzieć tego dziadostwa na Tanuki.

Przecież na IRCu też tak może być, równie dobrze...
Z resztą, ja i tak na SB na pewnym forum wiele wieczorków przesiedziałem, gadając z świetną ekipą.

Altruista
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-08-2009, 15:51   

Widzę, że redakcja jest przeciwna Sb, a zwykli użytkownicy tak nie jednoznacznie się wypowiadają, choć niektórzy są za skrzynią. Czasami trzeba forumowiczom dogadzać, oj trzeba ;-)

Ja z Sb miałem do czynienia z trzy razy(na trzech rożnych forach o tematyce sportowej). Na dwóch forach w SB ludzie wypisywali setki bzdur, wykazując się dodatkowo brakiem kultury osobistej. Na jednym za to pisali w miarę rozsądnie i spamu jako takiego nie było. Za wielkiego doświadczenia z tą skrzynią nie mam, ale w ciemno mogę założyć, że społeczność Tanuki potrafiła by się tam zachować - w sumie nie muszę tego pisać, bo to jest oczywista oczywistość.

A mam jeszcze pytanko do Moderacji. Załóżmy hipotetycznie, że jest możliwość by SB się na forum pojawiło i niezależnie od waszego stosunku do niego, to dalibyście radę pilnować w nim porządku? Czy też nie?
Jeśli tak, to jestem za SB( musiał by być tylko dla niego wprowadzony jakiś okres próbny). Jeśli natomiast nie, bo obowiązki by wam nie pozwalały na skuteczny jego nadzór, to będę przeciwny - bo po co się męczyć dodatkowo.
Swoją drogą to SB da się pilnować?
Powrót do góry
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 17-08-2009, 16:18   

Zasadniczo Shoutbox nie jest taki straszny. Zależy od ludzi. Obeserwuje dwa fora. W jednym jestem modem. Powiem nie jest żle.
Minusem Shoutboxa jest zmniejszenie aktywności w tematach. Zamiast użytkownicy pisać posty. To walą wiadomości na shoutboxa.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 17-08-2009, 16:30   

Yy, akurat ten fragment, który podałem, nie jest niczym niezwykłym, takie same nastroje panują w postach. Wiem, że to nie jest pozytywne, ale, cholera, na tamto forum sporo ludzi wchodzii tylko po to, by się rozerwać i oderwać od tego, co wy nazywacie kulturą, a dla mnie jest wymogiem, który często mocno ciąży.
Właśnie na SB łatwo się rozerwać. To co mówi dred to fakt, zwłaszcza, że na SB łatwo można komentować różne zaistniałe na forum sytuacje bez śmiecenia niepotrzebnymi postami.
Chaos? Jakoś jeszcze nigdy nie pogubiłem się w rozmowach na SB. Szczerze mówiąc, to takie tempo nawet bardziej mi odpowiada. Nie będę ukrywał, że często gubię się w tanukowym ircu, gdy kilka wiadomości na minute w SB daje czas do namysłu.
Ogonki? Kto chce, ten stawia, kto nie chce, ten nie robi. Ja pisząc posty często (jak widać) po prostu nie zgrywam na raz altu z literką, na Ircu tym bardziej. A na SB? masz pan opcję edit, patrzysz, że zgubiłeś ogonek, kilka sekund i po problemie. W przykładzie, który podałem, wiele userów narzekało na brak funkcji edytuj, gdyż nie mogli poprawiać literówek. Oczywiście później edycję dodano.
Funkcjonalność? Piszesz, wysyłasz, myślisz, czytasz, nie ma pośpiechu. Czego jeszcze chcieć?
O kulturze już pisałem. Kwestia forum, na jakim jest. Ja tam lubie sobie czasem poflejmować.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zonk486 Płeć:Mężczyzna
Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-08-2009, 15:02   

kwestię Moderacji zostawmy może na inną rozmowę, ponieważ nawet nikomu z Modów nawet nie chce się zastanowić się nad powstaniem SB, mimo tego, że często od szybkości zależy to, czy wiadomość jest aktualna. co do porządku na forum, to jestem zdania że shoutbox załatwiłby cały śmietnik forumowy, który mimo "bardzo restrykcyjnej moderacji forum", nadal się pojawia. Często nawet nie wiem, czy dany temat jest tym tematem, którego oczekiwałem, czy offtopem, który powinno się wywalić. Po wstawieniu Shoutboxa offtop trafia do shoutboxa, a na forum jest temat, którego oczekuję. Chaos pojawia się wtedy, gdy moderacja pilnuje za mało lub pilnuje za bardzo (ale wtedy staje się cenzorem).

wyższością Shoutboxa mogłoby być więc to, że "Moderacja" nie musiałaby się wysilać na to, że ktoś pisze temat, a w końcu i tak robi się offtop... poza tym moderacja nie musiałaby się interesować Shoutboxem, bo i tak (z tego co widzę) twierdzi, że to jest ZŁO TEGO ŚWIATA!!!

Ostatnio zmieniony przez zonk486 dnia 28-08-2009, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1281908
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 28-08-2009, 15:05   

Cytat:
kwestię Moderacji zostawmy może na inną rozmowę, ponieważ nawet nikomu z Modów nawet nie chce się zastanowić się nad powstaniem SB
Ponieważ od kilku lat co roku ktoś próbuje...
Dwa, jako moderator przypominam, że temat NIE jest o tym, czy na Tanuku ma być SB tylko o "wyższości shoutboxa nad... wszystkim pozostałym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu