Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Manga i matura |
Wersja do druku |
Yaive
|
Wysłany: 25-09-2010, 19:07
|
|
|
Wiesz, mam zasadę, że nie mówię o rzeczach, o których nic nie wiem. Nie oceniam i nie krytykuję tego, czego nie znam, w związku z czym nie wszystko, co oglądam, oglądam dla przyjemności i nie widzę nic wstydliwego w oglądaniu takiego rodzaju anime. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-09-2010, 19:13
|
|
|
Keii napisał/a: | Inna sprawa, że to polonista namawiał mnie, żebym oparł prezentację na anime (i żebym poszedł na japonistykę ;), po tym jak ze znajomym przeprowadziliśmy dwugodzinną lekcję o animacji i komiksie w Japonii, który to temat wyszedł od Biblii Pauperum. Zakończyło się wyświetleniem pierwszego odcinka FMA. Polonista był wręcz zauroczony. |
Też tak raz zrobiłem, ale ja poświęciłem się i przyciągnąłem kilka egzemplarzy MangaZynu i parę tomików mang ze sobą.
Aha, Keii, witaj w klubie, ja swoją pracę stworzyłem w dniu egzaminu w czasie od ósmej do dziesiątej rano. Czuć dobrze człowiek. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-09-2010, 19:25
|
|
|
Fajnie mieliście, mnie polonistka kazała pisać pół roku wcześniej. Ręcznie. Pisałam i przeklinałam.
Ad rem: wszelkie "wpływy literatury zachodniej na anime" to śliski temat, bo trudno z czystym sumieniem powiedzieć, że przy większości ekranizacji reżyser i scenarzysta wiedział co robi. RomeoxJuliet jest tego dobrym przykładem. Jeśli ograniczymy się do przemyślanych adaptacji zostaje nam chyba WMT. Tu masz dłuższą dyskusję
http://www.animenewsnetwork.com/bbs/phpBB2/viewtopic.php?t=134768 |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-09-2010, 19:58
|
|
|
Błąd, Eire, zazwyczaj reżyser i scenarzysta wiedzą, co robią, po prostu taka natura Japończyka, że muszą z czymś przeholować, przez co efekt końcowy się gaijinom nie spodoba. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-09-2010, 20:02
|
|
|
Jeśli nawet to efekt końcowy jest zazwyczaj dość dziwaczny i do omawiania innego niż w gronie fanów zazwyczaj się nie nadaje. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 25-09-2010, 20:24
|
|
|
Ja mam już od przeszło dwóch lat gotową prezentację maturalną, temat własny "Motywy biblijne w muzyce heavy-metalowej". Nie opierałem na zespołach stricte chrześcijańskich, bo to by było zbyt łatwe.
Wersje "demo" mojego przemówienia prezentowałem mojej polonistce, przywlokłem na lekcje winyle. Podobało się widowni. ^_^
Uważam, że warto robić prezentacje maturalne opierając się na swoim hobby, oczywiście w ramach możliwości. Nie ma sensu na przykład robić coś z niczego. Choćby zastanawiałem się nad pracą "Motywy biblijne w japońskich grach RPG". I co mi wyszło? Mamy Mędrców ze Wschodu w Chrono Triggerze, ale poza imionami, tyle nawiązań do Biblii. I dalej w las tym gorzej... Choć, ciekawie by było z tematem "Motyw faustowski w anime/japońskich grach". Może się to przyda maturzystom. :] |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 26-09-2010, 00:03
|
|
|
Yaive napisał/a: | Keii napisał/a: | A to nie jest już tak, że polonista może co najwyżej wysłać propozycje tematów autorstwa uczniów do CKE/OKE? Jeśli w tym względzie nic się nie zmieniło, to marne szanse, że Twój temat przejdzie. |
Jeżeli dobrze zrozumiałam, a wcale nie jest wykluczone, że tak nie było, to raczej nauczyciele poloniści zasiadają w swoim kółeczku wzajemnej adoracji i dyskutują który z zaproponowanych tematów wpisać na szkolną listę. |
Niet, Keii is right. Temat musi być wysłany i zaakceptowany przez OKE/CKE. Poloniści nie mogą go sobie ot tak wpisać na listę (co najwyżej mogą na wstępie uznać, że temat kompletnie się nie nadaje i nie warto go wysyłać, bo i tak nie zostanie zaakceptowany). |
|
|
|
|
|
Wiewiór
irish mastah
|
Wysłany: 01-10-2010, 10:02
|
|
|
Yaive zastanów się w sumie co chcesz osiągnąć tą prezentacją. Z tego co wiem to chyba żaden kierunek nie bierze pod uwagę oceny z tejże. Jest tylko kwestia jej zaliczenia. Jeżeli chcesz mieć to szybko z głowy to lepiej polecieć jakimś umiarkowanie ciekawym tematem ogólnym. Jeśli jednak czujesz przypływ ambicji (o jak dobrze to znam!) to próbuj przeforsować swój temat i módl się, żeby cię nie oblali (w przypadku skrajnie konserwatywnego gremium) i baw się na całego ;D
Moja rada i warte do zapamiętania hasło na maturę - ograniczenie tematu. Zastanów się dokładnie, o jakim zjawisku chcesz powiedzieć. Tworzenie tematu typu "Wpływ m&a na kulturę europejską" jest tematem rzeką i jest to bardzo niebezpieczne, bo mogą cię zahaczyć o cokolwiek. A może się też zdarzyć, ze ktoś w komisji będzie się orientował w tej materii (albo będzie mu się wydawało, ze się orientuje) i wtedy mogiła. Zatem radzę temat mocno przemyśleć i skonkretyzować albo dodać takie fajne coś na koniec: "na wybranych przykładach" ;D |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|