Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Manga i matura |
Wersja do druku |
Yaive
|
Wysłany: 23-09-2010, 17:53 Manga i matura
|
|
|
Otóż dzisiaj zaczęłam nastrajać się do matury ustnej z języka polskiego. Myślę, że fajnie byłoby znaleźć temat, który zgadzałby się z moimi zainteresowaniami i w drodze eliminacji doszłam do wniosku, że właściwie można by się podpierać mangą i anime. Próbował ktoś kiedyś? Czy nie było problemów z akceptacją tematu (jakie? jaki temat?), jakie były reakcje komisji? Czy wybór tematu jakoś znacząco wpłynął na ocenę całości? |
|
|
|
|
|
Shadow Dancer
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-09-2010, 19:19
|
|
|
Cóż nie wydaje mi się żeby ktoś u mnie w szkole próbował takiego tematu, ale zapewne tylko dlatego, że manga nie cieszyła się u nas zbyt dużą popularnością, a większość szła na łatwiznę i wybierała temat z listy. Co do listy - jest już podana? Są tak jakiekolwiek tematy związane z m&a? Jeśli tak to nie widzę przeszkód. A jeśli nie to tym bardziej :D Myślę, że samo zaproponowanie nowego tematu zainteresowałoby komisję. Z drugiej strony ciężko byłoby przygotować prezentację dla ludzi, którzy zapewne nie mają o mandze zielonego pojęcia. Ja sama wybrałam temat "Kreacja świata w literaturze fantasy" i - według mnie - ze względu na całkowite nieobeznanie komisji z tematem zostałam zniszczona pytaniami typu: Jak dzielimy mity... (Moja wypowiedz zawierała jedno zdanie dotyczące mitów - coś w stylu: "literatura fantasy często czerpie z mitologi"...). Także samo proponowanie tematu tak odrębnego od wszystkiego czego nas nauczają jest raczej ryzykowne, nie mówiąc już o przygotowaniu prezentacji na ten temat.
Ale, ale... Nie zniechęcam. Wręcz przeciwnie, jestem jak najbardziej za. Ja sama miałam przez chwilę taką myśl, by coś takiego zaproponować, ale nie starczyło mi odwagi :D Jeśli czujesz się dość silna w tej dziedzinie i wymyślisz sobie dobry temat to ja życzę powodzenia ;)
Swoją drogą chcesz się całkowicie opierać tylko na m&a czy może tylko częściowo z nich czerpać? |
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 23-09-2010, 19:27
|
|
|
Moim zdaniem im mniej egzaminator wie o twoim temacie tym lepiej dla ciebie. Wtedy można mu nawijać ile się chce, a on ze swoją niewiedzą i tak musi cie przepuścić. Jeśli jest jakiś temat powiązany z komiksem, to możesz pod to podciągnąć mangę, jeśli nie zgłoś własny temat. moim zdaniem warto spróbować. Ty będziesz spokojna o to czy wiesz co mówisz, a egzaminator może nawet się zainteresuje tym co mu opowiadasz, bo wątpię żeby oni czytali mangi. Ja miałam temat o fantasy, jedną z moich książek był Nigdziebądź, egzaminatorzy mnie nawet o nią nie pytali, bo nie czytali. I było dobrze. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
Dżul
Człowiek Autodemolka
|
Wysłany: 23-09-2010, 19:58
|
|
|
Myślę, że to zależy od szkoły. Po pierwsze, musiałabyś znaleźć odpowiedni temat. Hm, chyba w każdej szkole jest podział na trzy części: tematy z literatury, z literatury i sztuki i językowe, prawda? Więc na pewno byłby to któryś z drugiego działu. Jednak nawet w tych tematach najlepiej jest opierać się na przykładach książkowych, resztę dziedzin sztuk traktować jako tło. Ja bym radziła spytać się nauczyciela od polskiego, co się najbardziej liczy dla komisji w danej szkole w prezentacji ucznia. I zastanów się, czemu to tak naprawdę ma służyć. Czy ma być to poszerzenie, dokładniejsze zgłębienie tematu, ciekawostka, czy też nie zamieniłoby się w pokaz, jak bardzo lubisz M&A. W tym ostatnim przypadku raczej Ci to zaszkodzi. Także podsumowując, sądzę, że możesz posłużyć się jakimś przykładem z M&A, ale nie opierać na tym całej prezentacji. A termin zgłaszania własnych tematów był do kwietnia, o czym pewnie wiesz, tylko tak informuję na wszelki wypadek kolejnych "doradców". ;) |
|
|
|
|
|
Shadow Dancer
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-09-2010, 20:38
|
|
|
Athi napisał/a: | Moim zdaniem im mniej egzaminator wie o twoim temacie tym lepiej dla ciebie. |
Nie zgodzę się ponieważ:
Athi napisał/a: | egzaminatorzy mnie nawet o nią nie pytali, bo nie czytali. |
i właśnie dlatego zostałam zniszczona pytaniem o podział mitów. Egzaminatorzy wykazując totalną olewkę do mojego tematu nawet nie wysilili się żeby zapoznać się z treścią lektur i zadać do nich jakieś pytania.
Natomiast druga egzaminatorka w sposób jawny okazywała swoją niechęć do fantasy, a kolega niestety u niej właśnie zdawał. Niestety nie wiem jak mu poszło.
Dżul napisał/a: | Czy ma być to poszerzenie, dokładniejsze zgłębienie tematu, ciekawostka, czy też nie zamieniłoby się w pokaz, jak bardzo lubisz M&A. |
Dżul napisał/a: | Także podsumowując, sądzę, że możesz posłużyć się jakimś przykładem z M&A, ale nie opierać na tym całej prezentacji. |
Popieram, myślę, że sama pogadanka o m&a mogłaby się nie najlepiej skończyć, jeśli natomiast wpleciesz jakieś tytuły, lub wątki czy co tam zamierzasz zawrzeć, może to być ciekawy dodatek i zaprocentować.
A co do skłania propozycji tematów - w której klasie jesteś? Bo jeśli w trzeciej to już trochę za późno na nowe tematy... |
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 23-09-2010, 20:51
|
|
|
Athi napisał/a: | Moim zdaniem im mniej egzaminator wie o twoim temacie tym lepiej dla ciebie. |
Nie zgodziłabym się z tą opinią. Egzaminator musi zadać jakieś pytania, jeśli nie ma wiedzy na temat treści książek, które prezentujesz to może wyskoczyć z pytaniem, które tak naprawdę niewiele ma wspólnego z twoją pracą. Dokładnie tak jak przytoczyła Shadow Dancer. Możesz zaledwie nadmienić jakiś termin, dokonać jakiegoś porównania, wspomnieć o czymś, natomiast taką właśnie marginalną dla ciebie informację może podchwycić egzaminator. W efekcie będziesz się produkować z mitów chociażby. Hmm, nowy, niesztampowy i nietuzinkowy temat jest bardzo ryzykowny. Być może egzaminator będzie zachwycony, spodoba mu się sam pomysł i doceni Twoje zaangażowanie i pracę, gdyż nowatorska prezentacja wymaga o wiele więcej wysiłku niż setna praca na temat bohatera romantycznego. A może kompletnie ją zaneguje, gdyż w jego mniemaniu na prezentacji maturalnej winny być lektury z wyższej półki, do tego jeszcze poznane w murach szkolnych, tylko i wyłącznie. Niestety tego nigdy nie wiesz.
Ja pokusiłam się o lektury spoza kanonu, zaangażowałam się w moją prezentację i cóż.. Nie żałuję, że się zainteresowałam tym tematem i poznałam takie a takie książki. Jednakże żałuję, że wybrałam go na prezentację maturalną. To niezbyt dobra okazja na oryginalność. W każdym razie duże ryzyko. Może się udać, ale baaardzo dużo zależy od osoby, która zasiądzie w komisji. |
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 23-09-2010, 22:04
|
|
|
Vivian ja opieram swoje wypowiedzi o własną wiedzę, a znam parę osób które wzięły sobie takie tematy, że egzaminatorzy naprawdę nie widzieli nic na ten właśnie temat, i ich pytania ograniczyły się do "dlaczego wybrałeś ten temat?", "jakbyś zachęcił do czytania tego typu książek", albo pytanie do chłopaka który miał temat związany z rapem i hip-hopem - "czy uważasz że teksty tych piosenek uczą" - przykłady te nie są wiernymi cytatami, ale takie mniej więcej padały pytania. Egzaminatorzy nic nie wiedzieli o tych tematach z pożytkiem dla zdającego, bo dostawał naprawdę banalne pytania.
Dżul napisał/a: | Myślę, że to zależy od szkoły. Po pierwsze, musiałabyś znaleźć odpowiedni temat. |
I tu się zgadzam. Wszystko zależy od szkoły, od egzaminatorów i od tego czy uczeń zna i czuje się dobrze w wybranym przez siebie temacie.
Oczywiście, nie mówię że wasze rady są błędne, bo są jak najbardziej poprawne. NiechYaive pogada z własnym nauczycielem, bo to będzie najlepsza rada jaką może dostać, ponieważ on wie jakie "zasady" panują w ich szkole i jacy mogą być egzaminatorzy. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-09-2010, 07:51
|
|
|
Tak straszą, to ja trochę zachęcę ;) Miałem prezentację, w której połowa bibliografii to były filmy i anime i jakoś nikt się nie czepiał, zdałem z maksymalną liczbą punktów. Najlepsze w takiej sytuacji są tematy, w których z założenia musisz się posiłkować popkulturą, a nie lekturami szkolnymi - ja miałem na przykład motyw robota, więc było oczywiste, że trzeba będzie opowiedzieć o czymś z niezbyt ambitnej literatury i filmów i poszukać tam pewnych powtarzalnych motywów, inspiracji literackimi klasykami, mitem itp. Gorzej jeśli będziesz próbowała forsować własny temat o animu albo mówić o anime w temacie, w którym wiele da się powiedzieć na temat lektur choćby. Ostatnio ktoś w naszym forumowym emo kąciku narzekał, że polonista wyśmiał go za temat o przenikaniu się świata fantastycznego z realnym - ale szczerze mówiąc jeśli zamierzałby w takim temacie mówić głównie o fantastyce, to ja sam chętnie bym go uwalił na miejscu egzaminatorów. Także polecam podchodzić do wyboru tematu prezentacji z umiarkowaną ostrożnością, a jeśli chcesz mówić dużo o M&A - wybierać taki, po którym na pierwszy rzut oka wiać, że trzeba się skupić na popkulturze. No i oczywiście upewnić się, że masz coś ciekawego do powiedzenia o mangach/anime, które chciałabyś umieścić w bibliografii (w kontekście tematu, oczywiście) ;) |
|
|
Yaive
|
Wysłany: 25-09-2010, 12:31
|
|
|
Shadow Dancer napisał/a: |
A co do skłania propozycji tematów - w której klasie jesteś? Bo jeśli w trzeciej to już trochę za późno na nowe tematy... |
Jestem w drugiej.
Athi napisał/a: | NiechYaive pogada z własnym nauczycielem, bo to będzie najlepsza rada jaką może dostać, ponieważ on wie jakie "zasady" panują w ich szkole i jacy mogą być egzaminatorzy. |
To, niestety, w moim przypadku odpada. Nauczycielka ma olewczy stosunek do nas, do tego co robi, czego i jak uczy, a wszelkie próby rozmawiania z nią o maturze spełzły na niczym, gdyż jesteśmy 'za młodzi, żeby się tym przejmować'.
Co do tematów, to myślałam nad czymś w rodzaju 'analiza wpływów litery europejskiej na japoński komiks i animację' (brzmi to profesjonalniej, niż m&a) lub 'analiza wpływów japońskiego komiksu i animacji na światową popkulturę'. Chyba są w miarę łatwe, a przy tym zachowują bliskość w stosunku do omawianej w szkole literatury, przynajmniej ten pierwszy. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-09-2010, 12:37
|
|
|
Cytat: | Co do tematów, to myślałam nad czymś w rodzaju 'analiza wpływów litery europejskiej na japoński komiks i animację' (brzmi to profesjonalniej, niż m&a) lub 'analiza wpływów japońskiego komiksu i animacji na światową popkulturę'. Chyba są w miarę łatwe, a przy tym zachowują bliskość w stosunku do omawianej w szkole literatury, przynajmniej ten pierwszy. |
A to nie jest już tak, że polonista może co najwyżej wysłać propozycje tematów autorstwa uczniów do CKE/OKE? Jeśli w tym względzie nic się nie zmieniło, to marne szanse, że Twój temat przejdzie. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-09-2010, 16:51
|
|
|
Marne. Proponuję bardziej tradycyjne "Interpretacja Chrześcijaństwa w Neon Genesis Evangellion". Naprawdę byłabyś w stanie na poważnie omawiać ichniejszą interpretację "Romea i Julii" albo "Chrabiego Monte Christo"? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-09-2010, 17:44
|
|
|
Ale to nie tylko interpretacja chrześcijaństwa, ale wszystkiego co ma jakikolwiek z Biblią. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-09-2010, 17:55
|
|
|
Moim tematem maturalnym były anioły, a dokładnie ich nietypowe przedstawienia. Z książek omawiałem tylko Siewcę Wiatru, a poza tym opierałem się właśnie na anime - Haibane Renmei, Disgaei, Oh! My Goddess i Evangelionie. Jak na coś do czego przygotowywałem się łącznie godzinę (nie liczę czasu potrzebnego na sklecenie 5 minutowego filmiku z wyżej wymienionych anime) wydaje mi się, że 90% to całkiem niezły wynik.
Inna sprawa, że to polonista namawiał mnie, żebym oparł prezentację na anime (i żebym poszedł na japonistykę ;), po tym jak ze znajomym przeprowadziliśmy dwugodzinną lekcję o animacji i komiksie w Japonii, który to temat wyszedł od Biblii Pauperum. Zakończyło się wyświetleniem pierwszego odcinka FMA. Polonista był wręcz zauroczony. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Yaive
|
Wysłany: 25-09-2010, 18:26
|
|
|
Keii napisał/a: |
A to nie jest już tak, że polonista może co najwyżej wysłać propozycje tematów autorstwa uczniów do CKE/OKE? Jeśli w tym względzie nic się nie zmieniło, to marne szanse, że Twój temat przejdzie. |
Jeżeli dobrze zrozumiałam, a wcale nie jest wykluczone, że tak nie było, to raczej nauczyciele poloniści zasiadają w swoim kółeczku wzajemnej adoracji i dyskutują który z zaproponowanych tematów wpisać na szkolną listę.
Eire napisał/a: | Marne. Proponuję bardziej tradycyjne "Interpretacja Chrześcijaństwa w Neon Genesis Evangellion". Naprawdę byłabyś w stanie na poważnie omawiać ichniejszą interpretację "Romea i Julii" albo "Chrabiego Monte Christo"? |
Osobiście nie przepadam za Evangellionem, więc jeśli miałabym o nim coś pisać, to już chyba wolłabym standardowy temat ze standardowej listy. A dlaczego nie miałabym omawiać 'Romea i Julii'? Zupełne inne punkty widzenia i ukazania tej historii mogą stanowić dość ciekawy temat moim zdaniem. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-09-2010, 18:43
|
|
|
O'rly? Weź to coś obejrzyj i zastanów się, czy warto się przyznawać, że to oglądasz. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|