Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pobieraczek.pl, czyli jeden wielki szwindel. |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 05-02-2011, 13:22
|
|
|
Nanami napisał/a: | czy to nie podpada pod podawanie fałszywych danych osobowych? | Hmm... tu powinien się pewnie wypowiedzieć Teukros, ale podawanie fałszywych danych iirc jest karalne w kontekście a) władz b) dążenia do wyłudzenia korzyści... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 05-02-2011, 14:55
|
|
|
Według stanowiska UOKiK, które linkowałem, to:
Cytat: | pamiętaj, w przypadku poniesienia szkody przez przedsiębiorcę w związku z np. podaniem nieprawdziwych informacji czy pobieraniem plików może on wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym do sądu przeciwko użytkownikowi, osobom niepełnoletnim lub ich opiekunom. |
O ile "podanie nieprawdziwych informacji" w tym kontekście odnosi się do podania fałszywych danych osobowych, a ja dobrze zrozumiałem wątpliwość, która się pojawiła... |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 05-02-2011, 14:58
|
|
|
Rzeczywiście, samo w sobie podawanie nieprawdziwych danych jest wykroczeniem tylko wtedy, gdy podaje się te dane organowi państwowemu.
Problem w tym, że mamy jeszcze przestępstwo oszustwa (art. 286 par. 1 kodeksu karnego). Tak jak pisze Totem, osoba podające nieprawdziwe dane musi działać w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Trudno mi powiedzieć, czy korzystanie z usług rzeczonego serwisu podpada pod korzyść majątkową (nie znam, nie korzystałem), ale co do zasady uzyskanie usługi raczej jest korzyścią.
Zaznaczam, że nie znam tematu, nie mam pojęcia na jakiej zasadzie ten serwis działał, a z tego co poczytałem pobieżnie w sieci wynika, że sprawie daleko do prostych i jednoznacznych. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|