FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Pobieraczek.pl, czyli jeden wielki szwindel.
Wersja do druku
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

Status: offline
PostWysłany: 02-02-2011, 18:10   Pobieraczek.pl, czyli jeden wielki szwindel.

Pewno większość z Was słyszała o Pobieraczku. Ja w sumie nie wiedziałem, ale jednak mam swoje sprawdzone miejsca, gdzie mogę się wymieniać plikami z innymi internautami. Ogólnie radzę wszystkim trzymać się od tego szajstwa z daleka.

Sprawa jest taka. Moja kochana siostra zarejestrowała się na Pobieraczku i teraz dotarł do niej taki oto mejl:
Cytat:
Szanowna Pani Ziutankowa,

Dnia 14.01.2011 z komputera o adresie IP 0 700 gorąca linia zamówiła Pani na stronie Pobieraczek.pl naszą usługę i do dnia dzisiejszego jeszcze nie została ona należycie opłacona.

Z uwagi na to, że poprzez rejestrację na stronie zawarła Pani z nami umowę o świadczenie usług Usenet na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204), doręczamy Pani niniejsze wezwanie do zapłaty.

Jednocześnie informujemy, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty spowoduje poważne konsekwencje prawne. Następstwem wszczęcia przez nas przeciwko Pani stosownych czynności prawnych mających na celu wyegzekwowanie należności wraz z ustawowymi odsetkami za każdy dzień opóźnienia - będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie komorniczego.

W stosunku do osób uchylających się od terminowej zapłaty możliwe są następujące kroki prawne:
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,
- postępowanie sądowe,
- komornicza egzekucja należności,
- Wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który wiązać się może m.in. z odmową udzielenia kredytu lub leasingu a nawet całkowitą utratą wiarygodności w kontaktach handlowych.

W związku z tym wzywamy Panią do dobrowolnej zapłaty należnej kwoty w wysokości 94,80 PLN w ciągu 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:

1. Poprzez usługę srutu pierdutu
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
siópa lópa

W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem zonk

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl

Zmierzając do meritum, siostra jedyne co zrobiła, tylko zarejestrowała się na tym przeklętym Pobieraczku, nie zgadzała się na świadczenie żadnych usług. Oczywiście wiemy, że wszystko było podane w regulaminie, ale oczywiście JEJ nie chciało się czytać. :/

Do osób, które są obeznane w prawie krajowym: czy jest możliwe wybronienie się przeciwko płaceniu im należności?

Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 02-02-2011, 18:16   

Ja się nie znam, ale sprawa była chwilkę temu dość intensywnie rozgłaszana, a przeciwko stronie toczy się postępowanie. Z tego co czytałam pamiętam tyle, że jeśli siostra jest niepełnoletnia, to nic nie mogą zrobić. Proponowałabym pogrzebać po forach prawniczych, na przykład tu jest długi wątek:
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/72328-rezygnacja-z-uslugi-pobieraczek-bez-koniecznosci-zaplaty.html

Numer Gadu-Gadu
1051667
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-02-2011, 18:19   

Taaaaaak, też miałem z tym do czynienia. Na razie nie odpowiedzieli na moją prośbę o dodatkowe wyjasnienia co i jak, mam ich gdzieś.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Policenaut

PostWysłany: 02-02-2011, 18:32   

Widzę, że macie fazę na Looney Tunes. :P

W sumie, to nie mają jej prawdziwych danych osobowych, oprócz IP (o ile to można nazwać danym osobowym), bo na szczęście w w rubryce imię i nazwisko przy mejlu podałem z pupencji wzięte "Karolina Ziutankowa", gdy jej zakładałem mejla. Czy w takim wypadku mogą coś jej zrobić?

@Serika, dzięki za linka, już się z nim zapoznaję.
Cytat:
tego co czytałam pamiętam tyle, że jeśli siostra jest niepełnoletnia, to nic nie mogą zrobić.

Myk jest taki, że jest pełnoletnia i nawet jest już na trzecim roku studiów.

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 02-02-2011, 18:39   

Umowy wymagają podpisu, taka jest prawda, w przypadku Internetu jest to podpis elektroniczny. Jeżeli to nie ona złożyła, to raczej nic nie mogą zrobić, bo w końcu to nie ona musiała się na tej stronie rejestrować, to mógł być ktoś inny etc etc. Sprawa może być co najwyżej z powództwa cywilnego, a w takich przypadkach raczej nikt im danych odnośnie IP nie wyda.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 02-02-2011, 19:38   

Dred napisał/a:
W sumie, to nie mają jej prawdziwych danych osobowych, oprócz IP (o ile to można nazwać danym osobowym), bo na szczęście w w rubryce imię i nazwisko przy mejlu podałem z pupencji wzięte "Karolina Ziutankowa", gdy jej zakładałem mejla. Czy w takim wypadku mogą coś jej zrobić?
Nie. Dlatego właśnie wszystkie tego typu poważne serwisy pobierają pieniądze z góry. Ten może co najwyżej straszyć i mieć nadzieję, że ktoś się nabierze.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Paweł Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-02-2011, 19:48   

Mój kuzyn też miał ten problem, spanikował i usunął meila... Ogólnie wydawało mi się to wtedy bardzo podejrzane i trochę na ten temat poczytałem...

Polecam tę audycję, trochę mi wtedy sprawę rozjaśniła: Interwencja Janusza Weisa

Ponadto oficjalne stanowisko UOKiK.

Ogólnie rzecz biorąc, to tyle ludzi dało już się nabrać, że jakby chcieli wytaczać sprawy, to byłoby to co najmniej ciekawe... Niestety, są i takie osoby, które stówkę zapłaciły...

Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia 02-02-2011, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 02-02-2011, 20:17   

Serika napisał/a:
Proponowałabym pogrzebać po forach prawniczych

Nie.

Szukanie porad prawnych w internecie to naprawdę nie jest dobry pomysł. Tak jak zresztą każdy pomysł opierający się na powierzeniu losu swoich pieniędzy przypadkowym anonimom.

Numer Gadu-Gadu
8137449
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-02-2011, 20:23   

Radzę nie płacić cwaniaczkom. Wyślij im tylko wiadomość z prośbą o dokładne uzasadnienie za co właściwie Twoja siostra miałaby zapłacić, dzięki czemu w razie gdyby jednak przyszło wezwanie do sądu (w co wątpię) będziesz miał dodatkowy argument na obronę. Jeśli nie odpowiedzą - tym lepiej dla Ciebie.

Sam Pobieraczek wciąż istnieje tylko dlatego, że część ludzi wpłaca na ich konto pieniądze w obawie przed sądem i różnymi problemami. Procesy sądowe są zbyt czasochłonne i kosztowne by były dla niego źródłem dochodu i pełnią funkcję straszaka.
Powrót do góry
Policenaut

PostWysłany: 03-02-2011, 10:16   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zarówno siostra jak i ja bardzo dziękujemy. :)

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 03-02-2011, 10:30   

Zaraz, a to twoja siostra podała im PRAWDZIWE imię i nazwisko...?

Numer Gadu-Gadu
3869750
Policenaut

PostWysłany: 03-02-2011, 10:51   

Nie. :)

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 03-02-2011, 11:41   

Cóż, w takim razie dochodzenie przez nich roszczenia ma szansę być mocno utrudnione.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 03-02-2011, 20:44   

Ale tak czysto abstrahując od tego, to czy to nie podpada pod podawanie fałszywych danych osobowych? Z góry zaznaczam, że nijak znam się na prawie. Ot luźna myśl.

Człowiek Autodemolka

PostWysłany: 03-02-2011, 22:06   

Radzę nie panikować. Jakiś czas temu, jeszcze jako niepełnoletnia osoba, też zarejestrowałam się na Pobieraczku. To było przed tym, kiedy stało się powszechnie wiadome, że to szwindel. Ich świństwo polega na tym, że najpierw kuszą okresem próbnym, a potem nie przypominają, kiedy się on kończy i od razu przechodzą do żądań. W każdym razie, kiedy dostałam napastliwy w tonie mejl ponaglający do zapłaty, postanowiłam z nimi porozmawiać. Napisałam, że od czasu pobrania nie korzystałam z usługi (co było prawdą) i spytałam, czemu w związku z tym muszę płacić, a nie mogę zrezygnować. Odpowiedź dostałam szybko, wyjaśniającą, że to nie ich wina, tylko zagranicznych serwerów, z których korzystają ( czy coś w tym stylu, teraz może mi się kićkać ;) ) i zawierającą ponowne groźby. Postanowiłam siedzieć cicho i zobaczyć, co będzie. I... od tego czasu minęły dwa lata i żadne wezwanie do sądu jakoś nie przyszło. :D Także spokojnie, oni tak tylko mówią, żeby wyciągnąć kasę od tych, którzy się przestraszą.

Numer Gadu-Gadu
5184977
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu