FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Śmierć
Wersja do druku
ISKIERKA Płeć:Kobieta

Status: offline
PostWysłany: 24-07-2011, 20:00   Śmierć

Czym według was jet śmierć ? Czy uważacie że jest to coś tak naturalnego jak picie cz jedzenie czy może najgorsza rzecz która czeka każdego z nas. Przecież każde życie musi się kiedyś skończyć . Czy boicie się śmierci ? I dlaczego ludzie zaczynają o niej myśleć dopiero kiedy wydarzy się coś strasznego,kiedy stracimy kogoś bliskiego albo nachodzi nas czas refleksji.

Dla mnie śmieć to całkowicie naturalny proces który kiedyś musi nastąpić . Nie boje się śmierci ale boję się sposobu w jaki będę umierać, czy będę wtedy sama czy będę cierpiał itd. W krótkim czasie straciłam trzy najważniejsze osoby w moim życiu i trochę się napatrzyłam ale od tego czasu zdałam sobie sprawę jak kruche jest życie i jak nie wiele trzeba żeby je stracić. Nie mam zamiaru przynudzać i dołować innych ale po prostu chcem wiedzieć jak na tą sprawę patrzą inni.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tren Płeć:Kobieta
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 24-07-2011, 21:40   

ISKIERKA, zdajesz sobie sprawę, że niedawno zamknęliśmy dwa tematy o śmierci, gdyż od miesiąca przeżywamy atak śmiercio-spamerów i ten temat ma niestety sporą szansę podzielić ich los?

Tabris Płeć:Mężczyzna
Snowflake

PostWysłany: 24-07-2011, 21:52   

Cytat:
gdyż od miesiąca przeżywamy atak śmiercio-spamerów i ten temat ma niestety sporą szansę podzielić ich los?

I z całą pewnością kilku z nich na pewno tutaj wpadnie. Ja osobiście nic do Iskierki nie mam, bo ona z całą pewnością chciała tylko podyskutować na ten trudny temat. No ale lepiej zadziałać prewencyjnie i temat śmierci zamknąć.

Szczera Merry

PostWysłany: 28-11-2011, 21:16   

Śmierć to piękna rzecz... Jest nie tylko czymś naturalnym, ale jest również częścią życia. Ktoś musi umrzeć by inny się narodził. Cały świat istnieje dzięki schematowi koła :
Narodziny---> życie + nowe narodziny---> śmierć + życie+ nowe narodzin ---> itd.

Myslę, że każdy człowiek jeśli ma czyste sumienie i żyje zgodnie z zasadami moralnymi nie musi obawiać się śmierci.

Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 29-11-2011, 02:20   

Bardzo ładnie to ujęłaś. Myślę, że gdyby więcej ludzi rozumiało schemat koła zrozumieliby, że śmierci tak naprawdę nie muszą się obawiać.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 29-11-2011, 17:27   

Vodh napisał/a:
Myślę, że gdyby więcej ludzi rozumiało
Myślę, że za bardzo oboje spłycacie sprawę.

Lęk przed nieznanym to jeden z najbardziej elementarnych, najbardziej atawistycznych i zwierzęcych instynktów.

Nie ma możliwości empirycznego zbadania tego konkretnego obszaru, bez względu na to co głoszą rozmaici pajace - śmierć jest jedną z ostatecznych Tajemnic (wszech)świata.

W tej sytuacji jedyne, co może pomóc osłabić lub opanować lęk jest wiara - i nie ma tu znaczenia, JAKA: może to być nawet ateizm, czyli wiara w nie-wierzenie :D

Numer Gadu-Gadu
3869750
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 29-11-2011, 17:29   

wa-totem napisał/a:
Myślę, że za bardzo oboje spłycacie sprawę.

A ja myślę, że Vodh daje upust swojej trollerskiej naturze.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 29-11-2011, 18:25   

Jak można trollować we własnym towarzystwie?

Bardzo mi podoba się podejście muzułmanów do śmierci za kółkiem. Taka była wola Allaha.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 29-11-2011, 18:35   

Tudzież przytoczona w jakimś zapomnianym artykule wersja inspirowana voodoo - Jeżeli jadąc samochodem 240 na godzinę miałeś wypadek to nie dlatego, że jechałeś po śliskiej drodze 240 na godzinę, tylko dlatego że wrogi szaman ma silniejsze wudu.

I właśnie, Morg, jak można? Ja? Trollem? (a @Totem: i am disappoint ;p)

Natomiast tak całkiem serio, to jak najbardziej zgodzę się ze stwierdzeniem że jedyną odpowiedzią jest wiara - i wiara w to że śmierć nie jest taka straszna wcale nie jest taka skomplikowana i trudna do osiągnięcia ;) Wystarczy się nad tym zastanowić i postanowić, że nie ma się co martwić na zapas, także Madoko może i trochę upraszcza, ale jednocześnie ma sporo racji ;)

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 29-11-2011, 20:17   

Vodh napisał/a:
(a @Totem: i am disappoint ;p)

Wat.
Duuude.
3 replies in little more than 1 hour?

Just as planned.

Numer Gadu-Gadu
3869750
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 29-11-2011, 21:04   

Caladan napisał/a:
Taka była wola Allaha.

Hindusi jeżdżą w nocy bez świateł. Jeśli ich karmą jest śmierć w danym momencie, to oświetlenie drogi niczego nie zmienia. To jest dopiero skrajnie ekonomiczna forma fatalizmu. >D

Powrót do góry Zobacz profil autora
Madoko_MJ Płeć:Kobieta
Szczera Merry

PostWysłany: 29-11-2011, 21:31   

Vodh napisał/a:
Madoko może i trochę upraszcza

Może rzeczywiście za bardzo to uprościłam, ale chciałam podejść do tematu bardziej hmm... naturalnie? W końcu światem rządzą prawa natury. A naturalnym jest to, że żyjemy tylko po to by spłodzić potomków i nauczyć się czegoś nowego oraz coś nowego stworzyć, a potem umrzeć/zgnić/czy tam pójść do nieba itp. w celu pozostawienia po sobie nauk; doświadczenia oraz przekazania miejsca do życia młodszym pokoleniom . W końcu gdyby wszyscy żyli wiecznie to za kilkadziesiąt lat doszłoby do przeludnienia, co także by doprowadziło do wyniszczenia większości przyrody oraz wyginięcia wielu gatunków zwierząt. Doszło by do samodestrukcji cywilizacji ( która i tak już się rozpoczęła xp)

Oczywiście ważne jest także spojrzenie na śmierć z perspektywy wiary.
Każdy człowiek w końcu wierzy inaczej, posiada inną mentalność, inny stan ducha.
Na świecie istnieje tyle religii i jej odłamów, tyle rodzai wiar, że zagłębienie się w tematy śmierci z perspektywy ich wszystkich zajęło by nam wieczność.

Również ważne jest rozpatrzenie podejścia każdej jednostki z osobna do tematu śmierci. Każdy człowiek ma inną psychikę, zasady moralne i priorytety.

Temat śmierci jest bardzo, bardzo rozległy.
Dlatego napisałam, że śmierć jest piękna. Bo wszystko co jest z nią związane jest jeszcze nie do końca pojęte. Śmierć ciągle jest dla nas zagadką, jaki i jej przyczyny i skutki. Jeszcze wiele jest do odkrycia w sferze duchowej i cielesnej na ten temat.

Salva Płeć:Kobieta
Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 29-11-2011, 22:03   

Śmierć, piękna? O___O Jak rany kota, śmierć jest czymś przed czym ewolucja wykształciła setki mechanizmów obronnych, mnóstwo odruchów, zachowań, reakcji fizjologicznych dających kopa jak żadne inne. Wredne małe fragmenty DNA dobrze wiedzą co robią programując nas w kwestii strachu przed śmiercią. Obrona własnego organizmu to obrona tych fragmentów. Geny które strachu nie powodują zdechną. Ale to tez zależy od tego jak sobie radzimy z tym strachem. Ludzie mają przekichane o tyle, że mają świadomość śmierci. Wiedzą, że kiedyś robale je zeżrą i nie umieją nic z tym zrobić. To chyba powoduje najwięcej problemów, bezsilność. Na bezsilność sposób jest jeden, pogodzić się z tym. Niektórym to wychodzi bardziej innym mniej, ale głęboko zakorzeniony ewolucyjnie strach przed śmiercią w zdrowych jednostkach powinien być. Dla mnie śmierć jest paskudna, rozdziela, kończy, niszczy wszystko.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Koranona Płeć:Kobieta
Morning Glory

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 29-11-2011, 22:06   

Salva napisał/a:
Śmierć, piękna?

A zachwyt nad jesiennymi liśćmi? To też śmierć tylko w mniejszej skali. Ale co za strata, za kilka miesięcy będą kolejne!

Numer Gadu-Gadu
408121
Salva Płeć:Kobieta
Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 29-11-2011, 22:07   

Nie, to nie śmierć. To reabsorpcja substancji, które roślinka wsadziła w daną strukturę. Coś jak wymiana okrywy włosowej, acz nie do końca, bo zmieniając nic nie reabsorbujesz z okrywy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu