FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Przepowiadania przyszłości.
Wersja do druku
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 10-11-2011, 17:28   

Mówmy szczerze większość tych ludzi to oszuści, ale zdarzają się pewnie osoby, które potrafią przepowiedzieć przyszłość w jakiejś formie. Przykładowo K. Jackowski.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Spike Płeć:Mężczyzna
Ar-Raszid

PostWysłany: 10-11-2011, 17:32   

Caladan jak już mówiłem zapewne większość z nich to oszuści żerujący na zdesperowanych ludziach. Takie Ezo-tv i tym podobne wróże. Ja proponuję spróbować podejść do tego trochę chociaż naukowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 10-11-2011, 17:45   

Cytat:
Ja proponuję spróbować podejść do tego trochę chociaż naukowo.

Se ne da.
Przyszłości nie da się przepowiedzieć. Można, w mniejszym lub większym stopniu przewidywać pewne zjawiska per analogiam i zakładać oczywistość pewnych rzeczy - np. jak rzucę piłką o ścianę, to mogę przewidzieć, że się odbije, nawet z grubsza kąt tego odbicia, ale już to, czy ktoś podniesie ją i rzuci nią ponownie - ni diabła.

Ar-Raszid

PostWysłany: 10-11-2011, 17:52   

Eh rozumiem się Urawa. To tak samo jak: kiedy przepowiesz przyszłość to w tym samym momencie ją zmienisz bo zostaną wprowadzone zmiany chociażby takie że zdobyłeś wiedzę o przyszłości a co dopiero mówić o zmienianiu jej. No bo jak zmienisz coś to tamta przyszłość przestaje istnieć prawda? Zostaje zmieniona. Ale jeśli ona jest gdzieś obok? I można by do niej zajrzeć? Tak jak by zmienić na chwilę kanał. Tu nie chodzi mi o przyszłość na prostej linii czasu, chodzi mi o przyszłość na jednej z odnóg linii teraźniejszości obecnej. A dokładniej o teraźniejszość równoległą która jest przesunięta w czasie do przodu.
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 10-11-2011, 18:33   

Spike napisał/a:
Eh rozumiem się Urawa. To tak samo jak: kiedy przepowiesz przyszłość to w tym samym momencie ją zmienisz bo zostaną wprowadzone zmiany chociażby takie że zdobyłeś wiedzę o przyszłości a co dopiero mówić o zmienianiu jej. No bo jak zmienisz coś to tamta przyszłość przestaje istnieć prawda? Zostaje zmieniona.
Starożytni grecy twierdzili coś wręcz przeciwnego.

Tak swoją drogą, właśnie pokazałeś kolejny dowód na bezsensowność takich rozważań: założyłeś nie tylko, że przepowiadanie przyszłości jest możliwe, ale też jak działa, a potem próbowałeś znaleźć do tego wyjaśnienie (z którego nic nie wynika, bo jest oderwanym od rzeczywistości gdybaniem). Właściwą kolejnością byłoby albo:
a) udowodnienie, że przepowiadanie przyszłości jest możliwe, sprawdzenie obserwacyjne jak to działa, i wtedy budowanie na podstawie tych informacji wniosków o mechanizmach tym rządzących,
albo
b) na podstawie jakichś zaobserwowanych przez siebie zjawisk dojście do wniosku, że pewnych mechanizmów można by użyć do przepowiedzenia przyszłości, opracowanie metody wróżenia, przepowiedzenie przyszłości w ramach potwierdzalnego eksperymentu, dostanie Nobla... (i/lub wygranie w totka...)

Tak długo jak długo umieszczasz swoje rozważania w okolicach stwierdzeń teoria naukowa i prawa fizyki, niestety nie możesz oczekiwać, że będziemy je traktować poważnie.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Ar-Raszid

PostWysłany: 10-11-2011, 18:41   

Lepiej przejrzyj forum, przyjrzyj się swoim codziennym rozmowom ze znajomymi i zobaczysz wtedy jak bezsensowne wątki są rozważane. Jak bezcelowe dialogi prowadzisz prowadzą inni ludzie. Dlatego nie wiem czego się tak przyczepiłeś z tą bezcelowością.

A co do twojego potwierdzenia to chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem. Jak byś przeczytał dokładnie zrozumiał byś o co mi chodziło. Nie będę ci tego tłumaczył po raz kolejny po prostu uznam że albo nie chcesz albo nie potrafisz sobie tego wyobrazić. Mógł bym ci to rozrysować ale z kolei mi się tego nie chce robić.
Powrót do góry
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 10-11-2011, 18:56   

Spike, ale może nie tym tonem? Wykaż się odrobiną szacunku dla drugiego człowieka, zwłaszcza że poza wyrażeniem swojej opinii, Bezimienny w żaden sposób Cię nie obraził. Patrząc na poziom tej dyskusji oraz twoje podejście do innych, dochodzę do wniosku że ten temat nie ma za bardzo sensu. Dlatego zastanów się zanim obrazisz kolejnego użytkownika, ponieważ w tym momencie ten wątek nadaje się głównie do zamknięcia...

Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 10-11-2011, 19:02   

Ja przyjmuje zasadę człowiek jest głupi, aby zrozumieć co go otacza. Może kiedyś zmądrzeje. Jednym z takich terminów jest czas.

Niedawno dałem filmik omawiający o wymiarach. Tam przedstawiano wątek czasu.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RXVv5M2Dn0g

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 10-11-2011, 19:06   

Nie mam nic przeciw rozmowom pozbawionym większego sensu, czy czysto abstrakcyjnym rozważaniom na tematy pseudonaukowe - nie o to jednak prosiłeś. Zapytałeś się o opinię z "naukowego, fizycznego punktu widzenia". Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź jaką dostałeś nie jest tą na jaką liczyłeś - jest jednak dokładnie tą, o jaką prosiłeś.

Jak mawiali starożytni atlantydzi: "Uważaj, o co prosisz, bo możesz to dostać".

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Ar-Raszid

PostWysłany: 10-11-2011, 19:56   

Nie chodziło o wypowiedź profesora fizyki z rozrysowanymi mapami wymiarów w załączniku. Tylko własnie taką wolną dla przemyśleń rozmowę, którą ty zakończyłeś twierdzeniem "nie da się i koniec" albo coś w tym rodzaju. Widzę że na tym forum należy tłumaczyć wszystko dokładnie i z wypunktowaniem. Nawet znaczenie zwrotu "co sądzisz o tym?".

moshi_moshi skoro nie widzisz sensu to dlaczego nie zamkniesz tematu? Chyba nie pytasz mnie o zdanie w tej kwestii? Usuń temat albo zamknij i po krzyku.
Powrót do góry
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 10-11-2011, 20:06   

Nie, nie pytam Cię o zdanie. Natomiast wolę kiedy tematy umierają śmiercią naturalną i nie muszę ich zamykać, szczególnie z powodu tego, że dyskutanci nie są w stanie napisać posta bez wycieczek osobistych. To było tylko ostrzeżenie, że jeżeli nie zmienisz podejścia, będę musiała temat zamknąć, ale skoro ci nie zależy... Cóż, następnym po prostu postawię Cię przed faktem dokonanym.

Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu