Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne |
Co wam pływa w wannie przed świętami? |
Karp |
|
48% |
[ 12 ] |
Coś szlachetniejszego - szczupak, łosoś, sandacz... |
|
16% |
[ 4 ] |
Rozmrażający się filet |
|
24% |
[ 6 ] |
Ryby śmierdzą i są niejadalne! |
|
12% |
[ 3 ] |
Nie mam wanny... |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 21 |
Wszystkich Głosów: 25 |
|
|
|
Wersja do druku |
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 04-12-2011, 14:49
|
|
|
Sasayaki napisał/a: | anulka406 napisał/a: |
U mnie jest coś, czego zapewne nie ma u nikogo: Zupa wiśniowa. |
Wow, pierwszy raz o tym słyszę. A to jest raczej słodkie, czy na słono? |
Nie wiem, czy tak samo jest u anulki, ale u mnie robi się ją zdecydowanie na słodko. I jest to tak naprawdę niewiele więcej niż kompot z makaronem, ale jest naprawdę smaczne. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 04-12-2011, 15:08
|
|
|
Sasayaki napisał/a: |
(...) obowiązkowego od paru lat Jozina z Bazin, |
Masz zdjęcie? Ciekawa jestem, jak wygląda taki piernikowy Jozin.
U mnie w rodzinie Wigilia to wielkie święto spędzane co roku u kogoś innego - robimy wielki spęd cioć, wujków i kuzynów i staramy się zmieścić dwadzieścia dziewięć osób przy jednym stole. Jeśli chodzi o jedzenie, każda rodzina przygotowuje kilka potraw w wielkiej ilości, więc specjalizacja jest dość wąska. Głównym daniem jest barszcz z uszkami (na klejenie uszek zwykle parę osób umawia się u babci), które, jak u Totema, mają postać pierogów z nadzieniem borowikowym. Karp występuje w dwóch postaciach: smażony i w galarecie, oprócz tego kluski z makiem i makiełki, śledź w formach rozmaitych, kapusta z grochem, kapusta z grzybami i kompot z suszu. Z ciast zwykle jest jakiś makowiec, czasem strucla z powidłami i obowiązkowe pierniczki. |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą.
Ostatnio zmieniony przez Saga dnia 04-12-2011, 17:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 04-12-2011, 15:19
|
|
|
Może bym znalazła, po przetrząśnięciu albumów... Na razie mogę powiedzieć, że wygląda mikołajopodobnie, ale jest niebieski i ma zieloną brodę. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 04-12-2011, 16:03
|
|
|
Nanami napisał/a: | SUSZ. O, nad tym warto zatrzymać się na dłużej. Czasem jest dla mnie niepitny, a czasem wręcz go uwielbiam - zależy co się do niego da. Przede wszystkim musi być umiarkowanie słodki. I mieć dużo rodzynek, dużo słodkich śliwek, a mało węgierek. Uwielbiam go wtedy zapijać hektolitrami. |
O TAK! Uwielbiam! Wypijam olbrzymie ilości, przy czym ja akurat te węgierki lubię czuć, ale... Jabłka, suszone jabłka, o ile nie zeżrę przed wrzuceniem ich do garnka. :D
Co do zupy wiśniowej, akurat na święta jej nie jadamy, ale jest to smak mojego dzieciństwa. I tak, w wersji mi znajomej jest to praktycznie kompot z kluskami/ makaronem. W lato bardzo popularna była u mojej babci odmiana jagodowa, bo wtedy urządzaliśmy wyprawy do lasu.
Sasayaki napisał/a: | obowiązkowego od paru lat Jozina z Bazin, świątecznego wikinga a nawet nerki |
Zdjęcia proszę! :D
Well, z udanych eksperymentów, które dołączyły u nas do kanonu są ziemniaki nadziewane grzybami i papryką, czasem posypane żółtym serem (w wersji niepostnej z jakąś wędlinką lub kiełbaską dodatkowo). |
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 04-12-2011, 16:48
|
|
|
Cytat: | Jest ryba - najczęściej sola albo w ostateczności łosoś, ale świeży. Wawa jest 500km od najbliższego morza, i z definicji nie jest dobrym miejscem na ryby i owoce morza. |
Pstrąg! Pstrągi są absolutnie cudowne... |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 04-12-2011, 17:27
|
|
|
Bez pierogów i barszczu nie wyobrażam sobie świąt. Reszta mi jest w zasadzie obojętna, ale bez tych dwóch rzeczy święta nie są świętami. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
anulka406
Unfabulos :)
|
Wysłany: 04-12-2011, 21:21
|
|
|
Xeniph napisał/a: | Sasayaki napisał/a: | anulka406 napisał/a: |
U mnie jest coś, czego zapewne nie ma u nikogo: Zupa wiśniowa. |
Wow, pierwszy raz o tym słyszę. A to jest raczej słodkie, czy na słono? |
Nie wiem, czy tak samo jest u anulki, ale u mnie robi się ją zdecydowanie na słodko. I jest to tak naprawdę niewiele więcej niż kompot z makaronem, ale jest naprawdę smaczne. |
U mnie też na słodko, słodziutko~~ Dlatego tak lubię ;) Widzę również, że nie tylko u mnie takie cuś. Zastanawiam się, czy to tradycja z jakiegoś regionu, czy tylko przypadkowa osobliwość. Xeniph, wiesz może coś o tym? Bo u mnie w okolicy nikt tak nie je i musiało skądś przywędrować... |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 17-12-2011, 18:46
|
|
|
Tegoroczny Bożonarodzeniowy Jozin z Bazin. Robiony dzisiaj. Tak wcześnie, bo jak wiadomo z pierniczki są jak ser- powinny dojrzewać. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 17-12-2011, 19:47
|
|
|
wa-totem napisał/a: | domowe pieczywo (w tym nie-słodkie ciasto drożdżowe) |
Mniam mniam, kocham! Dla mnie obowiązkowy element świąt.
W mojej rodzinie najważniejsza dla wszystkich jest... sałatka jarzynowa. Którą zajadają się wszyscy jeszcze tydzień po Wigilii (codziennie trzeba robic nową), wszyscy... oprócz mnie. A to właśnie ja ją przyrządzam...
Ale za to w zamian babcia specjalnie dla mnie robi przesmaczne kotlety rybne, bodajże z sandacza, czasami z soli. Mogę wrzucic ich w siebie zylion. Karpia też mamy, ale większośc na ten fakt narzeka, bo przyrządzane są z niego chyba 3 potrawy, które jedzą tylko dwie osoby. Poza tym pierogi (z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem). Barszcz jest, ale nikt specjalnie entuzjastycznie do niego nie podchodzi. Jakaś sałatka z owocami morza, śledzie. Do picia kompot, wino i herbata.
Ciasta pieczemy różne, czasami jest makowiec, prawie zawsze sernik. Ale co roku jeden czy dwa ciasta są... specjalne. Chyba już na stałe w naszym menu zagościło absolutnie boskie tiramisu (o które wszyscy się biją i znika w ciągu ~5h), natomiast na przykład rok temu upiekliśmy amerykański Key Lime Pie. Pierniczków nie pieczemy, bo dostajemy je od sióstr zakonnych. Ba, raz dostaliśmy nawet pierniczkową, dużą na 20cm choinkę. Ale te ich wyroby są podejrzane, naładowane jakąś kocimiętką czy czymś, bo wchodzą w nas stanowczo zbyt łatwo. A potem wszyscy chodzą i narzekają na swoje oponki...
moshi_moshi napisał/a: | Well, z udanych eksperymentów, które dołączyły u nas do kanonu są ziemniaki nadziewane grzybami i papryką, czasem posypane żółtym serem (w wersji niepostnej z jakąś wędlinką lub kiełbaską dodatkowo). |
Chcę! :o |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
NiBl
Seeker of Truth
|
Wysłany: 22-12-2011, 20:34
|
|
|
A takie pytanie do tych co pieką (i pomagają w pieczeniu), czy macie jakieś sposoby na "twarde ciasta", które trzeba ręcznie ucierać?
Po ponad godzinie ucierania i nabawieniu się kilku pęcherzy (przy akompaniamencie fałszu (akurat nie politycznego) płynącego z "jedynego poprawnego radyjka" mojej mamy) się zastanawiam czy da się to jakoś obejść... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|