FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne

Co wam pływa w wannie przed świętami?
Karp
48%
 48%  [ 12 ]
Coś szlachetniejszego - szczupak, łosoś, sandacz...
16%
 16%  [ 4 ]
Rozmrażający się filet
24%
 24%  [ 6 ]
Ryby śmierdzą i są niejadalne!
12%
 12%  [ 3 ]
Nie mam wanny...
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 21
Wszystkich Głosów: 25

Wersja do druku
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 04-12-2011, 14:49   

Sasayaki napisał/a:
anulka406 napisał/a:

U mnie jest coś, czego zapewne nie ma u nikogo: Zupa wiśniowa.

Wow, pierwszy raz o tym słyszę. A to jest raczej słodkie, czy na słono?

Nie wiem, czy tak samo jest u anulki, ale u mnie robi się ją zdecydowanie na słodko. I jest to tak naprawdę niewiele więcej niż kompot z makaronem, ale jest naprawdę smaczne.

Saga Płeć:Kobieta
Półdiablę

PostWysłany: 04-12-2011, 15:08   

Sasayaki napisał/a:

(...) obowiązkowego od paru lat Jozina z Bazin,

Masz zdjęcie? Ciekawa jestem, jak wygląda taki piernikowy Jozin.

U mnie w rodzinie Wigilia to wielkie święto spędzane co roku u kogoś innego - robimy wielki spęd cioć, wujków i kuzynów i staramy się zmieścić dwadzieścia dziewięć osób przy jednym stole. Jeśli chodzi o jedzenie, każda rodzina przygotowuje kilka potraw w wielkiej ilości, więc specjalizacja jest dość wąska. Głównym daniem jest barszcz z uszkami (na klejenie uszek zwykle parę osób umawia się u babci), które, jak u Totema, mają postać pierogów z nadzieniem borowikowym. Karp występuje w dwóch postaciach: smażony i w galarecie, oprócz tego kluski z makiem i makiełki, śledź w formach rozmaitych, kapusta z grochem, kapusta z grzybami i kompot z suszu. Z ciast zwykle jest jakiś makowiec, czasem strucla z powidłami i obowiązkowe pierniczki.

Ostatnio zmieniony przez Saga dnia 04-12-2011, 17:37, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 04-12-2011, 15:19   

Może bym znalazła, po przetrząśnięciu albumów... Na razie mogę powiedzieć, że wygląda mikołajopodobnie, ale jest niebieski i ma zieloną brodę.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 04-12-2011, 16:03   

Nanami napisał/a:
SUSZ. O, nad tym warto zatrzymać się na dłużej. Czasem jest dla mnie niepitny, a czasem wręcz go uwielbiam - zależy co się do niego da. Przede wszystkim musi być umiarkowanie słodki. I mieć dużo rodzynek, dużo słodkich śliwek, a mało węgierek. Uwielbiam go wtedy zapijać hektolitrami.

O TAK! Uwielbiam! Wypijam olbrzymie ilości, przy czym ja akurat te węgierki lubię czuć, ale... Jabłka, suszone jabłka, o ile nie zeżrę przed wrzuceniem ich do garnka. :D

Co do zupy wiśniowej, akurat na święta jej nie jadamy, ale jest to smak mojego dzieciństwa. I tak, w wersji mi znajomej jest to praktycznie kompot z kluskami/ makaronem. W lato bardzo popularna była u mojej babci odmiana jagodowa, bo wtedy urządzaliśmy wyprawy do lasu.

Sasayaki napisał/a:
obowiązkowego od paru lat Jozina z Bazin, świątecznego wikinga a nawet nerki

Zdjęcia proszę! :D

Well, z udanych eksperymentów, które dołączyły u nas do kanonu są ziemniaki nadziewane grzybami i papryką, czasem posypane żółtym serem (w wersji niepostnej z jakąś wędlinką lub kiełbaską dodatkowo).

Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 04-12-2011, 16:48   

Cytat:
Jest ryba - najczęściej sola albo w ostateczności łosoś, ale świeży. Wawa jest 500km od najbliższego morza, i z definicji nie jest dobrym miejscem na ryby i owoce morza.

Pstrąg! Pstrągi są absolutnie cudowne...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 04-12-2011, 17:27   

Bez pierogów i barszczu nie wyobrażam sobie świąt. Reszta mi jest w zasadzie obojętna, ale bez tych dwóch rzeczy święta nie są świętami.

anulka406 Płeć:Kobieta
Unfabulos :)

PostWysłany: 04-12-2011, 21:21   

Xeniph napisał/a:
Sasayaki napisał/a:
anulka406 napisał/a:

U mnie jest coś, czego zapewne nie ma u nikogo: Zupa wiśniowa.

Wow, pierwszy raz o tym słyszę. A to jest raczej słodkie, czy na słono?

Nie wiem, czy tak samo jest u anulki, ale u mnie robi się ją zdecydowanie na słodko. I jest to tak naprawdę niewiele więcej niż kompot z makaronem, ale jest naprawdę smaczne.

U mnie też na słodko, słodziutko~~ Dlatego tak lubię ;) Widzę również, że nie tylko u mnie takie cuś. Zastanawiam się, czy to tradycja z jakiegoś regionu, czy tylko przypadkowa osobliwość. Xeniph, wiesz może coś o tym? Bo u mnie w okolicy nikt tak nie je i musiało skądś przywędrować...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
10892933
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 17-12-2011, 18:46   

Tegoroczny Bożonarodzeniowy Jozin z Bazin. Robiony dzisiaj. Tak wcześnie, bo jak wiadomo z pierniczki są jak ser- powinny dojrzewać.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Crofesima Płeć:Kobieta
Captain Narcolepsy

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 17-12-2011, 19:47   

wa-totem napisał/a:
domowe pieczywo (w tym nie-słodkie ciasto drożdżowe)

Mniam mniam, kocham! Dla mnie obowiązkowy element świąt.

W mojej rodzinie najważniejsza dla wszystkich jest... sałatka jarzynowa. Którą zajadają się wszyscy jeszcze tydzień po Wigilii (codziennie trzeba robic nową), wszyscy... oprócz mnie. A to właśnie ja ją przyrządzam...
Ale za to w zamian babcia specjalnie dla mnie robi przesmaczne kotlety rybne, bodajże z sandacza, czasami z soli. Mogę wrzucic ich w siebie zylion. Karpia też mamy, ale większośc na ten fakt narzeka, bo przyrządzane są z niego chyba 3 potrawy, które jedzą tylko dwie osoby. Poza tym pierogi (z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem). Barszcz jest, ale nikt specjalnie entuzjastycznie do niego nie podchodzi. Jakaś sałatka z owocami morza, śledzie. Do picia kompot, wino i herbata.

Ciasta pieczemy różne, czasami jest makowiec, prawie zawsze sernik. Ale co roku jeden czy dwa ciasta są... specjalne. Chyba już na stałe w naszym menu zagościło absolutnie boskie tiramisu (o które wszyscy się biją i znika w ciągu ~5h), natomiast na przykład rok temu upiekliśmy amerykański Key Lime Pie. Pierniczków nie pieczemy, bo dostajemy je od sióstr zakonnych. Ba, raz dostaliśmy nawet pierniczkową, dużą na 20cm choinkę. Ale te ich wyroby są podejrzane, naładowane jakąś kocimiętką czy czymś, bo wchodzą w nas stanowczo zbyt łatwo. A potem wszyscy chodzą i narzekają na swoje oponki...

moshi_moshi napisał/a:
Well, z udanych eksperymentów, które dołączyły u nas do kanonu są ziemniaki nadziewane grzybami i papryką, czasem posypane żółtym serem (w wersji niepostnej z jakąś wędlinką lub kiełbaską dodatkowo).

Chcę! :o

Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear.
NiBl Płeć:Mężczyzna
Seeker of Truth

PostWysłany: 22-12-2011, 20:34   

A takie pytanie do tych co pieką (i pomagają w pieczeniu), czy macie jakieś sposoby na "twarde ciasta", które trzeba ręcznie ucierać?
Po ponad godzinie ucierania i nabawieniu się kilku pęcherzy (przy akompaniamencie fałszu (akurat nie politycznego) płynącego z "jedynego poprawnego radyjka" mojej mamy) się zastanawiam czy da się to jakoś obejść...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu