FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Noże
Wersja do druku
Luik Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 23-12-2011, 20:20   

Potwór Latacz napisał/a:
podróbki w stylu Mil-tec'a
Niech szlag tą firmę trafi. Poza manierkami nie robią nic (ale dokładnie nic!) co by było użyteczne w jakikolwiek sposób. Zazwyczaj nieoznakowane chińskie podróby są znacznie lepsze od "kopii" firmowanych przez Mil-Teca...

A jak znajdę gdzieś scyzoryk z demobilu w przyjaznej cenie to pewnie bez zastanowienia kupię. Mam w domu jakąś tanią kopię (znalezioną w piaskach bałtyckiej plaży) i muszę przyznać, że na zwykłych turystycznych wyjazdach jest użyteczna.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Potwór Latacz Płeć:Mężczyzna
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 23-12-2011, 21:01   

Jeżeli chodzi o demobil BW to polecam sklep armyworld.pl
Zaopatrywałem się tam w mundur i oporządzenie, naprawdę dobry sklep. Sprzedają co prawda i podróbki ale wszystko jest opisane dokładnie więc nie oszukują.
Victorinoxy BW:
Tutaj jeden
A tu drugi, już całkiem tani

"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346
arhol Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 23-12-2011, 22:49   

Panowie a jakie firmy preferujecie średniej półki iż tak się wyraże? Benchmade,spyderco zero tolerance/kershaw,crkt?
Od razu mówię, to są świetne noże wg mnie , każda z tych firm może pochwalić się dobrymi projektami jak i jakością.

Mi osobiście BM i spyderco ze względu na swoje ceny które nie są jakieś extremalne.

Z tych wyższych klasowo dobre są CRK,microtech,protech, strider?

Ale tu już trzeba te 1000+ trzeba mieć zazwyczaj....

Numer Gadu-Gadu
48290817
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 24-12-2011, 00:00   

Właściwie biorąc pod uwagę średnią półkę nie warto już przejmować się producentem: są gorsze i lepsze modele, ale większość prezentuje naprawdę wysoki poziom. Liczy się stal, kształt ostrza, wygląd. Kto zrobił nóż już mniej. Mniej znane firmy też potrafią zaskoczyć, na przykład Ontario.

Generalnie jeżeli chodzi o tańsze noże patrzę z czego jest zrobiony: nierdzewka... odpada.
Dużo prościej jest zrobić dobry i tani nóż ze stali węglowej, jak dla mnie wszystkie 420, gorsze 440 odpadają z miejsca. Tak samo jak japońskie AUS'y z numerkami poniżej 8 (z resztą odpowiedniki tych wcześniejszych). Z tańszych stali dość przyzwoity jest Sandvik, między innymi Mora wykorzystuje go w swoich nożach. Fajna jest też 154cm, kolega ma Lethermana z takiej i się całkiem nieźle sprawuje.

Ale i tak, jeżeli nóż został zrobiony ze stali z rodziny 10. . to można go brać niemal w ciemno. Chyba się nie da tego zepsuć!
W ciemno można też brać noże ze stali proszkowej - tylko że takie cuda techniki już nie są tanie.

Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346

PostWysłany: 24-12-2011, 01:47   

Oj z s30v militarke przy odrobinie szczęścia kupisz za 400-500 (używkę) Nie jest to mało, ale też nie są to "chore" pieniądze,ale fakt faktem iż inne "zabawki" tego typu nie są tanie... : )i bodajże native : ).

Numer Gadu-Gadu
48290817
Crushmaker Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-12-2011, 10:03   

Jakm już w temacie to jak sprawdzić wytrzymałość noży: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nvwIwY6nrD0#!
to jest dopiero nóż co wytrzyma 3 wojne światową :)

PostWysłany: 24-12-2011, 20:54   

Imo na CS niema się co przypalać : ), nie jest to zła firma, ale też i nie tworzą noży nieśmiertelnych.

Choć muszę przyznać iż Laredo bowie i espady mi się podobają jak ch.. : )

Numer Gadu-Gadu
48290817
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 25-12-2011, 20:17   

Żadne nie są nieśmiertelne, jeszcze nie zrobili narzędzia któremu odpowiednio uparty człowiek nie dałby rady. xD Ale tak, Cold Steel potrafi reklamować swoje produkty całkiem nieźle. W tych testach nie pamiętam żeby jakiś nóż im się zepsuł, zawsze się zastanawiam ile razy je muszą kręcić zanim im się uda.

Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
25993346

PostWysłany: 03-01-2012, 18:17   

Oki, mała edytka....

Aukcje z BM'ką wygrałem, za cenę 360 zł ( nawet jak na używkę dobra cena : ) ) Nożyk oceniam bardzo pozytywnie, testowałem go w parę sposobów, jak na razie po prostu bajer, ostrość jest wręcz bajeczna : D, w mechanice też nie mogę nic zarzucić, Ogólem polecam bo na EDC średniego budżetu jest 710 idealna :). (Jakby ktoś chciał foty to porobię drewnofonem później :).)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
48290817
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu