Noże |
Wersja do druku |
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 23-12-2011, 20:20
|
|
|
Potwór Latacz napisał/a: | podróbki w stylu Mil-tec'a | Niech szlag tą firmę trafi. Poza manierkami nie robią nic (ale dokładnie nic!) co by było użyteczne w jakikolwiek sposób. Zazwyczaj nieoznakowane chińskie podróby są znacznie lepsze od "kopii" firmowanych przez Mil-Teca...
A jak znajdę gdzieś scyzoryk z demobilu w przyjaznej cenie to pewnie bez zastanowienia kupię. Mam w domu jakąś tanią kopię (znalezioną w piaskach bałtyckiej plaży) i muszę przyznać, że na zwykłych turystycznych wyjazdach jest użyteczna. |
|
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
|
Wysłany: 23-12-2011, 21:01
|
|
|
Jeżeli chodzi o demobil BW to polecam sklep armyworld.pl
Zaopatrywałem się tam w mundur i oporządzenie, naprawdę dobry sklep. Sprzedają co prawda i podróbki ale wszystko jest opisane dokładnie więc nie oszukują.
Victorinoxy BW:
Tutaj jeden
A tu drugi, już całkiem tani |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
arhol
|
Wysłany: 23-12-2011, 22:49
|
|
|
Panowie a jakie firmy preferujecie średniej półki iż tak się wyraże? Benchmade,spyderco zero tolerance/kershaw,crkt?
Od razu mówię, to są świetne noże wg mnie , każda z tych firm może pochwalić się dobrymi projektami jak i jakością.
Mi osobiście BM i spyderco ze względu na swoje ceny które nie są jakieś extremalne.
Z tych wyższych klasowo dobre są CRK,microtech,protech, strider?
Ale tu już trzeba te 1000+ trzeba mieć zazwyczaj.... |
_________________ Friends. Those companions you speak of are only friends during those fun, yet unimportant times. When painful times come, they won't be your ally. |
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
|
Wysłany: 24-12-2011, 00:00
|
|
|
Właściwie biorąc pod uwagę średnią półkę nie warto już przejmować się producentem: są gorsze i lepsze modele, ale większość prezentuje naprawdę wysoki poziom. Liczy się stal, kształt ostrza, wygląd. Kto zrobił nóż już mniej. Mniej znane firmy też potrafią zaskoczyć, na przykład Ontario.
Generalnie jeżeli chodzi o tańsze noże patrzę z czego jest zrobiony: nierdzewka... odpada.
Dużo prościej jest zrobić dobry i tani nóż ze stali węglowej, jak dla mnie wszystkie 420, gorsze 440 odpadają z miejsca. Tak samo jak japońskie AUS'y z numerkami poniżej 8 (z resztą odpowiedniki tych wcześniejszych). Z tańszych stali dość przyzwoity jest Sandvik, między innymi Mora wykorzystuje go w swoich nożach. Fajna jest też 154cm, kolega ma Lethermana z takiej i się całkiem nieźle sprawuje.
Ale i tak, jeżeli nóż został zrobiony ze stali z rodziny 10. . to można go brać niemal w ciemno. Chyba się nie da tego zepsuć!
W ciemno można też brać noże ze stali proszkowej - tylko że takie cuda techniki już nie są tanie. |
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
|
|
|
|
|
arhol
|
Wysłany: 24-12-2011, 01:47
|
|
|
Oj z s30v militarke przy odrobinie szczęścia kupisz za 400-500 (używkę) Nie jest to mało, ale też nie są to "chore" pieniądze,ale fakt faktem iż inne "zabawki" tego typu nie są tanie... : )i bodajże native : ). |
_________________ Friends. Those companions you speak of are only friends during those fun, yet unimportant times. When painful times come, they won't be your ally. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
|
|
|
|
arhol
|
Wysłany: 24-12-2011, 20:54
|
|
|
Imo na CS niema się co przypalać : ), nie jest to zła firma, ale też i nie tworzą noży nieśmiertelnych.
Choć muszę przyznać iż Laredo bowie i espady mi się podobają jak ch.. : ) |
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
|
Wysłany: 25-12-2011, 20:17
|
|
|
Żadne nie są nieśmiertelne, jeszcze nie zrobili narzędzia któremu odpowiednio uparty człowiek nie dałby rady. xD Ale tak, Cold Steel potrafi reklamować swoje produkty całkiem nieźle. W tych testach nie pamiętam żeby jakiś nóż im się zepsuł, zawsze się zastanawiam ile razy je muszą kręcić zanim im się uda. |
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
|
|
|
|
|
arhol
|
Wysłany: 03-01-2012, 18:17
|
|
|
Oki, mała edytka....
Aukcje z BM'ką wygrałem, za cenę 360 zł ( nawet jak na używkę dobra cena : ) ) Nożyk oceniam bardzo pozytywnie, testowałem go w parę sposobów, jak na razie po prostu bajer, ostrość jest wręcz bajeczna : D, w mechanice też nie mogę nic zarzucić, Ogólem polecam bo na EDC średniego budżetu jest 710 idealna :). (Jakby ktoś chciał foty to porobię drewnofonem później :).) |
|
|
|
|
|
|