Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forumowa Mafia - komentarze poedycyjne |
Wersja do druku |
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-03-2011, 12:00
|
|
|
Jak klimaty detektywistyczne, to najlepiej tak skrajnie klasycznie - mamy zabójstwo, miejsce zbrodni, w nim wskazówki prowadzące do sprawcy i graczy którzy ich szukają.
Jak by to miało wyglądać w praktyce? Dajmy na to wejdę jako pierwszy w roli Tego Złego, to znaczy zabójcy. Dajmy na to, jestem zaproszonym gościem na dwór Króla Artura, a w praktyce zatrudnionym przez Morganę zabójcą. Zabijam tam jakąś osobę, quest zaczyna się od postu opisującego miejsce zbrodni, a także przesłuchanie mojej osoby - wszak jestem obcym na zamku, podejrzanym w sposób oczywisty.
Teraz tak - w opisie miejsca zbrodni i moim przesłuchaniu schowane są dwa niepodważalne dowody na moją winę. Zanim wstawię ten pierwszy post wyśle do kogoś, kto przyjmie rolę MG (widziałbym w tej roli Sasayaki :]) dokładny opis zbrodni, jak i wskazanie konkretnie gdzie te dowody są ukryte. W tym miejscu zaczyna się rola graczy - mogą przeszukiwać miejsce zbrodni, snuć teorie, przesłuchiwać i naciskać nadal na mnie i tak dalej. Żeby jednak udowodnić, że to faktycznie ja popełniłem ową zbrodnie muszą odnaleźć owe dowody. MG będzie pilnował, abym umieścił je w rozsądny sposób - zabawa nie ma sensu, jeżeli nie można złapać winnego, będę starał się dowody zamaskować, ale ciągle mają tam być i mają czystą logiką prowadzić prosto do mojej zbrodni. Gdy gracze słusznie trafią, to MG potwierdzi, że faktycznie trafili na dowody mojej winy. Gracze też jednak muszą uważać - nie mogą frywolnie rzucać na dworze oskarżeń pod moim adresem bez dowodów, bo to ich skompromituje w oczach Króla.
Całą idea właśnie leżałaby na tym - są podane jasne wskazówki, które gracze muszą odnaleźć. Wszystko oparte na czystej logice, supermoce na chwile na bok, chodzi wszak o klimaty detektywistyczne :] Gracze muszą odnaleźć oba dowody - jeden nie będzie dość mocny, mogę próbować się wykręcić od winy po tym. Jeżeli zostanę zdemaskowany, wygrywają gracze, jeżeli dowody nie zostaną odnalezione po jakimś rozsądnym czasie, to moja wygrana :] Marzy mi się, aby ktoś na podstawie dowodów mógł zrobić iście detektywistyczne wystąpienie, gdzie przed całym dworem obarczy mnie winą, a potem na podstawie dowodów odtworzy całą zbrodnię :] MG wszak będzie miał jej dokładny opis, dla odważnego może czekać satysfakcja z późniejszego potwierdzenia przez MG słuszność jego detektywistycznego instynktu :]
Jeżeli forma się spodoba, to na kolejną rundę ktoś inny może zostać Tym Złym, zmieniać można również przy tej okazji setting, aby całość ubarwić. Co sądzicie? :] |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 28-03-2011, 19:29
|
|
|
Dla mnie bomba! Wchodzę ;) |
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 28-03-2011, 19:39
|
|
|
Costly napisał/a: | Zanim wstawię ten pierwszy post wyśle do kogoś, kto przyjmie rolę MG (widziałbym w tej roli Sasayaki :]) |
A ja się zgadzam, bo skrycie marzy mi się taka funkcja ;] |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 28-03-2011, 20:48
|
|
|
Bomba, to teraz tylko potrzeba więcej graczy ;) No ale skoro Serika jest chętna, to powinno być dobrze, jej obecność przyciągnie innych ^^ |
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 28-03-2011, 20:54
|
|
|
Ja dalej jestem chętny, od początku :)
Ale nie bijcie za brak znajomości realiów. |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 29-03-2011, 08:24
|
|
|
Może być zabawnie. Zgłaszam się. |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 29-03-2011, 13:17
|
|
|
Jeśli brakowałoby wam miejsca to doliczcie mnie. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
|
Wysłany: 29-03-2011, 16:55
|
|
|
Myślę, że minimum powinno wystarczyć 5 graczy + Costek. Aczkolwiek- im więcej tym weselej :D |
Płomiennooki Dżabbersmok
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 29-03-2011, 23:47
|
|
|
Bez wątpienia, im więcej tym lepiej. Myślę że spokojnie można poczekać na dalszych chętnych do końca tygodnia. Tylko prosiłbym o zgłoszenia zawierające więcej entuzjazmu niż "jeśli brakowałoby wam miejsca..." :P Cuz we need you, not any othery way :P |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-03-2011, 01:11
|
|
|
No ba, wchodzę. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 30-03-2011, 12:51
|
|
|
Costly napisał/a: | Tylko prosiłbym o zgłoszenia zawierające więcej entuzjazmu |
To było raczej takie "jeśli liczba miejsc jest ograniczona i kogoś wam brakuje to mnie wstawcie, a jeśli jednak ktoś się znajdzie to jestem pierwszy do odpadnięcia". Tak czy inaczej I'm in. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
|
Wysłany: 30-03-2011, 13:50
|
|
|
Liczba potencjalnych graczy z zasady jest ograniczona jedynie jako minimum- dla chętnego miejsce zawsze jest :] |
Płomiennooki Dżabbersmok
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 30-03-2011, 16:09
|
|
|
To może ja też spróbuje. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 30-03-2011, 16:55
|
|
|
No to ja też chętnie spróbuje swoich sił. |
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
|
Wysłany: 03-04-2011, 13:09
|
|
|
Ok, nikt się pewnie już nie zgłosi... Startujemy? |
Płomiennooki Dżabbersmok
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|