Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forumowa Mafia - komentarze poedycyjne |
Wersja do druku |
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-04-2011, 13:41
|
|
|
Jeszcze przed tym doprecyzował bym kilka ogólnych stwierdzeń. Żeby zabawa funkcjonowała opiszę precyzyjniej kilka rzeczy które wcześniej ujęte były zbyt ogólnie.
Przede wszystkim - tak jak pisałem, MG powinien potwierdzić, czy wskazany przez gracza dowód jest prawdziwy. Jeżeli jednak miałoby to polegać na rzucaniu wszelakiej losowej poszlaki i puszczaniu pytającego spojrzenia do MG, to zabawa wiele straci. Chodzi w końcu o to, aby pomyśleć. Dlatego też gracz jak najbardziej może weryfikować słuszność swoich podejrzeń, jednak nie w formie otrzymania precyzyjnej odpowiedzi.
Co mam na myśli, pokaże na przykładzie.
Gracz z opisu miejsca zbrodni i mojego opisu wyłowi dwa fakty: w pokoju denata znajdowała się regał z książkami, gdzie ziało jedno puste miejsce, natomiast moja postać w chwili zatrzymania miała w ręku książkę.
Gracz myśli sobie "aha, oto mój dowód!" - z tą podstawą chce mnie oskarżyć. Byłoby to nieostrożne bez uprzedniego sprawdzenia, czy to faktycznie dobry dowód. W tym celu NIE pytamy MG czy to faktycznie dowód mojej zbrodni, zasięgamy wiedzy MG w subtelniejszy sposób - na przykład porównując książkę którą miałem przy sobie z innymi na owym regale, co by sprawdzić, czy pochodzi z tego samego księgozbioru (w fabularnym ciągu naturalnie, to postać będzie sprawdzać, a MG jedynie poda wynik). Tudzież w jakikolwiek inny sposób, hulaj dusza, po prostu musimy trzymać się fabularnego ciągu.
Myślę że sprawiedliwym byłoby przyjąć, iż gracz który jest pewien swoich dowód i rzuci oskarżenie wobec mnie publicznie, a użyje przy tym niesłusznych dowodów odpada z danej rundy, jako "spalony" detektyw, którego już więcej nikt na dworze nie będzie chciał wysłuchać.
Z tego też tytułu muszę przypilnować, aby wybrane przeze mnie niuanse były faktycznie jedynymi faktycznie wskazującymi na mnie dowodami - gdyby gracz miał możliwość użycia faktycznie słusznego dowodu, którego wcześniej nie podałem MG, to schrzaniłbym zabawę całą. Tak więc Sasa - gdy wyślę do ciebie mój post i opis zbrodni chciałbym, abyś również przyjrzała się im pod tym kątem. Jak coś nie daj boże przegapię, to może ty wychwycisz :]
Jutro wysyłam swój post do MG i zaczynamy zabawę. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakiś pomysł czy uwagi techniczne, to niech wali śmiało - cały koncept powstał w oparciu o luźną myśl i może zawierać wiele dziur wartych zalepienia. Jeżeli je wyłapiemy zanim wyjdą w praktyce, to tym lepiej.
*EDIT*
Darujcie, jutro dam pierwszy post - ledwo znowu pracować zacząłem i już młyn, przed sekundą dopiero do domu wszedłem, nie mam siły ręki podnieść... |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 04-04-2011, 21:16
|
|
|
Ok, tymczasem podliczę graczy, tak w imię porządku i jasności.
Detektywi:
1.Serika
2.Potwór Latacz
3.Saga
4.Loko
5.Morg
6.Athi
7.Tabris
Złoczyńca: Costly |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-04-2011, 20:02
|
|
|
Od razu mówię, że z racji bardzo niepewnego internetu mogę czasem mieć opóźnienie w pisaniu postów/śledzeniu akcji. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-04-2011, 08:11
|
|
|
Przepraszam za długi brak informacji, ale zwyczajnie nie miałem kiedy tu wpaść czegoś napisać. Mówiąc krótko - jestem w trakcie wojny z "pewną firmą" która próbuje mi w życiu mieszać, w najbliższym czasie nie będę miał głowy do niczego innego. Wybierzcie może lepiej na ten moment nowego złoczyńcę, a ja dołączę do zabawy gdy już rozwiąże swoje problemy. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 09-04-2011, 19:00
|
|
|
Tom se poszalał no, ale trudno. |
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-04-2011, 02:45
|
|
|
Osobiście jestem za tym żeby poczekać na Costly'ego. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
|
Wysłany: 10-04-2011, 08:26
|
|
|
Cytat: | Osobiście jestem za tym żeby poczekać na Costly'ego.
|
Ja też, zwłaszcza, że chyba nikt za bardzo nie wie jak powinien wyglądać pierwszy, najważniejszy post. |
Płomiennooki Dżabbersmok
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 10-04-2011, 12:16
|
|
|
Ja się nawet cieszę z opóźnienia. Poczekajmy. |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-04-2011, 14:58
|
|
|
W międzyczasie możemy trzymać kciuki, żebyś rzeczonej firmie pokazał, gdzie jej miejsce :) Poczekamy. |
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-06-2011, 16:25
|
|
|
A ja mógłbym poprowadzić edycję, taką zwykłą, jak były na początku - z 13 graczy (przynajmniej) i katanim. Są chętni?
Eh, co nuda robi z człowiekiem... |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
|
Wysłany: 04-06-2011, 18:03
|
|
|
Jeśli nie czekamy, lub robimy przerwę od czekania na Costka, to mogę zagrać. |
Płomiennooki Dżabbersmok
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 05-06-2011, 19:15
|
|
|
Możliwe, że może mnie nie będzie, brak komputera i problemy z internetem na drugim. :( |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 09-06-2011, 18:36
|
|
|
Ja bym mogła jeżeli tylko lincze odbywały się w rozsądnych odstępach czasu (tak raz na jakieś cztery dni chociaż). |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 10-06-2011, 21:33
|
|
|
Cytat: | A ja mógłbym poprowadzić edycję, taką zwykłą, jak były na początku |
A w jakich by to było klimatach? |
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 11-06-2011, 17:03
|
|
|
Cytat: | A w jakich by to było klimatach? |
Sam jeszcze nie wiem, myślałem o typowej Ciemnej i Burzliwej Nocy w posiadłości na wyspie odciętej od lądu podczas sztormu... Albo o reality show w stylu dawnego TVNowskiego "Agenta"... Albo klimaty SF, statek kosmiczny i Cyloni / inni zmiennokształtni. Tylko co po pomyśle, jak chętnych brak ;-)
Lincze byłyby w czwartki i niedziele, 2 razy w tygodniu chyba każdy znajdzie czas coś napisać. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|