Przesądy |
Wersja do druku |
Momoko
wiosna jest miau
Grupy: House of Joy Lisia Federacja WIP
|
Wysłany: 20-01-2007, 23:20 Przesądy
|
|
|
Tak się zastanawiam... Wiele osób uważa się, że gdzie tam, nie są przesądni, ale... na wszelki wypadek spluwają przez lewe ramię, pukają w niemalowane drewno i boją się trzynastek.
Ja jestem co nieco przesądna, może dlatego, że nie jestem raczej osobą twardo stąpającą po ziemi _^_
A więc:
- nie wlewam gorącej wody do pustego kubka (zawsze musi być jakaś herbata, kawa, czy cukier)
- jak jedzie karetka to łapię za czerwone (jak mam pod ręką)
- za skarby świata nie wejdę do klasy trzecia lub lewą nogą
I to by było na tyle. Czarnych kotów się nie boję i innych przesądów mi nie zaszczepiono.
Trzynastki nawet lubię, trzynastego sierpnia (a może lipca? Ktoś mi robi mętlik w głowie@_@) jest dzień mańkutów, a ja leworęczna jestem.
Jak ktoś zna jakieś ciekawe przesądy, które egzekwuje, lub styka się na codzień, to może się wypowiedzieć. |
_________________ Pray tomorrow takes me higher higher high
Pressure on people
People on streets
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-01-2007, 23:27
|
|
|
momoko napisał/a: | - nie wlewam gorącej wody do pustego kubka (zawsze musi być jakaś herbata, kawa, czy cukier) |
- Nie mówie "powodzenia" przed egzaminem.
- Zawsze przed ważnymi wydarzeniami dzwonie do babci, bo ona bardzo skutecznie się modli.
- Nigdy przed ważnymi wydarzeniami się nie modle sam, bo zwykle przynosi to odwrotny efekt od zamierzonego. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Gość
|
Wysłany: 21-01-2007, 00:02
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
- Zawsze przed ważnymi wydarzeniami dzwonie do babci, bo ona bardzo skutecznie się modli.
- Nigdy przed ważnymi wydarzeniami się nie modle sam, bo zwykle przynosi to odwrotny efekt od zamierzonego. |
Mam dokładnie tak samo.
Podobno nie można swojej drugiej połówce dawać butów, bo odejdzie (kumplowi się niestety sprawdziło) Szkoda że to działa tylko w obrębie głównych zainteresowanych, bo jest taka jedna, której z chęcią podarowałabym cały sklep obuwniczy... |
|
|
|
|
|
SenSeiji
Wild Soul
|
Wysłany: 21-01-2007, 00:21
|
|
|
hmm... babcia mi kiedyś mówiła chen dawno że jak się nie będę modlił wieczorem do boga to diabeł mnie porwie, ale że anioł ze mnie żaden to w mojej ostatniej modlitwie powiedziałem "Boże jeśli diabeł naprawdę istnieje to z chęcią przestane się modlić" do dziś go nie widziałem ( to tak żartobliwie ^^)
Tak na serio to mam ten sam przesąd co Zeg, mianowicie by nie mówić "powodzenia" przed jakimś ważnym zadaniem bądź też egzaminem, jak narazie powiedziano mi to raz i miałem ostro pod górke, od tamtej pory unikam tego wyrazu i wstrzymuje innych i sam siebie by tego słowa nie mówić
Znam jeszcze jeden przesąd związany z religia chrześcijańska, mianowicie liczba 666, dla niektórych bardzo pechowa a nawet unikana szerokim lukiem (dosłownie), choć w niektórych kulturach naszego świata jest uznawana za szczęśliwą (w jakich akurat nie pamietam, bo obiło mi się o ucho ta wiadomość jak oglądałem TV) |
_________________ A Dream like my, Dream always about nightmare's |
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 21-01-2007, 00:34
|
|
|
Nie zauważyłem u siebie szczególnych oznak, lecz czuję się nieswojo gdy przebiegnie mi czarny kot...
Jeśli chodzi o "13" to nawet w te dni mam szczęście, więc to mnie nie dotyczy. |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 21-01-2007, 11:46
|
|
|
Urodzona w piątek trzynastego.
Przesądy? Że jak? Ciemnota i zabobon :P |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 21-01-2007, 11:46
|
|
|
Mai-chan napisał/a: | Urodzona w piątek trzynastego. |
O, jak moja mama ;> |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 21-01-2007, 13:01
|
|
|
Gość napisał/a: |
Mam dokładnie tak samo. |
To kiedyś było bardziej rozbudowane. Niestety nie jestem już tak dobrym chrześcijaninem, jak kiedyś. Wszystko przez studia na tym laickim kierunku... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 21-01-2007, 21:25
|
|
|
Ja się wyzbyłem nie mówienia "powodzenia" i nie odpowiadania "dziękuję" przed egzaminem/czymś ważnym, bo kiedyś ewidentnie mi takie "powodzenia" pomogło ^^
Co do 13 i piątków 13 to mamy nieco ponad 6 miliardów ludzi naświecie, więc zuo ma małe szanse trafienia we mnie ^^v a jak trafia to chyba przeważnie w tych, którzy się boją owej 13 ;)
Czarne koty bardzo lubię, są to jedne z najpiękniejszych zwierzaków w moim osobistym rankingu ^^
Generalnie nie wiem, czy można nazwać to przesądem, ale zawsze lubię mieć przy sobie ulubioną kostkę do gry na gitarze. Jakoś nieswojo się bez niej czuję :) Choć czasem bywa, że orientuję się, że jej nie miałem cały dzień dopiero wieczorem (trudno się wtedy powstrzymać od myśli "no dlatego" jeżeli dzień był średnio udany ;)) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 22-01-2007, 15:35
|
|
|
A ja tam nie mam zadnych przesadow i mam spokoj! ;)) |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
Col. Frost
Samotny Wojownik
|
Wysłany: 22-01-2007, 17:13
|
|
|
LookOUT napisał/a: | A ja tam nie mam zadnych przesadow i mam spokoj! ;)) |
Dokładnie, mam tak samo!!! |
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 22-01-2007, 19:09
|
|
|
Hmm, czasem gdy się o kogoś martwię i w głowie tworzy mi się czarny scenariusz, boję się go wypowiedzieć. Wiecie, nigdy nie powiem czegoś w stylu... a co jeśli Lolka trzasnął samochód? Nie ma bata, żebym powiedziała coś takiego. |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-01-2007, 20:00
|
|
|
Nie mam żadnych przesądów, oprócz zwracania czasem uwagi na liczby. Ale to głównie autosugestia (choć można właściwie sporo dokładać, np. prawdziwa astrologia jest niesamowicie skomplikowana i kto wie, czy nie ma w tym czegoś prawidłowego). W kwestiach możliwych, ale nie wyjaśnionych pozostawiam opcję, że może się wyjaśni. Jak nie - to co z tego. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 29-01-2007, 21:36
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | Przesądy? Że jak? Ciemnota i zabobon :P |
DITTO!
Podpisuję się obiema rękami xD |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 29-01-2007, 22:15
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | - Nie mówie "powodzenia" przed egzaminem. |
U mnie to ostatnimi czasy b. popularny przesąd jest, bądź co bądź. ^^
Piątek trzynastego - przeciez to bardzo fajna data jest! Osobiście bardzo ją lubię i nie mam jej nic do zarzucenia.
No a czarne koty tez odpadają, bo mam jednego w domu; chyba wszystko odgania (łącznie z gośćmi czasami). |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
|