Krwiodawstwo |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-10-2009, 21:36 Krwiodawstwo
|
|
|
No dobra, jenoty, kto z Was się poświęca i daje kłuć w zamian za czekoladę i flirtowanie z pielęgniarkami?
A teraz na bardziej poważnie. Mam grupę krwi ABRH+, mój ojciec ma ponad 45 litrów za sobą, ja zacząłem w tym roku. Ze względu na to, że jestem synem mojego ojca, a także na grupę krwi, zostałem namówiony do oddawania osocza... Kto nie by, ten nie wie, jak to fajnie. Pierwszy raz leżałem pod aparaturą 1,5 godziny. Cały proces polega na tym, że krew jest najpierw pobierana, potem filtrowana, osocze trafia do woreczka, a krew wraca do krwiobiegu. I tak z osiem razy, całość to 40-50 minut (normalnie) i ja mniej-więcej w tych ramach się już mieszczę. Za to sama krew szybko ze mnie schodzi, rekord życiowy osiągnąłem w autobusie do pobierania krwi, 4:30.
A, planuje się jeszcze zapisać na listę dawców szpiku.
No, a co z Wami? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 20-10-2009, 21:49
|
|
|
Ha, mamy taką samą grupę krwi :]
Ja raz poszedłem na takową akcję. Jednak ze względu na niskie ciśnienie (rodzinna dolegliwość - wrodzony spokój :]) nie pozwolono mi oddać krwi. Miałem jeszcze kilka innych okazji, aby się na taką akcje załapać, ale tryb życia mi niezbyt na to pozwala - oddanie większej ilości krwi na raz może się potem dość nieprzyjemnie skończyć na treningu. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 20-10-2009, 22:01
|
|
|
Mój szczery zapał by oddać krew jest nieustannie duszony przez lęk przed igłą (tak wiem, idiotyczne, ale nic nie poradzę). Poza tym jakoś nigdy nie było okazji by pójść (najlepiej z kimś), się przełamać. A szkoda, jestem ponoć "uniwersalnym dawcą"- grupa 0RH+... |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-10-2009, 14:32
|
|
|
Robiłam o tym wątek- w mojej rodzinie oddają wszyscy poza mną(niedowaga). A ja tak lubię czekoladę:( |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:21
|
|
|
Oddawanie krwi jest strasznie fajne, szzególnie na Woodstocku. Wampiry Ci wezmą czerwony płyn, a potem dostajesz cały karton czekolady. :D:D:D Dlatego co roku mnie znajomi z wolontariatu męczą, abym poszedł się pokuć.
Grupa krwi 0. Mięsożerca ze mnie. :) |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:34
|
|
|
a ja chce oddawać krew (ale za rok bo jeszcze niepełnoletni jestem) ale jak widzę posty
Slova napisał/a: | Kto nie by, ten nie wie, jak to fajnie |
Sasayaki napisał/a: | Mój szczery zapał by oddać krew |
Dred napisał/a: | Oddawanie krwi jest strasznie fajne, |
az chce sie isc oddac krew :) |
_________________ DB - jest Bogiem
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 21-10-2009, 19:19
|
|
|
Użytkowniku Hermes, bardzo proszę o stosowanie w postach znaków polskich, jak również zasad ortografii i interpunkcji. |
|
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 19:40
|
|
|
dlaczego się mnie czepiacie (chodzi mi o moderatorów) bo co jestem nowy i trzeba się czepiać funkcja "edytuj" mi coś nawala
Sugeruję przyłożenie się do opanowania umiejętności prawidłowego wysławiania się.
Dodatkowo wstawiono ostrzeżenie za nieumiejętność czytania ze zrozumieniem.
Bezimienny |
_________________ DB - jest Bogiem
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
Cromell
sekai no ichiban spammer
|
Wysłany: 13-03-2010, 15:11
|
|
|
Ja mam grupę ARH-, oddałem dopiero dwa razy ale pracuję nad nadrobieniem wszelkich zaległości! ;) Ostatnio tylko coś czasu brak żeby wybrać sie do Stacji Krwiodawstwa... |
_________________ Si Deus pro nobis, quis contra nos?
http://l-factor-reborn.forumotion.net/ - Let's get it rollin'! |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-03-2010, 17:09
|
|
|
Slova napisał/a: | Mam grupę krwi ABRH+ |
Tak samo, tylko Rh mi brakuje.
Zasadniczo krew oddaję od trochę ponad pół roku, jak skończyłem osiemnaście lat, staram się wybierać co dwa miesiące, zgodziłem się też, żeby w razie potrzeby do mnie dzwonili. Zwyczajnie miło mieć świadomość, że robi się coś dobrego.
Cromell napisał/a: | Ostatnio tylko coś czasu brak żeby wybrać sie do Stacji Krwiodawstwa... |
... czasu brak? Well, wydawało mi się, że zwolnienie z pracy danego dnia zwykle załatwia tę kwestię na tyle, żeby można było znaleźć jeden dzień na dwa miesiące w tym celu.
Edit: I niech ktoś zmieni nazwę tematu na Krwiodawstwo, bo teraz to wygląda to jak wygląda... tak, czepiamsiem. |
|
|
|
|
|
Cromell
sekai no ichiban spammer
|
Wysłany: 13-03-2010, 18:24
|
|
|
Morg napisał/a: |
... czasu brak? Well, wydawało mi się, że zwolnienie z pracy danego dnia zwykle załatwia tę kwestię na tyle, żeby można było znaleźć jeden dzień na dwa miesiące w tym celu. |
Zazwyczaj tak, ale ostatnio miałem sesję, a zaraz po niej praktyki na uczelni, które muszę zaliczyć w pełnym wymiarze godzinowym wiec wszelkie zwolnienia nie wchodzą w grę.. ale może w tym tygodniu się uda! :) |
|
|
|
|
Madoko_MJ
Szczera Merry
|
Wysłany: 14-03-2010, 13:53
|
|
|
Nie mam jeszcze 18 więc muszę poczekać... Lubie pomagać innym ale w sumie nie wiem gdzie mam się zgłosić by oddać krew..i jest też mała przeszkoda-bynajmniej tak mi się wydaje-że po pobieraniu krwi jestem zawsze osłabła, jest mi zimno i jestem blada...Czy po tym też tak macie? w sumie podziwiam was za taką chęć pomagania innym. Jestem z was dumna!!! ^^ ahh.. :D |
_________________ "Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty"
Sokar |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-03-2010, 14:04
|
|
|
W dużym mieście taki punkt to zazwyczaj samodzielna placówka, zazwyczaj krew można też oddać w szpitalach o określonej porze i w niektórych przychodniach. Kółka krwiodawców są w szkołach ponadgimnazjalnych, czasem można też spotkać objazdowe krwiobusy:)
Przed oddaniem trzeba się zbadać i wypełnić ankietę więc jeśli coś stanie na przeszkodzie zazwyczaj jest to wykryte. Lekkie osłabienie jest normalne, w końcu to dla organizmu duży wysiłek- ale można dzięki temu bezkarnie najeść się czekolady:P |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Cromell
sekai no ichiban spammer
|
Wysłany: 14-03-2010, 14:13
|
|
|
Madoko_MJ, powiem Ci, że oddawanie krwi daje takie miłe uczucie przydatności. Świadomość że można komuś w ten sposób pomóc jest bardzo budująca. :) |
|
|
|
|
|