Crono Triger |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-05-2006, 15:59
|
|
|
Smoczek napisał/a: | (owszem, niektórzy piszą Crono, ale jest to błędna pisownia... pewnei ktoś się sugerował imieniem głównegto bohatera xP). |
To jest poprawna pisownia (ty graficysto). Tak brzmi tytuł japoński. W Japoni Chrono jest zastrzeżonym znakiem towarowym, którego użycie ściągnęłoby na głowy autorów prawników. Dlatego też zawsze Chrono(s) zmieniane jest na Crono(s). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 05-05-2006, 16:11
|
|
|
Hmmm... w tym sęk, że sprawdzałem w necie i wedle moich źródeł wyraźnie wynika że Chrono jest poprawne (a przynajmniej jest to poprawny tytuł w USA), ale tak naprawdę to jakie ma to znaczenie xD? Ja o tym tylko wspomniałem, bo dotąd wszędzie widziałem pisownie "Chrono". Zresztą wpisz w google "Chrono Trigger" i Crono Trigger... nawet google chce poprawiać na Chrono xD.
Ale zostawmy tę sprawę i przyjmijmy, że obie wersje są poprawne (czy ja to właśnie napisałem O_o?)... można podyskutować o samej serii, ew. jeżeli ktoś ma jakieś problemy z przejściem to śłużę radą, ja to przechodziłem 2-3 lata temu, ale mimo wszystko nadal coś pamiętam xD. |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 06-05-2006, 10:32
|
|
|
a może japońska nazwa jest Crono Trigger a amerykańska i europejska Chrono Trigger |
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 06-05-2006, 10:47
|
|
|
Jak napisałem, jest to możliwe (zwłaszcza, że wedle japońskich znaków wychodzi Crono), co jednak nie zmienia faktu że w USA i europie prawidłową nazwą jest Chrono... czyli krótko podsumowując, możnaby rzec, iż obie nazwy są poprawne, jednak bardziej adekwatną w naszym kraju jest Chrono ^^... ale jakie to ma znaczenie xP? Ważne, że wiemy o co chodzi ^^'.
edit:
Obrazek
Jeżeli na wikipedii się nie pomylili to jednak wychodziłoby, że Chrono jest poprawną nazwą O_o... ale jak już wspomniałem, ma to niewielkie znaczenie ^^. |
|
|
|
|
|
Battosai
Gość
|
|
|
|
|
Neji
Chiiii~
|
Wysłany: 01-05-2007, 09:01
|
|
|
po co komu opis przejścia? żeby zniszczyc tak długą i piękną zabawę? ==' Jest to gra nad którą warto urzyc trochę muzgu i cierpliwości. (osobiście przeszedłem ją na wszystkie 13 zakończeń =p) |
_________________ Cute stalker :3
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-05-2007, 09:11
|
|
|
Po co? Bo niektórzy w taki sposób przechodzą gry i mimo to, sprawia im to przyjemność.
Sam robiłem tak jeszcze do czasów gimnazjum, teraz do opisów staram się nie sięgać w ogóle, ewentualnie w ostateczności. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Amarth
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 05-05-2007, 08:39
|
|
|
Neji napisał/a: | (osobiście przeszedłem ją na wszystkie 13 zakończeń =p) |
He he. To samo u mnie. Najpierw wszystkie zakończenia (niektóre parę razy), później tyle razy w New Game +, żeby wszystkie postacie przenieść na 99 poziom, potem grałam jeszcze kilka razy dla zabawy, a teraz (po kilku letniej przerwie) znowu kończę :) Co tu kryć - ta gra jest wspaniała ile razy by się w nią nie grało ^^ |
|
|
|
|
|
antico
Follower of Bushido
|
Wysłany: 17-07-2007, 11:12
|
|
|
ja ostatnio z kumplem przechodziłem równolegle na czas...
całe gra ze wszystkimi sidequestami w 9.27 h ^^ |
_________________ 武士道と云ふは死ぬ事と見つけたり
葉隠聞書 |
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 24-08-2007, 16:13
|
|
|
Przypominają się nie-stare ale dobre czasy. :) Też grałem i wspominam tą grę bardzo dobrze. I to nie tylko dlatego, że chara designerem był sami-wiecie-kto ;) Miło było zauważać między bohaterami podobieństwo do postaci z DB^^ Ja przeszedłem grę gdzieś na 2-3 zakończenia ale niewykluczone, że do niej powrócę. BTW kto był waszym ulubionym bohaterem tego jakże popularnego jRPG? |
_________________ Duk said (czy coś takiego) - spróbuj i Ty xD |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 24-08-2007, 16:26
|
|
|
radgers napisał/a: | TW kto był waszym ulubionym bohaterem tego jakże popularnego jRPG? |
Frog, Marle i Magus. Frog i Magus dobrze się bili, Marle niestety trochę gorzej, ale za to uzdrawiała. W połączeniu z tymi dwoma postaciami była dość mocna. Wadą było natomiast to, że Magus był strasznym indywidualistom i nie miał podwójnych technik. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Amarth
|
Wysłany: 24-08-2007, 16:40
|
|
|
Magus. Zdecydowanie. Zawsze lubiłam ten typ postaci. Podobała mi się jego historia, jego zaklęcia, no i jego broń - lubię, jak ktoś walczy kosą.
Na drugim miejscu Frog. Kolejna postać, którą lubię głównie ze względu na historię i styl walki.
Na trzecim Ayla. Przede wszystkim za sprawność w walce i za charakter.
Choć przyznam, że lubię praktycznie każdą postać w tej grze. |
|
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 24-08-2007, 16:57
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Wadą było natomiast to, że Magus był strasznym indywidualistom i nie miał podwójnych technik. |
Ale miał jakąś tam potrójną z Luccą i Robo o ile mnie pamięć nie myli jak mu dołożyłeś jakiś artefakt. U mnie Magus(wypisz wymaluj Vegeta), Frog(wypisz wymaluj... Frog:D) i Lucca(wypisz wymaluj Bulma) są CHRONOlogicznie na pierwszych miejscach mojego rankingu. Takie pytanie: odmienił ktoś Glenna znowu w człowieka? |
|
|
|
|
Amarth
|
Wysłany: 25-08-2007, 08:38
|
|
|
radgers napisał/a: | Zegarmistrz napisał/a: | Wadą było natomiast to, że Magus był strasznym indywidualistom i nie miał podwójnych technik. |
Ale miał jakąś tam potrójną z Luccą i Robo o ile mnie pamięć nie myli jak mu dołożyłeś jakiś artefakt. |
Zgadza się. A konkretnie były to dwie techniki potrójne: Dark Eternal - Lucca, Marle, Magus - z użyciem Black Rocka oraz Omega Flare - Lucca, Robo Magus - z użyciem Blue Rocka.
Cytat: | Takie pytanie: odmienił ktoś Glenna znowu w człowieka? |
Kilka razy. Chciałabym zobaczyć oficjalny art z nim w ludzkiej postaci. |
|
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 29-08-2007, 21:59
|
|
|
Amarth napisał/a: | Kilka razy. Chciałabym zobaczyć oficjalny art z nim w ludzkiej postaci. |
Heh ja nigdy nie miałem na to ochoty bo się bałem, że nie będzie mógł robić tego długaśnego języka a był strasznie fajny^^ |
|
|
|
|
|