Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Najbardziej odjechane gry |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-02-2008, 12:31 Najbardziej odjechane gry
|
|
|
Czyli najdziwniejsze gry o najdziwniejszej tematyce. Jakie znacie i najbardziej cenicie nietuzinkowe perełki o najbardziej niespotykamym pomyśle? Rzeczy, które deklasowałyby nawet Popolous (symulator boga), Princessmaker (symulator wychowania córki) czy też Harvest Moon (symulator rolnika). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 20-02-2008, 13:48
|
|
|
Katamari Damacy i kontynuacja - We <3 Katamari. Gry na PS2 o toczeniu kulki, do której wszystko się przykleja. Im więcej rzeczy zbierzemy, tym robi się większa i tak w koło Macieju.
Darwinia - nietuzinkowa strategia z ciekawą grafiką.
Uplink - symulator hakera, osobiście nie grałem, ale wygląda bardzo ciekawie.
Seria Phoenix Wright - symulator adwokata. Co prawda tak naprawdę to (prawie) zwykła przygodówka, ale kombinowanie w trakcie spraw jest bardzo satysfakcjonujące.
Trauma Center - symulator chirurga, gdzie korzystając z różnych narzędzi musimy przeprowadzać operacje.
Wario Ware - zbiór bardzo krótkich (parę sekund każda) minigierek na GBA/DSa/Wii, w których liczy się przede wszystkim refleks. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Szuki
placek z jagodami
|
Wysłany: 20-02-2008, 13:51
|
|
|
Dungeon Kepper, Ghost Master, Cooking Mama, Movies (osobisty faworyt), Black and White... więcej nic mi nie przychodzi do głowy. No, może jeszcze Shadow of The Colossus. Acha, zapomniał bym! Bibleman - LINK !!! Może akurat Bibleman i Cooking Mama nie są wyjątkowo grywalne, ale z pewnością pomysłowe...:) |
_________________ "Chcę zjeść coś, co kiedyś oddychało, pasło się na łące i miało matkę..." xD |
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 20-02-2008, 14:03
|
|
|
Szuki napisał/a: | Dungeon Kepper |
miałem tą grę ale niestety gdzieś mi ja wcięło, bardzo fajna była
a tak do tych podanych dorzucę Thief: deadly shadows 3
bardzo fajna gra w której wcielamy się w postać złodzieja,
bardzo rozbudowana aczkolwiek krótka. |
_________________ If you want to know the truth,
you got to have the courage to accept it.
|
|
|
|
|
Amnezjusz
Pan Patafian
|
Wysłany: 21-02-2008, 00:05
|
|
|
Parę lat temu za odjechaną uważałem (i nadal uważam) Dr Lunatica (z nieśmiertelnym 'okrzykiem bojowym' głównego bohatera - "Ogopogo")... Bo czyż króciutki opis gry taki jak ten poniższy nie jest zachęcający - ..."The evil Dr. Lunatic is taking the brains out of zombies and putting them into the heads of other zombies to create a race of super zombies!"... |
_________________ Moim zdaniem... cement jest o wiele... bardziej interesujący... niż to się ludziom wydaje. - RJ Patafian. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 21-02-2008, 06:58
|
|
|
Syndicate jeszcze tutaj nie padło, a cenny to pomysł. W ogóle mało jest gier o zarządzaniu przestępczością zorganizowaną (strategia na bazie Mafii by mnie zainteresowała). Wiem, inny jestem :P. Notabene gier idących w drugą stronę, czyli strategicznej walki z taką przestępczością albo dobrej gry detektywistycznej, też nie spotkałem. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Akane
|
Wysłany: 21-02-2008, 07:42 Re: Najbardziej odjechane gry
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Princessmaker (symulator wychowania córki) czy też Harvest Moon (symulator rolnika). |
Przy okazji Princess Maker - http://www.emetro.pl/emetro/1,82493,4942690.html ;) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 21-02-2008, 08:50
|
|
|
Dobra, powinienem to tępić jako offtop, ale...
LOL! Kurcze, nie ma to jak szeroki zasięg! Coś człowiek napisze, a potem nagle wraca to do niego. Dobra, ale na tym koniec. Wracamy do normalnego toku dyskusji. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 21-02-2008, 14:32
|
|
|
Mnie się bardzo podobał oryginalny pomysł z Drakana (później jeszcze wykorzystany w paru grach). Drakan sam w sobie dziwną grą nie jest, ale idea była rzeczywiście fajna:
Sterujemy kobitą, która może dosiadać smoka. I tak z powietrza możemy kosić hordy wrogów, spopielając ich bez żadnego wysiłku. Z drugiej strony czasem trzeba zrobić międzylądowania (albo wejść do jaskini, w której Arokh - smok - się nie zmieści) - no i wtedy wrogie nam Wartoki są w swoim żywiole ]:-> Piękne jest to porównanie siły człowieka i smoka, bo na piechotę Wartok to wyzwanie, a smok sobie z wielkim gryfem bez trudu poradzi. A najlepsze jest wtedy, kiedy na piechotę trzeba takiego gryfa skosić, bo smok się gdzieś zapodział ;D
Drakan, Surreal Software/Psygnosis Studio, rocznik 96' |
_________________ Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..? |
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 22-02-2008, 09:52
|
|
|
mir mosquito - symulator komara o_O polowanie na ludzi tym mini dziobakiem krwiopijcom jest strasznie poschizowane
do tego wpomniane już We love Katamari, rewelacyjna zabawa, ale jakże chora |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Rabit
???? ???
|
Wysłany: 01-09-2008, 15:54
|
|
|
Jak dla mnie Planescape Torment za nietuzinkowy świat gry,znakomitą animację czarów, nieśmiertelnego bezimiennego bohatera i jego znajomego latającą czaszkę o imieniu Morty za jej cięte komentarze :) |
_________________ Życie ludzkie jest delikatne niczym płomień świecy równie łatwo gaśnie i równie szybko się wypala, więc ceń każdą chwile swojego życia bo jest tak krótkie. |
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-09-2008, 17:15
|
|
|
The I of the dragon.
Kolejna gra o ratowaniu świata przed wielkim zuym i jego potworami. Nie byłoby w tym nic oryginalnego, gdyby nie to, że głównym bohaterem jest... smok. I to nie kawai smoczątko z mangi, ale wielki, latający gad ziejący ogniem i rzucający zaklęcia. Do tego dorzucono elementy RPG (tak, można wybrać klasę postaci, ups... smoka), możliwość budowania miast, oraz mój ulubiony element - konieczność karmienia smoka - aaa, tam na dole biega sobie moja apteczka, mniam!
ps. Planescape i jego patent z nieśmiertelnym bohaterem rzeczywiście był odjechany. Ale jeszcze bardziej fabula ;P
A Morte był całkiem oryginalną i ciekawą postacią nawet jak na demilisza XD |
Ostatnio zmieniony przez Rabit dnia 01-09-2008, 18:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 01-09-2008, 18:28
|
|
|
A może ktoś ma ochotę zostać... puddingiem?
http://polygamia.pl/wciel-sie-w-pudding
Z gier mocno dziwnych poleciłbym króciutkiego, ale ciekawego Samorosta. Produkcja "niezależna", czyli darmowa, więc warto sprawdzić. Ogólnie - dość surrealistyczny point & click z fajnie narysowaną grafiką.
ps.Keii, napisz coś o fabule Katamari. Nie pamiętam jej dokładnie, ale była zdecydowanie pokręcona. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 02-09-2008, 15:17
|
|
|
Szczerze mówiąc w Katamari ilość absurdu wylewająca się z ekranu skłoniła mnie do przeskakiwania dialogów i filmików, skupiłem się raczej na gameplayu... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 02-09-2008, 15:22
|
|
|
Ja wybieram Tormenta, Ghost Mastera i na Kłopoty Panterę.
CainSerafin Nie wiem, czy to piszesz na poważnie czy żartujesz, ale Morte demiliszem nie był. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|