Poradnika do HTML szukam |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-10-2004, 11:38 Poradnika do HTML szukam
|
|
|
Jak w temacie, najlepiej napisany dla dość skrajnych przypadków lamera. Strone będę od nowa robił. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
g_v_s
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-10-2004, 13:23
|
|
|
Ja się na tym uczyłam:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/
I dalej czasem zaglądam po szybką ściągę. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 27-10-2004, 17:21
|
|
|
a ja napisałem sobie z pół roku temu taką niby ściąge co zawiera wiekszość potrzebnych komend:
http://ryuzoku.webpark.pl/sciaga.htm
tylko wejdź w widok-źródło
i tam jest conajmniej 90% potrzebnych komend, nie chciało mi sie wrzucać już skomplikowanych jak do wypełniania pól etc... |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 27-10-2004, 19:30
|
|
|
Też się uczyłam z heliona, na początku, ale większości nauczyłam się nietypowo... Mam nawyk grzebania w cudzych kodach XDDDD Tak, tak, już wiadomo, dlaczego w moich dziełach jest dużo dziiiiwnych rzeczy :P
Tak czy inaczej to naprawdę niezły kurs jest, zrozumiały w przeciwieństwie do różnych innych ^^'' |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-10-2004, 14:57
|
|
|
Żadnych poradników - zazwyczaj uczą brzydkich bądź niepoprawnych metod. Specyfikacja HTML 4.01 i specyfikacja CSS 2.1 - jedyne słuszne źródło informacji - bo jedyne, w którym na pewno jest wszystko. |
|
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 28-10-2004, 22:00
|
|
|
Zeg napisał/a: | najlepiej napisany dla dość skrajnych przypadków lamera |
Specyfikacje W3C są naprawdę fascynujące (np. w kwestii tego, jak bardzo nie trzymają się ich przeglądarki ;) i można o nich powiedzieć bardzo wiele bardzo pozytywnych rzeczy, ale napewno nie to ;P
A słynny kurs Pawła Wimmera wykształcił już całe pokolenia (no, może trochę przesadziłem ^^) webmasterów i jest całkiem dobry (choć trochę już stracił na aktualności). Co oczywiście nie znaczy, że po jego przeczytaniu i zrobieniu kilku stron nie warto zagłębić się w oficjalne materiały konsorcjum ^^ |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 29-10-2004, 13:00
|
|
|
Po angielsku to ja mogę czytać naprawdę wszystko, tylko nie, na Shabby'ego, jakieś techniczne gadanie ^^''''' Z takich rzeczy to ja niewiele po polsku rozumiem XD
Kursik Wimmera jest przynajmniej zrozumiały XDD |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 29-10-2004, 14:26
|
|
|
Po raz pierwszy uczyłem się HTML chyba właśnie z kursu Wimmera. Musiałem się potem oduczać wielu szkodliwych rzeczy. Chociażby niemalże cały dział o czcionkach - są tam tagi albo uznane za przestarzałe (<font>), albo w ogóle niewystępujące w standardzie(<blink>)... Tak się tego nie robi - od tego jest CSS. Choć widzę, że kurs posiada już dział o stylach (nie sprawdzałem, na ile poprawny). Jest też parę dobrych elementów - chociażby oznaczanie komórek nagłówkowych, nagłówka i stopki tabel. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 29-10-2004, 15:36
|
|
|
Dość dobre jest też uczenie się w jakimś porządnym edytorze. Np. Pajączek podpowiada składnię HTML i CSS (łącznie z zaznaczaniem, czy jest to w standardzie czy też jest to np. wymysł Microsoftu). Przy okazji razem z Pajączkiem instaluje się też kurs HTML (Wimmera) i specyfikacje. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|