Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jak pozbyc sie Trojana??? |
Wersja do druku |
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 17-04-2006, 14:31
|
|
|
Z tego co piszesz to niebepieczeństwo czycha wszedzie - kurza twarz - może jednak jakiegoś antywira zapuszcze. A gdzie można sprawdzić te błędy bezpieczeństwa - bo ja na przykład Windowsa nie aktualizuje - zawsze uważałem, że te niby poprawki to wprowadzają więcej strat niż pożytku, ale przypuszczam Tilk, że masz racje i powinienem to zacząć robić.
Ale przecież nawet gdyby to firewall ciągle mnie chroni nie? Wiem, że może nie przed wszystkim, ale jednak chroni.
Narazie w mojej dotychczasowej karierze z neostradą czyli ze stałym podłączeniem do netu (bo wcześniej miałem modem) to wirusy na kompa załapałem tylko raz. Jak siostrze ktoś na GG napisał - część jestem Tomek to jest moje zdjęcie - siostra klikła na linka - firewall zapytał czy puścić incoming transmission a moja siostra klikła, że "tak" - bo czemu nie. Po 60 sekundach już było po wszystim - no i formacik...
Poza tym to nie mam jakiejś strasznej udręki, używam regularnie Ad-Awara i od czasu do czasu kiedy pojawiają się jakieś nienaturalne komunikaty w firewallu typu natrętne skanowanie portów przez jeden numer IP slbo po rozpkowaniu .zip - a pochodzącego z niepwenego źródła, to skanuje dysk ArcaCleanem - który to zastąpił skaner Mks-online i to by w sumie było na tyle.
Tak jak mówiłem, jeżeli coś dzieje z moim komputerem złego to dzieje się to tak niewidocznie że wogóle tego nie zauważąm bo wszystko działa prawidłowo, tak jak powinno i jest poprostu OK.
Ale ponieważ jak mówie ostrożności nigdy nie za wiele to jak wróce do domu to sobie zassam ten Spyware Doctor 3.8 - jeśli to jest darmowe oczywiście - i przeskanuje dysk z tego linka co dałeś. Jak byś mógł też Tilk konkretnie napisać co polecasz z darmowych rzeczy do ochrony to ja chętnie rady Twej posłucham. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 17-04-2006, 15:33
|
|
|
Cytat: | Jak byś mógł też Tilk konkretnie napisać co polecasz z darmowych rzeczy do ochrony to ja chętnie rady Twej posłucham. |
Sądzę, że posłuchasz nie tylko ty... ;)
Ja się chronię firewallem i anty wirem i szczerze mówiąc już od miesięcy nie załapałam żadnego świństwa...
Ale ostrożności nigdy za wiele... |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 28-04-2006, 09:01
|
|
|
polecałbym ściągnąć i zainstalować AdAware. świetnie radzi sobie z trojanami, spyware`ami i adware`ami |
|
|
|
|
|
MakoII
Gość
|
Wysłany: 22-09-2006, 06:52
|
|
|
Mam trojana na porcie tcp-80,135,443,445,1033,1269,5000,139 i może gdzieś jeszcze. Komp mi sie muli i chodzi wiadomo nie tak jak powinien. Instalowałem wszystkie do stępne na internecie antywirusy, adwary ---- konkretnie każdy program żekomo usówający trojany a program trojan guarder mi pokazuje że mam nadal trojany na tych portach. Nie mam pojęcia co zrobić = jak ktoś sie naprawde zna to mugł by mi coś poradzić? Będe wdzięczny za każdą pomoc.... |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 22-09-2006, 07:39
|
|
|
Eeee... Akurat 135, 139 i 443 są w Windows otwarte przez usługi związane ze zdalnym dostępem do plików i drukarek, zaś z portu 5000 korzysta Gadu-Gadu do przesyłania plików, więc nimi przejmować się nie należy. Natomiast dziwny jest fakt otwarcia np. portu 80, czyli usługi serwera HTTP. Możesz z ciekawości wpisać http://127.0.0.1/ w przeglądarce i zobaczyć, co się stanie...
A jak się pozbyć ewentualnych trojanów, jeśli jakieś faktycznie tam są? Well, to jest Windows, tu wszystko jest niepotrzebnie skomplikowane. Co głupsze mogą umieszczać się w Rejestrze pod HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run (czy jakoś tak) - z użyciem edytora rejestru można urządzić małą czystkę, ale wymaga to pewnego doświadczenia, żeby przypadkiem nie wykopać czegoś przydatnego. Co bardziej sprytne robią już naprawdę dziwne manewry, więc jedyną pewną metodą - jak już wszystko inne zawiedzie - jest niestety stara (nie)dobra reinstalacja. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|