Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Co powinienem wiedziec o podkręcaniu komputerów |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 26-10-2009, 17:33
|
|
|
Ja dopisze od siebie pewien tekścik.
Przy podkręcaniu procesorów najlepszym sposobem jest metoda zwana "upclocking"
Najlepiej nadają się do niej procesory o niskich szynach fsb, niskich mnożnikach i stosunkowo bogatym cache. Procesory o małym cache będą się oczywiście podkręcać znacznie lepiej ale za razem ich wydajność znacząco nie wzrośnie.
Upclocking polega na okłamaniu płyty głównej o standardowej prędkości szyny fsb procesora. Najczęściej polega to na zasłonięciu, lub połączeniu ze sobą odpowiednich wyprowadzeń procesora, oznaczonych "bsel" (bus select).
Zalety
Działa dobrze nawet na płytach z zablokowanym podkręcaniem.
Nie zmienia taktowań innych części komputera (ram, sloty pci, agp, pcix, kontrolery dysków) tym samym wszystko inne jest "bezpieczne".
Najczęściej nie trzeba podnosić napięcia rdzenia , nie trzeba zmieniać chłodzenia.
Procesor można dodatkowo podkręcić od upclockniętej prędkości w tradycyjny sposób do prętkości nieosiągalnych normalnie z uwagi na inne komponenty.
Operacja jest trwał aż do rozmontowania , nie zniknie wraz z resetem biosu.
Minusy
Można uszkodzić procesor lub płytę poprzez złe zlokalizowanie odpowiedzialnych wyprowadzeń.
Można stracić gwarancję.
Szybsze modele mogą być już za szybkie.
Dla ciekawostki podam że celerony 566/66 bez problemowo pracowały w ten sposób na prędkości 1133/133. Co stanowi 2 upcloknięcia. Napięcie pozostawało nominalne a temperatura nie przekraczała 37 stopni przy standardowym chłodzeniu.
Mój osobisty wynik. Co prawda tu napięcie jest podniesione ale później wróciłem do normalnego. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|