Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Problem z kodowaniem |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-04-2008, 00:28 Problem z kodowaniem
|
|
|
Ściągnąłem jakiś czas temu MMORPG Druaga, będące razem z anime Tower of Druaga częścią projektu ANIMATION X ONLINE, ale coś nie chce działać - wyrzuca błąd i każe sprawdzić szczegóły w pliku abort.log. Sęk w tym, że próbowałem odczytać ten plik chyba we wszystkich edytorach tekstu, jakie mam (Wakan, Word, Notatnik, Notatnik+, Notepad++) i zamiast normalnego tesktu/kanji pokazywał mi się dziwny gibberish. W Wordzie próbowałem chyba wszystkich kodować - bezskutecznie.
Plik wrzuciłem tu. Jeśli komuś udałoby się go otworzyć/ma pomysł, jak jeszcze mógłbym spróbować to zrobić, prosiłbym o pomoc.
Ps.: Tak, próbowałem też z Applocale :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-04-2008, 01:36
|
|
|
Zmieniłem kodowanie pliku z Unicode na UTF-8, więc teraz jakiś notatnik lub word powinny to odczytać.
keii.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 1119 raz(y) 2,27 KB |
|
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-04-2008, 10:02
|
|
|
Problem w tym, że próbowałem już wszystkich możliwych kodowań - przy otwieraniu pliku .txt, w Wordzie pojawia się okienko ich wyboru. Dalej gibberish ^^; |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-04-2008, 12:16
|
|
|
Nie znam języka, więc trudno mi ocenić które złożenia kanji stanowią gibberish. No chyba, że masz bełkot bez japońskich znaczków - to by oznaczało, że masz jakieś egzotyczne dla mnie ustawienia systemu albo robisz coś nie tak. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|