Firefox vs Opera |
Wersja do druku |
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 15-04-2010, 14:04
|
|
|
Pomogło. Dzięki :) |
|
|
|
|
|
BoginiMarzeń
Marzycielka
|
Wysłany: 24-07-2010, 11:32
|
|
|
Przez dłuzszy czas korzystałam z opery i to ona była najlepsza a teraz przerzuciłam sie na firefoxa;) |
_________________ www.nasze-marzenia.eu Forum marzycieli
Wejdź i się zarejestruj ;) Warto ;) To jedyne takie forum w sieci :) Na forum wystartował nabór na moderatora, więc zapraszam bardziej gorąco :) |
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 24-07-2010, 12:02
|
|
|
Najpierw korzystałam z FireFoxa, potem zauważyłam, że Opera lepsza, teraz Opera zaczęła się psuć i znowu jestem na FF :) A Chroma nie trawie. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
KurosakiVasto
|
Wysłany: 30-08-2010, 12:04
|
|
|
Ja używam Google Chrome ;] Najlepsza |
_________________ Bleach 4EVER !
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 16-12-2010, 12:34
|
|
|
Niedawno wyszła stabilna Opera 11. Grupowanie kart działa i może być nawet wygodne. Z rozszerzeniami trochę gorzej - próba wejścia na stronę z rozszerzeniami kończy się pięknym komunikatem o błędzie...
Widać na operowego adblocka przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać.
(Tak, wiem, że Opera ma opcję blokowania reklam, ale ręczne blokowanie ich przy każdym wchodzeniu na daną witrynę jest mało wygodne). |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-12-2010, 12:45
|
|
|
Czy to źle że udało mi się skutecznie zawiesić nową Operę po 5 sekundach? :D Wystarczyło że się uruchomiła i kliknąłem na link na stronie startowej... |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-12-2010, 12:49
|
|
|
Z tego co widzę, strona z rozszerzeniami po prostu nie działa (próbowałem wejść pod innymi przeglądarkami). |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-12-2010, 19:16
|
|
|
No dobra, mam już nową Operę. U mnie przynajmniej działa bez zarzutu, poprawa w szybkości jest zauważalna, i nawet strona z rozszerzeniami, rano niedostępna, wczytuje się prawidłowo.
A żeby było na temat - ostatnio jakoś tak się złożyło, że niemal równie często co Operę, używam Firefoksa. Dlaczego? Otóż naprawiam linki zewnętrzne na Wikipedii, i okazuje się że starsze strony (a do takich często prowadzą stare linki) bardzo kiepsko wyświetlają się pod Operą. Co gorsza, Internet Archive, czyli moje podstawowe na Wikipedii narzędzie, o wiele lepiej działa pod Firefoksem, aniżeli Operą.
I tak z dwoma przeglądarkami zostałem. |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 16-12-2010, 20:02
|
|
|
korsarz napisał/a: | (Tak, wiem, że Opera ma opcję blokowania reklam, ale ręczne blokowanie ich przy każdym wchodzeniu na daną witrynę jest mało wygodne). |
Można przecież uzupełnić plik urlfilter.ini gotową listą potencjalnych reklam (plik taki można znaleźć w sieci), albo po prostu skorzystać ze skryptu (również łatwego w znalezieniu). Korzystam z pierwszego rozwiązania od bardzo dawna i jeszcze żadnych problemów z tym związanych nie uświadczyłem... |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 10-04-2011, 10:04
|
|
|
Jakiś czas temu wyszła stabilna 4 Firefoksa. Co nowego? Przede wszystkim opcja grupowania kart i tworzenia grup kart w tzw. panoramie. Całkiem wygodna rzecz. Plus parę zmian w interfejsie.
Opera ma grupowanie kart, Firefox też, czekam na reakcję programistów Google... |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-04-2011, 10:22
|
|
|
"Przede wszystkim" w końcu jest stabilniej, każda karta to osobny proces jak w Chromie i w końcu dostaliśmy obsługę sprzętowego przyspieszenia ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 10-04-2011, 10:54
|
|
|
W osobnym procesie działają tylko pluginy (np. Flash), cała reszta dalej leci na jednym ;) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-04-2011, 11:27
|
|
|
O, faktycznie. Widać natknąłem się na jakąś nieprawdziwą informację albo wishful thinking niedługo przed premierą. Szkoda, może zmienią to w FF5. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 20-10-2013, 20:21
|
|
|
Niedawno zainstalowałem Operę 17. Nowa Opera ma bardziej minimalistyczny interfejs od poprzedniczki. Zlikwidowano między innymi klienta poczty. Z jednej strony szkoda, bo właśnie to mi się podobało w Operze, że wszystko było pod ręką. Z drugiej - może teraz nie będą mi wyskakiwać co pięć minut komunikaty o błędzie logowania, co w poprzednich wersjach było męczące. Inne zmiany, to zlikwidowanie grupowania kart i rozbicie kart na oddzielne procesy. Poprawiło się trochę wczytywanie stron.
- tak się ta strona wczytywała w Operze 12. Nawet jeśli ustawiłem w preferencjach dla witryny "przedstawiaj się jako Firefox".
- A tak w Operze 17.
Opcje które do tej pory nie działały pod Operą (lub działały słabo), jak wyszukiwanie obrazkami w grafice Google, teraz działają.
Ciekawe, co przyniosą kolejne aktualizacje... |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 01-11-2013, 12:50
|
|
|
Cytat: | Ciekawe, co przyniosą kolejne aktualizacje... |
Pewnie niewiele nowego, bo Opera od wersji 15 zmieniła silnik z Presto na WebKit, przy okazji bardzo upodabniając wygląd do Chrome. Obecnie różnice między Chrome i Operą mają charakter głownie kosmetyczny, z których chyba tylko jedna jest bardziej istotna - mianowicie szybkie wybieranie w miejsce najczęściej odwiedzanych stron. Czy jest teraz sens używać Opery w miejsce Chrome? Raczej nie, chyba że komuś bardzo ale to bardzo podoba się któryś z tych elementów operowej kosmetyki. |
|
|
|
|
|
|