Programy bez których nie da się żyć |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-10-2008, 12:49 Programy bez których nie da się żyć
|
|
|
Jak wiadomo komputer to nie tylko gry i internet. Potrzeba także trochę oprogramowanie. Jakie programy uważacie zanajpotrzebniejsze i nie wyobrażacie sobie bez nich życia? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 27-10-2008, 12:53
|
|
|
Notatnik - czasem lepszy od worda.
Tune up utilities - dzięki niemu zainstalowany ponad 2 lata temu windows nie sprawia problemów i chodzi prawie tak samo szybko jak kiedyś.
Ogólnie jakiś komunikator internetowy, bo wysyłanie maili za każdym razem, kiedy człowiek chce przekazać krótką informację byłoby irytujące.
Odtwarzacz muzyki/wideo.
Microsoft Applocale, bo dzięki niemu nie muszę bawić się w zmianę języka całego systemu kiedy tylko chcę pograć w japońską grę. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-10-2008, 15:38
|
|
|
Dodam jeszcze jakąkolwiek sensowną przeglądarkę (Firefox albo Opera zapewne), antywir i firewall. Bez tych ostatnich... no, sporo się działo. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-10-2008, 15:59
|
|
|
Foobar - jako coś opcjonalnego dla winampa
Hamach - dla grupowej zabawy i nie tylko
GIMP - do zabawy z grafikami
Teleport Pro - by nie bawić się ze stronami
Fraps - dla kontroli nad obrazem |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-10-2008, 16:25
|
|
|
Winrar i MPC :-) |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 27-10-2008, 16:26
|
|
|
avast! - ostrożności nigdy za wiele. OpenOffice.org - darmowa alternatywa dla MS Office. Vim - edytor tekstowy podświetlający kod i tworzący automatycznie kopie zapasowe edytowanych plików. GIMP - pozwala pobawić się grafiką :) . Foobar2000 - chyba najbardziej sensowny odtwarzacz muzyki pod windę. MPlayer Frontend i RealPlayer, by móc oglądac anime. Firefox z ChatZillą - no, chyba wiadomo ;)
A pod Ubuntu...
- Synaptic - pozwala na łatwe zarządzanie pakietami, ich instalowanie i usuwanie bez konieczności znania na pamięć polecenia "sudo apt-get install/remove cośtam" :)
- Irssi - wiadomo :) lubię tego klienta IRCa. W dodatku ma tę przewagę nad ChatZillą, że nie wyłącza się, gdy się resetuje Firefoxa (choćby przy instalacji aktualizacji)
- Xfce4-terminal - póki co najwygodniejszy emulator konsoli tekstowej. Zainstalować multi-gnome-terminal'a jeszcze się nie udało...
- AmaroK - KDE'owy odtwarzacz muzyki o fajnej nazwie (od płyty Oldfielda ^^) równie dobry, co Windowsowy Foobar
- Totem - jedyny (póki co) program odtwarzający pliki filmowe. Szkoda, że nie jest trochę szybszy... Oglądając ściągnięte pliki mam wrażenie, jakbym oglądał z YouTube'a... I tak dobrze, że w ogóle mogę coś oglądać.
- wmCPUload - monitoruje na bierząco obciążenie systemu, dzięki czemu nie jestem zaskoczony, gdy komputer zaczyna zwalniać :)
- top - program wyświetlający aktualnie działające procesy. Umożliwia rozpoznanie aplikacji, która obciąża system najbardziej, a co za tym idzie - wyłączyć ją poleceniem "killall" zanim maszyna zwiesi się zupełnie |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 28-10-2008, 15:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
|
|
|
|
|
JahJah
|
Wysłany: 27-10-2008, 17:51
|
|
|
gg infobot! mój wirtualny przyjaciel, zawsze pomocny, możną z nim porozmawiać, a i czasem się z nim trochę podrażnić. Bez niego nie wyobrażam sobie obcowania z komputerem :)
A tak naprawdę to chyba tylko gadu, każdy inny program da się w lepszym lub gorszym stopniu zastąpić, lecz (niestety) 90% moich znajomych korzysta z niego wiec i ja jestem zmuszony czy to w tlenie czy z innych programach, to i tak wciąż chyba my wszyscy musimy używać gg, tak samo jest z samym Windowsem, nie prawdaż ?
A jeśli chodzi o ulubione to Opera (choć z przyczyn nie znaleźnych o de mnie korzystam obecnie z ff) no i JDownloader program sluzacy to automatycznego ściągania rożnych rzeczy ze stron typu rapidshare, megaupload czy YouTube. |
|
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 28-10-2008, 20:49
|
|
|
CCleaner, flashget
W obecnej chwili TurboPascal xD |
_________________ If you want to know the truth,
you got to have the courage to accept it.
|
|
|
|
|
Mirveka
(means miracles)
|
Wysłany: 29-10-2008, 10:48
|
|
|
Ja tu dorzuce Flash Playera - bez niego polowa stron nie chodzi jak powinna. |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 29-10-2008, 23:32
|
|
|
- Firefox + Adblock Plus albo jakaś inna porządna przeglądarka internetowa.
- Adobe Reader.
- MS Word.
- Photoshop.
- Odtwarzacz muzyki/video.
- Ares/BitComet lub jakiś inny program do ściągania plików. |
|
|
|
|
|
Malwinka25
|
Wysłany: 29-12-2008, 18:16
|
|
|
Nie wyobrażam sobie życia bez :
-Total Commandera / Total Commander Ultima Prime,
-Firefoxa,
-MS Word, Excel,
-NapiProject,
-IrfanView (ta mała wersja standalone),
-Shut Down O-Magic - do samodzielnego wyłączania kompa,
-Nero Burning Rom (aczkolwiek można go zastąpić Ashampoo lub innymi programem do nagrywania),
-BestPlayer też się czasami, albo nawet często przydaje,
-uTorrent - wiadomo ,
-jetAudio - zamiennik winampa - według mnie o wiele lepszy no i te pluginy hmm bajka,
na początek wystarczy, reszta to dodatki;)
Usunięto odnośnik do strony zawierającej piramidę finansową.
IKa
Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 29-12-2008, 20:22
|
|
|
Hmm. Po kolei...
Failure-- errm, firefox. IE NIE ISTNIEJE. 'Nuff said.
Winamp v2. Tak, ver.2.76. "Your Sound".
MPlayer - dowolny build windowsowy dla CLI z poprawnie uwzględnioną nadbudówką ass. Bo trzeba w czymś te media oglądać...
guideon - program do usuwania unikalnych numerów ID które KAŻDA instalacja MS Office dodaje do plików zapisywanych przez usera. Pie****e amerykańskie gestapo...
mIRC. Podstawowy kanał łączności realtime z rozporszonymi po całym świecie i necie znajomymi.
Paint Shop Pro v.7. Najlepszy edytor grafiki rastrowej który NIE JEST Photoshopem.
XVI32. Znakomity hexedytor... kiedy notepad zawodzi. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 03-01-2009, 00:19
|
|
|
Nie licząc gier od których jestem uzależniony.
Foobar 2000 - jak dla mnie najlepszy odtwarzacz muzyki
Subedit Player + Media Player Classic - bez nich nie obejrzałbym u siebie żadnego anime
uTorrent - w regulaminie było żeby o tym nie wspominać wiec nic nie pisze ponad tytuł
GG - żeby czasem pogadać z kimś mądrzejszym od rodzinki
Firefox - IE nie mogę przeboleć, innych nie tknąłem i nie chce zmieniać tego stadium
no i NapiProjekt - chociaż czasami zawodzi. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 03-01-2009, 12:02
|
|
|
Firefox - bez niego ani rusz