Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zepsuta klawiatura |
Wersja do druku |
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 10-10-2010, 22:06 Zepsuta klawiatura
|
|
|
Laptop Toshiba satellite- jeden klawisz mi nie działa, wyciągam, żeby przedmuchać i na na spodzie nie ma tego silikonowego grzybka. Da się komputer uratować |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-10-2010, 10:43
|
|
|
O ile pamiętam fragmenty klawiatury da się dostać na Allegro, a jeśli nie to nowa klawiatura kosztuje 100-180 zł (zależy od modelu laptopa).
Jeśli nie chcesz się bawić w to sama albo nie wiesz jak się do tego zabrać, dowiedz się w jakimś serwisie po ile chodzi u nich wymiana klawiatury. Jeśli mają część na miejscu to wymiana trwa 5 minut. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 11-10-2010, 13:49
|
|
|
Eire napisał/a: | Laptop Toshiba satellite[...]wyciągam, żeby przedmuchać i na na spodzie nie ma tego silikonowego grzybka |
Z tego co ja wiem to nie powinno się wyciągać klawiszy z klawiatury laptopowej, są one inaczej mocowane niż w zwykłych klawiaturach i jeśli ktoś nie wie jak się je wyjmuje (w żadnym wypadku nie podważać, są inne sposoby wyjęcia) to może uszkodzić cały zawias klawisza i już nie móc go włożyć, w skutku laptop do serwisu z wymianą albo tego jednego zawiasu i klawisza albo całej klawiatury. Te informacje pamiętam z któregoś numeru KŚ gdzie było o klawiaturach w laptopach.
Jakieś forum
Cytat: | "Udało mi się wyciągnąć klawisze w Acer Aspire 7738G, opiszę jak to zrobić, może komuś w przyszłości się przyda...
Ja zacząłem od klawiszy typu 1,2,3...A,B,C...są one tak samo mocowane. Zdjąłem je przez przyciśnięcie prawego dolnego rogu z jednoczesnym delikatnym odchylaniem lewego górnego rogu klawisza, aby zobaczyć jak się zabrać za to i nie narobić szkód. W górnej części klawisza znajdują się zatrzaski, które po pociągnięciu klawisza za górę odskakują(ja robiłem to metodą lekkiego podważenia i małym śrubokrętem od spodu podważałem klawisz w miejscu "zatrzasku" wpiętego w plastikowy koszyczek...) jak już zdejmiemy z zatrzasków klawisz to wystarczy delikatnie przesunąć klawisz w górę klawiatury, żeby wyciągnąć z dolnego mocowania.
Co do klawiszy CTRL, FN, WINDOWS, ALT mocowanie jest takie samo tylko obrócone o 90stopnie.
CAPS LOCK, SHIFT również mają zatrzaski w górnej części... Metalowy drucik też jest na zatrzasku a więc bez obaw można go odczepić...
Prawej strony i spacji nie ruszałem, ale jak już zobaczycie jak są zamocowanie te klawisze co opisałem to zdejmiecie je bez problemów.
Co do czyszczenia to ostrożnie. Ja kupiłem patyczki do uszu i zmywacz do paznokci(nie było spirytusu salicylowego) wszystko z wyczuciem przetarłem. UWAGA: Ja za mocno się wczułem i jak za mocno będzie się czyściło takimi płynami to lakier może zejść...a więc trochę zwilżoną częścią a później suchą i będzie ok...
Jeśli ktoś zalał klawiaturę colą i klawisze pokleiły się tak jak u mnie, że SHIFT i CAPS LOCK po przyciśnięciu powoli zwalniały się to wtedy wyciągamy mocowanie klawisza(ten plastik w którym siedzi klawisz) i możemy go wypłukać we wcześniej wspomnianych płynach.
Klawisze zakładamy w odwrotnej kolejności do zdejmowania...najpierw wsadzamy dół na swoje miejsce i przyciskamy aż klawisze zaskoczą na zatrzaskach...
Mam nadzieję, że komuś to pomoże jak będzie miał kiedyś taki problem." |
To może pomoże przy kolejnych próbach wyjmowania klawiszy. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|