Techniki |
Wersja do druku |
Noire
Pomniejszy Inżynier
|
Wysłany: 07-12-2004, 08:34 Techniki
|
|
|
Witam, nie mogłam sie powstrzymać, żeby nie założyć tu tematu :P
Jak rysujecie swoje oekaki? Wolicie surowe pixelowe kreski czy czesto uzywacie wygladzania? Uzywacie halftonów cz tez nie? I w czym wolicie rysowac w Paint BBS czy OekakiBBS ?
Te i wiele pokrewnych kwestii mozecie poruszyc w tym temacie |
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 07-12-2004, 20:34
|
|
|
paint bbs.. choć kocham shipainteraT__T ale neistety ne ma tuT_T< buT_T>
haftoony.. czasami używam, c z a s a m i . . .
jak rysuję..? myszką najczęściej XD
wygładzenie.. hmm.... hm... co to jest? XD< nie no, żartujęT_T> rzadko. naprawdę rzadko.. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się przeznaczeniu,
nawet wśród płaczu i złości
jest cos tak potężnego, że nie zdołasz sie oprzeć.
Takie jest prawo miłości.
|
|
|
|
|
BetiiX
+Mala wiedźma+
|
Wysłany: 26-12-2004, 10:16
|
|
|
ja niestety mam tablet na kompie do ktorego nie ma podlaczonego netu, a myszka nielubie sie bawic. ale na pewno kiedys wyproboje jakies oekaki board :D |
_________________ ::Love is like wind, you can't see it, but you feel it::
::galeryjka na DA-> www.shy4.deviantart.com ::
::ja wcale nie jestem taka wredna jak sie moze wydawac, to tylko pozory^^":: |
|
|
|
|
Ryuu_Davis
Dołączyła: 12 Kwi 2003 Skąd: A bo ja tam wiem O.o? Status: offline
|
Wysłany: 07-01-2005, 22:38
|
|
|
Tak na dziendobry: JEZU, JEZU, TEN NICK JESZCZE ISTNIEJE O___________O <swoja droga trzeba go zmienic, przeciez to kota mozna dostac...>
Co do programow polecam Painta. Powód? Łatwiejszy w obsłudze. Z drugiej strony OeBBS ma więcej narzędzi, które... nie są zbyt reprezentacyjne. Przez długi czas malowałam w oekakiBBS, póki Agit nie poleciła mi painta. I siedzę w nim do dziś ;>
Ostatnio przepadam za techniką - kontury na górnej warstwie, dolną pokrywa się jednym kolorem, dajmy na to brązem i używa się plam do 'rozjaśniania' rysunky, wydobywania światła. Mało z tym zabawy, ale efekt jest zgoła ciekawy (i nawet nie czuję, kiedy rymuję..).
Drugi bardzo fajny sposób to szybki , solidowy szkic na okrślonym kolorze tła i pokrywanie go watercolorami, by zamazać kontury. Wyjąsnić się tego nie da, najlepiej zrobić rysunkowy tutorial, demou.. nie chcę odkrywać swoich kart ;>
Zresztą ja już od roku męczę sie nad łopattologicznie napisanym tutorialem painta. Bez ilustracji, na razie. I jest ciężko. Dorobiłam się natomist jednego tutoriala dla Puchiko, objaśniającego rastry. Kto chce, niech do Shiiry krzyczy :) |
|
|
|
|
|
Nomikyo
|
Wysłany: 07-01-2005, 23:08
|
|
|
A ja mam takie pytanko: dlaczego jak mam oeBBS to nie moge wysylac prac? a juz z kompa siostry moge. Jak chce wyslac to sie pokazuje 'transfer data error' |
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 07-01-2005, 23:43
|
|
|
Nomi: bo masz zbyt nową wersję javy. Ja też miałam taki problem. Jak chcesz, mogę wygrzebać, do której działa. Ale Paint jest wygodniejszy, więc moze po prostu się przestawisz? |
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 12-01-2005, 19:03
|
|
|
ja osobiście preferuję shi paintera, wygodne i tyle.. jak się zaznajomić z nim, to można robić taaaaakie fajne prace :D a painta lubię najmniej^^" nie wiem czemu T_T zaś w oe bbs najłatwiej mi pracować solidkami i rastrami^^ |
_________________ Nigdy nie poddawaj się przeznaczeniu,
nawet wśród płaczu i złości
jest cos tak potężnego, że nie zdołasz sie oprzeć.
Takie jest prawo miłości.
|
|
|
|
|
kaede
Gość
|
Wysłany: 28-03-2005, 13:06
|
|
|
witam wszystkich!
mam mały problem(i psycholog niestey nic tu nie poradzi ^_-): Czy ktoś wie skąd mozna sciagnac Open canvas? (chodzi mi oczywiscie o wersje demo). Za jakiekolwiek rady z gory dziekuje i przepraszam za przerwanie rozmowy ;)
Pozdrawiam wszystkich:D |
|
|
|
|
|
BetiiX
+Mala wiedźma+
|
Wysłany: 28-03-2005, 18:59
|
|
|
ja ma oc z netu, ale skad dokladnie.. chyba jeszcze za czasow dobrego properowania kazy i azerusa ^^" a na oficjalnej patrzylas?? |
_________________ ::Love is like wind, you can't see it, but you feel it::
::galeryjka na DA-> www.shy4.deviantart.com ::
::ja wcale nie jestem taka wredna jak sie moze wydawac, to tylko pozory^^":: |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 07-06-2005, 15:13
|
|
|
Ja jestem pewnie bardzo nie na czasie, bo używam niemal wyłącznie Paint Shop Pro, i to siódemki, późniejsze wersje mi nie odpowiadają. Innych wymienionych zwyczajnie nie znam. Strasznie mi brak tableta, więc na razie zazwyczaj pracuję ołówkiem 4B przygotowując elementy szkicu - w tym przerysowywane np. na bazie wydrukowanych kadrów. Potem skan 200 DPI i downsampling/skalowanie/obracanie/ew. wstępne kolorowanie (w całym paśmie, przez odcień/nasycenie).
Potem kolorowanie, to ładnie wychodzi przy pracy z warstwami i ustawianiem prezroczystości; pod spód daje się gradienty i obraca/przesuwa do skutku.
Wreszcie merge i ostateczne touch-upy, tu głównym narzędziem są pędzle narzędziowe, jak smudge i clone, i praca filtrami na wycinkach/selekcjach. Czasem trzeba je promować do warstwy, obrobić osobno i znów zmerge'ować.
Na koniec zostaje np. dodawanie efektów w stylu śnieg/rozbłyski, (banalne a zaciera wrażenie niedbałości) czy dodawanie szumu (likwiduje sztuczność obrazka) albo deformowanie kompresyjne (zapis jpg z wysoką kompresją, potem odczyt i nałożenie filtra rozpraszającego efekt kompresji; też bardzo fajny efekt artystyczny dający wrażenie że ma się do czynienia ze skanem). |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zangetsu
Lady of mercy
|
Wysłany: 08-06-2005, 06:08
|
|
|
kaede napisał/a: | witam wszystkich!
mam mały problem(i psycholog niestey nic tu nie poradzi ^_-): Czy ktoś wie skąd mozna sciagnac Open canvas? (chodzi mi oczywiscie o wersje demo). Za jakiekolwiek rady z gory dziekuje i przepraszam za przerwanie rozmowy ;)
Pozdrawiam wszystkich:D |
Moze to pomoze. |
|
|
Razuri
Siostra Przyłożona ZH
|
Wysłany: 04-07-2005, 16:21
|
|
|
wa-totem, ze tez ci sie chce... o.o
A jesli chodzi o oekaki, to ja jestem w tym kompletna noga, nic nie potrafie w tym narysowac. A jak Raz mi sie nawet udalo, to znowu z kolei nie potrafilam...zapisac. - -' |
_________________ Do it with Tanuki!
|
|
|
|
|
|