Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-12-2008, 22:13
|
|
|
W sumie tak, ale...
Męskie postacie są do niczego. Dwóch bishków nie mogących się zdecydować czy się nawzajem pozabijać, czy nie. Ciągłe wspominanie o zmarłych towarzyszach. Plus cały tabun mniej lub bardziej zangstowanych nastolatków. Na szczęście sytuację ratują sensowne postacie żeńskie z Lacus na czele.
No i jeszcze nachalne, antywojenne przesłanie, które część osób może po pewnym czasie zacząć wkurzać.
Natomiast same gundamy wymykają się wszystkim zasadom logiki. Ba, na widok gundama uzbrojonego w karabin, miecz i tarczę; w dodatku latającego sobie ot tak w kosmosie można się zakwiczeć.
Gundam Seed jest co prawda najlepszą odsłoną serii w całej jej historii, ale jednocześnie powiela jej wady i jest na tyle charakterystycznym tytułem, że to czy ci się spodoba zależy tylko od ciebie. Obejrzenie kilku pierwszych odcinków powinno wystarczyć do podjęcia decyzji czy oglądać dalej. |
|
|
|
|
|
Artu
Gość
|
Wysłany: 29-12-2008, 16:39
|
|
|
Chyba nie potrafię dobrze wyjaśnić jakiego anime oczekuję, spróbuję jednak wspomóc się przykladami :). Mam na myśli coś przystającego klimatem do Full Metal Alchemista czy też Pumpkin Scisssors, coś takiego militarno-pierwszowojenno-nadnaturalnego (choć czasu w jakich dzieją się wydarzenia mogą być inne, w sumie to najważniejsze jest kryterium pierwsze i ostatnie).
Mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio ;). |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 29-12-2008, 17:37
|
|
|
Gość napisał/a: | coś takiego militarno-pierwszowojenno-nadnaturalnego |
Chrno Crusade
Natomiast sugerując się wedle wskazania bardziej militariami i nadnaturalnymi zdolnościami no to:
Code Geass
Tengen Toppa Gurren Lagann (tylko tutaj "militaria" należy potraktować z przymrużeniem oka)
Full Metal Panic! (a tu na odwrót - więcej militariów niż kwestii nadnaturalnych)
ew. jeszcze Last Exile, choć jest trochę odmienne. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Artu
Gość
|
Wysłany: 29-12-2008, 18:38
|
|
|
Uratowałeś mi życie chłopie, dzięki :). |
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
Wysłany: 29-12-2008, 19:08
|
|
|
Ja poleciłbym Gasaranki.
Bardzo dobry serial o real mechach. Realia końca XX wieku. Żadnych nastolatków i infantylnego humoru. Jest troche mistycyzmu, sporo polityki i psychologii.
Seria jest całkowicie na poważnie - to jej duża zaleta. Z drugiej strony raczej powoli się rozwija, no i ma dość specyficzne wątki nadnaturalne - nie dla każdego do przyjęcia. |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
Ryuzaki
Smok Samurai
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 30-12-2008, 14:27
|
|
|
Chciałbym wspomniec o anime RahXephon. Całe anime jest bardzo podobne do NGE, jednak moim zdaniem lepsze. Jednak z racji tego, ze wyszło troche póxniej jest o wiele mniej popularne. Na pewno spodoba się kazdemu kto lubi trochę cięższe tytuły, albo fanom (ale nie fanatykom) NGE. |
_________________ 10 razy upaść, 11 razy wstać... |
|
|
|
|
Veritas
Panties, Panties, Panties
|
Wysłany: 31-12-2008, 11:56
|
|
|
Hmm, ostatnimi trzema pozycjami które obejrzałem są..
- Ga-rei Zero
- Kurozuka
- Chaos Head
I właśnie tu pojawia się moje pytanie, czy znajdą się jakieś podobne gatunkiem anime do tychże pozycji? starsze/bądź dopiero się ukazujące - bez znaczenia :) |
_________________ "Please don't worry, Mister, I only came here to obliterate you- not rob you." |
|
|
|
|
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 31-12-2008, 12:47
|
|
|
Co do Kurozuki - powinno Ci się spodobać Shigurui. Radzę też sięgnąć po Higurashi no
Naku Koro ni, jeżeli nie oglądałeś (nie zrażaj się pierwszym odcinkiem i dramatyczną grafiką!). Może Wolf's Rain? Ma całkiem niezły klimat i zalatuje postapokaliptyzmem. |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
Veritas
Panties, Panties, Panties
|
Wysłany: 31-12-2008, 14:04
|
|
|
Widziałem :) wszystkie trzy pozycje - Shigurui, Wolfs Rain i Higurashi - więc w dalszym ciągu czekam na jakieś sugestie, z góry dziękuję. |
_________________ "Please don't worry, Mister, I only came here to obliterate you- not rob you." |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 31-12-2008, 17:50
|
|
|
hmm...
Berserk
Vapire Hunter D: Bloodlust
Blood: Last Vapire
Bastard! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|