Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - Słowniczek |
Wersja do druku |
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 24-03-2005, 15:17
|
|
|
SD - ja bym to zmniejszenie wyciął z tekstu - SD może się przecież objawiać również przez powiększenie postaci (lub fragmentów postaci - np. głowy czy pięści). Można ew dodać za to, że ten efekt zwykle jest związany ze znacznym uproszczeniem kreski.
do OAV dodałbym alternatywną formę OVA (Original Video Animation) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-03-2005, 10:29
|
|
|
oraz definicje:
- cyberpunk,
- cyborg
- android
...ciekawe, gdzie to znajdę ... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-03-2005, 10:41
|
|
|
Cyberpunk - rodzaj postmodernistycznego onanizmu intelektualnego skupiający się na apriorycznych rozważaniach, jak to w przyszłości będzie plugawie, szczególnie modny w latach 80 i na poczatku 90, za sprawą drzemiących w bezmyślnej tłuszczy atawistycznych, opartych na przesądach lęków przed komputerami. Przez domorosłych filozofów cierpiących na Dysonans Poznawczy (zob. Atlas Medyczny) i inne choroby zakaźne uważany - nie wiedzieć czemu - za wielce inteligentny. Wraz z oswajaniem się gawiedzi z nowoczesną technologią jego odziaływanie emocjonalne na szczęście osłabło, przez co ten żerujący na Ciemnocie i Zabobonie gatunek degeneruje się i zapewne niedługo umże.
Cyborg: potocznie robot humanoidalny. Zobacz też android.
Android: robot człekokształtny. Potocznie słowo używane zamiennie z cyborgiem.
Może być? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-03-2005, 11:14
|
|
|
A to nie było tak, ze cyborg to "ulepszony" mechanizcnymi dodatkami człowiek, a android - po prostu czlokokształtny robot? Tfu...
Ale definicja jest PIĘKNA! Czy Dysonas Poznawczy jest zaraźliwy? O.o |
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-03-2005, 11:34
|
|
|
Serika napisał/a: | A to nie było tak, ze cyborg to "ulepszony" mechanizcnymi dodatkami człowiek, a android - po prostu czlokokształtny robot? Tfu... |
Cyborg w ogólności to organizm stworzony z części organicznych i mechanicznych - proporcje się nie liczą. Cyborgiem można więc nazwać zarówno robota z ludzkim mózgiem, jak i człowieka z rozrusznikiem serca (!).
A definicja owszem, genialna. |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 26-03-2005, 12:15
|
|
|
ehh.. widzę że ciemnota i zabobony próbują wedrzeć się do Słowniczka.. ;]
Jeśli zauważymy że fantasy to nie jest jedyny słuszny rodzaj fantastyki, i dostrzeżemy takie coś jak science-fiction, łatwo spostrzec że w klasycznym sf czegoś nie uwzględniono. Czegoś dzięki czemu możecie czytać te słowa - sieci. Cyberpunk jest jakby korektą zwykłego sf, które stawało się już podstarzałe, uwzględniającą rzeczywisty kierunek rozwoju ludzi. W skrócie: wielkie korporacje, które w zasadzie przejeły władzę i wirtualna rzeczywistość łącząca się coraz bardziej z tą realną i przypominająca nią.
Cyberpunku nie uznawałbym za pesymistyczny - raczej realistyczny. Bynajmniej nie jestem jakimś antyglobalistą czy innym komuchem, ale sieć i korporacje naprawdę zyskują coraz większe znaczenie, a podziały między klasami społeczeństwa raczej się zwiększają. Cyberpunk można traktować jako sprzeciw wobec utopijnej wizji przyszłości, gdzie dzielni ziemianie, żyjący w najlepszym z możliwych światów przemierzają kosmos szerząc pokój i oświecenie.
Nie uważam się za jakiegoś specjalistę od CP, ale trochę widziałem, trochę grałem i za nic nie mogę dojść skąd wysnułeś wniosek że Cyberpunk żeruje na przesądach i strachu przed komputerami...
Cyberpunk ma się dobrze - można do zauważyć choćby na przykładzie Ghost in the Shell, które jak najbardziej można uznać za przedstawiciela tego gatunku, choć mam wrażenie że nie wszyscy mieli okazję zapoznać się z tą pozycją. |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-03-2005, 12:54
|
|
|
G_v_s, przecież to nie było pisane serio... naprawdę sądzisz, że wyjechalibyśmy na stronie z takim tekstem? Wtedy naprawdę nie byłoby absolutnie nic dziwnego w tym, że część osób (tych, którzy cyberpunk lubią) wyklęłaby nas i uznała za najbardziej obrazoburczą stronę w sieci. A nie o to chodzi...
Teksścik jest po prostu zabawny z punktu widzenia kogoś, do kogo tego typu pozycje zupełnie nie trafiają. |
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 26-03-2005, 16:23
|
|
|
Oczywiście że nie, ale czasami odnosze wrażenie że niektórzy tak do CP podchodzą, stąd moja odpowiedź ^^ |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-03-2005, 19:02
|
|
|
<Upierdliwiec mode on>
Cytat: | W skrócie: wielkie korporacje, które w zasadzie przejeły władzę i wirtualna rzeczywistość łącząca się coraz bardziej z tą realną i przypominająca nią.
Cyberpunku nie uznawałbym za pesymistyczny - raczej realistyczny. |
Dla mnie wszelkie cyberpunki są nie bardziej realistyczne niż fantasy. Co nie przeszkadza mi lubić niektóre, głównie za klimat.
Cytat: | Bynajmniej nie jestem jakimś antyglobalistą czy innym komuchem, ale sieć i korporacje naprawdę zyskują coraz większe znaczenie, a podziały między klasami społeczeństwa raczej się zwiększają.
|
Korporacje od wieków miały olbrzymie znaczenie i jakoś ten świat jeszcze stoi. A podziały między klasami zwiększają się raczej w krajach rozwijających i postkomunistycznych, jak Polska. Na zachodzie to raczej nie ma większego znaczenia, bo standard życia tak czy siak jest wysoki.
Cytat: | Cyberpunk ma się dobrze - można do zauważyć choćby na przykładzie Ghost in the Shell, |
Który(manga) ma swoje lata, a anime tylko rozwija to co ona stworzyła. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-04-2005, 12:45
|
|
|
"Omake" tłumaczy się dosłownie jako "coś ekstra", dodatek, bonus. To jest OK, ale myślę że warto to rozszerzyć - omake może stanowić dodatkowy odcinek, szkice koncepcyjne, wywiady i reportaże z planu, bądź inne materiały związane z danym serialem lub mangą, dodawane do wydań DVD cze re-edycji mang bądź publikowane/sprzedawane osobno... Klasycznym przykładem tego ostatniego będzie Kanon: Kazahana, czy Mahoromatic natsu no TV Special. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-04-2005, 19:19
|
|
|
postuluję ododanie definicji pojęcia "slash" =='
no, chyba, że tylko ja jestem taka niekumata ==' |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 25-04-2005, 20:08
|
|
|
Nie jesteś... Co to jest slash? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-04-2005, 20:56
|
|
|
anime slashowe, slashowe fanfiki, slashe tu i tam... w sumie domyslam się, co to jest, ale defincja by sie przydała. |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 25-04-2005, 21:43
|
|
|
Cytat: | w sumie domyslam się, co to jest, ale defincja by sie przydała. |
domyslasz sie powiadasz?
slash sie wzielo od terminu "ktos/ktos" obecnie "ktos x ktos" czyli pairing przedstawiony w ficu. ^^ |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 26-04-2005, 10:06
|
|
|
Wzięło się. Dziś jak w opisie fika pisze SLASH, to znaczy, że wewnątrz będzie babka z babką bądź facet z facetem. To może w ogóle pod hasłem fanfik zrobić wykaz używanych w opisie określeń i skrótów, co by ktoś w fanfiki się zgłębiający nie natknął się na coś strasznego, wiecie, kawałki typu "NC-17", wszystkie odcienie lemoniady, "PWP" i takie tam. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|