FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Tanuki Anime - Słowniczek
Wersja do druku
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

Status: offline
PostWysłany: 24-03-2005, 15:17   

SD - ja bym to zmniejszenie wyciął z tekstu - SD może się przecież objawiać również przez powiększenie postaci (lub fragmentów postaci - np. głowy czy pięści). Można ew dodać za to, że ten efekt zwykle jest związany ze znacznym uproszczeniem kreski.

do OAV dodałbym alternatywną formę OVA (Original Video Animation)

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-03-2005, 10:29   

oraz definicje:
- cyberpunk,
- cyborg
- android

...ciekawe, gdzie to znajdę ...
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-03-2005, 10:41   

Cyberpunk - rodzaj postmodernistycznego onanizmu intelektualnego skupiający się na apriorycznych rozważaniach, jak to w przyszłości będzie plugawie, szczególnie modny w latach 80 i na poczatku 90, za sprawą drzemiących w bezmyślnej tłuszczy atawistycznych, opartych na przesądach lęków przed komputerami. Przez domorosłych filozofów cierpiących na Dysonans Poznawczy (zob. Atlas Medyczny) i inne choroby zakaźne uważany - nie wiedzieć czemu - za wielce inteligentny. Wraz z oswajaniem się gawiedzi z nowoczesną technologią jego odziaływanie emocjonalne na szczęście osłabło, przez co ten żerujący na Ciemnocie i Zabobonie gatunek degeneruje się i zapewne niedługo umże.

Cyborg: potocznie robot humanoidalny. Zobacz też android.

Android: robot człekokształtny. Potocznie słowo używane zamiennie z cyborgiem.

Może być?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 26-03-2005, 11:14   

A to nie było tak, ze cyborg to "ulepszony" mechanizcnymi dodatkami człowiek, a android - po prostu czlokokształtny robot? Tfu...

Ale definicja jest PIĘKNA! Czy Dysonas Poznawczy jest zaraźliwy? O.o

Numer Gadu-Gadu
1051667
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-03-2005, 11:34   

Serika napisał/a:
A to nie było tak, ze cyborg to "ulepszony" mechanizcnymi dodatkami człowiek, a android - po prostu czlokokształtny robot? Tfu...

Cyborg w ogólności to organizm stworzony z części organicznych i mechanicznych - proporcje się nie liczą. Cyborgiem można więc nazwać zarówno robota z ludzkim mózgiem, jak i człowieka z rozrusznikiem serca (!).
A definicja owszem, genialna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
g_v_s Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-03-2005, 12:15   

ehh.. widzę że ciemnota i zabobony próbują wedrzeć się do Słowniczka.. ;]

Jeśli zauważymy że fantasy to nie jest jedyny słuszny rodzaj fantastyki, i dostrzeżemy takie coś jak science-fiction, łatwo spostrzec że w klasycznym sf czegoś nie uwzględniono. Czegoś dzięki czemu możecie czytać te słowa - sieci. Cyberpunk jest jakby korektą zwykłego sf, które stawało się już podstarzałe, uwzględniającą rzeczywisty kierunek rozwoju ludzi. W skrócie: wielkie korporacje, które w zasadzie przejeły władzę i wirtualna rzeczywistość łącząca się coraz bardziej z tą realną i przypominająca nią.
Cyberpunku nie uznawałbym za pesymistyczny - raczej realistyczny. Bynajmniej nie jestem jakimś antyglobalistą czy innym komuchem, ale sieć i korporacje naprawdę zyskują coraz większe znaczenie, a podziały między klasami społeczeństwa raczej się zwiększają. Cyberpunk można traktować jako sprzeciw wobec utopijnej wizji przyszłości, gdzie dzielni ziemianie, żyjący w najlepszym z możliwych światów przemierzają kosmos szerząc pokój i oświecenie.

Nie uważam się za jakiegoś specjalistę od CP, ale trochę widziałem, trochę grałem i za nic nie mogę dojść skąd wysnułeś wniosek że Cyberpunk żeruje na przesądach i strachu przed komputerami...
Cyberpunk ma się dobrze - można do zauważyć choćby na przykładzie Ghost in the Shell, które jak najbardziej można uznać za przedstawiciela tego gatunku, choć mam wrażenie że nie wszyscy mieli okazję zapoznać się z tą pozycją.

Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 26-03-2005, 12:54   

G_v_s, przecież to nie było pisane serio... naprawdę sądzisz, że wyjechalibyśmy na stronie z takim tekstem? Wtedy naprawdę nie byłoby absolutnie nic dziwnego w tym, że część osób (tych, którzy cyberpunk lubią) wyklęłaby nas i uznała za najbardziej obrazoburczą stronę w sieci. A nie o to chodzi...
Teksścik jest po prostu zabawny z punktu widzenia kogoś, do kogo tego typu pozycje zupełnie nie trafiają.

Numer Gadu-Gadu
1051667
g_v_s Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-03-2005, 16:23   

Oczywiście że nie, ale czasami odnosze wrażenie że niektórzy tak do CP podchodzą, stąd moja odpowiedź ^^

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-03-2005, 19:02   

<Upierdliwiec mode on>
Cytat:
W skrócie: wielkie korporacje, które w zasadzie przejeły władzę i wirtualna rzeczywistość łącząca się coraz bardziej z tą realną i przypominająca nią.
Cyberpunku nie uznawałbym za pesymistyczny - raczej realistyczny.

Dla mnie wszelkie cyberpunki są nie bardziej realistyczne niż fantasy. Co nie przeszkadza mi lubić niektóre, głównie za klimat.

Cytat:
Bynajmniej nie jestem jakimś antyglobalistą czy innym komuchem, ale sieć i korporacje naprawdę zyskują coraz większe znaczenie, a podziały między klasami społeczeństwa raczej się zwiększają.

Korporacje od wieków miały olbrzymie znaczenie i jakoś ten świat jeszcze stoi. A podziały między klasami zwiększają się raczej w krajach rozwijających i postkomunistycznych, jak Polska. Na zachodzie to raczej nie ma większego znaczenia, bo standard życia tak czy siak jest wysoki.

Cytat:
Cyberpunk ma się dobrze - można do zauważyć choćby na przykładzie Ghost in the Shell,

Który(manga) ma swoje lata, a anime tylko rozwija to co ona stworzyła.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 22-04-2005, 12:45   

"Omake" tłumaczy się dosłownie jako "coś ekstra", dodatek, bonus. To jest OK, ale myślę że warto to rozszerzyć - omake może stanowić dodatkowy odcinek, szkice koncepcyjne, wywiady i reportaże z planu, bądź inne materiały związane z danym serialem lub mangą, dodawane do wydań DVD cze re-edycji mang bądź publikowane/sprzedawane osobno... Klasycznym przykładem tego ostatniego będzie Kanon: Kazahana, czy Mahoromatic natsu no TV Special.

Numer Gadu-Gadu
3869750

Grupy:
WIP
PostWysłany: 25-04-2005, 19:19   

postuluję ododanie definicji pojęcia "slash" =='
no, chyba, że tylko ja jestem taka niekumata =='
Powrót do góry
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 25-04-2005, 20:08   

Nie jesteś... Co to jest slash?

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
WIP
PostWysłany: 25-04-2005, 20:56   

anime slashowe, slashowe fanfiki, slashe tu i tam... w sumie domyslam się, co to jest, ale defincja by sie przydała.
Powrót do góry
Mizuumi Płeć:Kobieta
translator

PostWysłany: 25-04-2005, 21:43   

Cytat:
w sumie domyslam się, co to jest, ale defincja by sie przydała.

domyslasz sie powiadasz?
slash sie wzielo od terminu "ktos/ktos" obecnie "ktos x ktos" czyli pairing przedstawiony w ficu. ^^

When the truth seems so farway
Buddha loves you and Jesus saves
You need answers for your dismay
Ask yourself Ask your mom Ask DNA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1862753
Beryl Płeć:Kobieta
jej mroczny majestat

PostWysłany: 26-04-2005, 10:06   

Wzięło się. Dziś jak w opisie fika pisze SLASH, to znaczy, że wewnątrz będzie babka z babką bądź facet z facetem. To może w ogóle pod hasłem fanfik zrobić wykaz używanych w opisie określeń i skrótów, co by ktoś w fanfiki się zgłębiający nie natknął się na coś strasznego, wiecie, kawałki typu "NC-17", wszystkie odcienie lemoniady, "PWP" i takie tam.
Powrót do góry
Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu