Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Słowniczek Terminów Rozmaitych II |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-04-2005, 19:23
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Co do -chin, należy zaznaczyć nie tyle, że jest rzadka (bo tak naprawdę nie jest) ale raczej że stosują ją wyłącznie małe dzieci... ^__^ |
Imadori Kyousuke z "School Rumble" nazywa jedną z koleżanek (sądząc po klatce piersiowej wcale nie małe dziecko) Miko-chin. :) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-04-2005, 19:57
|
|
|
Cytat: | kawaii - przymiotnik, zazwyczaj używany do określenia czegoś słodkiego, ślicznego, miłego, czarującego. W odniesieniu do ludzi używany WYŁĄCZNIE w stosunku do osobników płci pięknej |
Dałbym głowę, że ktoś zwracał się do jakiegoś chłopaka że jest kawaii. Ale to pewnie było w X i był to wątek shounen ai... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 19-04-2005, 20:21
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Dałbym głowę, że ktoś zwracał się do jakiegoś chłopaka że jest kawaii. Ale to pewnie było w X i był to wątek shounen ai... | BINGO! Jeśli twoja dziewczyna ci mówi, że coś co robisz jest kawaii, to OK. No, ale jeśli tak zwyczajnie, kolega czy koleżanka walą że "Ysengrinn-kun kawaii", to sugerują... no. ROFL! ^v^ To tak samo jak z facetem który używa "atashi" w odniesieniu do siebie... niby poprawne, ale zwyczajnie nie uchodzi! I zresztą dlatego mój sig tam na dole zaczyna się od "oremo"...
[ Dodano: 22-04-2005, 13:39 ]
Do biografii proponuję dołożyć to z mojej recenzji Otogizoushi:
Minamoto no Raiko - także znany jako Minamoto no Yorimitsu (948-1021), to bohater niezliczonych legend, zwykle obdarzany przydomkiem "Zabójcy Demonów". Wiele z tych opowieści znajduje się w Otogizoushi, powstałym w okresie Muromachi (w przybliżeniu od 1336 do 1573 r.) zbiorze opowiadań, czy też może raczej "historii z morałem, ku młodzieży pożytkowi spisanych". Warto też zwrócić uwagę na fakt, że nazwisko Minamoto samo w sobie nie jest typowe. W okresie Heian potomkowie cesarza, którzy z różnych powodów nie mieli szans na sukcesję, stawali się poddanymi, którym nadawano właśnie to nazwisko, Minamoto. Klany je noszące określano jako Genji, i niekiedy zyskiwały one znaczenie i wielką potęgę. Dla przykładu, Minamoto no Yoritomo z klanu Seiwa Genji (a zatem wywodzącego się od cesarza Seiwa) został w 1192 r. założycielem szogunatu Kamakura. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 07-05-2005, 17:53
|
|
|
Co do tego kawaii to nie ylko w wątkach shounen-ai. Np. Yumi w "Chobitsach" zwraca się tak wielokrotnie do Hidekiego "Mototsuwa-senpai kawaii desu" (czy jakoś tak, nie znam japońskiego). I to na pewno nie sugerowało, że on jest - no jak, to było? - ...tego. ;) |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 07-05-2005, 19:53
|
|
|
"Według Japońskich nastolatek wszystko co jest różowe jest kawaii, a najbardziej... gaijin."
Tak też można ^_^ Wiesz już z czego to cytat? ^v^
Widzisz, tak długo jak można podejrzewać że między autorką owej wypowiedzi a adresatem 'wisi' jakiś (jakikolwiek) ładunek emocjonalny, i nie są sobie zupełnie obcy, to OK. Choć podjrzewam, że jeśli przy tym był, to się co najmniej zmieszał, jeśli nie oblał rumieńcem. Niestety mogę ci tylko zreferować to, czego mnie moja sensei uczyła... No a poza tym, od każdej reguły są wyjątki, nie?
A poza tym, czy w Chobits COKOLWIEK może NIE być bardzo KAWAII!? xD |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 07-07-2005, 16:43
|
|
|
Mam prośbę do Redaktorów i nie tylko (ale szczególnie do tych Redaktorów, którzy narzekają, że nie ma dla nich zajęcia!). Na Kasumi działa encyklopedia, a w niej część ogólna
Encyklopedia - moduł ogólny
Proszę o przejrzenie haseł i propozycje nowych. Niekoniecznie z definicją: chodzi o to, co należy tam dodać. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 11-07-2006, 12:56
|
|
|
Dziekuje :) Wlasnie probowalem sie skontaktowac z Daerianem z zapytaniem czy zechcialby kontynuowac wpisywanie hasel. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
gościu
Gość
|
Wysłany: 21-11-2006, 20:08
|
|
|
a ja mam takie .. pytanie. Jest to pisownia ułatwiona-fonetyczna? (mam na myśli że W czyta się jak W czy np. Ł?) |
|
|
|
|
|
coyote
prof. zombie killer
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-11-2006, 20:36
|
|
|
Jak "ł". Obowiązująca w Polsce pisownia romaji jest twórcą osoby anglojęzycznej (wypadło mi już czy byl to Anglik czy Amerykanin), więc... :) |
_________________ I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sweep alone
Sweep the streets I used to own |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 21-11-2006, 20:44
|
|
|
Generalnie, jeśli jestem zmuszony do używania zapisu barbarzyńskiego, staram się stosować powszechne zasady romanizacji... tyle że jest ich dużo i różnych, a uczenie się ich zwyczajnie jest bezsensem - szybciej i efektywniej jest nauczyć się hiragany i mieć sprawę z głowy; wtedy zawsze wiadomo o co chodzi.
Od dawna też sugerowałem, żeby dodawać do bazy także tytuły (czy hasła encyklopedii) w wersji oryginalnej - bo tanuk używa unicode. Kto nie widzi - jego strata, kto widzi i nie rozumie to może przynajmniej przekleić sobie do Google'a, a kto widzi i rozumie - tylko zyskuje.
Ale szowiniści antykrzaczkowi skrzyczeli mnie od krzaczkolubów, i nic się nie dzieje... >_> |
|
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 21-11-2006, 20:48
|
|
|
Ale w czym problem, jesli krzaczki beda dodawane "takze"? Na takim animenfo np. sa tez tytuly w wersji oryginalnej i nikomu to nie przeszkadza :) Z wpisaniem i wyszukaniem w razie czego tez nie ma problemu, nawet ja moge troche poszukac i poznajdywac. |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-11-2006, 20:54
|
|
|
Problem jest z tym, co zawsze - z wprowadzeniem jakichkolwiek poprawek dla 730+ tytułów... Szczerze powiem - korzystając z możliwości dodawania "ukrytych" tytułów postanowiłam uzupełnić tytuły o takie alternatywne, które dotąd pominęłam, a przy okazji pododawać oryginalne strony, bo tylko Totem je dołącza defaultowo. No i odpadłam od takiej dłubaniny. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Javi
Gość
|
Wysłany: 15-12-2007, 19:16
|
|
|
Chciałbym zapytać jeszcze o znaczenie partykuły "が" w zdaniach i w jaki sposób jest ona połączona z przymiotnikami w języku japońskim...? |
|
|
|
|
|
Nakago
|
Wysłany: 15-12-2007, 22:10
|
|
|
'Ga' jest oznaczeniem podmiotu (podobnie, jak 'wa', ale nie do końca identycznie), toteż używa się jej z rzeczownikiem lub zaimkiem osobowym (z podmiotem, ogólnie), a nie z przymiotnikiem (chyba że o czymś nie wiem, co by nie było dziwne :-P). |
_________________ "Bo przyjdzie Nakago i Ci odpisze" - Ainaelle |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|