FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 29, 30, 31  Następny
  Tanuki-Anime - rezerwacje
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 03-07-2009, 19:30   

Ja celowo tego nie wypełniałam, bo mi się nie chciało... Generalnie powinny się tam znaleźć prawie wszystkie serie sezonu (z wyjątkiem tych takich ewidentnie dla dzieci, których nikt nie subuje), a kwestie ewentualnych uzupełnień wolałabym, żeby były po prostu do mnie zgłaszane - chociaż chyba można też dopisywać. W tej chwili dostęp do tego mają trzy osoby, bo chciałam zobaczyć, czy będzie mi się udawało dodawać uprawnienia bez problemu. Chętnie zebrałabym jeszcze kilka opinii przed przejściem na system "live".

JJ Płeć:Mężczyzna
po prostu bisz

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 03-07-2009, 19:34   

Costly napisał/a:
Dla mnie bomba - choć w tym systemie tym bardziej trzeba znaleźć się w grupie uprawnionych aby opisać coś ciekawego dla tanuki.

...albo zauważyć, że istnieje coś poza hitami najnowszego sezonu ;P

Bardzo dobry pomysł - zabawa w "kto pierwszy ten lepszy" była straszna, ale jeżeli ma powstać sensowny system rozdzielania rezerwacji, to jest to dobra motywacja żeby spróbować znaleźć się w "uprzywilejowanej" grupie (rozumiem, że warunek to nadal 20 opublikowanych recenzji?) :)

Lady of Autumn

PostWysłany: 04-07-2009, 08:26   

Dobra, zbierając "luźne końce" systemu rezerwacji najnowszych serii (nazwijmy go może "przetargiem", co?).

Po rozważeniu za i przeciw zastanawiam się, czy nie byłoby zasadne, żeby na wpisywanie się w grafik pozwolić wszystkim osobom uprawnionym do rezerwowania. W dalszym ciągu recenzenci "uprzywilejowani" mieliby swoje prawa i przy rozdzielaniu recenzji - pierwszeństwo. Ale miałoby to pewne zalety. Po pierwsze, załóżmy, że ktoś z uprzywilejowanych zaznacza zainteresowanie czterema seriami - z czego na jednej w sumie nie bardzo mu zależy. Widzi, że osoba spoza uprzywilejowanych jest chętna i stwierdza, że w sumie może odpuścić (pytanie pomocnicze: czy to realna sytuacja?). Po drugie, załóżmy, że ktoś - dajmy na to Zegarmistrz, żeby wybrać przykład, który nikogo nie dotknie - zaznacza sobie, że jest zainteresowany pięcioma różnymi seriami. Jedną z nich jest zainteresowany także, powiedzmy, JJ. Ponieważ uważam, że jest dobrym recenzentem, daję mu tę jedną rezerwację, bo Zegarmistrzowi i tak zostają pozostałe. Natomiast w przypadku, gdyby to była jedyna rezerwacja Zega, ma on pierwszeństwo, bo znajduje się w grupie "uprzywilejowanej". Co o tym myślicie?

Druga kwestia: to oznacza, że na rozstrzygnięcie "przetargu" i przydzielenie rezerwacji trzeba będzie czekać. Czy to będzie dla Was poważny problem? Mam na myśli - czy w jakiś sposób "inaczej" oglądacie, jeśli wiecie, że będziecie rezerwować serię i czy tego rodzaju system nie utrudni Wam za bardzo życia?

Prosiłabym o sprawne opinie, bo jeśli miałoby to działać, to muszę całość uruchomić jak najszybciej. Przypominam raz jeszcze - ten system będzie działał, dopóki się nikt nie obrazi. Bo nie jest wykluczone, że ostatecznie w powyższym przykładzie zdecyduję, że Zeg dostaje pięć rezerwacji, a JJ obchodzi się smakiem i idzie szukać staroci - to nie może być "gwarantowane" po prostu dlatego, że nie czarujmy się, napiszę brutalnie: różne osoby różnie piszą.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 04-07-2009, 09:34   

Według mnie to dobry pomysł. Likwiduje wszelkie spory (chyba, że ktoś się obrazi, ale chyba mamy tu wystarczająco poważnych ludzi), daje pewnego rodzaju nadzieję recenzentom bez dwudziestu tekstów - bo wiedzą, że jeśli piszą dobrze, to i tak mają szansę. Mniejszą, bo mniejszą, ale jednak. Dalej, daje więcej możliwości dla "GTW" względem tekstów, czy ich różnorodności, bo to Ave będzie decydować kto co dostanie. System może być niewygodny chyba tylko pod jednym względem (pomijając kwestię "innego oglądania", bo ktoś faktycznie może mieć taki realny problem) - jeśli już ktoś się obrazi (a przecież będzie mógł wpisywać się każdy, kto ma choć jedną recenzję z tego co zrozumiałem), to obrazi się - w każdym przypadku - na "złą naczelną, która nepotycznie rozdaje rezerwacje", w związku z czym niestety wszystko będzie spadać na Avellanę.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 04-07-2009, 10:05   

Wypowiem się może jako osoba spoza grupy uprzywilejowanej, a nawet spoza grupy która ma w niedługim czasie szansę na zostanie uprzywilejowaną ;)

Taki system zdecydowanie ma ręce i nogi, ogranicza konflikty, daje czas do namysłu. Są ludzie, którzy już na podstawie zapowiedzi wiedzą, że będą oglądali i bardzo chcą recenzować, ale z drugiej strony są i ludzie, którzy muszą sobie najpierw obejrzeć kilka odcinków, a recenzować chcą wcale nie mniej. Jak rozumiem rezerwacje w samym gronie grupy uprzywilejowanej będą przyznawane tak, aby uniknąć sytuacji, w której jedna osoba pisze recenzje połowy sezonu, a reszta nie ma co z klawiaturą zrobić - to też zdecydowanie spora zaleta, zarówno dla grupy uprzywilejowanej - bo zwiększa "dostępność" rezerwacji upatrzonego tytułu - jak i dla serwisu - większa różnorodność - czy wreszcie jako motywator dla tych jeszcze nieuprzywilejowanych - likwiduje sytuację, w której przywilej jest niezbyt kuszący, bo i tak jakiś Azag wrzuca do tematu z rezerwacjami całą ramówkę Japońskiej telewizji i pisze: "A ja rezerwuję TO!".

Same plusy. A jak komuś bardzo zależy na napisaniu recenzji i przy tym ogląda anime zdecydowanie inaczej, jeżeli wie, że ma recenzować, to przecież zawsze może napisać recenzję alternatywną - z pożytkiem dla serwisu.

Lady of Autumn

PostWysłany: 04-07-2009, 10:18   

Tak, to ma sens. Natomiast najpoważniejsza wada systemu, o której już pisałam, została wskazana przez Morga. Nie ukrywam (i nigdy nie ukrywałam), że są wśród recenzentów osoby piszące lepiej i gorzej, takie, których recenzje preferuję i takie, których recenzje przyjmuję, jeśli są nieźle napisane, ale nie jestem nimi zachwycona. Mogę pisać dowolnie dużo razy, że to nie znaczy, że przyjmuję recenzje, które się nie nadają - jeśli przyjmuję, to się nadaje. Ale to, że są lepsze i gorsze (co zależy od wielu rzeczy, także od tego, że recenzent miał gorszy dzień), jest, mam nadzieję, oczywiste.

Trochę boję się sytuacji, w której jakieś osoby zaczną mi się meldować na Gtalku, pytając, czy uważam, że za mało wiedzą/nie nadają się do napisania tej serii/obraziły czymś pamięć mojej babci i dlatego nie przydzieliłam im rezerwacji. I że one nie chcą na mnie wywierać nacisku, ale chciałyby wiedzieć, czemu recenzent X dostał trzy serie w zeszłym sezonie i trzy w tym, a one dostają po jednej. Bo może coś mogą poprawić i chciałyby wiedzieć co. A moja odpowiedź musiałaby brzmieć: "Nie, ja widzę, że jesteś na granicy tego, co możesz osiągnąć i nie wierzę, że zaczniesz pisać znacząco lepiej". Jak zapewne wiecie, z wyjątkiem bardzo prywatnych opinii wyrażanych w bardzo prywatnym gronie, staram się jak ognia unikać "oceniania" czy innego "rankowania" recenzentów. Jestem zdania, że to by im w niczym nie pomogło, a doprowadziło do niepotrzebnych nieprzyjemności...

moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 04-07-2009, 12:24   

Hmmm, na 99 procent taka sytuacja będzie miała miejsce. Mimo to, jestem za takim rozwiązaniem, po prostu nie widzę lepszej opcji. Jeżeli ktoś się obrazi to trudno, przynajmniej recenzenci nieuprzywilejowani tez mają szansę na nowości. Kolejna sprawa, że o ile dobrze zrozumiałam, chodzi o to, by recenzenci mieli możliwość lepszego komunikowania się między sobą, a taki system bardzo w tym pomoże. Jeżeli tylko dla ciebie nie będzie zbyt dużym problemem tłumaczenie "poszkodowanym" dlaczego nie dostali serii, to warto spróbować.

Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 04-07-2009, 15:10   

A ja mam pytanie z nieco innej beczki - właśnie skończyłem oglądac Sengoku Basara, które jest zarezerwowane przez Meru, i naszła mnie chętka na napisanie recenzji alternatywnej. Czy powinienem poczekać, aż Meru napisze recenzję i wtedy wysłać swoją, czy pisać teraz, powisi jako "główna" (a czy od razu będzie przy niej dopisek ALT to już mniejsza) do czasu nadesłania przez Meru recenzji zarezerwowanej i wtedy się moją zepchnie na ALTa, a Meru pójdzie na główną?

Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 04-07-2009, 20:23   

Vodh, nie wiem, jak jest teraz, czy nie zostały wprowadzone jakieś zmiany, ale jeśli napiszesz recenzję Sengoku Basary, to od momentu, w którym otrzyma ją Avellana, ja mam tydzień na napisanie swojej, jeśli mi się nie uda, to Twoja idzie na główną (ja się postaram napisać, ale biorąc pod uwagę, że nie ma jeszcze subów jedenastego odcinka, a we wtorek wyjeżdżam prawie na tydzień... ==).

Co do wprowadzanych zmian: jestem za. Ja często wstrzymuję się z rezerwacją czegoś, bo wydaje mi się, że daną serię ktoś bardziej ode mnie chciałby recenzować, a wiem, że nie piszę w zawrotnym tempie. Ale trafiają się też tytuły, na których bardzo mi zależy. Teraz przynajmniej będzie można śledzić chętnych i nie rezerwować zaraz po pierwszych minutach pierwszego odcinka serii, bo "nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że będę chciał to recenzować, więc muszę to już teraz zarezerwować, bo zaraz zabiorą inni", co owocowało rezerwacjami na prawie wszystkie nowe tytuły zaraz na początku każdego sezonu.

G.F.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Lady of Autumn

PostWysłany: 05-07-2009, 09:47   

Odpowiadając Vodhowi. Ten system "jednego tygodnia" miał zapobiec sytuacji, w której osoba rezerwująca ociąga się z oddaniem recenzji ("właśnie piszę!"), często nawet dość długo, a tymczasem ja dostaję recenzję napisaną przez kogoś innego, przy czym założenie było takie, że jest to ktoś, kto po prostu nie wiedział o istnieniu grafiku. Chodziło o to, żeby takiej osoby nie odwieszać na nieskończone "później, kiedy przyjdzie recenzja główna" i jakoś zmobilizować opieszałego recenzenta.

Bardzo zdecydowanie natomiast nie chodzi o to, żebyście zaczęli dla odmiany uprawiać "snajperkę" polegającą na tym, że recenzent czeka np. na przyzwoite suby, a ktoś obejrzał speedsub i coś tam z niego zrozumiał (załóżmy, że seria nie jest skomplikowana i zrozumiał dobrze), albo stracił cierpliwość i obejrzał rawy. Dlatego "czas" Melmothii zacznie się w tym przypadku liczyć od momentu zaistnienia kompletu subów do wszystkich odcinków, a i tak nie będzie to raczej tydzień, tylko trochę dłużej, żeby miała szanse spokojnie napisać. Dopiero gdyby rzeczywiście spóźniła się o jakiś miesiąc, to prawo jej przepada.

Reasumując: możesz napisać recenzję, ale w tym przypadku Mel nie jest związana "tygodniem", a Twoja recenzja zostanie opublikowana jako alternatywna, po opublikowaniu recenzji Melmothii.

Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 05-07-2009, 11:10   

Dzięki. Kwestię tej konkretnej recenzji już ustaliliśmy z Meru na Gtalku (zdecydowanie nie zależy mi na popędzaniu jej czy podkradaniu recenzji, a jako że i tak planuję obejrzeć Basarę ponownie poczekam spokojnie, aż Meru napisze główną). Natomiast dobrze wiedzieć, jak to od strony technicznej wygląda w przypadku innych zarezerwowanych serii :)

Lady of Autumn

PostWysłany: 06-07-2009, 13:04   

Ryuuki Denshou zapisane dla moshi_moshi

Grand Prix zapisane dla Akane

Dla siebie zapisałam Mahou no Tenshi Creamy Mami (żeby nie było, że się obijam...)

Zdjęte rezerwacje

Axis Powers Hetalia (Grisznak - na własny wniosek)

Legend of Condor Hero (Enevi - na własny wniosek)

Moonlight Mile 2nd Season - Touch Down (Velg - na własny wniosek)

Casshern Sins (Yumegari)

Glass Mask (Yumegari)

Glass Mask (2005) (Yumegari)

Glass Mask OAV (Yumegari)

Jigoku Shoujo Mitsuganae (Seaven)

Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-07-2009, 13:59   

Avellana napisał/a:
Jigoku Shoujo Mitsuganae (Seaven)

O, a ja właśnie "zaliczam" kontynuacje Jigoku Shoujo i mógłbym taką recenzje nadesłać gotową za 3-4 dni. Tylko najpierw pytanie - czy istnieje jakaś nić kontaktu z recenzentem Seaven i można ustalić, czy jest on ciągle zainteresowany sporządzeniem tekstu?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-07-2009, 14:00   

Tak, pisał do mnie, że jest nawet bardzo zainteresowany i że "w ciągu kilku dni" powinien przesłać, bo miał jakieś opóźnienia. Ale do tej pory zawsze konsekwentnie zdejmowałam rezerwacje (nawet Ice!), więc i teraz tak zrobiłam...

Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-07-2009, 14:02   

Ok, wycofuje więc swoje zainteresowanie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 22 z 31 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 29, 30, 31  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi