Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Recenzje |
Wersja do druku |
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:16
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Zaryzykuje stwierdzenie, że ten ktoś ma głowę po to, żeby móc porównać oba teksty i wybrać którego recenzenta argumenty bardziej do niego trafiają. Jeśli nie, to nie stanowi to naszego problemu. |
1. Świetna fabuła i ciekawe, rozbudowane charaktery postaci.
2. Dziurawa fabuła i mdli, schematyczni bohaterowie.
No, Zegarmistrzu, której opinii uwierzysz i którą się zasugerujesz? |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:25
|
|
|
Ach, to niezdecydowanie... Równie dobrze można rzucić monetą i jej zaufać. Skoro wybierasz zawsze tę recenzję, która bardziej odpowiada twoim gustom, to znaczy że je masz. Chyba nic zatem nie stoi na przeszkodzie by z nich skorzystać, prawda? |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:36
|
|
|
Nie mówie tutaj o sobie... ja juz się po trochu orientuję, który recenzent co lubi i o czym napisze dobrze, a co zmiesza z błotem. Patrzę z perspektywy osoby, która odwiedza Tanuka rzadko lub jest tutaj od krótkiego czasu. |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:58
|
|
|
Cytat: | 1. Świetna fabuła i ciekawe, rozbudowane charaktery postaci.
2. Dziurawa fabuła i mdli, schematyczni bohaterowie.
No, Zegarmistrzu, której opinii uwierzysz i którą się zasugerujesz? |
Otóż uwierzę obydwu opinią i zasugeruje się obydwoma recenzjami. Obaj recenzenci widzieli anime (w przeciwieństwie do mnie) i obaj mają jakieś swoje racje. Tym bardziej, że korzystając z własnego dorobku mogę podać minimum 10 serii, o których bohaterach można powiedzieć równocześnie to, co w 1 i 2 punkcie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
JahJah
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:02
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Nie wiem. Nie znam tego człowieka. Ale bardzo dobrze pisze, ma oryginalne poglądy, lubię jego recenzje i jestem ciekaw jego opinii.
|
A nie jest tak przypadkiem ze ty po prostu czekasz na recenzje CG by JJ ponieważ doskonale wiesz że on po niej równo pojedzie ? :) |
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:15
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Tym bardziej, że korzystając z własnego dorobku mogę podać minimum 10 serii, o których bohaterach można powiedzieć równocześnie to, co w 1 i 2 punkcie. |
No, to na co czekamy ? Btw, przykład to był.
JahJah napisał/a: | A nie jest tak przypadkiem ze ty po prostu czekasz na recenzje CG by JJ ponieważ doskonale wiesz że on po niej równo pojedzie ? |
Oczywiście. A to wywoła kolejne fale oburzenia i sprzeciwu na czym skorzysta serwis. Jest to całkiem normalna forma podbijania sobie popularności którą stosuje wiele doświadczonych internautów (np. słynny bloger, Kominek). Wszystko jest pięknie, tylko smuci mnie fakt, że pożywką dla tej kłótni będą takie serie jak Higurashi czy Code Geass. Zazwyczaj (patrz. Elfen Lied) "dyskusje" owe niszczą dobre imie danej serii. Dlaczego? Ponieważ wśród obrońców NIESTETY jest wiele osób strasznie dziecinnych i zaborczych, które używają argumentów typu: "Gupi jesteś, nie znasz się, nie zrozumiałeś przekazu, jesteś niewrażliwy" etc. Niszczy to wizerunek serii w oczach osób trzecich. Nie żeby podany przykład EL miał na celu pokazać guebię tego anime... Tylko wśród wrzasku gównażerii, giną rozsądne głosy obrońców. Ja zawsze próbowałem promować i szerzyć dobre opinie tytułów, które cenię i są dla mnie szczególnie ważne. Higurashi i CG do nich należą, więc jeśli jest taka możliwość, nabijajcie sobię odsłony lepiej kolejnym fake DB AF albo czymś podobnym. |
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:16
|
|
|
A IKa ostrzegała - na próżno...
Teukros napisał/a: | Higurashi jest tu całkiem niezłym przykładem - z trudem zmęczyłem parę odcinków tego anime i odpadłem zrażony kiepską grafiką (walory estetyczne utworu są dla mnie bardzo istotne). Czy oznacza to, że poczułem się urażony wysoką oceną recenzenta? Ależ skąd. |
Jak możesz oceniać tytuł którego nie oglądnąłeś? Raczej nie masz przywileju do narzekania...
Teukros napisał/a: | Recenzja "na gorąco" jest tak samo dobra (albo tak samo zła) jak recenzja pisana po tygodniu, po miesiącu, czy po latach |
Opinia na gorąco, jest zbyt emocjonalna, a po latach nie przypomnimy sobie za dużo, a jak oglądniemy jeszcze raz to wracamy do początku tego zdania. Dlatego najlepiej pisze się recenzje po krótkim czasie odstępu, jak np. 1-2 tygodnie. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:16
|
|
|
JahJah napisał/a: | A nie jest tak przypadkiem ze ty po prostu czekasz na recenzje CG by JJ ponieważ doskonale wiesz że on po niej równo pojedzie ? :) |
Nie jestem prorokiem i nie wiem, jaką ocenę CG wstawi JJ. Szczerze mówiąc, to średnio mnie to obchodzi. Naprawdę, poza anime w moim życiu jest wiele innych rzeczy, na których tle fakt, że jakieś anime dostało 1 czy 10 nie jest specjalnie fascynujący. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:17
|
|
|
Nie wydaje mi się, żeby JJ po tej serii "pojechał", szczególnie, że jak pisał w temacie o recenzji CG uważa ją za komedię i z tego punktu widzenia chce ją zrecenzować...
Inna sprawa, że są ludzie dla których wystawienie dobrej serii oceny 7/8 to świętokradztwo... |
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:24
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Naprawdę, poza anime w moim życiu jest wiele innych rzeczy, na których tle fakt, że jakieś anime dostało 1 czy 10 nie jest specjalnie fascynujący. |
Stoicyzm jest strasznie nudny i trzeba go unikać na każdym kroku! Anime również to dotyczy... Najlepiej wyciągać maksymalną dawkę emocji z każdego, najmniejszego fragmentu życia. Dobrych czy złych, to nieistotne, byleby codzienność nabrała kolorów.
Wiem, dziwna filozofia życiowa, ale mi to pasuje. |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:32
|
|
|
Ale recenzje nie są po to by zachęcić, lub zniechęcić do oglądania. Są po to by przedstawić dany tytuł: jego fabułę, bohaterów, wady i zalety. Oraz po to by przedstawić subiektywną (bo obiektywnej się napisać nie da) ocenę tych elementów, a także dzieła jako całości. Dopiero na podstawie tego, oraz naszych upodobań (właśnie dlatego w recenzji są podane gatunki, widownia do której jest skierowane dzieło, oraz występujące postacie) to my sami mamy ocenić czy tytul będzie nam się podobać i czy warto go obejrzeć. W końcu ludzie to istoty (pomimo wszystko) rozumne.
A co do samej recenzji JJ - spełnia ona wymogi stawiane przed Tanukowymi recenzjami. Jest spójna merytorycznie, dobrze przedstawia wady i zalety tytułu. A zresztą - macie to:
Avellana napisał/a: | Uwaga: recenzja z natury jest rzeczą subiektywną i nie należy się tym przejmować, tylko pisać od siebie. Należy zachować zdrowy obiektywizm tylko o tyle, żeby zwrócić uwagę, KOMU rzecz się może podobać: np. "miłośnikom cyberpunku" albo "amatorom komedii romantycznych"... Bo nie ma czegoś, co by wszystkich zachwyciło. Należy w miarę możności sprecyzować "grupę docelową". |
Nie znam JJ osobiście, jednak z jego postów i recenzji wynika że ma własny, niezależny gust oraz potrafi ocenić dane anime na podstawie swojej opinii, zauważonych wad i zalet. Niezależnie od opinii ogólnej. A to, w czasach wtórnego analfabetyzmu, przygłupich teleturniejów i brukowców pokroju Facktu się chwali. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:45
|
|
|
Norrc napisał/a: | No, to na co czekamy ? Btw, przykład to był. |
Kanon i Kanon 2006, Air + Filmy, Clannad, One, Azumanga, całość Harlocków, Kino no Tabi + filmy, Byousoku 5 cm, Ouran High School Host Club, Ah! My Goddess, Basilisc, Gilgamesh, Samurai 7, Lucky Star, Genshiken.
To tyle z pamięci. |
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 02-11-2008, 17:04
|
|
|
Kino jest schematyczną bohaterką? Ciekawe... |
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 19:47
|
|
|
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Właśnie spostrzegłam że moja uwielbiana, ukochana i ze wszelkich miar podziwiana Lady Oscar ma ocenę 7/10. Tak samo Oban Star Racers, które niegdyś uwielbiałam. Idę się pociąć. W końcu
Cytat: |
Stoicyzm jest strasznie nudny i trzeba go unikać na każdym kroku! Anime również to dotyczy... Najlepiej wyciągać maksymalną dawkę emocji z każdego, najmniejszego fragmentu życia. Dobrych czy złych, to nieistotne, byleby codzienność nabrała kolorów.
|
Ludzie, jak ja wam zazdroszczę, że wkładacie tyle emocji w recenzje ulubionych serii. Obyście mogli tak przez całe życie. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|