Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Recenzje |
Wersja do druku |
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 02-11-2008, 08:16
|
|
|
To logiczne ze fanatyczni miłosnicy Higurashi (jak i DN jezeli chodzi o recenzje tego tytułu) będą sie bulwersowali za takie oceny bo te anime to w koncu dla nich bostwo i zostali przeciez zbeszczeszczeni tą opinia ;]
Ale trzeba pamietać ze zdanie recenzentów jak najbardziej nalezy do opini subiektywnych (co oczywiscie powinno wiązac sie i z podawaniem konkretnych argumentow za wystawiona opinią)
Ja sie osobiscie zgadzam z potraktowaniem przez JJ tych tytułów, bo maja one swoje wady (nie oznacza to rzecz jasna ze te wady w jakikolwiek sposob moga utrudniac innym ogladanie tych anime) zalezy co dla kogo sie liczy i jak bardzo ktoś da sie wciagnąc przez twórców w dany tytuł. |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-11-2008, 08:41
|
|
|
Norrc napisał/a: | Błagam Cię, zlituj się nad szarym fanem anime, i niech nigdy Ci do głowy nie wpadnie pisać recenzji alternatywnej Code Geass'a... Tego moje biedne serce nie wytrzyma. |
A wiesz Norrc, że pierwszej serii CG jednak przydałaby się bardziej krytyczna recenzja alternatywna ;P. Wnioskując po temacie Code Geass - dobra seria czy niezbyt? istnieje duża grupa osób dla ktorych ocena pierwszej serii jest zawyżona. Nie miałbym nic przeciwko.
A co do Higurashi. Trudno mi się wypowiadać na temat tytułu którego pierwszą część wciąż oglądam, ale zmiana klimatu na bardziej "optymistyczny" mogła zaszkodzić tytułowi. W końcu ta psychoza dopadająca kolejnych bohaterów była najciekawszym patentem tego anime. |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 09:00
|
|
|
JJ, masz prawo do własnego zdania. Niestety istnieje coś takiego jak wolność słowa, można nawet największe głupoty mówić i jeżeli nikogo publicznie nie urazisz, nic nikomu nie grozi. Więc nie będę kłócił się z Twoim zdaniem, bo to walka z wiatrakami (już takie coś przerabiałem [pobiłem wiatraki:P]). Za to pozwolę sobie ostrzec Ciebie na przyszłość. Jak już wychylasz się przed szereg i prezentujesz swoje poglądy, to pomija fraz typu "Plotki o genialności tej serii są, niestety, mocno przesadzone.", bo w ten sposób pokazujesz, że nie szanujesz zdania innych, a nakazujesz im szanowania własnej opinie... hipokryzja?
Issina napisał/a: | Ale trzeba pamietać ze zdanie recenzentów jak najbardziej nalezy do opini subiektywnych |
Moja subiektywna subiektywność mówi mi, że Twoje subiektywne spojrzenie na subiektywnych recenzentów, którzy subiektywnie oceniają, z subiektywnego punktu widzenia cechuję się to skrajnie subiektywnymi elementami w subiektywnej ocenie oraz subiektywnym spojrzeniu i według mojej subiektywnej opinii, jest to subiektywnie zbyt subiektywne... Nie wiem jak inni, ale ja już tego subiektywizmu nasłuchałem się już wystarczająco często.
CainSerafin, zmiana nie polega wyłącznie na zmianie klimatu, ale w ogóle na zmianie samego typu Anime. Nie mamy już tyle psychozy, a w miejsce grozy wchodzi czysta akcja. Kai na pewno jest inny od pierwszej części, ale czy aż o tyle gorszy? |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 02-11-2008, 09:18
|
|
|
Cytat: | Moja subiektywna subiektywność mówi mi... itd |
Przy bardzo pozytywnej recenzji pasuje dodac i alternatywna recenzje osoby która mimo wszystko wyłapała jakies wady danego anime.
W.g. mnie potrzebne sa recenzje w których omawia sie dany tytuł z różnego punktu widzenia
nie starajac sie ukryc tego ze przy fanach sa tez osoby które niekoniecznie uwazaja ten tytuł jako jedyny i niepowtarzalny hit. |
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 02-11-2008, 10:02
|
|
|
Dobra recenzja i te wady wyłapie. Przecież nie pozwoli się tu, na tanuki, dodawać recenzje skrajnie stronnicze, w których tuszowane są wady, a zalety wysławiane do niebios, lub na opak. Jedna dobra recenzja jest lepsza od dwóch skrajnych. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 02-11-2008, 10:23
|
|
|
Jedna recenzja może być dobra, ale niekoniecznie kazdy musi sie z nią zgadzać dlatego inna osoba pisze drugą recenzje (rownie dobra) ale inaczej ocenia to anime.
To tyle ode mnie bo widze ze sie chyba nie dogadamy ;] |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-11-2008, 10:42
|
|
|
Cytat: | PS. Błagam Cię, zlituj się nad szarym fanem anime, i niech nigdy Ci do głowy nie wpadnie pisać recenzji alternatywnej Code Geass'a... Tego moje biedne serce nie wytrzyma. |
JJ z ochotą przeczytałbym twoją recenzje Code Geas. Fakt, że ludzie się wkurzą dodaje mi tylko smaka.
Kic napisał/a: | Dobra recenzja i te wady wyłapie. Przecież nie pozwoli się tu, na tanuki, dodawać recenzje skrajnie stronnicze, w których tuszowane są wady, a zalety wysławiane do niebios, lub na opak. Jedna dobra recenzja jest lepsza od dwóch skrajnych. |
Otóż z punktu widzenia redakcji dużo lepiej jest włożyć dwie, przeciwstawne sobie recenzje. Spowodowane jest to tym, że w takich okolicznościach ludzie się bulwersują, dzielą, zakładają własne religie i kłócą. Czasem nawet przychodzi jakiś idiota z pod znaku Świętej Prawdy i samemu kręci tematem. Liczba odsłon rośnie, a wszyscy userzy świetnie się bawią.
Gdyby wsadzić wyśrodkowaną recenzje (przy czym czytając takie dyskusje odnoszę wrażenie, ze Wyśrodkowana = Taka, Która Nie Wkurzy Usera X) byłoby dużo mniej zabawy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 02-11-2008, 11:05
|
|
|
Issina, chyba, że takie buty. To tylko podkreśla, że gusta się różnią i nic więcej.
Zegarmistrz, nie wiedziałem, że taki złoczyńca z Ciebie. Preferujesz chaos i nieład? Oj nie ładnie, co by Avellana na to powiedziała?
Zegarmistrz napisał/a: | JJ z ochotą przeczytałbym twoją recenzje Code Geas. Fakt, że ludzie się wkurzą dodaje mi tylko smaka. |
Nie wiedziałem też, że jesteś tak zawistny. Na słodką i łagodną prośbę biednego Norrc, Ty odpowiadasz tak agresywnie? A ja myślałem, że popierasz me altruistyczne poglądy.
Co do skrajnych recenzji, to nie sądziłem, że recenzentom tanuki zależy na popularności w myśl zasady "po trupach do celu". No, no ciekawy jestem czego dowiem się jeszcze na temat czarnej strony forum. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-11-2008, 11:24
|
|
|
kic napisał/a: | Co do skrajnych recenzji, to nie sądziłem, że recenzentom tanuki zależy na popularności w myśl zasady "po trupach do celu". No, no ciekawy jestem czego dowiem się jeszcze na temat czarnej strony forum. |
Na 100% nie zależy im na popularności opartej na konformizmie, politycznej poprawności i schlebianiu gustom.
kic napisał/a: | Zegarmistrz, nie wiedziałem, że taki złoczyńca z Ciebie. Preferujesz chaos i nieład? Oj nie ładnie, co by Avellana na to powiedziała? |
Hmmm. Myślę, że byłoby to coś w rodzaju "a pozatym co nowego"?
kic napisał/a: | A ja myślałem, że popierasz me altruistyczne poglądy. |
Niespodzianka!!! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-11-2008, 11:33
|
|
|
Czyli staramy się wcisnąć JJ recenzję alternatywną Code Geass. Muahahaha ha XP
All Hail chaos, nieład, zbrodnia i jęki wściekłych fanów! All Hail cesarz Zegarmistrz!
ps. Ten temat robi się coraz fajniejszy...
Edit: Przepraszam. Trochę przesadziłem. |
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 02-11-2008, 11:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 13:29
|
|
|
Nieeee, jak dalej będą się toczyć w tym kierunku to Tanuki zamieni się w wielkie pole bitwy. Btw, co do tych dwóch przeciwstawnych recenzji... to wcale nie jest taka świetna sprawa dla czytelnika. Jeśli jeden recenzent da 10 a drugi 2... To już nie wiadomo czy warto to oglądać czy nie. I tak można ocenić KAŻDĄ serię... Ciekawe jakbyście się czuli gdyby ktoś nadesłał reckę Haibane Remnei z oceną 1... Jak są dwie recki to ja zawszę wybieram tą, napisaną przez recenzenta którego gust najbardzej podchodzi pod mój własny (np. wa-totem. JJ, z góry odpadasz :( ). Ale ktoś nowy nie ma pojęcia co kto lubi i dwie oceny z przeciwnych biegunów mogą namieszać w głowie.
PS. Co do recenzji JJ'a... Technicznie nic zarzucić nie mogę ale merytorycznie paskuda straszna aż w oczy kłuje. |
|
|
JahJah
|
Wysłany: 02-11-2008, 13:31
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Na 100% nie zależy im na popularności opartej na konformizmie, politycznej poprawności i schlebianiu gustom.
|
Lecz na popularności opartej na pokazaniu jakim to się nie jest non-konformista już tak ? Jak dla mnie tacy ludzi to zwyczajni Ignoranci i Malkontenci nie różniący się w żaden sposób od tych wszystkich konformistów jakich tak bardzo nienawidzą. Idą zawsze na przeciw wygłaszają swoje poglądy nie poparte żadnymi argumentami w myśl zasady aby tylko się sprzeciwić, pokazać swoją niezależność i uzmysłowić ciemnemu ludowi który podążą ślepo śladem ogółu, jak oni to się bardzo mylą...
Sami mówicie że recenzent nie powinien się sugerować opinią innych, ale w takim razie osoba która specjalnie daje np ocenę 4/10 tylko po to aby zaniżyć ogólna średnią. Niczym się nie rożni od osób z którymi tak bardzo chce walczyć... nie prawdaż ?
Nie sugeruje że JJ podobnie zrobił, ale założę się o wszystkie pieniądze tego świata że gdyby Zobaczył pierwszy i drugi sezon Higurashi po czym odczekał tydzień poddając sie przemyśleniom przy czym nie czytając czy nie sugerując się totalnie innymi opiniami, czy ocenami. Jego recenzja znacznie by się różniła od tej widocznej na tanuki. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-11-2008, 13:35
|
|
|
JahJah, zaraz się dowiesz, że JJ nie jest taki jak reszta i na jego wybitny i niezależny osąd nie mają wpływu opinie innych. On jest ponad takimi przywarami zwykłych ludzi... |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 02-11-2008, 13:52
|
|
|
Cytat: | Ciekawe jakbyście się czuli gdyby ktoś nadesłał reckę Haibane Remnei z oceną 1... |
Może to wydać się dziwne, ale o ile tylko spełniałaby wymogi, bez większych emocji ze strony redakcji poszłaby na stronę. Ja przynajmniej recenzję traktuję jako utwór sam w sobie, który ma czytelnika zabawić i pokazać własne zdanie w interesujący sposób. Z takiego punktu widzenia to, czy recenzja odzwierciedla zdanie redakcji (czy nawet moje osobiste) na temat danego tytułu, jest zupełnie bez znaczenia. Higurashi jest tu całkiem niezłym przykładem - z trudem zmęczyłem parę odcinków tego anime i odpadłem zrażony kiepską grafiką (walory estetyczne utworu są dla mnie bardzo istotne). Czy oznacza to, że poczułem się urażony wysoką oceną recenzenta? Ależ skąd.
JahJah - całkowicie podzielam Twoje zdanie, że inaczej pisze się recenzje na gorąco, a inaczej po tygodniu. Niestety, jeszcze inaczej pisze się po miesiącu, a już po paru latach można kompletnie zmienić opinię... Do czego zmierzam? Recenzja "na gorąco" jest tak samo dobra (albo tak samo zła) jak recenzja pisana po tygodniu, po miesiącu, czy po latach (zakładam, że recenzent pamięta co oglądał, albo sobie przypominał). Odwracając Twój zarzut, można by np. mojej recenzji Spice and Wolf zarzucić, że pisałem ją po kilku tygodniach - na pewno byłaby inna, gdybym ją pisał "na gorąco"!
A swoją drogą, były już takie przypadki w historii Tanuki, że recenzent po jakimś czasie całkowicie zmieniał zdanie na temat zrecenzowanego anime. O ile wiem, tylko raz zaowocowało to gruntowną zmianą recenzji. Pozostałe nadal wiszą, przypominając, że opinie i gusta zmieniają się z czasem. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:10
|
|
|
Cytat: | JahJah, zaraz się dowiesz, że JJ nie jest taki jak reszta i na jego wybitny i niezależny osąd nie mają wpływu opinie innych. On jest ponad takimi przywarami zwykłych ludzi... |
Nie wiem. Nie znam tego człowieka. Ale bardzo dobrze pisze, ma oryginalne poglądy, lubię jego recenzje i jestem ciekaw jego opinii.
Natomiast bardzo nie lubię wszystkich prób zniechęcania do działalności twórczej, jej cenzurowania lub nawoływania do jej zaprzestania.
Norrc napisał/a: | Jak są dwie recki to ja zawszę wybieram tą, napisaną przez recenzenta którego gust najbardzej podchodzi pod mój własny (np. wa-totem. JJ, z góry odpadasz :( ). Ale ktoś nowy nie ma pojęcia co kto lubi i dwie oceny z przeciwnych biegunów mogą namieszać w głowie. |
Zaryzykuje stwierdzenie, że ten ktoś ma głowę po to, żeby móc porównać oba teksty i wybrać którego recenzenta argumenty bardziej do niego trafiają. Jeśli nie, to nie stanowi to naszego problemu. |
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 02-11-2008, 15:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|