Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Potrzebna pomoc dla zagubionej w sieci... |
Wersja do druku |
KaśŚ
Gość
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:31
|
|
|
Co racja to racja . W porównaniu do innych forum to trzyma poziom. Prawidłowo. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:33
|
|
|
Chciałbym zauważyć, że nie wszystkie pojęcia, o które zadano pytanie są w naszym słoniku, dobre wychowanie nie boli, udzielanie odpowiedzi na pytania nowych także. Otóż:
Mechy: to bojowe maszyny kroczące, w kształcie ludzi (choć nie jest to konieczne) obsługiwane przez ludzi. Roboty bojowe.
Haremówki: to gatunek anime, który opowiada o relacjach bohatera (lub bohaterki) otoczonej przez stado osobników płci przeciwnej najczęściej czujących doń miętę.
Shoujo: anime dla dziewczyn zwykle w okolicach 14-15 lat.
Shounen: anime dla 14-15 letnich chłopców.
Seinen: bliżej niezdefiniowany gatunek anime, którego nie rozumiem.
Kodomo anime dla dzieci w okolicach 6-8 lat.
Yosei kolejny gatunek, którego nie rozumiem.
Shinigami "bogowie śmierci", rodzaj neutralnych moralnie duchów z japońskiego folkloru opiekujących się zmarłymi i odprowadzających ich dusze do zaświatów.
Youkai bliżej niezdefiniowana grupa bytów demonicznych. W zasadzie wszystko to, co jest nadprzyrodzone, magiczne lub niezwykłe. Duchy przyrody, potwory, demony, magiczne zwierzęta, krasnoludki etc. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:39
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Mechy: to bojowe maszyny kroczące, w kształcie ludzi (choć nie jest to konieczne) obsługiwane przez ludzi. Roboty bojowe. |
W Starożytnej Księdze Wiedzy I Czasu (Czyli Kawaiiowym Kalendarzu) było napisane, że określenie to można stosować do wszelkich mechanizmów. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Mirror
Santa Echoś.
Dołączyła: 16 Gru 2009 Skąd: Bo... ja... Nie pamiętam. Status: offline
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:42
|
|
|
Przy tych dwóch, specjalnie dla zainteresowanej, by lepiej zrozumieć, polecam obejrzeć...
Cytat: | Shinigami "bogowie śmierci", rodzaj neutralnych moralnie duchów z japońskiego folkloru opiekujących się zmarłymi i odprowadzających ich dusze do zaświatów. |
Tu będzie Bleach. Długie, bo długie, ale shinigami są.
Napisałabym Death Note, ale tu Shinigami pełnią inną funkcję.
Cytat: | Youkai bliżej niezdefiniowana grupa bytów demonicznych. W zasadzie wszystko to, co jest nadprzyrodzone, magiczne lub niezwykłe. Duchy przyrody, potwory, demony, magiczne zwierzęta, krasnoludki etc. |
Tu będzie Bakemonogatari. W końcu to główny bohater specjalizuje się w odprowadzaniu do Oshino różnorakich "dziwactw". |
|
|
KaśŚ
Gość
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:44
|
|
|
tak tak teraz przypomniałam sobie o Shinigami z Death Note . Bardzo dziękuję |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:45
|
|
|
Seinen/Yosei-"starsze rodzeństwo" shouen/shoujo.
Ecchi- erotyka, najczęściej na poziomie "podglądamy cudza bieliznę".
Pamiętaj, że wiele nazw obecnie stosowane jest umownie i baardzo orientacyjnie- takie FMA to niby shouen, ale więcej chyba ma fanek niż fanów.
Od siebie dorzucę parę stron co mogą okazać się pomocne
www.animenewsnetwork.com - USAńska "wyrocznia", chyba największy ichniejszy oficjalny serwis- wiadomości, artykuły etc.
www.anidb.info -baza fansubów(fanowskich tłumaczeń). Tu sprawdzamy czy coś ma napisy i w jakim języku
www.myanimelist.net -interaktywna lista, przydaje się gdy już gubisz się w tytułach
www.anime-planet.com- rekomendacje
www.animenfo.com -recenzje, IMHO takie sobie
www.anime.com.pl - polski serwis z wiadomościami
www.azunime.net -polskie recenzje
Tudzież ciotka wiki pomocna bywa |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
KaśŚ
Gość
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:45
|
|
|
Dzięki za wyrozumiałość cierpliwość popłaca hehe :D |
|
|
|
|
|
Mirror
Santa Echoś.
Dołączyła: 16 Gru 2009 Skąd: Bo... ja... Nie pamiętam. Status: offline
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:48
|
|
|
Eire napisał/a: | FMA to niby shouen, ale więcej chyba ma fanek niż fanów |
Edzioooooo! xD
Żartuję, żartuję... Ta reakcja jest zarezerwowana tylko dla Allena.
I tu nawiązując do powyższego, dodam, że to iż dane anime jest np. shounen'em nie znaczy, że jest tylko i wyłącznie dla chłopaków. Ja osobiście wolę shouneny od tych całych serii dla dziewczyn, choć jestem jedną z nich. |
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-02-2010, 23:43
|
|
|
Ludki... Ja wiem, że się czepiam, ale to jest Josei, które czyta się przez nasze, ukochane rodzime "dź", bo "Yo(u)sei" z obowiązkowym przedłużeniem pierwszej sylaby to "wróżka" ;) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|