Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Webmanga, Webkomiks i inne |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-04-2008, 10:19 Webmanga, Webkomiks i inne
|
|
|
Generalnie temat o komiksie sieciowym już był i nawet był popularny, jednak zdechło mu się już tyle lat temu, że wyciąganie go byłoby ciężką nekromancją. W sumie topic mocno pasuje do Offtopicku, ale na Manga i Anime też warto poruszyć. Zwłaszcza Mange...
Otóż: co wiecie o komiksie internetowym? Skąd waszym zdaniem wziął się ten trend? Jakie komiksy (mangi etc.) najczęściej czytacie w sieci? Jakie należą waszym zdaniem do najpopularniejszych? Z jakimi warto się zapoznać? A z którymi trzeba koniecznie? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 15-04-2008, 12:55
|
|
|
Skąd, pytasz się? Podejrzewam, że to przede wszystkim skutek tego, że Internet pozwala na dotarcie do dużej rzeszy odbiorców niskim kosztem. Tym samym jest możliwość zdobycia rzeszy fanów, która z czasem może zasilić fundusze rysownika oglądając reklamy, kupując papierowe wydania specjalne oraz wszelkiej maści gadżety. A jeśli nawet nie uda się na komiksie zarobić, to wciąż pozostaje satysfakcja z tego, że tworzy się coś, co inni chcą czytać.
Jakimś szczególnym maniakiem webkomiksów to ja nie jestem, ale mam swoją listę faworytów. Co ciekawe, nie ma tam żadnej webmangi - chyba nie jestem tru ;)
UserFriendly: nieśmiertelny, wydawany dzień w dzień od 1997 roku komiks o życiu zawodowym i prywatnym pracowników niewielkiego dostawcy usług internetowych. Bardzo prawdziwy. W niedziele wychodzą często komentarze aktualnych wydarzeń ze światka oprogramowania i nie tylko.
Dilbert: to chyba zna każdy, nawet jest wydawany w Polsce na papierze.
General Protection Fault: o bandzie geeków i gadającym śluzowcu płacącym pół czynszu. Zaczyna się dość standardowo, potem przechodzi w zupełnie zbzikowane S-F.
XKCD: boskie. Niezwykle popularny zwłaszcza wśród matematyków i informatyków.
Dresden Codak: również, jak powyższy, komiks raczej dla ścisłowców. Nie wychodzi zbyt często, ale jest bardzo dobrze rysowany.
A poza tym jeszcze:
Shortpacked!: o pracownikach sklepu z zabawkami. Fabularnie szczególnie nie zachwyca, ale ma bardzo udane przerywniki - np. o Batmanie, albo o dyskusjach w Internecie.
RPG World: nabijanie się z joterpegów. Staroć, dawno wstrzymany, ale udany staroć.
Alien Dice: gra o życie, pokemony i zangstowany bizon. Od paru ładnych lat jestem nie na bieżąco, ale w swoim czasie bardzo toto lubiłem. Komiks ten zdaje się ma sporo fanek - pewnie za sprawą zangstowanego bizona ;)
Jak coś mi się przypomni, dopiszę. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-07-2008, 11:47
|
|
|
W końcu znalazłem naprawdę ciekawy i wciągający webkomiks. Na razie (150. strona) The Phoenix Requiem wygląda jak obyczajowa opowieść w świecie, przypominającym Anglię (lub może raczej USA) XIX wieku, ale widać już, że pod powłoczką racjonalności coś się kryje. Jane Austen meets H. P. Lovecraft? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 03-10-2008, 16:04
|
|
|
Ha! Znalazłem następne dwa cuda! Jak widać w sieci można znaleźć nie tylko głupawe komedie.
1) http://www.alpha-shade.com/ - dobry rysunek i przede wszystkim znakomita fabuła. Nieczęsto spotykany przykład skrzyżowania komiksu sensacyjnego i wojennego, z kilkoma elementami fantasy. Podoba mi się powazne potraktowanie tematu i niemal całkowite wyrugowanie humoru z komiksu.
2) http://directionsofdestiny.com/ - ubogi krewny Uteny. Autor wyraźnie chciałby, a nie może. Ma talent i spore umiejętności zarówno co do kreski, jak i fabuły, ale chyba nie poradził sobie z tematem. Coś dla amatorów mroku i mangowej kreski. |
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-10-2008, 15:57
|
|
|
Cytat: | ) http://directionsofdestiny.com/ - ubogi krewny Uteny. Autor wyraźnie chciałby, a nie może. Ma talent i spore umiejętności zarówno co do kreski, jak i fabuły, ale chyba nie poradził sobie z tematem. Coś dla amatorów mroku i mangowej kreski. |
To mnie powaliło...Utena z warkoczykami rządzi. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|