Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Korespondecja z innymi stronami: |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2006, 11:13
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Otaku: |
piszesz ten list ze swiadomoscia ze grisznak (chyba) jest u nich w redakcji, i ich rednacz u nas bywa na forum? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-11-2006, 11:20
|
|
|
Bianca napisał/a: | piszesz ten list ze swiadomoscia ze grisznak (chyba) jest u nich w redakcji, i ich rednacz u nas bywa na forum?
|
Tak... Dlatego daje go na tajnym, do sprawdzenia i poddania dyskusji...
Choć szczerze mówiąc zastanawiam się, czy ten list nie jest stratom czasu. Naprawde, to co napisałem w temacie było szczytem pochlebstw, jakie mogę wypowiedzieć o tym czasopiśmie nie odgryzając sobie języka. Nie ma żadnej gwarancji, że wyjdzie drugi numer...
Bardzo możliwe, że lepiej byłoby po prostu położyć się i odpocząć, zamiast zaprzątać sobie myśli tą inicjatywom. Jak już mówiłem: gdybyśmy zrobili zrzutkę moglibyśmy wydać lepsze pismo z lepszym rezultatem. Choć to raczej droga i głupia zabawa... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2006, 12:19
|
|
|
1) zobacz jeszcze poprzedni post, zostalo mu sie na poprzedniej stronie - ad 1 list
2) nie wiem, czy nie oplaci sie bardziej "pogadac" z grisznakiem, mniej oficjalnie ale na zasadzie "co mozecie nam zaoferowac" - zeby cie "naprowadzil" na naczelna |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 10-11-2006, 11:04
|
|
|
Różne Wydawnictwa - szablon
Dzień dobry.
Piszę te słowa w imieniu redakcji serwisu Tanuki (www.tanuki.pl). Jesteśmy w redakcji pod wielkim wrażeniem wkładu Waszej firmy w rozwój rynku mangi w Polsce. Sam miałem okazję czytać wiele tytułów z wydanych przez Was. Szczególnie podobały mi się (tu tytuły, zależnie od wydawnictwa) i z niecierpliwością czekam na kolejne nowości z Waszej oferty.
(Piszę te słowa w imieniu redakcji serwisu Tanuki (www.tanuki.pl). Od wielu lat z zainteresowaniem śledzimy rozwój Waszego wydawnictwa i jesteśmy pod wielkim wrażeniem Waszego wkładu w popularyzację mangi w Polsce.)
Serwis, który reprezentuję skupia się na recenzjach anime. W chwili obecnej jesteśmy największą i najczęściej uaktualnianą ich bazą w Polsce, posiadamy bowiem opisy ponad 700 tytułów należących do chyba wszystkich kategorii. Dodatkowo posiadamy bardzo obszerny zbiór opowiadań: tak fanfiction, jak i samodzielnych utworów, a także tłumaczeń z języka rosyjskiego. Na koniec wreszcie od kilku miesięcy prowadzimy stronę, zawierającą zbiór recenzji wydanych w Polsce mang. Na razie nie obejmuje on wszystkich tytułów, jakie ukazały się na naszym rynku, lecz powoli się rozwija i mamy nadzieje, że z czasem zapełnimy luki.
W chwili obecnej przygotowujemy kilka konkursów z okazji świąt: planujemy rozlosować nagrody na najlepsze fanfiction lub opowiadanie oryginalne, recenzje polskiego wydania Mangi i Anime oraz świąteczny layout Tanuki.pl. Poszukujemy sponsorów gotowych podarować lub ufundować część nagród. W zamian za tę przysługę oraz publikację jednego z załączonych do tego listu buttonów na Waszej stronie głównej, oferujemy wyeksponowaną reklamę we wszystkich działach naszego serwisu, (nadmienię, iż samo Tanuki: Anime co miesiąc odwiedzane jest przez około 50 tysięcy unikalnych użytkowników) oraz na współpracujących z nami serwisach. Oferujemy także podpięcie waszych buttonów, oraz reklamę w wiadomościach o konkursie umieszczonych na innych stronach. Kilkoro z naszych redaktorów i współpracowników chętnie napisałoby też recenzje Waszych mang, gdyby zostały im udostępnione egzemplarze recenzenckie.
Otaku:
Witam.
Piszę ten list z dwóch powodów, które każą mi sądzić, że znajdziecie go interesującym. Jestem członkiem załogi serwisu www.tanuki.pl , w tej chwili najpopularniejszego, największego i najczęściej uaktualnianego zbioru recenzji Anime w polskim środowisku. Nasz serwis miesięcznie odwiedza około 50 tysięcy unikalnych użytkowników, uważam więc, że stanowi on atrakcyjnego partnera dla Waszej, godnej pochwały inicjatywy. Proponowałbym nawiązanie współpracy, początkowo pod postacią wymiany reklam w magazynie Otaku i na łamach Tanuki. Jesteśmy też otwarci na inne propozycje i chętnie weźmiemy udział w podejmowanych przez Was inicjatywach.
Osobiście natomiast uważam, że współpraca z Waszym czasopismem byłaby ciekawym, rozwijającym doświadczeniem i jestem zainteresowany podjęciem takowej. Posiadam duże doświadczenie w pracy w redakcjach gazet i serwisów internetowych. Od roku 2002 do roku 2005 współpracowałem z magazynem Inkluz (nr. ISSN 1734-3232) jako stały współpracownik, od roku 2003 jako redaktor działu Dungeons and Dragons. W tym samym momencie podjąłem też prace z inicjatywą Tanuki (dawniej Wszechbiblia), początkowo jako moderator forum, później jako członek redakcji i osoba odpowiedzialna za marketing oraz public relations serwisu. Sporadycznie publikowałem też w innych miejscach, jak: www.polter.pl (największy polski serwis o fantastyce i rpg), www.dnd.pl (największe forum o Dungeon and Dragons w Polsce), pomagałem wydawnictwu The Forge podczas produkcji dodatku elektronicznego do DnD pod tytułem „Wieś Rycerza” oraz wydawnictwu ISA podczas testowania (zarzuconego) projektu Talantara. Ogólnie opublikowałem ponad sto artykułów w Internecie. Posiadam bardzo dobre rozeznanie w kwestiach systemów RPG, Mangi, Anime i szeroko pojętej fantastyki. Hobbystycznie jestem też kucharzem, dobrze radzącym sobie z kuchnią japońską, chińską, koreańską, indyjską oraz europejskimi: Polską i Węgierską.
Od razu zaznaczam, że rozumiem sytuacje młodego pisma i nie wymagam żadnej gratyfikacji za pracę: nawet w postaci okolicznościowych mang, prenumerat i innych gratisów. Nie mniej jednak interesuje mnie wyłącznie dłuższa, sięgająca minimum sześciu numerów współpraca, w miarę możliwości na atrakcyjnym stanowisku o dobrze brzmiącej nazwie. Chętnie na przykład zgodziłbym się na stanowisko szefa działu kuchni orientalnej, jeśli naturalnie planujecie takowy.
Pytania i Odpowiedzi:
1) Czy ostatni akapit listu do Otaku nie jest zbyt bezczelny?
2) Nie wiem, czy zbyt skomplikowane podchody od Otaku są potrzebne. Jeśli o mnie chodzi, to tak bardzo mi na pracy u nich nie zależy (szczerze mówiąc w tej chwili wygląda to na krok wstecz w "karierze"). Dwa, że nawet jeśli nie dadzą nam tych reklam i buttonów to i tak niewielka strata. Trzy, że z tego, co widać oni posiadają naprawdę spore luki kadrowe.
Szczerze mówiąc to wygląda tak, jakby ktoś pomyślał: wydam sobie pismo, a jak, to się zobaczy w trakcie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-11-2006, 13:15
|
|
|
Jedna pozornie niezbyt istotna uwaga.
Proponowałbym nie rozsyłać wszystkich buttonów zrobionych przez Tsunekiego. Powód jest prosty: w prawdzie buttony Tsunekiego są może ładniejsze i bardziej estetyczne, ale nie spełniają swoją rolę. Po prostu dziś wszedłem na stronę, o której wiedziałem, że nasz button tam jest i - gdyby nie to, że widziałem czego szukać - to bym go nie znalazł.
Buttony Tsunekiego za bardzo zlewają się z innymi, utrzymanymi w podobnym stylu reklamami stron o mandze i anime. Ten, który znalazłem praktycznie wyglądał jak fragment reklamy innej strony. Po drugie nie informują tak naprawdę czyje są. Owszem, znajduje się na nich jakaś twarz, ale niekiedy pozbawiona informacji, mówiącej o tym, co przedstawia (zbyt często reklamują literkę T).
Szczerze mówiąc ja najbardziej lubie te IKi - ładnie odcinają się od innych reklam, kolorystycznie pasują do naszej strony, a obecność maskotki i nazwy dość szczegółowo mówi nam, czyje są. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-11-2006, 18:23
|
|
|
/me popiera, /me bardzo lubi buttony IKi (i bardzo nie lubi buttonow Tsunekiego) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 19-11-2006, 20:25
|
|
|
Ja i Ave byliśmy na Falkonie. Spotkaliśmy tam kilkoro ludzi powiązanych z Nową Fantastyką, z czego jedno chyba było adminem ich forum. W trakcie dyskusji zaproponowano nam, że - skoro mamy egzemplarze recenzenckie - to może powinniśmy pogadać z ich redakcją, co do wymiany publikacji.
Ja osobiście chętnie bym spróbował, choćby po to, żeby zobaczyć, co z tego wyniknie.
Pytanie: czy nie wejdę w ten sposób komuś z czytelni w drogę? O co prosić? I co byśmy od biedy chcieli (oprócz naturalnie podania linków do nas). |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-11-2006, 22:14
|
|
|
Zeg, a mozna jutro jak sie wyspisz jeszcze raz i po polsku? O jakich publikacjach mowa? Bo ok, mozemy uznac, ze ty mozesz cos napisac i opublikowac u nich w zamian za linka zamiast honorarium (co wydaje mi sie srednio uczciwe). Ale jak miala by wygladac 2 strona tej "wymiany" - bo nasze teksty czytelniane maja szanse byc dla nich za slabe (bo "Bialego Kruka", ktory jest jednak jednym z tych lepszych, swojego czasu nie wzieli), a z tekstami od nich nie koniecznie bysmy mieli co robic.
Co do kontaktow z NF i czytelni, nie wejdziesz - ja w tej chwili czaruje F. i SF, a w dalszej perspektywie mamy juz wydawnictwa, i na wiecej nas raczej nie stac. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-11-2006, 07:54
|
|
|
Ja może wyjaśnię - panienka była chyba adminką (o ile dobrze zrozumiałam) forum Nowej Fantastyki, więc bezpośrednio do redakcji nie należała ani wpływu na redakcję nie miała. Niemniej stwierdziła, że NF publikuje recenzje filmów, także tych wydawanych na DVD i że nie jest całkiem wykluczone, że byłaby zainteresowana recenzjami anime, które się w Polsce ukazują. Pytanie Zega, czy próbować do nich pisać i się o to pytać...
Pytanie poważniejsze: czy jesteśmy w stanie takie recenzje wyprodukować w inny sposób niż "Avellana siądzie i napisze" (chodzi o to, co wydaje np. Anime-Gate albo Anime Virtual, względnie to, co leci na Hyperze - tego typu rzeczy). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-11-2006, 08:22
|
|
|
Wiecie, oni za teksty placa.... Wiec nie wiem czy np. Zeg by nie chcial do nich czegos pisac w zamian za inch standardowe honorarium ;) A przypisek pt. "redaktor tanuki.pl" pod nickiem bylby milym dodatkiem :D |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-11-2006, 11:57
|
|
|
True.
Zwracam uwagę że to co leci na Hyperze chyba zrecenzowane mamy, podobnie jak to co z anime wydało Anime Gate? Ja sam napisałem dwie pozycje. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 27-11-2006, 11:17
|
|
|
Mam w takim razie pytanie: co możemy im dać, co chcemy im dać i kto (oprócz Ave i Mnie) może to zrobić? Co chcemy od nich otrzymać?
Możemy im dać np. te teksty, które mamy już gotowe na Tanuku. Optowałbym za tym, by była to główna rzecz, którą chcemy im wsadzić. Dostać za to na pewno - jako zbiorowość - chcemy reklamę lub inne, pozytywnie kształtujące nasz wizerunek, wydarzenie medialne. Czy chcemy coś jako jednostki i autorzy tekstów? |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-11-2006, 19:20
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Możemy im dać np. te teksty, które mamy już gotowe na Tanuku. Optowałbym za tym, by była to główna rzecz, którą chcemy im wsadzić. Dostać za to na pewno - jako zbiorowość - chcemy reklamę lub inne, pozytywnie kształtujące nasz wizerunek, wydarzenie medialne. Czy chcemy coś jako jednostki i autorzy tekstów? |
Mogliby chociaż egzemplarze autorskie ^^
Byłoby miło gdyby uwzględniali nas w swoich akcjach promocyjnych, coś w stylu patronat medialny: tanuki.pl xD Na większości zaproszeń z Zamku taki patronat sprawuje 4-5 różnych redakcji, a dla nas to zawsze poprawa zauważalności jako aktywnego ośrodka fandomu. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 28-11-2006, 10:55
|
|
|
Mam pytanie: dałoby się (szybko i niskim nakładem prac) zmienić tekst na tym buttonie np. na Anime Tanuki (duży napis), www.tanuki.pl (mały napis), albo coś w tym stylu? Wcisnąłbym go Otaku.
tanuki-forum1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2 raz(y) 101,68 KB |
|
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 28-11-2006, 12:36
|
|
|
wymiary poproszę, bo ten miał być na logo forum i ma 760x190
button standardowy? 400? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|