Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Korespondecja z innymi stronami: |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-11-2006, 20:50
|
|
|
Taki, jak na forum... To będzie szło do pisma. Najwyżej niech się sami bawią. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-12-2006, 15:10
|
|
|
No fajnie... A ja od Otaku coś takiego dostałam:
Cytat: | sanzoku@gazeta.pl
Witam, chciałbym zaproponować państwu możliwość zareklamowania
swojego serwisu na łamach naszej gazety. Poniżej pokazujemy jak
przedstawia się kosztorys reklamy w Otaku. Oczywiście dzięki takiej
reklamie możecie zyskać nowych fanów, którzy są rządni poznania
nowych pozycji, źródła, z którego dowiedzieć się będą mogli za jakie
anime się zabrać.
CENNIK REKLAM:
» Cała strona - 380 zł;
» Rozkładówka - 600 zł;
» II okładka - 440 zł;
» III okładka - 400 zł;
» IV okładka - 560 zł;
» 1/2 strony poziom i pion - 200 zł;
» 1/3 strony poziom i pion - 140 zł;
» 1/4 strony poziom i pion - 110 zł;
» 1/6 strony poziom i pion - 80 zł;
» 1/8 strony poziom i pion - 70 zł.
W kwestii wymiany barterowej prosimy kontaktować się bezpośrednio z
redakcją. W zależności od wybranej opcji reklamy przelicznik
barterowy wynosi od 130% do 200% wartości reklamy.
INSERT
» 0,25 zł/ 1 egz.
RABATY
» za płatność przed emisją - 15%.
DOPŁATY
» za wybór miejsca - 20%,
» za przygotowanie reklamy - 30%.
Dokładne informacje na ten temat możecie znaleźć tutaj:
http://otaku.pl/?v=reklama.
Pozdrawiam i liczę, że będzie rozważą Państwo naszą propozycję.
|
Co i w jakim duchu odpisać? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-12-2006, 16:08
|
|
|
Szczerze? Że poszlibyśmy ci najwyżej na wzajemną "wymianę linków", nieodpłatnie. Trafiamy do takiej ilości ludzi, że bulenie kilku stów za reklamę w czasopiśmie o ich nakładzie się nam po prostu nie opłaca ^^' |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-12-2006, 16:35
|
|
|
aha, reklama na całą stronę = sponsoring ich kolejnego numeru...
Jednakże oprócz linkowania (nie wiem, co w końcu tam Zeg wymądził z nimi, czy się odezwali, czy nie) zastanowiłabym się nad którąś z tych tańszych reklam. Chociaż ceny wydają się wzięte z sufitu 0_o ale może się nie znam? -> *me popełzła na Wyborczą, coby sprawdzić ile się reklamy cenią* |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-12-2006, 17:20
|
|
|
Właśnie odeszła mi ochota na pisanie jakichkolwiek artykułów do nich. Wyjaśnijcie mi, czemu w tym kraju organizacje Non-Profit pracują lepiej i są bardziej zorganizowane, niż instytucje na których ktoś chce zarabiać?
Avellana napisał/a: | Co i w jakim duchu odpisać?
|
Że są idiotami i powinni dogadać się kto i co robi oraz z kim o tym rozmawia? Odeślij ich do mnie.
Kurcze. Rozmawiałem z ich szefem, trzy tygodnie temu miał wysłać mi email z ich buttonami. Od tego czasu milczy, mimo, że wysłałem mu dwa zapytania, czy chce to kontynuować.
Teraz, zamiast kontynuować negocjacje zaczynają je od nowa, starając się dogadać z innym userem.
IHMO reklama płatna jest tym, czego na ich miejscu bym szukał, tyle, że naturalnie zaczęli od końca (ja uderzałbym najpierw do CD-Project i Cenegi, potem wydawców i sklepów, zaczynając od tych dużych, na końcu polowałbym w naszej branży). Nie mniej jednak uważam, że nie opłaca nam się taka akcja. Raz, że to nie nasz segment. Dwa, że więcej da nam reklama na jakiejś średniej wielkości stronie, bo zobaczy ją tam więcej osób, niż kupi Otaku.
IKa napisał/a: | aha, reklama na całą stronę = sponsoring ich kolejnego numeru... |
W normalnym kraju około 50% dochodów gazet pochodzi z reklam. Nie mniej jednak - jak już pisałem - zaczynają od nie tej strony, od której powinni. My na ten przykład a) nic nie sprzedajemy i nie mamy dochodu, nie mamy też potrzeby, by dotrzeć docierać do ich czytelników b) my mamy 60 000 unikalnych użytkowników, jeśli nie więcej. Oni, na oko z 5-10 000 sztuk nakładu.
Ceny wyglądają normalnie. Nowa Gildia proponowała dwa lata temu tyle samo za reklame na ich stronie główną. Jesli już musimy, to zafundujmy sobie ją na NG - w końcu oni mają 250 tysięcy unikalnych użytkowników.
Edit = Autocenzura. Wyciąłem jednak przekleństwa i bluzgi. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 17-12-2006, 18:31
|
|
|
Mi to wygląda na tekst wysyłany do nastu stron, co z jednej strony jest rozsądniejsze, niż gdyby kierowali to tylko do nas, zamiast poprzednich negocjacji. Z drugiej strony jest to też traktowanie deczko bezczelne, z trzeciej "rządni fani" nam niepotrzebni, mamy ich aż nadto. Z czwartej zaś ciekawi mnie tylko jedno - czy ci spryciarze wysłali podobny mail na strony komercyjne. Jeśli nie, to ich zmysł handlowy mnie powala, przywiązuje do rydwanu i trzykrotnie przeciąga dookoła Troi... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 17-12-2006, 18:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2006, 18:33
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Ceny wyglądają normalnie. Nowa Gildia proponowała dwa lata temu tyle samo za reklame na ich stronie główną. Jesli już musimy, to zafundujmy sobie ją na NG - w końcu oni mają 250 tysięcy unikalnych użytkowników. |
Zeg.... ale jaka odwiedzalnosc ma NG? W porownaniu do Otaku. I jaka renome, bo to jednak jden z LEPSZYCH portali. Joe z ACP sprzedal bodajze za 3 dychy banner na miesiac na stronie glownej. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-12-2006, 19:40
|
|
|
Bianca napisał/a: | Joe z ACP sprzedal bodajze za 3 dychy banner na miesiac na stronie glownej. |
I teraz - jeśli zaćmy nie mam - ten sam Joe probuje sprzedawać za 600 złotych stronę swego wspaniałego, papierowego dzieła. Myślałby kto, że osoba będąca redaktorem naczelnym dużego serwisu będzie miała jako takie rozeznanie.
A przepraszam... To Yanek, nie Joe.
Cytat: | Mi to wygląda na tekst wysyłany do nastu stron, co z jednej strony jest rozsądniejsze, niż gdyby kierowali to tylko do nas, zamiast poprzednich negocjacji. |
No jasne... A przy okazji mówi "mamy gdzieś waszego człowieka, który już się do nas zgłosił z tym pomysłem". Nie można było po prostu od razu mi wlepić cennika (inna sprawa, że cennik ten pewnie wymyślili kilka dni temu, bo prawdopodobnie dostali kilka innych propozycji wymiany reklam). Przecież to, co im oferowałem widnieje w tym cenniku jako barter.
Kurcze... Wydadzą 3 numery, zbankrutują, a potem będą zachowywać się, jakby pupadła międzynarodowa korporacja. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-12-2006, 22:42
|
|
|
List do Nowej Fantastyki
Dzień dobry.
Podczas odbywającego się w tym roku Falkonu kilku członkom naszej redakcji dane było spotkać się z paroma osobami związanymi z Nową Fantastyką (wśród których była osoba, podająca się za administratora waszego forum). W trakcie rozmowy doradzono nam skontaktowanie się z Waszym czasopismem, sugerując, że możecie być zainteresowani korzystną dla obydwu stron współpracą. Idea ta wydaje mi się godną rozpatrzenia.
Należę do załogi serwisu Tanuki (www.tanuki.pl), a moi współpracownicy uznali mnie za na tyle godnego zaufania, by powierzyć mi public relations naszej strony. Działalność swoją prowadzimy już od trzech lat. Za nasz główny segment wybraliśmy recenzje anime. W chwili obecnej jesteśmy największą (756 recenzji gdy pisze te słowa) i najpopularniejszą w Polsce tego typu inicjatywą odwiedzaną miesięcznie przez ponad 60 tysięcy unikalnych użytkowników. Prócz recenzji anime zajmujemy się także opisywaniem wydawanych w naszym kraju serii mang oraz posiadamy duży zbiór opowiadań i innych utworów literackich - tak fanfiction jak i samodzielnych - o bardzo szerokiej tematyce. Prowadzimy też działalność w kilku innych, mniej istotnych dziedzinach.
Wydaje mi się, że najbardziej interesujące z punktu widzenia ogólnopolskiego czasopisma o tak dużych tradycjach jak Nowa Fantastyka dziedziny naszej działalności to:
- egzemplarze recenzenckie Anime Gate.
- tłumaczenia rosyjskich opowiadań.
Trudno ukryć fakt, że głównym targetem Nowej Fantastyki nie są fani Mangi i Anime, nie mniej jednak japońska animacja na tyle często porusza te same tematy co zachodnia literatura Science Fiction i (dużo rzadziej) Fantasy, że wiele osób może po prostu być zainteresowane nowościami wydawniczymi.
Tłumaczenia natomiast - realizowane w projekcie Tanuki: Czytelnia - są opracowaniami tekstów pochodzących od zaprzyjaźnionych, rosyjskich pisarzy przełożonymi (za zgodą autorów) na język polski. Wszystkie stanowią zupełnie uczciwą fantastykę, pozbawioną azjatyckich wtrętów. Wielu spośród ich twórców zgodziło się na rozpowszechnianie ich dzieł na terenie naszego kraju.
Jakość translacji jest wysoka, czuwa nad nią xxx "Bianca" xxx, z zawodu tłumaczka agencji Lionbridge. Niektóre z nich zresztą były też publikowane w czasopiśmie internetowym "Fahrenheit".
Jako serwis gotowi jesteśmy dostarczyć teksty: recenzje wydanych w Polsce serii anime oraz część przetłumaczonych opowiadań (przy czym będą to te same publikacje, które znajdują się na serwisie). Ich autorzy zgadzają się zarówno na publikacje jak i niezbędną edycje tekstów pod warunkiem jednak posiadania możliwości wpływu na ich ostateczną wersję. Zastrzegamy sobie dwa punkty 1) pod tekstami pochodzącymi z Tanuki chcielibyśmy informację, z jakiego źródła pochodzą i adres naszego serwisu 2) autorzy natomiast chcieliby wynagrodzenia na tych samych zasadach, na jakich otrzymują je inne osoby nadsyłające teksty.
Naturalnie rozumiem, że powyższa oferta posiada liczne luki i niedociągnięcia, które wymagają dodatkowego omówienia oraz doprecyzowania. Czekam na odpowiedź i Państwa uwagi. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2006, 22:50
|
|
|
1) zgodzili sie wszyscy autorzy
2) ja jestem team lead, czyli pilnuje jakosci a nie tlumacze dla LB
3) pismo sie nazywa Fahrenheit
4) to nie musza byc te same teksty, ktore sie znajduja u nas, moze byc tak ze im cos damy na wylacznosc, albo opublikujemy miesiac po, zeby im sprzedaz poszla |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 17-12-2006, 22:59
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | (756 recenzji gdy pisze te słowa) |
"piszę" - literówka. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 18-12-2006, 12:34
|
|
|
Po namyśle:
Ave odpisz, że dziękujemy za szczodrą ofertę i myślimy, ale musimy odmówić, bowiem oferowane przez nich kwoty są niestety zbyt niskie. Google płaci lepiej. Naturalnie możemy zerwać z nimi kontrakt, gdyby np. Otaku zechciało zapłacić za miejsce przeznaczone na ich bannery 600 złotych / miesiąc, z góry od razu za cały rok.
Napisz też, że po szczegóły należy się zgłosić do Zegarmistrza, który przecierz pisał do was w tej sprawie. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 07-01-2007, 23:13
|
|
|
List do Nowej Fantastyki
Dzień dobry.
Podczas odbywającego się w tym roku Falkonu kilku członkom naszej redakcji dane było spotkać się z paroma osobami związanymi z Nową Fantastyką (wśród których była osoba podająca się za administratora waszego forum). W trakcie rozmowy doradzono nam skontaktowanie się z Waszym czasopismem, sugerując, że możecie być zainteresowani korzystną dla obydwu stron współpracą. Idea ta wydaje mi się godną rozpatrzenia.
Należę do załogi serwisu Tanuki (www.tanuki.pl), a moi współpracownicy uznali mnie za na tyle godnego zaufania, by powierzyć mi public relations naszej strony. Działalność swoją prowadzimy już od trzech lat. Za nasz główny segment wybraliśmy recenzje anime. W chwili obecnej jesteśmy największą (756 recenzji gdy piszę te słowa) i najpopularniejszą w Polsce tego typu inicjatywą, odwiedzaną miesięcznie przez ponad 60 tysięcy unikalnych użytkowników. Prócz recenzji anime zajmujemy się także opisywaniem wydawanych w naszym kraju serii mang oraz posiadamy duży zbiór opowiadań i innych utworów literackich - tak fanfiction jak i samodzielnych - o bardzo szerokiej tematyce. Prowadzimy też działalność w kilku innych, mniej istotnych dziedzinach.
Wydaje mi się, że najbardziej interesujące z punktu widzenia ogólnopolskiego czasopisma o tak dużych tradycjach jak Nowa Fantastyka dziedziny naszej działalności to:
- egzemplarze recenzenckie Anime Gate.
- tłumaczenia rosyjskich opowiadań.
Trudno ukryć fakt, że głównym targetem Nowej Fantastyki nie są fani Mangi i Anime, niemniej jednak japońska animacja na tyle często porusza te same tematy, co zachodnia literatura Science Fiction i (dużo rzadziej) Fantasy, że wiele osób może po prostu być zainteresowane nowościami wydawniczymi.
Tłumaczenia natomiast - które realizowane są w projekcie Tanuki: Czytelnia - są opracowaniami tekstów pochodzących od zaprzyjaźnionych, rosyjskich pisarzy przełożonymi (za zgodą autorów) na język polski. Wszystkie stanowią zupełnie uczciwą fantastykę, pozbawioną azjatyckich wtrętów. Wszyscy ich twórcy zgodzili się na rozpowszechnianie swoich dzieł na terenie naszego kraju.
Jakość translacji jest wysoka, czuwa nad nią "Bianca", z zawodu team lead agencji Lionbridge. Niektóre z nich zresztą były też publikowane w czasopiśmie internetowym "Fahrenheit ".
Jako serwis gotowi jesteśmy dostarczyć teksty: recenzje wydanych w Polsce serii anime oraz część przetłumaczonych opowiadań (przy czym czy będą to te same teksty, jakie opublikowaliśmy na serwisie, czy przygotowane specjalnie dla Nowej Fantastyki wymaga szerszego omówienia). Ich autorzy zgadzają się zarówno na publikacje jak i niezbędną edycje tekstów pod warunkiem jednak posiadania możliwości wpływu na ich ostateczną wersję. Zastrzegamy sobie przy tym dwa punkty 1) pod tekstami pochodzącymi z Tanuki chcielibyśmy informację, z jakiego źródła pochodzą i adres naszego serwisu 2) autorzy natomiast chcieliby wynagrodzenia na takich samych zasadach, na jakich otrzymują je inne osoby nadsyłające teksty.
Naturalnie rozumiem, że powyższa oferta posiada liczne luki i niedociągnięcia, które wymagają dodatkowego omówienia oraz doprecyzowania. Czekam na odpowiedź i Państwa uwagi. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-01-2007, 16:23
|
|
|
Cytat: | Dzień dobry,
Podczas ostatniego Falkonu kilku członkom naszej redakcji dane było spotkać się z paroma osobami związanymi z Nową Fantastyką (wśród których był administrator Waszego forum). W trakcie rozmowy doradzono nam skontaktowanie się z Waszym czasopismem, sugerując, że możecie być zainteresowani korzystną dla obydwu stron współpracą.
Należę do załogi serwisu Tanuki (http://www.tanuki.pl), a moi współpracownicy uznali mnie za na tyle godnego zaufania, by powierzyć mi kontakty zewnętrzne. Działalność prowadzimy już od trzech lat, a naszym głównym celem jest recenzowanie anime. W chwili obecnej jesteśmy największą (niemal 800 recenzji) tego typu stroną w Polsce, odwiedzaną miesięcznie przez ponad 60 tysięcy unikalnych użytkowników. Prócz recenzji anime zajmujemy się także opisywaniem wydawanych w naszym kraju serii mang, a także gromadzimy duży zbiór opowiadań i innych utworów literackich - tak fanfiction, jak i samodzielnych - o bardzo szerokiej tematyce.
Wydaje mi się, że najbardziej interesujące z punktu widzenia ogólnopolskiego czasopisma o tak dużych tradycjach jak Nowa Fantastyka dziedziny naszej działalności to rozbudowane i przygotowane specjalnie na potrzeby Państwa pisma recenzje wydawanych w Polsce anime oraz tłumaczenia rosyjskich opowiadań. Oczywiście głównym targetem Nowej Fantastyki nie są fani mangi i anime, niemniej jednak japońska animacja na tyle często porusza te same tematy, co zachodnia literatura science-fiction i (dużo rzadziej) fantasy, że wiele osób może być zainteresowanych nowościami wydawniczymi. Natomiast tłumaczenia, realizowane w ramach Tanuki-Czytelnia, są opracowaniami tekstów pochodzących od zaprzyjaźnionych rosyjskich pisarzy, przełożonymi za zgodą autorów na język polski. Większość z nich gatunkowo należy do głównego nurtu fantastyki.
Jako serwis gotowi jesteśmy dostarczyć recenzje wydawanych w Polsce serii anime, a także przetłumaczone opowiadania (kwestia, czy będą to teksty opublikowane w naszym, czy przygotowane specjalnie dla Nowej Fantastyki wymaga szerszego omówienia). Ich autorzy zgadzają się zarówno na publikację, jak i niezbędną edycje tekstów, pod warunkiem jednak zachowania wpływu na ich ostateczną wersję. W zamian zależałoby nam na informacji, że wykorzystane materiały są powiązane z naszym serwisem; autorzy natomiast oczekiwaliby wynagrodzenia na takich samych zasadach, na jakich otrzymują je inne osoby nadsyłające teksty.
Moje uwagi: poważnie bym się zastanawiała, czy tę wstępną ofertę rozszerzać na opowiadania. Szansa, że się nimi w tej formie zainteresują jest nikła, a my mamy małe możliwości manewru (wszystko wisi na skąpym czasie Bianki, która przecież podjęła się tłumaczenia tzw. "Wiedźmy"). Moim zdaniem kawałek o oferowaniu opowiadań należałoby wykopać, natomiast ewentualnie osobno się z nimi skontaktować, jeśli będziemy mieli jakiś "podszykowany" kawałek, który chcielibyśmy próbować im opchnąć. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-01-2007, 18:21
|
|
|
wiesz, mozna zostawic - w tej chwili mozemy zaoferowac cos do przeniesienia ze strony, a to i tak nie fakt ze sie skusza (a poza tym, to i tak bedzie sporo rzadsze niz akramentalne opowiadanie na miesiac) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|