Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Plagiaty - wzór listu, połów, wyniki polowania |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-02-2009, 11:08
|
|
|
Nowe listy z antyplagiatora.
pp-mangas-1-sorted.txt Manga |
Pobierz Plik ściągnięto 54 raz(y) 990 Bajtów |
pp-animes-1-sorted.txt Anime |
Pobierz Plik ściągnięto 64 raz(y) 71,55 KB |
|
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 27-05-2009, 19:59
|
|
|
Ok. :)
Tilk, w związku ze zmiana na stanowisku palladyna, prosiłabym o kolejną uaktualnioną listę z antyplagiatora. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 01-06-2009, 18:33
|
|
|
Costly - do sprawdzenia i ubicia jest dział Artykuły na Kreskówki.pl
http://www.kreskowka.pl/?p=listarticle
Wprawdzie mają podpisane źródło, ale nie zezwalaliśmy im na użycie recenzji. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-06-2009, 19:18
|
|
|
Zajmę się tym natychmiast.
*edit*
Proszono mnie o przedstawianie co jakiś czas "raportów" z moich działań. Skoro minęło już kilka dni od kiedy zajmuje się plagiatami, tak więc w skrócie:
Większość czasu poszła mi na początku na zbudowanie warsztatu pracy, ale zdążyłem przelecieć pierwszych 60 pozycji z listy wskazanej przez aplikacje Tlika, w większości w przypadku potwierdzenia obecności plagiatu został on już usunięty (lwia część tego pochodziła z portalu ajo.pl, którego administracja okazała się na szczęście skora do współpracy, co może w przyszłości się przydać, tylko u nich było około 40 plagiatów, pewnie znajdzie się potem więcej w nowszych recenzjach). Pozostały jeszcze 3 strony które nadal nie odpowiedziały na moje uprzejme prośby, jako, że to blogi w większości sprawa zostanie wkrótce zgłoszona do odpowiednich portali, jeżeli nie doczekam się odpowiedzi. Z pozycji spoza listy zająłem się portalem kreskowka.pl, dziś dostałem ich odpowiedź, mają zająć się sprawą, będę obserwował jak wywiązują się z tej deklaracji. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 22-06-2009, 13:36
|
|
|
Są już nowe listy do sprawdzenia.
plagiaty-mangas-5-sorted.txt manga |
Pobierz Plik ściągnięto 57 raz(y) 2,09 KB |
plagiaty-animes-5-sorted.txt anime |
Pobierz Plik ściągnięto 61 raz(y) 64,41 KB |
|
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 22-06-2009, 15:01
|
|
|
Roger that. Biorę je w obroty od zaraz. |
|
|
|
|
IKa
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 23-06-2009, 00:04
|
|
|
Ano, Spiral widzę, że też ściągnięty słowo w słowo z recenzji Avellany. Dorzucam do listy, zostanie przeczesane i zniszczone. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 25-06-2009, 16:19
|
|
|
Ok, odnośnie wskazanej jako paląca kwestii forum Fushigianime, skontaktowałem się z administratorem forum i okazał się on osobą rozsądną, wbrew przewidywaniom problemów nie było żadnych, plagiaty dziś z samego rana znikły.
Nowymi logami zajmuje się bez pośpiechu, ale systematycznie, jak do tej pory bez większych problemów. Pojawiły się tylko dwa komplikujące życie blogi.
Pierwszy nie zawiera zupełnie żadnych informacji kontaktowych. Jest on jednak już wyraźnie nieaktywny od roku lekko licząc. Można albo olać, albo napisać dla spokoju do portalu o usunięcie go.
Drugi natomiast jest aktywny, a standardowe pismo o usunięcie plagiatu zignorował już dwa razy, choć dałem sporo czasu im na odpowiedź. Wskazane byłoby więc odwołać się do onetu w tej sprawie.
Kontaktem z portalami mam się zająć, czy zostawić to komuś innemu? |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-06-2009, 17:37
|
|
|
Pierwszy - napisać do portalu o usunięcie go - podpierając się regulaminem ichnim oczywiście, co do drugiego - sugerowałabym jeszcze wkleić informację o plagiacie w "księdze gości", koniecznie z informacją, że ma 24h na usunięcie notatek, w przeciwnym razie blog zostanie usunięty przez Onet (o ile się nie mylę). A potem napisać do Onetu.
Czyń waść swą powinność - czyli pisz.
A, jeszcze jedna uwaga: często w takich blogach są podane linki do: zaprzyjaźnionych, kumplek, psapsiółeczek, polecanych, z anime&mangą, "innych moich blogów". Tam też można upolować kradzieja. Ale uwaga, co jeden to może być bardziej "sparklający", skaczący i "o, a ja sobie wkleję do notek 50 tapet po 1024x800!" |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 25-06-2009, 18:12
|
|
|
IKa napisał/a: | A, jeszcze jedna uwaga: często w takich blogach są podane linki do: zaprzyjaźnionych, kumplek, psapsiółeczek, polecanych, z anime&mangą, "innych moich blogów". Tam też można upolować kradzieja. Ale uwaga, co jeden to może być bardziej "sparklający", skaczący i "o, a ja sobie wkleję do notek 50 tapet po 1024x800!" |
Zmienić więc swój lay na tanuki na różowy i potraktować to jako trening specjalny konieczny do wykonywania mojej funkcji? Wiedziałem już przed objęciu funkcji, że pojawią się czynniki których przewidzieć teraz nie mogę, ale tego zdecydowanie się nie spodziewałem.
Any way, radę odnośnie księgi gości potraktuje jako wytyczną też na przyszłość. Następnymi pismami do providerów blogów będę się już zajmował bez uprzedzenia. |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-06-2009, 19:09
|
|
|
Dobrze jest przy blogach zebrać kilka uporczywych z jednego portalu, oraz odnieść się w liście do odpowiedniego punktu regulaminu. I podać linki do plagiatów z odnośnikiem do oryginału przy każdym - sprawia lepsze wrażenie :) |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 29-08-2009, 22:10
|
|
|
Mamy obecnie dwie sprawy do załatwienia odnośnie walki z plagiatami. Po pierwsze, konieczne jest napisanie listu do Sokołowskiego w sprawie plagiatu w ostatnim numerze Kyaa. Jak rozumiem (aczkolwiek nie jestem pewny), sprawą tą zajmie się Krew na Ścianie. Po drugie, podjąć decyzję co do wyboru następnej osoby do walki z plagiatami, względnie - jeżeli zdecydujemy, że taka osoba jest zbędna - określić naszą dalszą politykę wobec plagiatów. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-08-2009, 22:13
|
|
|
Mogę spróbować zaprojektować list do Kyaa!, jeśli jutro zostanie mi trochę energii po pracy. Co do łowienia plagiatów - sama nie wiem, może nie robić zamieszania z naborem i popytać kandydatów z ostatniego, czy byliby jeszcze zainteresowani? Pewnie w tym momencie głównie Vodha... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|