Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
AJAXowy system komentarzy |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-09-2009, 23:22
|
|
|
A u mnie nie działa. Widzę tylko listę komentarzy, a zamiast ich rozwinięć gołą jedynkę. Po kliknięciu na dowolny komentarz nic się nie zmienia. Firefox 3.0.13. Sprawdzałam kilka róznych recenzji, wszędzie to samo.
Dobra, wycofuję ctrl+F5 pomogło ^^' |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-09-2009, 09:40
|
|
|
Wytropiłam malutkiego buga, który na testowym nie bardzo miał szanse się objawić. Otóż przy "+ Odpowiedzi: x" jako "x" pojawia się pełna liczba odpowiedzi, razem z usuniętymi komciami, a powinny liczyć się tylko widoczne.
Edit: dopiero teraz zauważyłam, że nie ma opcji "rozwiń wszystkie" dla drzewek, ale chyba potraktowałabym to jako feature, a nie bug (przynajmniej dopóki użytkownicy się nie zaczną czepiać). Odpowiedzi na komentarze służą głównie kłóceniu się z przedmówcą, więc nie muszą koniecznie być idealnie widoczne.
Z poprawek innych, drobnych i nie zauważonych. W przypadku stronicowania numerki do następnej/poprzedniej strony mogłyby być też na dole strony, nie tylko na górze. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-09-2009, 11:38
|
|
|
Poza tym:
- wyrzucić numerki stron jeśli jest tylko jedna.
- da się jakoś łatwo zrobić by pierwsza strona komentarzy była ładowana normalnie a nie przez JS? Jeśli tak, fajnie było by gdyby dało się linkować do kolejnych stron. Boty załapały by komentarze do indeksów. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-09-2009, 13:56
|
|
|
Jednak co żywa baza, to żywa baza... Na liście komentarzy w panelu administracyjnym zniknęły nazwy anime, których dotyczy komentarz (albo też przesunęły poza pole widzenia - bo wyświetlają się w przypadku komentarzy pozbawionych tematu), zniknęły też pożyteczne informacje "W koszu" przy usuniętych komentarzach. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 02-09-2009, 15:40
|
|
|
Oraz odnośnie usuniętych komentarzy - nie pojawiał się przycisk rozwinięcia poddrzewa przy usuniętym komentarzu. Z przyczyn technicznych, ze względu na m.in. liczenie komentarzy, wolałbym nie uznawać odpowiedzi na usunięty komentarz za usunięte.
Crack napisał/a: | - da się jakoś łatwo zrobić by pierwsza strona komentarzy była ładowana normalnie a nie przez JS? Jeśli tak, fajnie było by gdyby dało się linkować do kolejnych stron. Boty załapały by komentarze do indeksów. |
Raczej się da, ale do indeksowania się to tyle nie nadaje, że będzie brakowało poddrzew. Dla indeksowania przydałby się osobny widok w pełni rozwinięty, może nawet bez stronicowania. Na szczęście nie jest to takie istotne, wejścia z Googla na komentarze to mniej niż 1% wszystkich.
Edit: jeszcze jeden problem - dla zalogowanych moderatorów nie wyświetla się link do moderowania i adres IP posta. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 03-09-2009, 16:31
|
|
|
Trochę już nowego systemu komentarzy poużywałem, i mam kilka uwag:
1) brak możliwości moderacji i edycji komentarzy ze strony komentarzy jest bardzo niewygodny, postuluję przywrócenie tej możliwości tak szybko, jak to możliwe,
2) strona z komentarzami wczytuje się w jakiś dziwny, a irytujący sposób - tak, jakby jej zawartość była dodatkowo skądś pobierana (na początku wyświetlają się tylko dwie pary przycisków "dodaj komentarz" i "recenzja mangi"). Tzn. wszystko mi jedno, jak to jest od strony technicznej robione, ale wcześniej było jednak szybciej,
3) nie można dostać się do kosza bezpośrednio ze strony komentarzy, trzeba się przekopywać przez wszystkie komentarze w panelu administracyjnym.
I wiecie, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że planujemy otagowanie tego wszystkiego, i ogólnie zwiększenie działań moderacyjnych w komentarzach. Przy zmniejszonej funkcjonalności (od strony redakcyjnej, od strony użytkownika wszystko jest ok.), niespecjalnie to widzę. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-09-2009, 17:06
|
|
|
Teukros, ale te niewidoczne IP, informacje z której serii komentarz jest, brak możliwości przejścia do moderacji z ogólnego widoku, brak informacji "w koszu" to jest raczej bug. Który wyszedł na żywej bazie. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 03-09-2009, 17:19
|
|
|
Teukros napisał/a: | 1) brak możliwości moderacji i edycji komentarzy ze strony komentarzy jest bardzo niewygodny, postuluję przywrócenie tej możliwości tak szybko, jak to możliwe,
3) nie można dostać się do kosza bezpośrednio ze strony komentarzy, trzeba się przekopywać przez wszystkie komentarze w panelu administracyjnym. |
Zrobione. W najbliższym czasie zostanie dodany prostszy system moderacji.
Teukros napisał/a: | 2) strona z komentarzami wczytuje się w jakiś dziwny, a irytujący sposób - tak, jakby jej zawartość była dodatkowo skądś pobierana |
Bo jest. Faktycznie można by to pominąć, ale jest to dodatkowa funkcja, która chwilowo nie jest priorytetem.
IKa napisał/a: | (...)brak informacji "w koszu" to jest raczej bug. Który wyszedł na żywej bazie. |
Cóż, nikt nie pomyślał, że może komentarze się czasem moderuje i należałoby to przetestować... |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 04-09-2009, 11:44
|
|
|
Pod Operą 10 z wyłączoną opcją pobierania grafik nie ładują się nowe komentarze. Owszem, jest to zapewne stosunkowo rzadka sytuacja. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-09-2009, 00:18
|
|
|
W komentarzu - http://manga.tanuki.pl/strony/manga/264/komentarze/20556/ nie działa kliknięcie na pokaż/ukryj, tekst jest dalej zakryty. FF 3.5.2, Opera 10, IE 8. Błędów Feia we wstawionych tagach celowo nie poprawiłem, może któryś z nich jest odpowiedzialny za problem. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 06-09-2009, 11:37
|
|
|
Poprawione. Miałbym jeszcze prośbę - jeśli zgłaszasz problem 404, podaj adres strony na której jest niedziałający link, a nie tylko adres dający 404. Tutaj na szczęście mogłem odgadnąć, o jaki błędny link chodzi, ale nie zawsze jest to takie oczywiste. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-09-2009, 11:42
|
|
|
Dzięki. Pozwolę sobie przypomnieć jeszcze o błędzie post wyżej:
|
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 06-09-2009, 12:22
|
|
|
Teukros napisał/a: | W komentarzu - http://manga.tanuki.pl/strony/manga/264/komentarze/20556/ nie działa kliknięcie na pokaż/ukryj, tekst jest dalej zakryty. FF 3.5.2, Opera 10, IE 8. Błędów Feia we wstawionych tagach celowo nie poprawiłem, może któryś z nich jest odpowiedzialny za problem. |
Błąd był dość subtelny, występował w tagach "ukryj" w poddrzewkach odpowiedzi. Poprawiony. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 06-09-2009, 13:05
|
|
|
A dałoby się w panelu moderacji przywrócić przy komentarzach informację "w koszu" i "komentarz do...[tytuł]"? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|