Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
cos fajnego do czytania....... (poszukiwane pilnie) |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-04-2005, 19:43
|
|
|
Zeg, Trylogia Zimnego Ognia stoi u niej na półce w oryginale. Ja tak czytam ten topik, czytam i naprawdę nie mam pomysłu, czego ta kobieta jeszcze NIE czytała. (ale za to pilnie robię notatki :))
A co do Czarnej Komapnii - ja czytałam chyba 4 czy 5 tomów. Na początku rewelacyjne, potem zrobiło się dla mnie trochę zbyt odjechane... |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-04-2005, 20:09
|
|
|
może jeszcze trylogia o Czerwonej Planecie by Kim Stanley Robinson?
albo z innej beczki...
romase z wydawnictwa DaCapo autorki: Jill Barnett, Jude Deveraux i Julie Garwood. Polecam szczególnie p. Barnett XD |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2005, 05:03
|
|
|
Zeg --> nadal nic nowego, przykro mi ;) i wiekszosc z tego co wyliczyles (chyba oprocz Bull, vladow i Ariwalda) u mnie stoi na polce.
notabene, vlad jest wydany tak jak byl pisany, i nie bedzie kontynuowany o ile wiem (wydawnictwo zawiesilo wydawanie).
Ysen -> lol, to nie jest tak ze moge wejsc do ksiegarni i siegnac po pierwszy tom z brzegu ;) jakbym mogla to bym nie zakladala topica!! |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-04-2005, 08:26
|
|
|
Bianca - mam to samo wiesz? Spróbujmy dalej. (Pomału zaczynają kończyć mi się książki, które bym polecał...)
Jack Vance bodajrze, cykl Lyonesse. To staroć, więc może nie masz. Dość klasyczne fantasy z czarami, całkiem niezłe, intryga, magia, brak ratowania świata.
Żona Zmiennokształtnego. Znowu książka sprzed 10 lat, króciutka, pomysłowa, ze skopanym zakończeniem. Odradzam czytać epilog.
Keyes "Z wody zrodzony", "Czarny Bóg" klasyczne fantasy z przebłyskami, sporo dobrych pomysłów. Niestety od pewnego momentu widać, że autor chce wybić wszystkie postacie, ale mu nie pozwolili w wydawnictwie.
Lawrence Watt-Ewans "cykl" Esthar (Niedoczarowany Miecz, Jednym Zaklęciem, Wódz Mimo Woli). Trzy krótkie książeczki, których główną zaletą jest fakt, że nikt w nich nie ratuje świata.
Bielanow "Miecz bez imienia" Niedawno wydany przez Amber rosyjski odpowiednik Smoka i Jeżego. Fabuła opowiada o ratowaniu świata, zawiera się na 200 stronach. BARDZO konwencjonalne, tak bardzo, że aż fajne. Humor niekoniecznie najwyższych lotów, ale może ujść. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2005, 08:33
|
|
|
lol,
Lyonesse - nie wiem, nie zachwycilo mnie
keyes - a tego to nie znam, musze sie rozejrzec.... autor mi sie cos kojarzy ale nie do konca sensownie
zona zmiennoksztaltnego - ciekawe bylo, fakt....
watt-evansa mojego musze w koncu od Arsena zgarnac z powrotem....
zaraz, a czy on przypadkiem nie jest Bielanin? (moge sie mylic) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 27-04-2005, 08:40
|
|
|
Może i Bielanin... doprawdy nie pamiętam dokładnie nazwiska.
Co do Keyesa... Bianca ty z Warszawy przypadkiem nie jesteś? Jestem pewien, że ktoś właśnie osiadłych w tym mieście mi o nim opowiadał, kto wie czy przypadkiem nie Ave? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2005, 08:49
|
|
|
jestem jestem, ale mi sie kojarzy z ksiazki a nie z opowiesci - tak czasem miewam ze kojarze nazwisko na okladce. ale dokladnie nie pamietam... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 27-04-2005, 08:53
|
|
|
On chyba jakieś Star Wars pisał wcześniej.
Ale koniec OT. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-04-2005, 09:47
|
|
|
Efraim Kischon "W tył zwrot pani Lot"(nie, nie o drowach). Zabawne opowiadanka umiejscowione w Izraelu, żywcem przypominają komedie Barei. Trochę stare, zapewne istnieją też zbiorki o innych nazwach.
Cytat: | Niestety od pewnego momentu widać, że autor chce wybić wszystkie postacie, ale mu nie pozwolili w wydawnictwie. |
Zeg - mistrz spoilera:D. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 01-05-2005, 07:17
|
|
|
"Sierżant" Zambocha... Książka licha, ale ciekawa. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 02-05-2005, 05:37
|
|
|
Cykl o Szpitalu Kosmicznym Jamesa White'a - jedno z nielicznych SF gdzie obce rasy egzstują pokojowo :-D a fabuła ciekawsza do wielu wojennch ;-D
Larry Niven, Steven Barnes "Park Marzeń" - lektura obowiązkowa dla wszystkih miłośników RPG, fantasy i SF moim zdaniem ;-D - przyszłość tej rozrywki :-) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|