cos fajnego do czytania....... (poszukiwane pilnie) |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-04-2005, 09:54 cos fajnego do czytania....... (poszukiwane pilnie)
|
|
|
czy ktos moglby polecic? |
|
|
|
|
|
Ataru
|
Wysłany: 25-04-2005, 11:19
|
|
|
Polecam twórczość pani Joanny Chmielewskiej. Ja osobiście bardzo lubię tą autorkę, jej książki łatwo wciągają. Kobieta pisze już 40(słownie czterdzieści) lat i napisała już tyle książek, że ona sama nie wiem czy zliczyła to wszystko ;) Może i nie są to lektury zbyt ambitne, ale czyta się je(no w każdym razie większość) jednym tchem i można się oderwać od tego szarego świata nas otaczającego. Głownie pisze ona kryminały, lecz nie tylko.
Polecam takie książki jak "Trudny trup", "Babski motyw", "Najstarsza prawnuczka" i dwuczęściowy "Wielki Diament". |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 25-04-2005, 21:39
|
|
|
Jostein Gaardner - cala tworczosc.
moze Dzieniezkowa "Daj mi!" ?
albo Marqueza ostatnia ksiazeczke? "Rzecz o mych smutnych kurwach"? (okladkowo: dziwkach) |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-04-2005, 22:07
|
|
|
Wit Szostak "Wichry Smoczogór". Bardzo fajna lektura, choć wybitnie niestendardowa - nikt się nie bije, nikt z nikim nie rywalizuje, a mimo to świetnie się czyta. Ale jeśli chcesz czegoś z wartką akcją to odpada. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-04-2005, 08:55
|
|
|
chmielewska - nie wiem, kryminaly mnie jakis zawsze srednio pociagaly.
mizuumi - a sie chyba zainteresuje
ysen - faktycznie, obie czesci sie fajnie czytaja |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 26-04-2005, 10:01
|
|
|
"Jonathan Strange i pan Norrell" Susany Clarke. Z rzeczy do znalezienia w bibliotece - "Zapiski na pudełku od zapałek" Eco, "Reflektorem w mrok" Żeleńskiego. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-04-2005, 13:54
|
|
|
- Kedrigerny Morreseyego
- Czarna Kompania Glena Cooka (i Detektywy Garrety)
- Trzej Muszkieterowie, wiadomo kogo
- Cykl Smok i jeży, Dicsona
I jeszcze kupe innych, których obecnie nie pamiętam. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-04-2005, 14:19
|
|
|
"Udręka i Ekstaza" Irving Stone
"Wyprawa po złote runo" Graves'a
"Odkupienie Althalusa" Eddingsa
"Uczeń czarnoksięznika" i "żelazne zamczyska" L. Sparague de Camp
"Tam gdzie mieszka Zły" Simak'a
"Odmieniec" i "Szalony różdżkarz" + "cykl Amber" Zelaznego |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 26-04-2005, 15:50
|
|
|
Cytat: | mizuumi - a sie chyba zainteresuje |
generalnie - to wszystko proza dosc trudna i kontrowersyjna. Niby czyta sie w dzien-dwa, ale czepia sie toto czlowieka jak rzep psiego ogona.
Warto nadmienic, ze Marquez we wstepie do "Rzecz o mych smutnych..." cytuje nikogo innego Kawabata-sensei, i jego "Spiace pieknosci" - bedac juz po lekturze tejze, Marquez naprawde odwalil dobre dzielo. |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-04-2005, 16:46
|
|
|
Beryl -> dzieki, nad tym myslalam, ale troche sprzeczne recenzje mi sie trafialy
Zeg -> to wszystko juz bylo (tak, molem jestem)
IKa -> Simak mowisz?.... nigdy nie potrafilam sie do niego przekonac, ale w sumie moze powinnam
I dzieki wszystkim za rady ;)
(w tej chwili jestem po przelknieciu "z pokora i unizeniem" - ciekawe, musze przyznac. raczej nawet stylnizeli tresc) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-04-2005, 17:04
|
|
|
Pacyński - cykl(podobno trylogia, ale jakaś dziwna ta trylogia...) i powieść Wrzesień. Styl trochę sapkopodobny, ale mimo wszystko oryginalny(o ile oryginalny może być retelling wiedźminaXD), trochę upolityczniony, sporo naukowych wtrętów(głównie w dziedzinie broni) ale da się lubić. Tylko się trzeba przygotować na to, że wszystko skończy się ŹLE:P. Jak już kiedyś mówiłem polska specyfika, a Pacyński z pełną świadomością podąża tym szlakiem. Ale mimo wszystko polecam, bo naprawdę ciekawe, zwłaszcza wątki pastiszowe i nawiązania do wieeelu rzeczy. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-04-2005, 18:24
|
|
|
Andre Norton - Świat Czarownic ( ale facetowi bym tego nie polecił ) - feministyczna wizja świata fantasy.
Gleen Cook - Czarna Kompania - tu odwrotnie, cykl w 100 % dla facetów, wojny, bitwy, dużo krwii itp |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-04-2005, 19:03
|
|
|
Ysen - true, true, ale tez troche za pozno ;)
Grisznak - jakbym miala 15 lat to tak, wtedy sie przegryzlam przez cala norton...... juz nie mam tej wytrwalosci. a przez czarna kompanie poza podstawa sie nie potrafilam przegryzc, jednak wole kryminaly jego (chociaz ogolnie to nie przepadam za tym gatunkiem) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-04-2005, 19:03
|
|
|
To może "Wojna o Dąb" Emmy Bul. Bardzo ładna powieść o muzyce oraz elfach wyżynających się o władzą (jakby było nad czym) w jakimś amerykańskim mieście?
Szostaka polecał już Ysengrin, ale ta Góralska Fantasy nie może być niedoceniona.
Warto przeczytać też Siewce Wiatru, trochę mniej już Obrońców Królestwa (bardzo nierówny poziom opowiadań, a Daimon Freyd objawiający się w kiblu może zostawić trałmę) Kossakowskiej.
Można poczytać też "Ariwalda z Wybrzeża" Jacka Piekary. Akurat te opowiadania da się lubić, czego nie potrafie powiedzieć o jego inkwizytorze.
Jeśli jest się wyznawcą prawicy i liberałem można wziąść na ząb Ziemkiewicza, ale dla reszty będzie on zbyt ukierunkowany politycznie.
Jeśli ktoś czytał cykl "Detektyw Garret" Glena Cooka i przypadł mu do gustu, to zapewne pasować mu będzie także i cykl "Vlad Thaltos" Stevena Brusta. Jeśli komuś Garret się nie podobał, to Thaltos ma u niego większe szanse. Czarny kryminał fantasy, bardzo dobra rzecz. Książka jest wydana bardzo niechronologicznie - nie wiem, czy to polski wydawca popisał się pomysłowością, czy też autor tak dziwacznie to pisał.
Jeśli lubi się natomiast Dark Fantasy to polecam Trylogię Zimnego Ognia, ale o tym niech lepiej opowie Serika.
Dobry jest też Beagle, ale o nim niech opowiada Avellana. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-04-2005, 19:27
|
|
|
Cytat: | true, true, ale tez troche za pozno ;) |
Kurna i weź tu z taką gadaj;P. Ja pasuję, wszystko inne co ostatnio czytałem to serie popularnonaukowe o wojowaniu;P. |
|
|
|
|
|
|