Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Granice dobrego smaku... |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 23-09-2006, 11:28
|
|
|
Martita: nawet, jeżeli to są rysunki wycięte z mangi, to zauważ, że to w żadnym razie oficjalna strona mangi nie jest. O czym świadczy choćby fakt, ze zawiera nielegalne skanlacje - chyba nie sądzisz, że autorka sama siebie pozbawiałaby się zysków ze sprzedaży mangi? :D. Gdybym ja zmontowała kilka obrozków z mang z obrazkami papieża, teżbyś się rzucała, że autorka mangi narusza Twoje uczucia religijne? :) To jest robota fanów, li i jedynie. A jakbyś sie rozejrzała po necie, to szybko znalazłabyś "mocniejsze" zastosowania wizerunku świętych czy papieża.
Natomiast w sprawie samej stronki - jak dla mnie po prostu ktoś się nabijał, że ten Inuyasha to taki "och, ach, jak się poświęca, normalnei jeszcze trochę, a świętym zostanie". I nie wierzę, żeby celem autora było naruszenie czyichś uczuć religijnych - co najwyżej przekroczenie granicy dobrego smaku właśnie, ale mnie to akurat zupełnie nie ruszyło.
Syrad, trochę dystansu by Ci się przydało... |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-09-2006, 11:32
|
|
|
Cytat: |
może nie, ale kanonizowanie InuYashy(st Inuyasha - saint Inuyasha)?? przecież jest pół demonem! |
Niedawno Tilk jako avatara używał swojego zdjęcia z aureolkom. Sugerowałoby to, że jest świętym. Święty Tilk? Przecież to ateista!
Spalmy Tilka!
A tak na serio: ludzie, a zwłaszcza Syrad i Martita: robicie z igły widły. Generalnie w cywilizowanych krajach przyjmuje się, że artysta posiada wolnośc wypowiedzi, nie ocenia się tego, co powiedział. Tym bardziej, że nie ucierpiała tu ani godność osobista, ani zdrowie, ani majątek nikogo. Skąd wiesz, że twórca np. nie miał na celu ukazanie, że człowiek - niezależnie od rasy - może zostać zbawiony? W końcu w teologii istnieje prąd sugerujący, że u końca czasów nawet Lucyfer uzyska szanse na zbawienie? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 23-09-2006, 12:03
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | W końcu w teologii istnieje prąd sugerujący, że u końca czasów nawet Lucyfer uzyska szanse na zbawienie? |
Lucefer.... O__O on i zbawienie? Kochany, to jest tylko i wyłącznie teologia. Ja się zapytam księdza, czy jest w Biblii tekst, który mówi o zbawieniu Lucyfera_-_
a co do Tilka - no wiesz, może on sądzi że jest Aniołem;D a co, ateista nie może wierzyć w Aniołki;D?
Serika napisał/a: | Gdybym ja zmontowała kilka obrozków z mang z obrazkami papieża, teżbyś się rzucała, że autorka mangi narusza Twoje uczucia religijne? :) To jest robota fanów, li i jedynie |
no dobra, ale DLACZEGO autorka nie może sobie zmontować papieża? Nas bulwersuje, a manga przy okazji zyskuje większą rzeszę czytających - w showbiznesie tak jest - im więcej ludzi jest zaszokowanych, tym więcej jest czytających.
I niech mi ktoś powie, dlaczego Rumika miałaby nie powiększać zerzę czytających tym chwytem. Na jakiej zasadzie działa Paris Hilton? Szokuje, i coraz więcej osób ją zna. Może na tej zasdzie działa Rumika? |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 23-09-2006, 12:23
|
|
|
Przepraszam bardzo, ale podaj mi jeden dowód, że Rumiko Takahashi kiedykolwiek taką rzecz zrobiła... Może. A ja mogę się przemalować na zielono i wyjść tak goła na ulicę, żeby ktoś mi zdjęcie zrobił :P Mogę? Mogę :) Co nie znaczy, że to zrobię.
Paranoja anyone? _^_ |
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 23-09-2006, 12:29
|
|
|
Martita napisał/a: | http://www.makimaki.cutpage.com/IY474/00.php - powiedzcie mi, czy ten obrazek Waszym zdaniem nie jest przegięciem? |
A co to w ogole MA BYC O_o?? Jakies dziwactwo...ale czy ja wiem czy takie bulwersujace...?Jakis kolo zrobil niewiemco,a juz urazanie uczuc religijnych... |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
Abigail
Naleśnikara
|
Wysłany: 23-09-2006, 13:18
|
|
|
Martita napisał/a: | Lucefer.... O__O on i zbawienie? Kochany, to jest tylko i wyłącznie teologia. |
Tylko i wyłącznie teologia to i tak dużo więcej, niż twoje osobiste poglądy i wyobrażenia na ten temat.
Martita, Syrad- trochę dystansu do cudzych wypowiedzi i własnych uczuć z nimi związanych nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Ja np, gdybym go nie posiadała, będąc osobą wrażliwą na głupotę, już dawno zeszłabym na zawał czytając ten i niektóre inne wątki, a tak żyję i tylko dobrze się bawię. |
_________________ Here's the last toast of the evening, here's to those who still believe
All the losers will be winners, all the givers shall receive
Here's to trouble-free tomorrows, may your sorrows all be small
Here's to the losers, bless them all! |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 23-09-2006, 13:49
|
|
|
Martita napisał/a: | no dobra, ale DLACZEGO autorka nie może sobie zmontować papieża? Nas bulwersuje, a manga przy okazji zyskuje większą rzeszę czytających - w showbiznesie tak jest - im więcej ludzi jest zaszokowanych, tym więcej jest czytających.
I niech mi ktoś powie, dlaczego Rumika miałaby nie powiększać zerzę czytających tym chwytem. Na jakiej zasadzie działa Paris Hilton? Szokuje, i coraz więcej osób ją zna. Może na tej zasdzie działa Rumika? | Z jednego prostego powodu: Ponieważ p. Rumiko [NIE RumikA] jest osobą dorosłą, znaną i SŁAWNĄ, i nie potrzebuje tego typu reklamy. Ona rysowała zanim co poniektórzy nauczyli się mówić, a sławę i poważanie w świecie fanów zyskała nie dzięki tarzaniu się nago w hotelowych pokojach. Samo porównywanie p. Rumiko do Paris Hilton jest nad wyraz niesmaczne.
"Nas bulwersuje" - soł? Jakiś dzieciuch sobie zrobił stronkę dla zabawy, umieścił na niej skanlacje i fotomontaż, a co poniektórzy robią z tego wielkie halo.
Niech sobie co poniektórzy przemyślą najpierw co piszą, a nie rzucają oskarżeń na wiatr.
Topic pod obserwacją.
Miłego dnia
IKa |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 23-09-2006, 16:38
|
|
|
IKa napisał/a: | Jakiś dzieciuch sobie zrobił stronkę dla zabawy, umieścił na niej skanlacje i fotomontaż, a co poniektórzy robią z tego wielkie halo. |
To nie do końca tak. Szanuję wolność wypowiedzi ale autor tego kiepkiego żartu nie jest w moich oczach wart nawet upomnienia z mojej strony. Bo ja jak kogos upominam to zwracam na niego uwagę, a to już jest wyróżnienie z tłumu na ktore autor tego tutaj nie zasługuje. Papież jest dla mnie osobą nietykalną, wszelkiego rodzaju komiksy o nim w typie zachodniego Papa-Mana (czy jak to tam było) czy tego tutaj po prostu demaskują w moich oczach głupotę autorów, kim by oni nie byli.
Tak samo bym protestował gdyby tam był nie papież tylko Mahomet albo Mojrzesz. Tego się po prostu nie robi bo to jest brak szacunku dla cudzej religii. Religia to nie jest temat do żartów. Choć są tacy co twierdzą inaczej oczywiście. Przyzwolenie na żarty z cudzej religi -w to im tylko graj. Dlatego zgody z mojej strony nie może być i nie będzie. I nie interesuje mnie zupełnie czy to świadoma obraza czy po prostu głupota. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 23-09-2006, 17:22
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Tak samo bym protestował gdyby tam był nie papież tylko Mahomet albo Mojrzesz. Tego się po prostu nie robi bo to jest brak szacunku dla cudzej religii. Religia to nie jest temat do żartów. Choć są tacy co twierdzą inaczej oczywiście. Przyzwolenie na żarty z cudzej religi -w to im tylko graj. Dlatego zgody z mojej strony nie może być i nie będzie. I nie interesuje mnie zupełnie czy to świadoma obraza czy po prostu głupota. |
i oto mi chodzi! Mnie bulwersuje sam fakt, że mieszają w skanlacje samego papieża. Nie wiem, jakby poczuli się Japończycy, gdybyśmy sobie żartowali z ich wierzeń? To jest niesmaczne...
IKa napisał/a: | Z jednego prostego powodu: Ponieważ p. Rumiko [NIE RumikA] jest osobą dorosłą, znaną i SŁAWNĄ, i nie potrzebuje tego typu reklamy. Ona rysowała zanim co poniektórzy nauczyli się mówić, a sławę i poważanie w świecie fanów zyskała nie dzięki tarzaniu się nago w hotelowych pokojach. Samo porównywanie p. Rumiko do Paris Hilton jest nad wyraz niesmaczne. |
OK, toszkę przesadziłam, porównując taką Hiltonówę do naszej wspaniałej rysowniczkiXD . Tylko chciałam podać przykładXI. W takim razie, nie Rumiko, to co to coś robiło w dziale z skanlacjami?. Niepojęci są ci ludzieXD
IKa napisał/a: | Topic pod obserwacją.
Miłego dnia
IKa |
modki kochane, bez nerwów;)
Należy też zauważyc, że forum to zjednoczenie osób o odmiennych poglądach. A więc to, co mnie i resztę wywołuje niesmak, u innych wywołuje zdziwienie.
Religię po prostu nie miesza się z żartami. |
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 23-09-2006, 17:26
|
|
|
Co Japończycy by zrobili, gdybyśmy "śmieli się" z ich wierzeń? Śmiem twierdzić, że olali by sprawę... Gaijinom to i tak nie wytłumaczysz, gaijini nie pochodzą od Amaterasu i mogą nie rozumieć. Ot, i tak należy do sprawy podejść... "Z głupim nie wygrasz, najpierw ściągnie cię do własnego poziomu, a potem pobije doświadczeniem".
Innymi słowy - wiecie, że ta dyskusja jest z deka żałosna? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 23-09-2006, 22:02
|
|
|
blue napisał/a: | http://img164.imageshack.us/img164/9186/zombiejesusto8.jpg |
Dla mnie to akurat przekracza granice dobrego smaku. Ja chodziłem do normalnego LO, ale jak dla mnie ten rysunek obraża mojego Boga.
Martita napisał/a: | może nie, ale kanonizowanie InuYashy(st Inuyasha - saint Inuyasha)?? przecież jest pół demonem! | - Inuyasha jest "hanyou" (czy jak się to tam pisze) - tłumaczenie dosłowne zostawmy tłumaczom. Myslę, że nie ma co podnosić "świrniętego" obrazeczka do rangi kanonizacji.
Zegarmistrz napisał/a: | W końcu w teologii istnieje prąd sugerujący, że u końca czasów nawet Lucyfer uzyska szanse na zbawienie? | - z tego co mi wiadomo to na dzień dziesiejszy jest to uznawane za herezję.
Pomimo tego, że też uważam, że oni robią z igły widły to to co zaproponowałeś na temat tego obrazka to chyba daleko posunięta nadinterpretacja. :)
Martita napisał/a: | Na jakiej zasadzie działa Paris Hilton? Szokuje, i coraz więcej osób ją zna. | - ja ciągle nie znam - coś straciłem??
Moim zdaniem ten temat zmierza do samozniszczenia... |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Syrad
Dołączył: 10 Lip 2006 Skąd: Białystok (tam gdzie żyją smoki) Status: offline
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:11
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | wolnośc wypowiedzi, nie ocenia się tego, co powiedział |
Moim prawem jest komentowanie czego chce i kiedy chce jeśli wyciągam wnioski z zachowania bądź działalności innych ludzi i to jest Wolność Wypowiedzi.
Poza tym porównanie świętych do postaci z anime jest karygodne, ja osobiście szanuje wszystkich ludzi bez względu na ich wiare, jeśli tylko żyją dobrze i nie krzywdzą innych.
Osoba papieża jest godna szacunku i do tego chyba przyznacie mi racje. Tak samo nie chcielibyście by żartowano z osób których wy dażycie szacunkiem np. rodziców itp.
Ja nie demonizuje, ale uważam się za osobe wierzącą i dla mnie samego dowcipy tego typu są w złym guście.
Paris Hilton, Doda, Mandaryna, a także wiele innych pseudo gwiazdeczek posiadają swoją "sławe" tylko i wyłącznie dlatego, iż pewni ludzie chcą by na ich festiwalach takie "panienki" pokazały ciało. Co jest w moich oczach żałosne i śmieszne.
A Raduś Dodzie na sesje nago pozwolił, jeśli tak to z niego dziwny facet.
Serika napisał/a: | A ja mogę się przemalować na zielono i wyjść tak goła na ulicę, żeby ktoś mi zdjęcie zrobił :P Mogę? |
Możesz to zrobić pod warunkiem, iż nie zobaczy tego żadne dziecko, bo wtedy to będzie deprawowanie młodzieży i będziesz płacić za jego leczenie psychiatryczne. |
_________________ "Nie bój się śmierci to moment tylko, módl się żeby przyszła przede mną"
Warto żyć tylko dla chwały, honoru i miłości, reszta to puste frazy.
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:31
|
|
|
Syrad napisał/a: | Możesz to zrobić pod warunkiem, iż nie zobaczy tego żadne dziecko, bo wtedy to będzie deprawowanie młodzieży i będziesz płacić za jego leczenie psychiatryczne. |
Serio? są takie przepisy prawne? Buahahahaha! |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:36
|
|
|
Syrad napisał/a: | Moim prawem jest komentowanie czego chce i kiedy chce jeśli wyciągam wnioski z zachowania bądź działalności innych ludzi i to jest Wolność Wypowiedzi. |
Tak samo, jak ja mam prawo powiedzieć Ci, że to, co mówisz jest głupie. Nie, żebym chciał Cię obrazić, ale takie jest moje odczucie.
Syrad napisał/a: | Poza tym porównanie świętych do postaci z anime jest karygodne |
Dlaczego?
Cytat: | Ja nie demonizuje, ale uważam się za osobe wierzącą i dla mnie samego dowcipy tego typu są w złym guście. |
1) Demonizujesz.
2) Uważam się za osobę jak najbardziej wierzącą. Tego typu dowcipy natomiast uznaje za narzędzie w rękach Boga pomagające ludzią o głębokiej refleksji zachować dystans wobec własnego rozumienia objawionej nam Prawdy podpowiadanego nam przez nasze niedoskonałe umysły.
Azag napisał/a: | - z tego co mi wiadomo to na dzień dziesiejszy jest to uznawane za herezję. |
Pogląd, że dostąpi zbawienia jest herezją. Pogląd, że otrzyma szanse raczej nie jest... Nie mniej jednak teologowie są raczej zgodni, że z niej nie skorzysta. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:41
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Syrad napisał/a:
Poza tym porównanie świętych do postaci z anime jest karygodne
Dlaczego? |
ano, tak jak wczęsniej Syrad podkreślił, święci w swoim zyciu na kanonizacje ZASŁUŻYLI. a InuYasha? On jest pół DEMONEM. A DEMONÓW się nie kanonizuje. |
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|