Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Konstytucja Forum Tanuki - komentarze |
Wersja do druku |
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 17:08 Konstytucja Forum Tanuki - komentarze
|
|
|
nie mogę przejść obojętnie ^^
Cytat: | Uwagi lub elementy graficzne, które mogą się komuś wydać dyskryminujące lub obraźliwe, są w najoczywistszy sposób niedopuszczalne |
a kto o tym decyduje czy wydają się dyskryminujące czy nie? nikt nie ma przecierz monopolu na prawdę
Cytat: | Jednak pamiętajmy o tym, że pisanie o pewnych sprawach, nawet ironiczne lub "w cudzysłowie" może być przez kogoś źle odebrane.Dlatego tematy uznane za nazbyt kontrowersyjne mogą być zamykane, bez wnikania w "prawdziwe intencje" ich autora |
znaczy się że jak ktoś#1 użyje ironii a ktoś#2 jej niezrozumie, to osoba znające się na ironii ma "cierpieć" a jakiś ktoś#2 kto nawet nie potrafi zrozumieć ironii może "spać spokojnie" i kto decyduje o kontrowercyjności, jest to pojęcie względne?
Cytat: | Uwaga: dotyczy to także szpanowania (prawdziwego lub nie) znajomością i umiejętnością wykorzystania wszelkiego rodzaju używek typu narkotyki - zarówno twarde, jak i miękkie. |
powiedziała osoba robiąca stonę o jakiś trawkach i ziołach - tak, to niekontrowersyjny żart
[/quote] |
_________________ przepraszam wszystkich |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 26-02-2004, 17:27 Re: Konstytucja Wszechbiblii- komentarze
|
|
|
Ragnarok_666 napisał/a: | nie mogę przejść obojętnie ^^
Cytat: | Uwagi lub elementy graficzne, które mogą się komuś wydać dyskryminujące lub obraźliwe, są w najoczywistszy sposób niedopuszczalne |
a kto o tym decyduje czy wydają się dyskryminujące czy nie? nikt nie ma przecierz monopolu na prawdę
>>> Chyba chodzi tu o uwagi i elementy graficzne dyskryminujące w sposób OCZYWISTY. Choć jest to problem dość podobny do poniższego- wszystko zależy od interpretacji czyichś słów... A monopol na prawdę... cóż, wychodzimy tu z założenia, że moderator (o administratorze nie wspominając) ma zawsze rację, a jeśli nie, to patrz chwilkę wcześniej ^^
Cytat: | Jednak pamiętajmy o tym, że pisanie o pewnych sprawach, nawet ironiczne lub "w cudzysłowie" może być przez kogoś źle odebrane.Dlatego tematy uznane za nazbyt kontrowersyjne mogą być zamykane, bez wnikania w "prawdziwe intencje" ich autora |
znaczy się że jak ktoś#1 użyje ironii a ktoś#2 jej niezrozumie, to osoba znające się na ironii ma "cierpieć" a jakiś ktoś#2 kto nawet nie potrafi zrozumieć ironii może "spać spokojnie" i kto decyduje o kontrowercyjności, jest to pojęcie względne?
>>> Cóż, trzeba będzie używać ironii ostrożnie i z rozwagą. Jak dla mnie, to w takich przypadkach powinna zdecydować większość (czy zgadzają się z czyjąś opinią, co do "złego odbierania" postów...) Ale na Forum jest tak, że trzeba interesować się zdaniem wszystkich, każdej pojedynczej osoby... Jednak nie popadać też w skrajności.
Cytat: | Uwaga: dotyczy to także szpanowania (prawdziwego lub nie) znajomością i umiejętnością wykorzystania wszelkiego rodzaju używek typu narkotyki - zarówno twarde, jak i miękkie. |
powiedziała osoba robiąca stonę o jakiś trawkach i ziołach - tak, to niekontrowersyjny żart
>>> <GLEBA> Dobre ^^
| [/quote] |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 18:33
|
|
|
Cytat: | Chyba chodzi tu o uwagi i elementy graficzne dyskryminujące w sposób OCZYWISTY |
taaaa, jak mój poprzedni av z okładki komisu?, taaaaaaa jasneeee
Cytat: | cóż, wychodzimy tu z założenia, że moderator (o administratorze nie wspominając) ma zawsze rację, a jeśli nie, to patrz chwilkę wcześniej ^^ |
mów za siebie, ja wychodzę z założenia że rację ma ten kto mówi prawdę lub jeśli chodzi o coś subiektywnego potafii to logicznie udowodnić*-*
Cytat: | Jak dla mnie, to w takich przypadkach powinna zdecydować większość |
pewnie, większość ma zawsze racje , jak większośc zdecyduje że avellana jest facetem to od razu stan sie się to prawdą.
Cytat: | Cóż, trzeba będzie używać ironii ostrożnie i z rozwagą. |
nie:) ironii można używać dowoli jak ktoś jej nie rozumie to jego problem i powinien się nauczyć |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 26-02-2004, 21:45
|
|
|
Ragnarok_666 napisał/a: | Cytat: | Chyba chodzi tu o uwagi i elementy graficzne dyskryminujące w sposób OCZYWISTY |
taaaa, jak mój poprzedni av z okładki komisu?, taaaaaaa jasneeee
>>> Nie widziałem go, podeślij jakiegoś linka ;)
Cytat: | cóż, wychodzimy tu z założenia, że moderator (o administratorze nie wspominając) ma zawsze rację, a jeśli nie, to patrz chwilkę wcześniej ^^ |
mów za siebie, ja wychodzę z założenia że rację ma ten kto mówi prawdę lub jeśli chodzi o coś subiektywnego potafii to logicznie udowodnić*-*
>>> Spokojnie, ja tylko chciałem się podl... tylko żartowałem ^___^
Cytat: | Jak dla mnie, to w takich przypadkach powinna zdecydować większość |
pewnie, większość ma zawsze racje , jak większośc zdecyduje że avellana jest facetem to od razu stan sie się to prawdą.
>>> Nie bierz wszystkiego tak dosłownie... nie stwierdziłem, że większość ma zawsze rację. Stwierdziłem, że należy sprawdzić, czy innych też dany avatar/tekst/temat/itp. razi. Jeśli tak jest- można zacząć się zastanawiać... A płci Avellany tak łatwo przez Internet nie udowodnisz, mojej i swojej z resztą tak samo! Nie bądź taki sprytny! ;)
Cytat: | Cóż, trzeba będzie używać ironii ostrożnie i z rozwagą. |
nie:) ironii można używać dowoli jak ktoś jej nie rozumie to jego problem i powinien się nauczyć
>>> Nooo, można się na tym przejechać. Teorytycznie masz oczywiście rację- ale należy uważać czasem, co się mówi... ^^
|
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:01
|
|
|
Cytat: | Nie widziałem go, podeślij jakiegoś linka ;) | kotek^^ dodam że mam go jeszcze na innym forum jednak nie wzbudził większych emocji
Cytat: | Spokojnie, ja tylko chciałem się podl... tylko żartowałem ^___^ |
spokojnie ja tylko chciałem napisać kto ma rację, a że to było żartobliwe to zauważełem od razu, twój teks dość popularny na forach :)
Cytat: | nie stwierdziłem, że większość ma zawsze rację. |
stwierdziłeś że wiekszość powinna decydować
Cytat: | A płci Avellany tak łatwo przez Internet nie udowodnisz, mojej i swojej z resztą tak samo! |
niech zdecyduje większość
Cytat: | Teorytycznie masz oczywiście rację- ale należy uważać czasem, co się mówi... ^^ |
owszem że się powinno , nie należy nikogo obrażać (uwaga napisałem obrażać, jeżeli ktoś uzna za obrazę coś co obrazą nie jest to już jego sprawa) |
|
|
|
|
Agit
Coffee Addict
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:19
|
|
|
Ragnarok_666, witam na forum. Odzywam się rzadko, ale coś mnie tknęło... i w klawiaturę postukałam.
1) Pytasz, kto decyduje o (wstaw dowolną kwestię) na forum.
2) Stwierdzasz, że decyzja większości niekoniecznie jest decyzją dobrą. Większość nie musi stwierdzać "prawdy".
3) Czyli - skoro nie większość, to jednostka. Jednostka (albo grupa, która działa jako jedność) musi - w takim razie - ustalać jakieś reguły.
Tylko też stwierdzasz, że jajakolwiek władza racji mieć nie może.
W jedym temacie piszesz:
"a kto o tym decyduje czy wydają się dyskryminujące czy nie? nikt nie ma przecierz monopolu na prawdę"
oraz
"mów za siebie, ja wychodzę z założenia że rację ma ten kto mówi prawdę lub jeśli chodzi o coś subiektywnego potafii to logicznie udowodnić*-*"
Czyli - kto mówi prawdę, skoro nikt prawdy mówić nie jest w stanie?
Rzeczy subiektywnych udowodnić się nie da (chyba chodziło o ich ocenienie), można do swojego stanowiska przekonywać, ale nie na siłę - najlepiej doprowadzić do kompromisu.
(pewnie zostanie mi zrobiona zaraz przez kogoś krzywda, ale powstrzymać się nie mogłam) |
_________________ Galeria na Deviantarcie
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:27
|
|
|
1. Moderator (nie wspominając o administratorze) ma zawsze rację.
Czy teraz będziesz miał co skrytykować, Ragnaroku? Jestem nie wiedzieć czemu święcie przekonana, że dokładnie wiesz, o co chodzi, tylko się droczysz, a raczej dyskutujesz. Żeby jednak cię usatysfakcjonować, postanowiłam odpowiedzieć.
Moderowanie forum, podobnie jak wszelkie działania o charakterze porządkowym i prewencyjno-porządkowym, z natury nie jest zajęciem demokratycznym. Moderator nie może za każdym razem zakłądać ankiety, pytając, czy należy usunąć offtopowego posta, albo czy należy upomnieć usera X. To by się mijało z celem z przyczyn czysto technicznych, bo moderacja... Właśnie: moderacja ze swej natury nie służy tylko temu, żeby kilka osób, zwanych moderatorami, miało gdzie dać upust swym najniższym instynktom. Moderacja służy temu, żeby forum działało sprawniej, żeby funkcjonowało w sposób odpowiadający większości jego użytkowników. Co może oznaczać, że jakiejś mniejszości (szczególnie mniejszości za coś upomnianej) taki sposób działania moderatora może się nie podobać, a owo kasowanie lub upominanie może zostać uznane za jakiś przejaw dyskryminacji. Tego się nie da uniknąć, zresztą trudno oczekiwać, by ofukiwana osoba była tym faktem zachwycona.
Decyzję o kontrowersyjności bądź niekontrowersyjności podejmują moderatorzy. Kropka. Pod tym względem na każdym forum inaczej ustawione są granice tego, co dozwolone. Należy też założyć, że moderatorzy to osoby obdarzone inteligencją przynajmniej na tyle dobrą, by odróżnić ironię.
Natomiast co do tego, co kto uzna: widzisz, rzecz w tym, że ja mogę być na 100% pewna, że user A nie jest faszystą, user B terrorystą, a userka C narkomanką i wszelkie ich uwagi i przechwałki na ten temat to tylko żarty i zabawa konwencją. Niemniej część naszych forumowiczów to osoby dość jeszcze zależne od władzy rodziców. I teraz niech któreś z rodziców zajrzy przez ramię i zobaczy tekst nawołujący do palenia skrętów lub zakładania organizacji terrorystycznej, albo avatarek ze swastyką. Nie wytłumaczą, że nie są wielbłądami. Po co bez sensu prowokować, dla głupiej i - powiedzmy szczerze - dość dziecinnej prowokacji?
Wracając do moderatorów: są to osoby wybierane w jakiś sposób, ale niezależnie od tego, czy zostaną wyłonieni w głosowaniu powszechnym, czy powołani przez admina, do działania potrzebne im jedno. To zabrzmi głupio - ale to coś w rodzaju zaufania społecznego. Czyli zgoda (po prostu milcząca zgoda, nie jakieś pienia pochwalne!) większości userów na takie a nie inne działania i na taką, a nie inną "linię programową" forum.
W mojej historii działania na tym forum zdarzyło mi się podjąć decyzję, którą wiele osób wtedy, a może i teraz uważa za bardzo kontrowersyjną, o ile nie w ogóle niesłuszną. Gdyby jednak klimat po tym zdarzeniu pozostał dla mniej skrajnie nieprzychylny, zrezygnowałabym z moderowania. Nie ma sensu tego robić na złość wszystkim użytkownikom. Natomiast po tamtym zdarzeniu grupa osób, które uznały panujące tu zasady za zbyt restrykcyjne, założyła nowe, wolne od takich błędów forum. I to ich dobre prawo.
Podsumowując: może się zdarzyć, że uznasz, że na danym forum panuje tyrania i niesprawiedliwość, a moderatorzy to banda idiotów, uprzedzonych do wszystkich i działających wedle własnego widzimisię. Niestety wtedy masz tylko dwa wyjścia: w jakiś sposób przekonać admina, by zmienił moderatorów, albo samemu zmienić forum.
P.S.1 Zwróć uwagę, że użyłam słowa "narkotyki", a nie "trawka". Miałam powody. Ale uwaga celna - punkt dla Ciebie.
P.S.2 Kiedy ostatnio sprawdzałam, byłam kobietą. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:32
|
|
|
Ragnarok_666 napisał/a: | Cytat: | Nie widziałem go, podeślij jakiegoś linka ;) | kotek^^ dodam że mam go jeszcze na innym forum jednak nie wzbudził większych emocji
>>> U mnie również. Jak dla mnie- nic specjalnego.
Cytat: | Spokojnie, ja tylko chciałem się podl... tylko żartowałem ^___^ |
spokojnie ja tylko chciałem napisać kto ma rację, a że to było żartobliwe to zauważełem od razu, twój teks dość popularny na forach :)
Cytat: | nie stwierdziłem, że większość ma zawsze rację. |
stwierdziłeś że wiekszość powinna decydować
>>> O co mi chodziło w tym stwierdzeniu, już pisałem (a raczej się poprawiłem ^^) w poprzednim poście.
Cytat: | A płci Avellany tak łatwo przez Internet nie udowodnisz, mojej i swojej z resztą tak samo! |
niech zdecyduje większość
>>> Świetny pomysł!!! ;P
Cytat: | Teorytycznie masz oczywiście rację- ale należy uważać czasem, co się mówi... ^^ |
owszem że się powinno , nie należy nikogo obrażać (uwaga napisałem obrażać, jeżeli ktoś uzna za obrazę coś co obrazą nie jest to już jego sprawa)
>>> Oczywiście, że jego sprawa, ale jak sie na ciebie obrazi naprawdę na poważne, to będziesz mu klarować, że to ironia? Takim często trudno się coś takiego klaruje... Nawet, jeśli oni rzeczywiście nie mają racji. Na całe szczęście, nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś na poważne żywił do kogoś urazę z powodu ironii, a jeśli zaszło już jakieś nieporozumienie- szybko zostało wyjaśnione.
|
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:47
|
|
|
na razie szybko jutro napiszę więcej
byłem na pewnym forum modem więc tylko że tyle tam mod miał się opiekować swoim działem (każdy dział miał zwykle innego moda) , a do spraw ogólnych(typu avki) był admnim który reagował zwykle gdy działo się jawno (typu bluzganie na userów) lub po interwencji jakiegoś usera.
z tym mi się zawsza działanie modów kojarzyło
i co złego jest w swastyce jest "symboliczny i ornamentalny znak w postaci równoramiennego krzyża o ramionach zagiętych pod kątem prostym w tym samym kierunku. Jako symbol pomyślności i szczęścia szeroko rozpowszechniona w starożytnym i we współczesnym świecie. Słowo swastyka wywodzi się z sanskrytu (svastika) i oznacza "wiodący do pomyślności".
Swastyka pojawiała się już w sztuce wczesnochrześcijańskiej i bizantyńskiej, nadal jest powszechnie stosowana jako symbol pomyślności w hinduizmie, dżinizmie i buddyzmie. Swastyka prawostronna jest powszechnie uznawana za symbol Słońca, imitując ruchem swych ramion drogę, jaką ono pokonuje. Swastyka lewostronna, poprawnie zwana sauvastika, jest symbolem nocy, straszliwej bogini Kali i praktyk magicznych."
a jak ktoś jest na tyle ograniczony że kojarzy mu się to tylko z faszystami to naprawdę nie moja wina.
pytanko
podpis może być? |
|
|
|
|
Agit
Coffee Addict
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:52
|
|
|
Noo... ale na przykład swastyka z kotem z charakterystycznym wasikiem i fryzurą nie kojarzy mi się z symbolem szczęścia itd.
A może to z mojej strony nadinterpretacja? |
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 23:00
|
|
|
jak to nie szczęścia, szczęsciem byłoby mieć takiego kota;) znaczy można by go pokazywać kumplom
a co do wąsika >> masz coś do czaplina:) -fajny kolo szczególnie w filmie "dyktator"
to żarty, jak mówiłem odpowiem jutro |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-02-2004, 23:09
|
|
|
Wiedziałam, że powołasz się na hinduizm.
A teraz krótka wykładnia. Jestem moderatorką. Widać jestem ograniczona. Kojarzy mi się. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 23:11
|
|
|
napisałem "kojarzy mu się to tylko z faszystami " |
|
|
|
|
Agit
Coffee Addict
|
Wysłany: 26-02-2004, 23:18
|
|
|
W kontekście postów, podpisu i linka do tamtego avatara osobiscie nie uznałabym cię za buddystę.
W tym kontekscie - a kontekst jest wszystkim - mi też kojarzy się "tylko z faszystami".
Ogólnie w kulturze europejskiej tego znaku powinno się _raczej_ unikac. Nie przywołuje nijak skojarzeń z kręgu azjatyckiego. Przynajmniej nie jako prymarne skojarzenie, na pewno nie. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-02-2004, 10:33
|
|
|
Moim skromnym zdaniem Ragnarok celowo umiescil taki, a nie inny Avatar tylko po to, by zotal on zbanowany. Wykonal kontrowersyjny avatar z kontrowersyjnej okladki kontrowersyjnego komiksu, by miec okazje do klotni. Dziecinada.
Nic mnie nie obchodzi, ze na Wiadomym Forum masz taki Avatarek. Gdybym sprawowal tam nadal urzad (zrezygnowalem) pierwszy bym postulowal jego zmiane. Jest niezgodny z Prawami Narzuconymi.
Co wiecej zachowanie Ragnaroka, bardzo prowokacyjne przywodzi na mysl zachowanie innego uzytkownika, ktorego swego czasu znosilismy prawie pol roku, a ktory zakonczyl swa kariere w bardzo efektowny sposob, gdy pewna grupe ludzi (w wiekszosci zaloge Wiadomego Forum) poniosly nerwy |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|