FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny
  Tanuki Anime - Screeny
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 27-11-2004, 21:45   Tanuki Anime - Screeny

No dobra... To ja napiszę, co myślę o screenshotach. Wydaje mi się, że rozsądniej będzie dawać obrazki niepowiększane, powinny być wystarczająco widoczne. Co do wielkości - przygotowałam kilka próbek na 200, 250 i 300 dpi:
http://india.ipj.gov.pl/pars_septima/testy/testy.html

Obejrzyjcie i powiedzcie, co o tym myślicie. Oczywiście, im większe tym lepsze, ale za wielkie kobyły będą rozwalać układ strony, a przy tym zapychać transfer i spowalniać ładowanie... Wydaje mi się, że max 250 dpi - i chyba ze 4 do recenzji, plus ewentualnie jeden bonusowy na górze (np. pionowy zamiast poziomy). A może 4 obrazki po 200 dpi + 1 obrazek 300 dpi koło tytułu na górze?

Poza tym co do obrazków: złapanie screenów wydaje mi się niewykonalne. Jeśli ktoś by się podejmował samodzielnego połapania sensownych screenów do jakichś (niekoniecznie swoich) serii, to chętnie zlecę mu to zadanie. Wydaje mi się jednak, że trzeba będzie skorzystać też z cudzej roboty. Dlatego myślę, że projektując "bazę" czy "podbazę" screenów trzeba zaplanować tam też miejsce na doczepiony link "źródło" - żeby można było elegancko zamieścić odwołanie do strony, z której screeny zostały ściągnięte. A, wyszukiwanie screenów w necie też wymagałoby jakiegoś sprawnego operatora...

Co do rzeczy innych - tak sobie patrzyłam i wydaje mi się, że dobrze by było, gdyby przy wyświetlaniu wyników "filtrowania" wyświetlało się, według czego było filtrowane. Że np. "Gatunek: magical girls", albo "Recenzent: Bambosh Rider". O ile to się da sensownie zrobić, to wyglądałoby bardzo elegancko.

Co do dalszych planów rozwoju - no tak, jakiś system ocen... To by się bardzo przydało. Tylko nieprzesadnie rozbudowany, wydaje mi się, że skala od 1 do 10 całkiem wystarczy, bez podziału na kategorie - bo w moim odczuciu z tego nic sensownego nie wynika. A może jakaś możliwość dodawania kontrrecenzji i własnych opinii czytelników?

Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 16-06-2005, 13:22, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-11-2004, 10:00   

200 chyba najlepiej wyglądają...

Numer Gadu-Gadu
1271088
Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 12-12-2004, 14:06   

Zegarmistrz napisał/a:
200 chyba najlepiej wyglądają...

jak dla mnie jest to wystarczajacy rozmiar. Wystarcza, by stwierdzic, czy seria warta jest obejrzenia, czy nie. A jesli ktos chce wiekszych grafik, to, na bogow, od czego jest siec?

W kwestii screenow- w sieci jest kilka grup, kolekcjonujacych obrazki dla samej radosci zbierania. Wiec, dogadac sie z nimi w sprawie wykorzystawania tychze screenow i problem sam sie rozwiaze moze?
Powrót do góry
g_v_s Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-12-2004, 15:48   

U mnie 200 wyglądają na zbyt małe. Zdaję sobie sprawę że jestem w mniejszości, dlatego wybieram 250 - w kinówkach z bardziej szczegółowymi tłami powinno być ok. Trzeba jeszcze wziąść pod uwagę aspect ratio - screeny z panoramicznych kinówek będą zdecydowanie za małe w 200

Lisie - wrzuciłbyś jakieś linki?

Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 12-12-2004, 18:19   

Jak dla mnie ta szerokosc jest wystarczajaca.
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 12-12-2004, 18:37   

Jestem jak najbardziej za pomysłem Sm00ka, to znaczy za wykorzystaniem istniejącej w sieci grafiki tam, gdzie jest to możliwe. Myślałam o czymś takim: dogadać z się z jakąś stroną, wziąć od nich kilka screenów na własny serwer (żeby im pasma nie zapychać), a pod obrazkami dać link w stylu "źródło: ..." albo "więcej ..." - co powinno być uczciwym rewanżem. To też rozwiązywałoby problem jakości screenów - jak ktoś chciałby większe, to by przechodził na taką stronę, wyspecjalizowaną w galeriach.

Co do "za małych" 200 - trzeba by tu niestety po prostu uważnie wybierać screeny, takie, żeby mimo wszystko było coś na nich widać - a nie np. jakieś panoramy miasta.

Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 12-12-2004, 19:10   

http://pantransit.reptiles.org/images/sorted/anime/
http://www.we-love-anime.com/index.php
Znalezione po kilku minutach grzebania w sieci.
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 13-12-2004, 14:21   

Pierwszy link zawiera potworny bałagan, a drugi wymaga rejestracji ;)

Ale trop jest słuszny. Mam propozycję - żeby wreszcie podjąć jakieś ustalenia. Do każdej serii dawać maksymalnie pięć obrazków. Cztery o szerokości 200, na dole i jeden o szerokości 250 na górze. Zastanawiałam się, czy ten na górze nie powinen być pionowy, ale moim zdaniem lepiej dać ładny większy screen, niż zamazany art, plakat czy inną okładkę DVD.

Co do zasad zbierania: proponuję, żeby w miarę możności każdy z autorów pogrzebał po necie, ale zgodnie z pewnymi zasadami. Przede wszystkim, żadnego ściągania skąd popadnie. Znaleźć jedną stronę, jeśli trzeba, elegancko zapytać (w razie potrzeby ktoś znający dobrze angielski może spreparować odpowiedniego "gotowca" do wysyłania), jeśli nie trzeba, to nie, ale w obu przypadkach zapisać i podać źródło. Będzie wyświetlane jako link poniżej obrazków.

Czy to sensowna propozycja?

Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 13-12-2004, 14:54   

Owszem, brzmi całkiem sensownie... Mam tylko jedno pytanie - co jeśli ktoś sam złapie własne screeny? Zamiast linka będzie "opracowanie własne"? :)

Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 13-12-2004, 16:22   

Avellana napisał/a:
Pierwszy link zawiera potworny bałagan, a drugi wymaga rejestracji ;)

Jednak oba zrodla zawieraja mnostwo grafik, a rejestracja jest szybka i bezbolesna
Xeniph napisał/a:
Owszem, brzmi całkiem sensownie... Mam tylko jedno pytanie - co jeśli ktoś sam złapie własne screeny? Zamiast linka będzie "opracowanie własne"? :)

Moze wydawca?
Ja screeny do swoich recenzji lapie sam.
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 14-12-2004, 14:50   

Cytat:
Zamiast linka będzie "opracowanie własne"?

Owszem, czemu nie. Albo po prostu nie będzie linka.

Sm00k - po pierwsze, nie mam dobrego programu łapiącego. Po drugie, grzebać w sieci w poszukiwaniu screenów mogę z pracy. Niestety, mój czas jest ograniczony (chyba, że ktoś za mnie screeny połapie).

Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 14-12-2004, 21:08   

Według mnie rozmiar 200 jest najrozsądniejszy. Widać na tym dosyć i nie zapycha pasma. Można by jeszcze dać możliwość obejrzenia pełnej wersji screena. Co wy na to?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Lady of Autumn

PostWysłany: 16-12-2004, 18:26   

Wygląda na to, że wersja 1 x 250 plus 4 x 200 jest zaaprobowana przez większość... Proponowałabym na to się zdecydować.

Lady of Autumn

PostWysłany: 23-12-2004, 20:02   

Znowu jesteśmy o jeden krok do przodu - i to całkiem duży krok. Jak można zobaczyć tutaj: http://www.wanime.pro24.pl/strony/anime/17 , została dodana możliwość wprowadzania screenów.

W temacie screenów (nie wiem, gdzie to wywiesić, żeby wszyscy widzieli). Proszę przysyłać, jeśli ktoś ma, ale pod pewnymi warunkami:

1. Przygotowane: format .jpg i rozmiary - jeden obrazek o szerokości 250 pikseli i cztery o szerokości 200;

2. Wzięte z jednego źródła. Albo własne (własnoręcznie złapane, a nie leżące na dysku i nie wiadomo skąd wzięte), albo skądeś. Zorientować się - niektóre galerie pozwalają brać bez pytania, innych wypada o zgodę zapytać. Jeśli screeny są brane z sieci, proszę o podanie źródła - nazwy i adresu strony. Przy screenach branych z sieci takoż obowiązuje punkt 1.

Fajnie by też było, gdybyście się zadeklarowali, kto może i ma ochotę połapać screeny - niekoniecznie do swoich serii, ja się np. z moimi na pewno nie wyrobię. Jakoś to sobie pozapisuję, żeby się nie zdublowało.

Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 23-12-2004, 20:45   

Ja mogę poszukać i/lub połapać, jak tylko znajdę odpowiedni program. Na pewno do Mermaid's Forest, Final Fantasy Unlimited, Those Who Hunt Elves...

Strona 1 z 12 Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny
Odpowiedz do tematu