FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
  Co myślicie o gołębiach?
Wersja do druku
Góral Płeć:Mężczyzna
Firefly/Serenity fanatic

Status: offline
PostWysłany: 19-08-2007, 08:04   

A czym Ty nie jesteś zniesmaczona ? Nadużywasz tego słowa :P.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 19-08-2007, 10:19   

Cytat:
A czym Ty nie jesteś zniesmaczona ? Nadużywasz tego słowa :P.

Waść natomiast nadużywasz mojej cierpliwości.

Nie wiem, czym zniesmaczona czuje się IKa, ale zapewne tym samym, co ja: przechwałkami na temat szczucia kotów na zwierzęta będące jednak cudzą własnością. Proszę traktować ten post, jako nieoficjalne ostrzeżenie.

Numer Gadu-Gadu
1271088
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 19-08-2007, 10:21   

Wszczebrzeszyn napisał/a:
Edit: Właśnie mnie tknęło wa-totem, jaskółki jedzą słoninę ? Myślałem, że to sikorki tylko i to w zimie jak potrzebują kalorii, a jaskółki przecież na zimę odlatują, jak to jest ?
Właśnie tak, znaczy - jaskółki odlatują, a w ich miejsce zjawiają się sikory, u mnie konkretnie bogatki. Dla nich jest słonina.

IKa napisał/a:
Nie ma większej zabawy jak sobie zwierzątka podręczyć...
"podręczyć"? Nie przesadzasz nieco IKa? W naturze drapieżniki (w tym wszelkie kotowate) też na nie polują. Nie ma tu żadnego dręczenia. Ja kota w domu nie mam, ale pilnuję żeby okna do piwnic były otwarte, a ktoś z sąsiadów dokarmia dachowce, więc gołębie po podwórzu nie chodzą, chyba że życie im niemiłe.

Inna sprawa, że ostatnio więcej jest drapieżników - tej wiosny widziałem na podwórzu pustułkę. One muszą mieć na co polować, wróble trudno złowić i się nimi nie najesz, a sroki i siwe wrony same są drapieżnikami, i do kategorii "łatwa zdobycz" nie należą... W mojej okolicy, obecnie to właśnie siwe wrony stanowią problem, nie gołębie.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 19-08-2007, 10:28   

Mówiąc krótko: dołączam się do opinii IKi zarówno w sprawie zniesmaczenia, jak i sensu tematu w ogóle. Różnicy między tym, że w normalnym ekosystemie jedne stworzenia stanowią pokarm dla innych, a tym, jak fajnie poszczuć pieskiem/kotkiem innego pieska/kotka/ptaszka i patrzeć, jak durne bydlę jest zżerane NIE podejmuję się wyjaśniać komuś, kto tej wiedzy z domu nie wyniósł. Żeby zaś nie zanudzać wszystkich dłuższym wywodem ekologicznym (czytając niektóre posty czułam się tak, jak czułby się na przykład wa-totem, gdybym z moją wiedzą zaczęła go pouczać w sprawach - powiedzmy - historii lotnictwa wojskowego) powiem tylko, że już wiele razy w różnych miejscach świata ludzie dochodzili do wniosku, że zwierzątko a, b lub c nie pełni w ekosystemie żadnej roli i należy je wytępić. Co też czynili. I na czym za każdym razem się mocno przejeżdżali.

Moim zdaniem temat kwalifikuje się chyba do zamknięcia, bo jakoś nie wydaje mi się, żeby ewentualne wywody ekologiczne chciało się komuś czytać, a tym bardziej przyjmować do wiadomości.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 19-08-2007, 10:38   

Avellana napisał/a:
powiem tylko, że już wiele razy w różnych miejscach świata ludzie dochodzili do wniosku, że zwierzątko a, b lub c nie pełni w ekosystemie żadnej roli i należy je wytępić.

Że przypomnę tylko eksperyment z chińskim wróblem, którego uznano za zwierze szkodliwe, zjadające ziarno, zaśmiecające miasta i przenoszące choroby, więc z dużą skutecznością go wytrzebiono. Efektem była jednoczesna epidemia kilku chorób, plaga kilku gatunków pasożytów i szkodników oraz fala katastrofalnego głodu.

Numer Gadu-Gadu
1271088
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 19-08-2007, 11:46   

Totem i Wszczebrzeszyn, nie chodzi mi o to, że wredny kocurek zjada biedne ptaszki, bo to mimo wszystko naturalna kolej rzeczy - zależność drapieżnik - ofiara, a przeżyją najsprytniejsi.

I tak, zniesmacza mnie i irytuje fakt, że są osoby, które, zamiast dajmy na to jak totem próbować "zapobiegać" pojawianiu się niechcianych zwierząt, wolą poszczuć/zabić, bo tak łatwiej (bo jak śmiesznie jest, gdy się sąsiad złości, że mu jego ptaki, które od pisklęcia hodował kot zeżre... super zabawa, nie? Zwłaszcza, jeśli się okaże, że to są ptaki do zawodów...).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Udai Płeć:Mężczyzna
[N]atural [B]orn [E]goist

PostWysłany: 19-08-2007, 12:10   

Po pierwsze to naprawdę "inny" temat - z dużym prawdopodobieństwem muszę stwierdzić że Ja na taki bym nie wpadł ;)

Co do gołębi - po pierwsze roznoszą choroby - mają na tym polu naprawdę spore możliwości stąd też określenie ich jako latających szczurów wydaje mi się w 100 % trafne.

Mój osobisty stosunek do nich jest w pełni neutralny - nie dokarmiam i nie prześladuje - dodam tylko że w moim najbliższym otoczeniu nie ma ich za dużo i w samej Częstochowie też nie stanowią żadnej plagi.

"It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
6346233
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-08-2007, 12:18   

Mój wujek ma parę gołębi, ciotka narzeka że paskudzą...
Z jednej strony gołębie są nieodłączną częścią krajobrazu Starówki, a z drugiej strasznie brudzą. Niech sobie będą ale mogłoby być ich trochę mniej bo czasem to trzeba uważać żeby przypadkiem nie wjechać czy nie wdepnąć w ptaszka tudzież w to co po sobie pozostawił

Into precious memories

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2919192
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-08-2007, 19:37   

Taki nawet ekstrawagandzki jak dla mnie temat xD Jak dotąd nie zdarzyło mi się o gołębiach myśleć oprócz zauważania ich egzystencji (i czasem nakarmienia hehe)...

Właściwie u mnie w mieście nie ma takiej ilości gołębi by jakoś przeszkadzały. Jak czytam, że bywa ich tyle, aż można je przydeptać to jednak nieprzyjemna wizja. Ale jak widać sami ludzie się przyczynili do tego i teraz konsekwencje, wobec których jakaś przymusowa inwazja mało mi się widzi (vide przypadek z chińskimi wróblami). Raczej jakieś uświadomienie ludzi by przestali o te ptaki tak dbać i ich liczba sama powinna zmaleć. No ale mały ze mnie znawca ekologicznych praw, więc mieszać nie będę.

Za to... za dziecinnych lat kolega brał gołębie, jak były chore czy z jakichś innych nie znanych nam powodów (za grube?XD) do domu, żeby się nimi zająć... W domu nawet mu rodzice nie zabraniali i taki "czysty" gołąbek rozsiewał pewnie niemało zarazków. Kolega miał jednak szczęście, bo na nic nie chorował, ani ja też w odwiedzinach u niego nic nie złapałem, ale jak teraz myślę z porównaniem gołębia do szczura to trochę krzywi mi się mina.

Poza tym niewiele gołębi dla klimatu w mieście może dla mnie być.
Powrót do góry
Cerber Płeć:Mężczyzna
lol

PostWysłany: 23-08-2007, 22:22   

a ja z typową dla siebie szczerością powiem, że gołębie nadają się tylko do rosołu i ewentualnie do małych, wiejskich, przydomowych hodowli (jak to robi mój dziadek). W miastach gołębie z reguły występują w dużych ilościach, wytwarzają tony odchodów i potrafią zapaskudzić każdy plac i budynek (a ludzie i tak je dokarmiają -_-).

Numer Gadu-Gadu
1121734
ronin Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-08-2007, 00:08   

A bo ja wiem,
golebie moim zdaniem nie nadaja sie do niczego, zyja sobie po prostu.
Rozumiem oczywiscie, ze czlowiekowi, z jego wrodzonym pojeciem "utylitaryzmu", to przeszkadza.
Zreszta, biorac po uwage ilosc gatunkow wszelakiego rodzaju, ktore wybijamy z uporem maniaka, podcinajac tym samym galaz na ktorej siedzimy, to i tak cud, ze "cos" jest w stanie przezyc epidemie, zwana ludzkoscia.
Ale pewnie przyjdzie i czas na golebie......
Powrót do góry
Takius-kun Płeć:Kobieta

PostWysłany: 03-09-2007, 12:08   

Koło mojego domy kręci się cała kolonia tych ptaków. Jest starsza pani na emeryturce która siedzi sobie cały dzień na ławeczce i karmi te pasożyty. Jest to moja sasiadka.
Powrót do góry
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 03-09-2007, 13:28   

ronin napisał/a:

Ale pewnie przyjdzie i czas na golebie......

Przyszedł już czas na gołębia wędrownego- 200 lat temu kolonie tych ptaków przelatując zaćmiewały amerykańskie niebo. Obecnie gatunek zupełnie wytępiony.

Co do moich obserwacji- gołębie w mieście po prostu przeszkadzają, paskudzą wszystko dookoła, wiecznie plączą sie pod nogami, dlatego sama nigdy ich nie dokarmiam. Na szczęście w moim mieście problem rozwiązał się sam- w miejskim parku zamieszkały pustułki, zaś koło mojego domu gniazdko uwiła para jastrzębi.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 03-09-2007, 18:16   

Eire napisał/a:
Na szczęście w moim mieście problem rozwiązał się sam- w miejskim parku zamieszkały pustułki, zaś koło mojego domu gniazdko uwiła para jastrzębi.
Aaaaaa! *__* zazdroszczę... U mnie na razie pustułka się pokazała zeszłej jesieni.
Poza tym, sporo gzymsów "oszpikulcowano"...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 10-09-2007, 13:05   

Ciekawy pomysł był kiedyś w TV - na jakiejś poczcie zamontowali głośnik, który co jakiś czas puszczał odgłosy ptaków drapieżnych - gołębi nie ma, a przynajmniej nikt się nie doczepi, że "niehumanitarnie".

A tak zapytam. Często na jakiś ekranach dźwiękowych są czarne wizerunki ptaków - myślicie, że to ma imitować cień ptaków drapieżnych i też odgania inne mniej ciekawe ptaki??

Numer Gadu-Gadu
6320346
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi