FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  Co myślicie o gołębiach?
Wersja do druku
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

Status: offline
PostWysłany: 18-08-2007, 11:41   Co myślicie o gołębiach?

Chętnie poznam wasze zdanie w tym temacie.

Do samych zwierząt nic nie mam - niech sobie żyją, ale nie w centrach miast. Powód oczywisty: idziesz sobie przez plac i leci na Ciebie ta chmara F-16, które okazjonalnie zamieniają się w bombowce o niekontrolowanym zrzucie. Co prawda jeszcze nigdy prać koszulki z tych związków azotu nie musiałem, ale mimo wszystko czasami mam ochotę zrobić flamethrowera, iść i zrobić porządek. Uważam, że miasto to nie miejsce dla gołębi. Nie mają tu żadnych naturalnych zagrożeń, żarcia pod dostatkiem. Nawet jak ktoś zamontuje sokoła z gniazdem na wierzy ratuszowej to i tak wyłapie tylko kilka sztuk na dzień. Ja mówię gołębią w mieście: NIE.

Numer Gadu-Gadu
6320346
Góral Płeć:Mężczyzna
Firefly/Serenity fanatic

PostWysłany: 18-08-2007, 13:11   

Zgadzam się w 100%, te pasożyty i szkodniki (swoimi odchodami niszczą budowle) już dawno powinny być wybite. Nadają się jedynie do spożycia, kiedyś to jeszcze mogły służyć jako kurierzy. Najbardziej mnie jednak denerwuje jak ludzie jeszcze je dokarmiają i mają z tego radochę, a śmieszy mnie jak to jakieś babcie wzywają straż miejską gdy ktoś nadepnie na któregoś spasionego ptaka. Dziwię się, że nikt z tym nic nie zrobi, przecież to nie jest żadna atrakcja turystyczna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Tyczek Płeć:Mężczyzna
♩♪♫♬

PostWysłany: 18-08-2007, 14:48   

Ja na przekór uważam, że to przyjemne ptaki. To, że żyją w mieście to już inna sprawa.
Przed chwilą miałem przypadek- może nie chodzi o gołębia. Mój kot złapał młodego ptaka. Odebrałem go mu. Widać, że był zmęczony. Jak doszedł do siebie wypuściłem go (tak jak to robią w filmach) i odleciał sobie do parku. Doznałem wewnętrznej satysfakcji. Tak samo jak na parapecie pojawi się parka gołębi to się przyjemnie robi, że "ktoś" Cię odwiedza.

Numer Gadu-Gadu
8487137
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 18-08-2007, 15:26   

Ja tam nie mam nic przeciwko tym ptakom, o ile nie przyjdzie im do ptasich móżdżków pobawić się w bombowce...
Tyczek napisał/a:
Tak samo jak na parapecie pojawi się parka gołębi to się przyjemnie robi, że "ktoś" Cię odwiedza.

Right, right :) . Jeden z moich sąsiadów prowadzi hodowlę gołębi, więc widzę jak siadają rządkiem na pobliskim dachu ^^ od czasu do czasu któryś siądzie na parapet... I ucieka jak podejdę do okna ^^
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Yumiko Płeć:Kobieta
Child Prey

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 18-08-2007, 17:53   

korsarz napisał/a:
Jeden z moich sąsiadów prowadzi hodowlę gołębi

tak samo mój wujek i dziadek ^____________^ są piękne...
zgadzam się denerwują mnie gołębie srające na rynku....ale nie tylko tam można przeżyć nie miłą przygodę ^^ wystarczyło że wyszłam z eAtheną na dwór i jedna z nas musiała prać sobie bluzkę (i spodnie) i umyć plecy.....nie wspominając o mim wypadku w którym gołąb postanowił umyć mi włosy swoimi odchodami >.> xDD

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1496242
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 18-08-2007, 18:14   

Gołębie przede wszystkim roznoszą wirusy, w tym te najgroźniejsze - jak powodujące zapalenie móżdżku oraz opon mózgowych. Jak widzę ludzi beztrosko karmiących je z ręki, lub pozwalających na to dzieciom, robi mi się niedobrze...

Na dodatek gołębie niczego nie "wnoszą". Takie wróble i jaskółki o które w mojej okolicy bardzo dbam, żywią się m.in. komarami i ich larwami. Dlatego zmontowałem odpowiednio mały karmnik (niedostępny dla gołębi) i zimą je dokarmiam, a jaskółkom wywieszam słoninę. Za to gołębie tępię - odganiam, nie pozwalam rozsypywać dla nich pokarmu (dozorca ma polecenie uprzątania okruchów chleba itp) a na gzymsach zleciłem montaż 'grzebieni' i to samo poleciłem sąsiednim wspólnotom. Dzięki temu ostatnio gołębi jest jakby mniej...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 18-08-2007, 18:25   

Do gołebi za bardzo nic nie mam. To nie ich wina że natura dała możliwość srania w locie. Zresztą człowiek zniekształcił ich środowisko, wiec przystosowały sie do nowych warunków.
Jak jesteśmy przy ptaszkach. Opowiem pewną historyjkę. Dawno temu po kilku głębszych ja wraz kolegami poszliśmy sie załątwić swoje sprawy pod drzewkami. Nad naszymi głowami było ogromne stado wron, rozpościerające na całą drogę. Kumple nie zauważyli tego, więc dla dowcipu krzyknełem głośno kra kra i zaczełą sie ogromna kanonada. Jeden pocisk trafił do celu. Wniosek taki, że ptaszki potrafią też dać chwile radości w towarzystwie.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Góral Płeć:Mężczyzna
Firefly/Serenity fanatic

PostWysłany: 18-08-2007, 18:52   

wa-totem napisał/a:
Na dodatek gołębie niczego nie "wnoszą". Takie wróble i jaskółki o które w mojej okolicy bardzo dbam, żywią się m.in. komarami i ich larwami.

To właśnie miałem na myśli pisząc "pasożytnictwo", do innych ptaków też raczej nic nie mam (szczególnie pożyteczne są jaskółki), ale gołębi jest jak nasrał.

Edit: Właśnie mnie tknęło wa-totem, jaskółki jedzą słoninę ? Myślałem, że to sikorki tylko i to w zimie jak potrzebują kalorii, a jaskółki przecież na zimę odlatują, jak to jest ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 18-08-2007, 22:06   

wa-totem napisał/a:
Takie wróble

U mnie wróbli jest jakby mniej...

Caladan napisał/a:
Zresztą człowiek zniekształcił ich środowisko, wiec przystosowały sie do nowych warunków.

Chyba słuszniej było by powiedzieć, że człowiek zbudował im środowisko i zapewnił idealne warunki bytowania - w mieście jest dużo miejsc na gniazda, jest ciepło, jest mnóstwo śmieci i ludzi, którzy je dokarmiają - idealne warunki bytowania - dlatego jest tak dużo - flame thrower??
Dzikie gołębie - na przykład: Sierpówki - są bardzo miłe , fajnie gruchają i wogóle w lesie czy na polu miło na nie popatrzeć.

No i racja, jaskółki na zimę odlatują

Numer Gadu-Gadu
6320346
Dembol Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-08-2007, 23:07   

Ostatnio jakoś ich mniej (albo odpowiednie służby częściej czyszczą miasto). Niektóre miejsca na plantach, okolice dworca głównego i kilka innych miejsc były do niedawna straszliwie osrane przez te stworzenia. Śmierdzą, roznoszą choroby, srają. Bezużyteczne zwierzęta. Zastrzeliłbym je wszystkie, a potem zrobił wielką zupę dla bezdomnych. Dwa problemy z głowy za jednym zamachem :)

Numer Gadu-Gadu
666666
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-08-2007, 23:21   

Dembol napisał/a:
Zastrzeliłbym je wszystkie, a potem zrobił wielką zupę dla bezdomnych. Dwa problemy z głowy za jednym zamachem :)

Są użyteczne. Właśnie dla bezdomnych. Kiedyś, idąc wcześnie rano do roboty widziałem, jak jeden taki oberwaniec łapał gołębie i im łby ukręcał prawdopodobnie w celach kulinarnych.

Numer Gadu-Gadu
1271088
SadeK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-08-2007, 23:40   

Denerwujące jest to, że trafi cię taki strzał z nieba w najmniej odpowiednim momencie. Ogólnie mówiąc wojny z gołębiami nie prowadzę, miło sobie czasem popatrzeć na takie gołąbki na dachu, ale też nie podoba mi się, że nic nie dają dobrego od siebie, a stale trzeba prać po nich brudy. Nie mówiąc o dokarmianiu, czego nie robię. Bronię się przed nimi w prosty sposób. Na podwórko sąsiada, u którego aż się roi od gołąbków, raz po raz wypuszczam mojego kota egzekutora, po czym on się z ptaszkami troszkę bawi. Ba! Ostatnio nawet wlókł gdzieś w zębach zaobrączkowanego :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martinez Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 19-08-2007, 01:13   

Oj popieram Azaga, popieram - flamethrower:)
Na pekapcu w Katowicach normalnie drugiego śniadania nie można zjeść bo cię żywcem obsiądą, a do tego już dwa razy jakiś kamikadze minął moją twarz w odległosci kilku centymetrów...this time it's personal

...nie to co kukułka:)
...czy choćby jaskółka, która większą grupą siądzie na drutach i milusio świergocze:)

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5540199
cintra Płeć:Kobieta

PostWysłany: 19-08-2007, 01:20   

Zegarmistrz napisał/a:
Kiedyś, idąc wcześnie rano do roboty widziałem, jak jeden taki oberwaniec łapał gołębie i im łby ukręcał prawdopodobnie w celach kulinarnych.

i wiadomo skąd nazwa dania "gołąbki"...;)

Same ptaki lubię - ładnie gruchają, fajnie się je płoszy i się gustownie komponują z karmiącymi je osobami, na zdjęciach i pocztówkach.
Problem zaczyna się, gdy ptaków zaczyna być więcej niż turystów w szczycie sezonu. ;) Bez przerwy dokarmiane zamieniają się w nieloty, na chodniku możesz takiego rozdeptać, bo nawet nie mają odruchu odczłapywania na bok... Pomijam fakt niszczenia odchodami człowieczej garderoby i budynków.
Ale podsumowując - jako mieszkańcy miast są u mnie dość mile widziani (no proszę państwa, rynek bez choćby kilku gołębi? co to za rynek! ;)), choć w ilościach ograniczonych....
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 19-08-2007, 01:20   

SadeK napisał/a:
Bronię się przed nimi w prosty sposób. Na podwórko sąsiada, u którego aż się roi od gołąbków, raz po raz wypuszczam mojego kota egzekutora, po czym on się z ptaszkami troszkę bawi. Ba! Ostatnio nawet wlókł gdzieś w zębach zaobrączkowanego :D
Ha, ha, ha... Doprawdy, ależ to zabawne... Zaiste... Nie ma większej zabawy jak sobie zwierzątka podręczyć...

/me jest wybitnie zniesmaczona zarówno tematem, jak i taką (uwaga, sarkazm) "uroczą zabawą"
Powrót do góry
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi