FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  Apel o zakaz pisania pseudoredaktorom
Wersja do druku
Iwakabe Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 16-09-2010, 16:57   Apel o zakaz pisania pseudoredaktorom

Proszę porównać recenzje:
Kod:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1041-higurashi-no-naku-koro-ni-kai/rec/1268
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/895-death-note/rec/1251

do
Kod:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1333-michiko-hatchin/rec/1386
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1340-gundam-00-second-season/rec/1393

Osobnik pretendujący do miana redaktora nie ma prawa budować swego wizerunku na nieudolnych próbach mieszania z błotem wybitnych anime oraz sztucznie promować średniaków. Tak już jest z nami polaczkami, że większość osób ma hobby polegające na zgnojeniu czegoś oraz podawania się za speca w dziedzinie o której nie ma pojęcia. Sry, ale międzynarodowe recenzje to +-1 w zależności czy leży nam dany gatunek, a na Tanuki co jakiś czas zdarzy się kwiatek jak twórczość pana JJ. Po co bnąc w ilość? Niech koleś założy swego blogaska na onecie i tam zmienia świat.

Czy ktoś jeszcze dostrzega ten problem?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-09-2010, 16:58   

Wpisujemy miasta?
Powrót do góry
Iwakabe Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 16-09-2010, 17:01   

Grisznak napisał/a:
Wpisujemy miasta?
Y, kto się śmieje z Legii...

Wg. mnie to naprawdę poważny problem. Recenzje nie mogą wprowadzać w błąd.
Powrót do góry
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 16-09-2010, 17:06   

No, co za bezczelny JJ, śmie łgać na temat własnej opinii. Jeszcze mu ktoś uwierzy i co będzie? Fstyt i fszy f pempku normalnie, co to się z tą młodzieżą dzieje w dzisiejszych czasach. Precz z internetów!

Amarth Płeć:Kobieta

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 16-09-2010, 17:08   

Ke? Na litość grzyba... "Mieszanie z błotem wybitnych anime"? "Sztuczne promowanie średniaków"? Przecież recenzent pisze zawsze SWOJĄ opinię na temat danej serii. Nikt nie musi się z tą opinią zgadzać, a jeśli jest odmiennego zdania niż recenzent, niech tak napisze w komentarzach lub niech wyśle własną recenzję alternatywną.
Zresztą... widziałam trochę i Death Note'a i Higurashi i, może Cię to zdziwi, nawet pod groźbą ścięcia głowy nie nazwałabym ich wybitnymi (co wcale nie oznacza, że są złe - po prostu mi nie przypadły do gustu).
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
JJ Płeć:Mężczyzna
po prostu bisz

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 16-09-2010, 17:10   

Wrocław!

Jestem absolutnie za. Tytułujący się redaktorem przy każdej możliwej okazji Redaktor JJ to znany powszechnie troll, cham i niemilec! Powninniśmy zbanować go na forum, zakazać mu pisania recenzji i zabronić jedzenia mięsa.

A tak bardziej na serio - niestety, na klęczenie na grochu nie mam chwilowo ochoty, ale w ramach pokuty obiecuję... No nie wiem, zastanowić się i przemyśleć swoje postępowanie. Buziaczki :*

Also, Michiko to Hatchin i Gundam 00 - średniaki? RAAAAGEEEE!!!

Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 16-09-2010, 17:14   

Iwakabe, pokaż mi proszę, gdzie JJ pretenduje, że jest redaktorem. Napisanie recenzji oznacza tyle, że jest recenzentem. Zresztą od niedawna na profilach użytkowników, którzy posiadają jakieś szczególne uprawnienia na stronie wyświetla się takowa informacja, więc nie ma mowy o pomyłce.

Chyba, że JJ potajemnie podaje redaktorom arszenik w herbatce, by zdobyć ich pozycję, a my nic o tym nie wiemy...

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-09-2010, 17:18   

Ale JJ dlatego jest pseudoredaktorem, bo nie pretenduje. Gdyby pretendował, byłby redaktorem - pretendentem i mógł sobie śpiewać z Freddiem Mercurym "Oh yes, I'm a great pretender".
Powrót do góry
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-09-2010, 17:20   

Szczerze? Zarówno recenzja Death Note jak i Higurashi są naprawdę dobrymi recenzjami. Autor pisze co mu się w nich nie podoba i potrafi uzasadnić swoje zdanie. Mało tego. Recenzja alternatywna Death Note autorstwa JJ bije na łeb i szyję recenzję główną, która choć poprawna jest czysto fanbojska i nie dostrzega żadnych wad tego tytułu.

Czy mógłbyś napisać jakie błędy popełnił JJ w recenzjach, bo w tym momencie wygląda na to że nie podoba Ci się że parę anime ocenił wyżej niż ty, a inne niżej i dlatego uważasz że się wywyższa. A to niestety żaden argument nie jest, tym bardziej że administracja pozwala każdemu samemu ocenić dany tytuł i bronić/zjechać w komentarzach.

Poza tym popełniłeś jeden spory błąd. JJ jest stałym współpracownikiem serwisu Tanuki.pl, a nie redaktorem.

Grisznak napisał/a:
Wpisujemy miasta?

Vodh napisał/a:
No, co za bezczelny JJ, śmie łgać na temat własnej opinii. Jeszcze mu ktoś uwierzy i co będzie? Fstyt i fszy f pempku normalnie, co to się z tą młodzieżą dzieje w dzisiejszych czasach. Precz z internetów!

Ej, nie róbcie sobie tutaj jaj. Iwakabemu trzeba po prostu wytłumaczyć jak działa zuy Tanuk i jakie są warunki przyjmowania recenzji. Swoją drogą mam wrażenie że wszystkie nieporozumienia wyjaśniłoby zajrzenie do bardzo niedocenionego tanukowego FAQ.

Ostatnio zmieniony przez Tren dnia 16-09-2010, 17:25, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 16-09-2010, 17:20   

JJ, przeproś natychmiast! Jak śmiesz mieć odmienny gust?!

A tak na serio, Iwakabe weź się w garść. Jak ci się nie podoba recenzja JJ to napisz swoją, alternatywną. Nie jesteś pierwszym, ani ostatnim, który się tak unosi i uwierz ludzie raczej nie potraktują twojej "misji" poważnie.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 16-09-2010, 17:26   

Przede wszystkim temat jest chyba w złym dziale, bo od zgłaszania uwag nt. portalu jest osobny, no ale to kwestia nie merytoryczna, a porządkowa.

A abstrahując od sarkazmu w postach wyżej i na trochę bardziej poważnie:

Przede wszystkim recenzja, z samej swojej definicji, służy do wyrażenia opinii ją piszącego i zachęcenia (lub zniechęcenia) czytelników do przeczytania/obejrzenia recenzowanego dzieła. Jeśli recenzentowi się nie podobało, no to cóż... przecież nie będzie w recenzji kłamał.

Co do zakazu pisania - to by była, w mojej prywatnej opinii, cenzura treści - no a poza tym, to kto miałby decydować która opinia jest Jedyna Słuszna (pomijając już sam absurd takiej sytuacji)? Kolejna rzecz to to, że, co ważne - nikt nam za pracę przy portalu nie płaci, w związku z czym, jeśli ktokolwiek napisał poprawną pod względem językowym recenzję i umiał uargumentować swoje zdanie (a nie stwierdził "nie podobało mi się, bo nie było fajne"), to taka recenzja jak najbardziej może zostać u nas opublikowana, niezależnie od tego jak wysoko (albo jak nisko) autor ceni dany tytuł.

Iwakabe napisał/a:
Wg. mnie to naprawdę poważny problem. Recenzje nie mogą wprowadzać w błąd.

Owszem, nie mogą. Dlatego, jeśli w recenzji znajdą się jakieś poważne błędy merytoryczne (np. zostaną pomylone imiona bohaterów, miejsca, zdarzenia, czy cokolwiek co da się obiektywnie zaklasyfikować jako błąd), to należy je nam zgłosić - niestety nie jesteśmy w stanie wszystkiego sprawdzić. Nie dotyczy to natomiast "niewłaściwej" opinii recenzenta, bo w nią nie ingerujemy - recenzja jest formą subiektywną i jej autor wyraża w niej własne zdanie. Jeśli ktoś ma inne - zapraszamy do napisania recenzji alternatywnej, lub jeśli ktoś nie jest utalentowany akurat w pisaniu, albo zwyczajnie nie ma ochoty, to dodania komentarza, lub chociażby oceny.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 16-09-2010, 17:44   

CainSerafin, a kto czyta FAQ? ;]

Bardziej poważnie - na rockmetal.pl ciekawie rozwiązano ten problem i pod każdą recenzją widnieje takie dopisek:
Cytat:
Uwaga! Nie zgadzasz się z autorem recenzji? Uważasz, że ocena płyty jest za wysoka lub za niska? Sądzisz, że jesteś w stanie opisać ten album lepiej? Spróbuj swoich sił, napisz własną recenzję i wyślij do nas!

Tanucza ekipo, może byś skorzystała z podobnego rozwiązania? Byśmy uniknęli tego typu topiców.

Przyznam, że wygląda temat uroczo. :]

JJ Płeć:Mężczyzna
po prostu bisz

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 16-09-2010, 17:45   

Padam do stóp i całuję, Sas ;)

Dobra, teraz na serio, bo bałagan się robi. Generalnie wypada wytłumaczyć to i owo.

Iwakabe
, po pierwsze, jak zauważyli już przedmówcy, chyba nie do końca rozumiesz, jak funkcjonuje ten portal. Tanuki nie jest - wbrew wszelkim pozorom - sektą, nie jest też Wielmożną Elytą Narodu z minimum magisterką z Animeologii Teoretycznej lub Stosowanej. Na portalu zamieszcza się po prostu teksty tych, którzy chcą je pisać, ot, cała filozofia. Warunek to poprawność językowa i brak błędów merytorycznych, poza tym - mogę pisać, co mi się żywnie podoba. Jeśli będę w stanie to wyjaśnić i umotywować, mogę dla własnej satysfakcji wystawić tym "wybitnym" hitom w rodzaju Zeszyciku Śmierci jedynkę - a uwierz mi, pewnie bym potrafił. Sęk w tym, że nie wszyscy podchodzą do kwestii opinii jak ty, z tą swoją zabawną gadką o "pretendowaniu do bycia redaktorem". Jeśli wypowiadając się na temat anime próbujesz komuś coś udowodnić lub szukasz ludzi, którzy tak robią - sorry, to nie ta część internetów, źle skręciłeś w okolicach 4chana. Ja tam piszę bo lubię, a najbardziej podoba mi się w tym wszystkim właśnie możliwość polecenia innym "średniaków", które moim zdaniem jak najbardziej zasłużyły na wystawione im przez mnie oceny i nieco większą popularność. Tym samym, temat został chyba wyczerpany. Coś jeszcze?

Edit: Dred, opcja recenzji alternatywnych istnieje od dawna... Tyle że ludziom zwyczajnie nie chce się ich pisać

Edit 2: <facepalm>

Ostatnio zmieniony przez JJ dnia 16-09-2010, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 16-09-2010, 18:16   

Ja pitolę, że chce Wam się produkować...

Iwakabe napisał/a:
Czy ktoś jeszcze dostrzega ten problem?

Nie. Ale jeśli Ci zależy to chętnie o tym porozmawiamy, póki nie przyjdzie moderacja i nie zagoni nas z powrotem pod most. Dawno nikogo tak pociesznego nie było.

JJ napisał/a:
Powinniśmy zbanować go na forum, zakazać mu pisania recenzji i zabronić jedzenia mięsa.

Wołowego. Świnie może sobie jeść, giaur i gaijin chędożony!

Cytat:
Byśmy uniknęli tego typu topiców.

A co jest złego w tego typu topicach?

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 16-09-2010, 18:26, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-09-2010, 18:18   

Cytat:
Uwaga! Nie zgadzasz się z autorem recenzji? Uważasz, że ocena płyty jest za wysoka lub za niska? Sądzisz, że jesteś w stanie opisać ten album lepiej? Spróbuj swoich sił, napisz własną recenzję i wyślij do nas!

Dred, to jest świetne. Wystarczyłoby dodać jeszcze formułkę...

Cytat:
Nie chce Ci się pisać recenzji alternatywnej, albo uważasz że jest to zbyt trudne i pracochłonne? Nie szkodzi. Możesz wyrazić swoją opinię w komentarzach, oraz dodać własną ocenę.

... i redakcja miała by z głowy część problemów. Co o tym sądzicie?
Powrót do góry
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi