Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nowi, a byli recenzenci |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 22-11-2010, 19:10
|
|
|
Slova napisał/a: | Aha, a recenzji na Tanuki nigdy nie czytałem. |
Hańba!!! Ja też! Ale o tym każdy wie. >]
Każdy nowy recenzent, przyłączając się do redakcji (współpracując, jak zwał tak zwał) wnosi do tej wspólnej już pracy kawałek siebie. Nie będzie więc dla nikogo zaskoczeniem stwierdzenie, że wymiana załogi na taką skalę musi skończyć się całkowitą zmianą klimatu portalu, czasopisma czy co kto prowadzi. Uwagi, ze to nie to samo i kicha są tym pewniejsze, im bardziej rozpoznawalni byli ludzie i ich dzieło. Dostając zatem taki spadek, jaki w tym przypadku się dostał, należy miec to na uwadze i zwyczajnie wziąć na wstrzymanie - nic to nie pomoże, ale przynajmniej nie zaszkodzi.
Druga rzecz - jeżeli Zeg czy Grisz piszą takie rzeczy, to nie należy zakładać, że piszą to tylko dlatego, że są Zegiem i Griszem. Poza tym ich blogi, ich opinie. Normalnie za naukę się płaci, a tu przyszła właściwie za darmo.
Dla finiszu:
Tren napisał/a: | Osobiście mi wstyd, że moi poprzednicy zachowują się w sposób tak niedorzały |
To już trąci lekką hipokryzją. Zauważ, że to forum jest równie publiczne, co blog Zega, który podlinkowałaś, więc ten temat jest jak gdyby na podobnym poziomie. Jeżeli Tanuk ma być tak dobry lub lepszy, niż kiedyś (nie mówię, że taki sam), to taka wpadka jak ta powinna być ostatnią. Bo owszem, rozpoczęcie tej dyskusji to pierwsze machnięcie łopatą pod własnymi nogami. Get ahold of yourself. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-11-2010, 19:18
|
|
|
Borek - wiesz, nie każdy dobrze przyjmuje niemiłe komentarze (że się wyrażę dyplomatycznie) ze strony starszych kolegów po fachu, iż za ich czasów to było ohoho, a teraz to robimy fuszerkę, niszczymy ich lata pracy i w ogóle jesteśmy pokolenie karłów na ramionach gigantów. Podejrzewam, że mnie na miejscu Tren też by krew zalała.
Slova napisał/a: | Grisz napisał/a: | tworząc kółeczko wzajemnej adoracji. |
Ale... przecież tak było zawsze. |
Oczywiście, że było zawsze - zawsze też byli redaktorzy spoza kółeczka, które zresztą składało się w większości z osób spoza redakcji. "Jedyne" co się zmieniło to skład kółeczka i redakcji. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 22-11-2010, 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 22-11-2010, 19:27
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | wiesz, nie każdy dobrze przyjmuje niemiłe komentarze |
Nie chodzi o to, że się je dobrze czy źle przyjmuje "do siebie". Ważne, co się potem z siebie wyrzuci. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-11-2010, 20:25
|
|
|
O meritum sprawy nie bardzo chcę się wypowiadać, bo jako moderator musiałbym natychmiast usunąć swój post, a następnie wlepić sobie osta. A jeśli mam brać to co napisał Zeg poważnie, to tym bardziej nie powinienem się wypowiadać TUTAJ.
Jeśli chodzi o naszych najnowszych współpracowników... moje pierwsze teksty pojawiły się na tanuku dopiero wiosną 2005, a ja nie jestem jeszcze na tyle zaślepiony by nie zauważyć jak ewoluował mój styl pisania. Wszystkim początkującym recenzentom polecam ku uciesze lekturę moich najstarszych recenzji :3 Chociaż pewien jestem, że pewne osoby z równą łatwością wykpią i wyśmieją niezręczności i w moich najświeższych tekstach...
Dlatego nie będzie wam łatwo znaleźć przykładów jak wypowiadam się na temat cudzych tekstów, co nie znaczy jednak że jeśli mnie ktoś pyta o opinię, to nabieram wody w usta.
Zastanawia mnie też fakt, że nikt nawet słowem się nie zająknie o samej relatywnej sytuacji serwisu. A prawda jest taka, że na tanuku jest ponad 1800 recenzji... chwytliwe, interesujące tytuły w odniesieniu do których łatwo jest znaleźć punkty zaczepienia do ciekawej/dowcipnej/elokwentnej recenzji już dawno zrecenzowano. Nowe pojawiają się w tempie jednego, góra dwóch na sezon...
A to dopiero wierzchołek góry lodowej - wystarczy popatrzeć na przeglądy sezonów, i widać że spada też liczba nowych tytułów per se: Zima 2008 to było 26 nowych tytułów, Zima 2009 - 24 tytuły, a w Zimie 2010 mamy ledwie 16. Ogólny poziom i tematyka, jakie są, wszyscy widzimy. No przepraszam, ale trudno wykazać się elokwencją, kiedy zwyczajnie nie ma o czym... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 22-11-2010, 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-11-2010, 20:32
|
|
|
Może dział dla zachodniej animacji coś by pomógł? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 22-11-2010, 20:39
|
|
|
Eire, z nowymi działami jest ten problem, że ktoś musi nimi się zająć. Potrzebna jest nie jedna osoba, a cały zespół, który będzie miał czas i chęci. Poza tym, i od tego właściwie powinnam zacząć - potrzebna jest baza recenzji, na początek przynajmniej stu. Nie ma opcji, że postawimy pustą stronę licząc, że może ktoś przyjdzie, zobaczy i napisze. Bez tego nowy dział nie ma szans ruszyć. |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-11-2010, 20:45
|
|
|
Eire napisał/a: | Może dział dla zachodniej animacji coś by pomógł? | Obawiam się że marne szanse. Zwyczajnie za mało jej jest, i zbyt mało różnorodna. Ile nowych tytułów było w tym roku (by nie wspomnieć o sezonie)?
Z drugiej strony, to może być też szansa: taka sytuacja zachęca do sięgnięcia po starsze produkcje, nawet jeśli są już zrecenzowane, zwłaszcza dawno. Stawiam orzeszki przeciw ziarnkom piasku, że nasi najnowsi współpracownicy potrafiliby napisać lepsze recenzje, aniżeli nie jeden stary tekst zasiedziałych "zgredaktorów". |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-11-2010, 15:01
|
|
|
Przepraszam że kontynuuję offtop, ale chciałbym się odnieść do propozycji Eire.
Publikowanie recenzji kreskówek jest możliwe, ale w zupełnie inny sposób. Można je wysyłać do tanukowej Czytelni, do działu Artykuły. Publikowano już tam nawet recenzje planszówek, gier RPG i komiksów, więc powiedziałbym że recka dowolnej animacji zachodniej zdecydowanie tam pasuje. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-11-2010, 16:39
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | Przepraszam że kontynuuję offtop, ale chciałbym się odnieść do propozycji Eire.
Publikowanie recenzji kreskówek jest możliwe, ale w zupełnie inny sposób. Można je wysyłać do tanukowej Czytelni, do działu Artykuły. Publikowano już tam nawet recenzje planszówek, gier RPG i komiksów, więc powiedziałbym że recka dowolnej animacji zachodniej zdecydowanie tam pasuje. |
To całkiem ciekawy pomysł, mógłbym popełnić może parę takich recenzji.
Okej, ale w temacie.
Do bloga Zegarmistrza ustosunkowałem się na tymżę blogu. Może powinienem jeszcze wspomnieć, że nie zgadzam się, jakoby zamiana Avellany na fm obniżyło poprzeczkę - miałem okazję współpracować z obojgiem i oboje byli równie krytyczni wobec moich tekstów, co bardzo sobie chwalę.
Podział na "starego" i "nowego" Tanuka to dla mnie taka sama bzdura jak mity statystycznego Polaka czy ery moe, ja zmiany nie zauważyłem. Ba, gdyby nie to, że kiedyś wysłałem recenzję do Avellany i odpowiedziała mi ona, że odeszła z redakcji, nie wiedziałbym nawet, że w tejże redakcji zaszły jakieś zmiany. |
|
|
|
|
|
Grisznak
Gość
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:19
|
|
|
Cytat: | Podział na "starego" i "nowego" Tanuka to dla mnie taka sama bzdura jak mity statystycznego Polaka czy ery moe, ja zmiany nie zauważyłem. Ba, gdyby nie to, że kiedyś wysłałem recenzję do Avellany i odpowiedziała mi ona, że odeszła z redakcji, nie wiedziałbym nawet, że w tejże redakcji zaszły jakieś zmiany. |
Uwierzyłbym, problem w tym, że na kilku konwentach, na których byłem przez wakacje i po nich, słyszałem identyczne pytania jak Zeg, także od wydawców. W odróżnieniu od Zega, w swojej naiwności broniłem Tanuka, przekonując, że to chwilowe problemy, zmiana władzy i niedługo wszystko wróci do normy, a o całej sprawie poinformowałem osobiście kilka osób z obecnej redakcji. Cóż, mój błąd, byłem naiwny. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 25-11-2010, 21:12
|
|
|
Zamykam w diabły i obiecuję w najbliższym czasie nie wywoływać burzy w szklance wody. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|