FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Nowi, a byli recenzenci
Wersja do druku
Tren Płeć:Kobieta
Lorelei

Status: offline

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-11-2010, 13:57   Nowi, a byli recenzenci

Jako osoba, która względnie niedawno (czerwiec 2010) zaczęła współpracować z portalem Tanuki muszę powiedzieć, że mam już serdecznie dość. O ile do całej nagonki starszych recenzentów (a konkretnie Grisznaka i Zegarmistrza) starałam się podchodzić ze spokojem i wyrozumiałością, tak obawiam się, że nie jestem w stanie tego dłużej robić...

Grisznak napisał/a:
Tertio, o ile wcześniej grono towarzyskie i recenzenckie było sukcesywnie poszerzane i wymieszane, tak teraz redakcja zamknęła się wokół relatywnie niedużego, mieszkającego koło siebie grona, tworząc kółeczko wzajemnej adoracji.

A ja się urwałam z choinki?

Ech... pragnę zauważyć, że ostatnimi czasy pisanie recenzji stało się ciężkim kawałkiem chleba. Nie mówię tutaj o tym, że recenzent ma fszy, bo z tym się o dziwo jak na razie nie spotkałam. Natomiast rani mnie to jak pewni byli współpracownicy portalu Tanuki niestannie twierdzą, że obecni recenzenci to nieumiejący pisać frajerzy. Tylko dlatego, że zaczęłam to robić po tym jak odeszliście muszę nieustannie słuchać jak to moje recenzje mają marny poziom, bo... Bo Tak! Mam tego serdecznie dość i nie dziwię się, że nikt nie chce pisać skoro cały czas musimy słuchać takich komentarzy. Obawiam się, że niestety nikt nie pisze genialnych recenzji od tak i potrzeba trochę czasu by osiągnąć dobry warsztat. To że w drodze do solidnego poziomu wyprodukuje się parę średnich recenzji to waszym zdaniem potworna zbrodnia. Grzech pierworodny od którego sami zapewne byliście wolni.

Osobiście mi wstyd, że moi poprzednicy zachowują się w sposób tak niedorzały i pastwią nad Bogu ducha winnymi nowymi recenzentami. Zapomniał stary koń, jak źrebakiem był?

Podsumowując: Gryźcie się! A jak macie jakieś uwagi do moich recenzji to napiszcie w komentarzu, a nie obrażajcie wszystkich recenzentów zbiorowo!

Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 22-11-2010, 14:10   

Też bym prosiła tych, co mają do mnie konkretnie jakieś problemy o osobisty kontakt, bo sama nie wiem co o tym myśleć. Czekam na uwagi.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 22-11-2010, 14:18   

A ja myśle, że za bardzo to bierzecie do siebie. Każdy kto chce może sobie pisać co chce, ale żebym ja przejeła się czyjaś opinia najpierw muszę się przekonać, że ta osoba faktycznie zna się na rzeczy i jej opinia jest dla mnie warta w ogóle uwzględnienia. Reszta mnie nie rusza zwyczajnie. Zwłaszcza, że wiem choć bardzo mgliście o jakiś niesnaskach w redakcji i mogę przypuszczać, że opinia danej osoby może być zakrzywiona przez ten pryzmat. Lub przed przerost ambicji. Po co sie przejmować?

Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 22-11-2010, 14:38   

Nanami napisał/a:
A ja myśle, że za bardzo to bierzecie do siebie.

A ja popieram apel Tren. Jasne, Ty też masz sporo racji że nie warto się przejmować, ale to nie znaczy że ci którzy się poczuli urażeni mają udawać że deszcz pada kiedy ktoś na tanuka jako całość, a więc i pośrednio na nich zwyczajnie pluje. Takie trzy grosze od osoby trzeciej, która pisać nie pisze, ale to całe rozżalone jojczenie na serwis też jej się wydaje bardziej irytujące i bezcelowe niż cokolwiek innego.

Ostatnio zmieniony przez Vodh dnia 22-11-2010, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
Gość
PostWysłany: 22-11-2010, 14:47   

Cytat:
A ja się urwałam z choinki?

Ty jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę.
Cytat:
Natomiast rani mnie to jak pewni byli współpracownicy portalu Tanuki niestannie twierdzą, że obecni recenzenci to nieumiejący pisać frajerzy.

Nie "pewni byli" tylko Zegarmistrz, piszmy konkretnie, bo sposób, jaki to ujęłaś, sugeruje, że jakaś bliżej nieokreślona grupa "byłych redaktorów" pastwi się nad tobą. Zeg ma prawo do swojego zdania, ty masz prawo mu odpowiedzieć, ale nie rozszerzaj sztucznie jego opinii na innych. Akurat co do ciebie zastrzeżeń nie mam, piszesz sprawnie i masz niezłe zadatki na dobrego recenzenta. Zaś co do recenzji Diablo - tu zdaje się opinie byłych i obecnych redaktorów są zgodne.
Powrót do góry
Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 22-11-2010, 15:26   

Osobiście mi się wydaje, że zarówno jedna jak i druga strona za bardzo się nakręciły. Póki co widzę tylko negatywny wpis na blogu Zega, który ocenia Tanuka jak ocenia, powołując się na "strych, off-lineowych znajomych", którzy uważają, że Tanuki zeszło na psy. Nie widziałem do tej pory, żeby Ave i Grisz wpadali i mówili jak to RECENZENCI i ich teksty są do bani. Bo o ile Grisz użył nie fortunnych stwierdzeń, które brzmiały, jakby cały Tanuk się obniżył przez przyjęcie recenzji Diablo, to myślę, że w tamtym temacie wyjaśniliśmy sobie wszyscy co i jak, więc no charge. Chyba.....

Co dalej. Coś jest na rzeczy. Ilość recenzji i ich częstotliwość się obniżyła. Oczywiście, siebie wliczam tutaj również. Bo rzeczywiście piszę znacznie mniej. Ale to dlatego, że nie mam już tyle czasu co rok temu, a i bardziej wybredny się stałem :D. Ale uważam, że merytorycznie i gramatycznie recenzje nadal są na dobrym poziomie, a stali recenzenci warsztatu nie zaniedbali. Według mnie niektórzy zbyt do siebie biorą negatywne opinie Zega. Ja piszę recenzje, bo lubię. Choć miło jest być pochwalonym, to nie piszę ich po to. A negatywne komentarze mnie nie obchodzą, no chyba, że ktoś obcykany zwróciłby mi uwagę na gramatykę, stylistykę itp. Nie zdarzyło się.

Do tego, czego nie jestem pewien, nie słyszałem do tej pory o lawinie skarg i zażaleń i PM'ek od stałych czytelników Tanuka, jak to portal zleciał na psy, już jest nie fajnie. A recenzje są buu. Również "off-lineowi znajomi" nie piszą tak. Nie przeglądałem statystyk, przyznam, ale czyżby spadła nam ilość użytkowników i odwiedzin? Chyba nie.

Obie strony według mnie przesadzają i wyolbrzymiają, choć i tu i tu znajdzie się trochę racji. Powinniśmy wszyscy wyluzować i skupić się na pisaniu recenzji i próbie przyciągnięcia nowych recenzentów.

Szczerze, to już mnie nudzi i irytuje ciągły podział na "Byłego" i "Obecnego" Tanuka. Tanuk to Tanuk. Ludzie przychodzą i odchodzą, portal jest dalej, recenzje są. A jeśli są problemy, to można uprzejmie pisać co według kogo jest do poprawienia. Nie obraziłbym się gdyby Grisz albo Ave napisali, jak znajomi, co by poprawić, żeby nam pomóc.

Ostatnio zmieniony przez Mitsurugi dnia 22-11-2010, 15:31, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-11-2010, 15:30   

Wiesz to właśnie twój ostatni post był tym co skłoniło mnie do napisania tego apelu, dlatego wymieniłam Ciebie i Zega (specjalnie skonkretyzowałam na początku, by było jasne o kogo chodzi). Nie odniosłam się do rzeczonego postu, bo został usunięty, a ja miałam zacytowany tylko ten fragment, który wstawiłam na początku.

Ja tylko proszę o to, by nie mówić, że "poziom całego Tanuka spadł", bo to uderza we wszystkich. Jeśli nadinterpretowałam Twoje słowa to przepraszam. Po prostu odniosłam takie, a nie inne wrażenie i było mi z tego powodu trochę przykro, zwłaszcza że zarówno o Tobie jak i Zegarmistrzu miałam dobre mniemanie aż do wybuchu tej hecy. Zresztą chodzi mi nie tylko o mnie. Ja nie chcę, by początkujący recenzenci, byli obrażani tylko dlatego, że są początkujący. Bo jeden kiepski tekst Diablo stał się nagle przyczynkiem do oceniania tworów wszystkich recenzentów, a zwłaszcza tych którzy dopiero stawiają pierwsze kroki. Pierwsza recenzja jest z reguły najgorsza, bo człowiek nie wie jeszcze wtedy od której strony to najlepiej ugryźć. Ja nie chcę, by takie osoby były całkiem skreślane na samym starcie, "bo ich recenzje nie dorównują poziomem tym najlepszym".

Bardzo też dziękuję za miłe słowa. Przyznaję, że niezwykle mi się podobają Twoje teksty, dlatego też nie chcę, by któraś ze stron czuła się tutaj źle. A skoro wszystkie niejasności zostały wyjaśnione, to podajmy sobie rękę na zgodę. Nie chce się kłócić, chcę tylko by moje stanowisko było jasne.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-11-2010, 15:49   

Cytat:
Szczerze, to już mnie nudzi i irytuje ciągły podział na "Byłego" i "Obecnego" Tanuka. Tanuk to Tanuk. Ludzie przychodzą i odchodzą, portal jest dalej, recenzje są. A jeśli są problemy, to można uprzejmie pisać co według kogo jest do poprawienia. Nie obraziłbym się gdyby Grisz albo Ave napisali, jak znajomi, co by poprawić, żeby nam pomóc.

Amen. Choć zdaję sobie sprawę, że problem jest dużo bardziej skomplikowany, to mogę się pod postem w ogólności podpisać, a pod zacytowaną wypowiedzią to już oburącz. Niezależnie od tego jak się sprawy potoczyły, a potoczyły się, eufemizując, niefajnie, to do Ave, Teukrosa i Grisznaka żywię duży szacunek za ich wkład w portal i cenię ich jako ludzi.

Mitsurugi napisał/a:
Co dalej. Coś jest na rzeczy. Ilość recenzji i ich częstotliwość się obniżyła.

Nie da się ukryć, że jest to prawda - Ave, Teukros, Grisznak i Zeg pisali naprawdę sporo dobrych tekstów, oprócz tego przestali pisać inni recenzenci, z powodów wnioskuję, że niezależnych (choćby Costly, który pisał o swoich kłopotach na forum). Owszem, pojawili się nowi recenzenci, ale ubytek jest znaczący i pewnie sporo czasu zajmie nadrobienie go.

Mitsurugi napisał/a:
czyżby spadłą nam ilość użytkowników i odwiedzin?

Myślę, że nie zdradzę żadnej tajemnicy, jeśli publicznie powiem, że nie.

Co do recenzji Diablo - co o niej myślę, napisałem w komentarzach. Dodam jeszcze, że rozmawiałem potem z nim jeszcze prywatnie (jako użytkownik, nie członek redakcji) o tym i okazuje się np., że akapit o fanserwisie został przez większość wypowiadających się osób zrozumiany opacznie (a przynajmniej tak zrozumiałem jego do mnie odpowiedź). Poradziłem mu więc wprowadzić do recenzji poprawki (dodając, że wydaje mi się, że jest taka możliwość, acz mówię to jako użytkownik, bo nie orientuję się w tym do końca) i oferując wszelką pomoc na miarę swoich możliwości - czy to zrobi, nie wiem, ale nie skreślałbym go jako recenzenta. Tekst o KissxSis jest co prawda nieco niefortunny, ale jeśli popatrzeć na jego inne recenzje, to może nie powalają, ale uważam, że są w miarę poprawne (co nie znaczy, że nie można w nich nic poprawić) i że naprawdę ma szansę się wyrobić, tylko trzeba mu tę szansę dać. Czasami po prostu lepiej ludziom pomóc, niż ich z miejsca skreślać jako autorów.

Numer Gadu-Gadu
8137449
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 22-11-2010, 15:53   

Morg napisał/a:
Poradziłem mu więc wprowadzić do recenzji poprawki (dodając, że wydaje mi się, że jest taka możliwość, acz mówię to jako użytkownik, bo nie orientuję się w tym do końca)

Zawsze jest taka możliwość! Jeżeli tylko autor ma chęć.

Przepraszam za offtop. :)

Gość
PostWysłany: 22-11-2010, 16:21   

Cytat:
Bo jeden kiepski tekst Diablo stał się nagle przyczynkiem do oceniania tworów wszystkich recenzentów, a zwłaszcza tych którzy dopiero stawiają pierwsze kroki.

Jeśli znowu pijesz do mnie, to proszę uprzejmie o cytat. Bo nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek gnoił ludzi zaczynających pisać recenzje. Wręcz przeciwnie, zawsze chętnie takim pomagałem. Pamiętać jednak musisz, że to, iż piszesz od miesiąca czy od pięciu lat, dla czytelnika nie ma znaczenia. On ocenia tekst. Dlatego, gdy się zaczyna, zawsze trzeba być gotowym na zmywanie z siebie porcji śliny. Zresztą, mangowcy tu i tak są bardzo uprzejmi, są środowiska, gdzie na początkujących recenzentach dopiero wiesza się psy.
Trzeba pamiętać, że pisząc o poziomie serwisu, nie chodzi tylko o autorów. W przypadku recenzji Diablo można się nawet zastanowić, czy nie nawalił nie tyle autor (który napisał ją pewnie najlepiej jak potrafił), ale korekta, która powinna była pewne elementy z niej usunąć lub zasugerować autorowi ich zmianę. Podobnie było jakiś czas temu z recenzją Aliry, która poszła na Tanuka w formie, w jakiej pójść nie powinna była i wywołała burzę. Owszem, podtrzymuję opinię o tym, że Tanuk dziś nie jest równie dobry jak Tanuk wczoraj. Zaznaczam jednak, że wcale to nie oznacza, iż Tanuk jutro równie dobrym nie będzie. Być może będzie.

Cytat:
o Tobie jak i Zegarmistrzu miałam dobre mniemanie aż do wybuchu tej hecy.

Bardzo jestem ciekaw, czemu w takim razie je zmieniłaś, skoro sprawy nie znasz i w niej nie uczestniczyłaś, ergo - w zasadzie nie miałaś powodów, aby zdania zmieniać (przynajmniej w moim przypadku, bo o innych nie chcę się wypowiadać).
Cytat:
Nie obraziłbym się gdyby Grisz albo Ave napisali, jak znajomi, co by poprawić, żeby nam pomóc

Obawiam się, że zostałoby to przez obecną redakcję odebrane jednoznacznie wrogo. Znajomymi jesteśmy ty i ja, owszem, ale o większości osób w redakcji niestety nie mogę tego powiedzieć (co jeszcze pół roku temu nie przyszłoby mi do głowy, o dziwo). Przyznam, że niedawno zastanawiałem się, czy nie napisać jeszcze od czasu do czasu czegoś dla Tanuki, bo czytam i oglądam sporo dziwadeł, których w Otaku recenzował raczej nie będę. Jednakże, wiedząc jaki jest stosunek redakcji do mnie, nie bardzo mam ochotę jej wspierać. Może kiedyś, kiedy zmieni się grupa trzymająca władzę...
Cytat:
że akapit o fanserwisie został przez większość wypowiadających się osób zrozumiany opacznie (a przynajmniej tak zrozumiałem jego do mnie odpowiedź).

Skoro nawet sam nie jesteś pewien, czy dobrze zrozumiałeś jego wypowiedź, niech nie dziwi, że jego wywody w recenzji nie zostały właściwie zrozumiane. Czystość i precyzja formułowanych sądów są cnotą.
Powrót do góry
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-11-2010, 16:32   

Odnośnie recenzji Diablo już się wypowiedziałem i wciąż jestem zdania że recenzja w takiej formie nie powinna przejść przez korektę, choć autorowi chwali się że ocenił tą serię według własnej opinii, a nie kierując się zdaniem innych osób. I szczerze mówiąc chętnie zobaczyłbym poprawioną recenzję tego tytułu, bo Diablo jednak ma talent i potrafi pisać dobre recenzje, co nieraz już udowadniał. Zresztą ta kwestia jest pierwszym przypadkiem w całej historii mojego pobytu na Tanuku, gdy w jakikolwiek sposób skrytykowałem redakcję.

Natomiast co do bloga Zegarmistrza... Poczekajcie chwilkę bo kopytka mi opadły.

Ufff... O ile zawsze uważałem Go za świetnego recenzenta to w tym momencie jestem zdania że dobrze zrobił odchodząc. Fajnie by było także gdyby przy okazji nie jeździł po obecnej redakcji jak po tanich dziwkach i przestał wylewać na wszystkich (w tym użytkowników forum) żale rozpaczając jaki On jest biedny, ale widocznie nie można mieć wszystkiego. Ogólnie pierwszy raz jestem zadowolony że ktoś odszedł z redakcji.

Tren napisał/a:
O ile do całej nagonki starszych recenzentów (a konkretnie Grisznaka i Zegarmistrza)

Proszę nie porównywać Grisza do Zegarmistrza. Po pierwsze - krytyka Grisza zawsze była uzasadniona. Poza tym Grisz do niedawna był w niezbyt komfortowej sytuacji, gdyż pisał recenzje także do "Otaku", przez co Yanek często dostawał recenzję jako "ten drugi" po Inner World, albo Tanuku. Jego odejście z obu tych serwisów rozwiązało ten problem.
Powrót do góry
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-11-2010, 16:32   

Grisznak napisał/a:
Skoro nawet sam nie jesteś pewien, czy dobrze zrozumiałeś jego wypowiedź, niech nie dziwi, że jego wywody w recenzji nie zostały właściwie zrozumiane. Czystość i precyzja formułowanych sądów są cnotą.

I to również mu wytknąłem, natomiast uważam, że szkoda gasić zapał - lepiej go ukierunkować i pomóc w skutecznym jego zutylizowaniu.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-11-2010, 16:34   

Grisznak, kiedy ja w moim poście wcale nie piłam do ciebie, tylko wyjaśniałam czemu opacznie zrozumiałam twoje słowa... A przez hecę miałam na myśli obecną sprawę felernej recenzji, gdy nagle zaczęła się nagonka na recenzentów. Jeśli myślałeś o rozpadzie redeakcji to o tym nie wiem praktycznie nic i w żadnym momencie się do tych wydarzeń nie odnosiłam.

Mam nadzieję, że chociaż moje stwierdzenie, że nie mam żalu i chcę zgody zostało zrozumiane. ;_;

Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 22-11-2010, 17:06   

Cytat:
Obawiam się, że zostałoby to przez obecną redakcję odebrane jednoznacznie wrogo. Znajomymi jesteśmy ty i ja, owszem, ale o większości osób w redakcji niestety nie mogę tego powiedzieć (co jeszcze pół roku temu nie przyszłoby mi do głowy, o dziwo). Przyznam, że niedawno zastanawiałem się, czy nie napisać jeszcze od czasu do czasu czegoś dla Tanuki, bo czytam i oglądam sporo dziwadeł, których w Otaku recenzował raczej nie będę. Jednakże, wiedząc jaki jest stosunek redakcji do mnie, nie bardzo mam ochotę jej wspierać. Może kiedyś, kiedy zmieni się grupa trzymająca władzę...

Mi się, Grisz, osobiście wydaje, że jednak chęć pomocy i celne spostrzeżenia, a także porady ludzi obytych, zostały by przyjęte, a przynajmniej przeanalizowane i rozważone, przez lwią część obecnej redakcji. Bez problemu. No chyba, że ktoś miałby problem ze sobą. Osobiście chętnie bym powitał propozycje i porady. Krytyka tekstów również jest mile widziana, oczywiście konstruktywna.

Po za tym, trzeba umieć rozgraniczyć stosunek prywatny od zawodowego. Moim zdaniem większość redakcji chętnie wysłucha porady osoby znającej się w temacie, a prywatne waśnie (jeśli ma) włoży do kieszeni.

Po za tym, według mnie, warto ten temat zamknąć, a chwilową burzę i płomień jaki wybuchł zwalić na niedzielne wybory i irytację wynikającą z blogu Zega :D. Czas wracać do pracy. Nie nakręcajmy się bardziej, a z "byłego" i "obecnego" tanuka zróbmy Tanuka.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 22-11-2010, 17:15   

Grisz napisał/a:
tworząc kółeczko wzajemnej adoracji.

Ale... przecież tak było zawsze.
A jaki jest Zeg? Dobitny? Tak, chyba odpowiednie słowo. Jako osoba, która już na wejściu miała z nim ostry zatarg, wiem o tym dobrze.
Gość napisał/a:
Wręcz przeciwnie, zawsze chętnie takim pomagałem

Osobiście potwierdzam.

Żeby nie było, że się podlizuję czy chcę trollować (na co nie mam ochoty), widocznie Zeg (i z tego co tu czytam, również Grisznak) zauważyli fakty, które ja widziałem już dawno temu. Kiedyś starałem się coś napisać, dzisiaj już nie mam ochoty. Po prostu Tanuk już nie przyciąga.

Aha, a recenzji na Tanuki nigdy nie czytałem. Raptem kilka było dla mnie atrakcyjnych, reszta... Raz, nie czułem potrzeby czytania, dwa - żadna mnie do czytania nie zachęciła.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi