FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  PRZEPISY - Zjazd wakacyjny 2007
Wersja do druku
IKa Płeć:Kobieta

Dołączyła: 02 Sty 2004
Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 11-07-2007, 20:34   PRZEPISY - Zjazd wakacyjny 2007

Przepisy będą przydatne pod warunkiem, że będzie dostępny minimum jeden garnek 2+ litrowy/domek. Są najprostsze jakie mogą być :) Ale na wszelki wypadek zaopatrzyć się proszę w zwykłe zupki w proszku....


I. Produkty niezbędne:

sól, pieprz, kostki rosołowe (najlepiej wołowo-kurza), majeranek, oregano i bazylia lub zioła prowansalskie, z ostrych

przypraw papryka, czosnek, cebula, cukier, koncentrat pomidorowy (w słoiczku z Pudliszek), dżem

olej lub smalec do smażenia, ewentualnie margaryna

jajka - do lodówki

II. Warzywa:

a) długotrwałe: ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka (3 szt), pietruszka (3 szt), seler (1 duży), por, pomidory w

puszce (opcjonalnie)

b) krótkotrwałe: pomidory (góra 2 dni bez lodówki), ogórek, ogórki kiszone

c) mrożonki: mrożona włoszczyzna, mrożone mieszanki zupne lub warzywne dowolnego formatu

III. Przybory:

Garnek duży, garnuszek mały, duża łyżka, ostry nóż, widelec, łyżeczka, deska do krojenia, patelnia
talerz głeboki, kubek, ścierka, pokrywka


UWAGA:
a) DO zagotowania zupy gotujemy na pełnej mocy palnika. PA zawrzeniu - skręcamy, żeby pomału perkotało.

b) Zupy w proszku gotujemy tak jak jest na torebce

c) zupy na gorącej wodzie (wrzątku) - gotujemy około 1/2 godziny;

d) 1 litr = 4 szklanki, 6 nutellówek, 3 duże kubki, 2 półlitrowe garnuszki, pół butli dwulitrowej po coli...

e) ziemniaki - dodajemy "na oko"

f) Jak zagęścić zupę:
* dodać makaronu/ryżu dwie garście (kasza słabo zagęszcza)
* dodać pokrojone w kostkę ziemniaki

IV. Przepisy

1. Zupa pomidorowa

- nalać gorącej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jeśli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać koncentrat pomidorowy - czubata łyżka na litr wody
- dodać umyte, obrane i pokrojone pomidory (3-4 szt)
- zagotować, mieszając (15-30 min)
- dodać bazylii lub oregano lub ziół prowansalskich (jak sie chce komuś ;))
- posolić i popieprzyć do smaku
- jak za mało pomidorowe, to dodać jeszcze koncentratu

Zagotować makaron/ryż dokładnie według przepisu na opakowaniu.

2. Zupa warzywna z mrożonki

- nalać gorącej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jeśli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- wrzucić dowolną mrożonkę warzywną (mrożona włoszczyzna, zupa wiosenna, zupa jakaśtam; odradzam wrzucanie

marchewki z groszkiem, bo to jest słodkie, można za to wrzucić tzw. "warzywa na patelnię"/mieszanka chińska)
- obrać ziemniaki (2-3szt), umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z warzywami - ziemniaki zagęszczają

zupę, więc są wskazane;
- gotować dopóki ziemniaki nie będą miękkie (ok 1/2 godziny) lub najtwardsze warzywa nie zmiękną
- dosolić i dopieprzyć do smaku

Uwaga:
Jesli się chce mieć zupę wodnistą albo widać, że nie starczy dla wszystkich:
- dolewamy 1/2 l wody (dwa kubeczki), wrzucamy dwie garście ryżu/makaronu i gotujemy aż ryż nie zmięknie.

Zamiast ryżu można wrzucić pokrojone ziemniaki w kostkę, ale odpowiednio wczesnie, żeby się nie rozgotowało.

Przyprawiamy, bo ryz/makaron/ziemniaki wyciagaja sól.
ALBO
- dolewamy 1/2 l wody i osobno gotujemy ryz/makaron

3. Zupa warzywna normalna

- nalać goracej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać obrane, umyte i pokrojone: marchewkę (1szt), pietruszkę(1szt), seler (kawałek), liść, ziemniaki w kostkach
- jak kto chce może opcjonalnie dodać mięsko w postaci skrzydełka kurzego lub kurzego kadłuba - do smaku, albo

więcej kostki rosołowej.
- gotować aż warzywa zmiekną (1/2 godz)
- zupa jest wodnista, więc ugotować makaron/ryż/kaszę gryczaną

4. Żurek/Barszcz biały z torebki (1 torebka/3os)

- ugotować na twardo jaja i obrać
- nalać do garnka ZIMNEJ wody - wsypać tyle torebek ile potrzeba i dokładnie rozbełtać, żeby nie było grudek;
- wrzucić kostki rosołowe (pól kostki/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- jak ktoś chce to może wrzucić kiełbasę zwykłą, pokrojoną na kawałki;
- można dodać ziemniaki, jeśli ktos odczuwa taką potrzebę, coby zagęścić i było więcej i treściwiej;
- poczekać aż się zagotuje - trzeba stać nad tym mieszając od czasu do czasu i pilnować, bo lubi uciekać z garnka,
- jak się zacznie gotować - 5 minut gotować pilnując i mieszając.
- podawać z jajem na talerzu (jajo sugeruję przekroić, bo ma tendencję do wybierania się na wycieczki)

5. Zupa ogórkowa

- nalać goracej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać obrane, umyte i pokrojone: marchewkę (1szt), pietruszkę(1szt), seler (kawałek), liść, ziemniaki w kostkach
- dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki małosolne. Sporo ogórków. jakieś 2/osobę, jesli są b. kwaśne
- gotować 1/2 godziny

6. Gotowane ziemniaki z zieleniną (szczypior/koper) i kiełbasą

- kiełbase pokroić w kostki i przysmażyć
- Obrać ziemniaki (3 średnie/os), przekrawać wieksze na pół, wrzucać je do garnka z mina wodą, a obierki zbierać

do woreczka
- umyć
- zalać wrzatkiem
- dodac łyżkę płaską soli
- gotować 1/2 godziny po przykryciem (i pilnowac, żeby się woda nie wygotowała, zaglądając od czasu do czasu,

jak się zacznie robic mało wody, a ziemniaki dalej będą twarde, to dolac trochę wrzątku)
- dziabnąc widelcem, żeby sprawdzic, czy są juz miękkie - jesli widelec wchodzi gładko, to sa dobre
- odcedzić w sposób typowy, a jak nie ma pokrywki to łyżka powyławiać ziemniaki
- pognieść trochę ziemniaki w garnku
- dodać margaryny/masła
- dodac pokrojonego szczypioru/kopru/kiełbasy
- popieprzyć
- zjeść

7. Jajecznica

- rozgrzac patelnię
- wrzucić łyżeczkę margaryny/smalcu/ wlac oleju trochę
- do kubeczka wbić jaja ile trzeba - rozbełtać, posolic, popieprzyć
- wlac na patelnię i smazyć
- można dodać szczypiorku pokrojonego

8. Makaron/ryż z sosem

- ugotować makaron/ryż jak w przepisie, ale NIE rozgotować

Sos:
- wziąć garnek i wlać do niego sos słodko-kwaśny/inny
- dolać wody
- poczekać aż się zagotuje mieszając od czasu do czasu

a) wlac do odcedzonego makaronu i wymieszać całość
ALBO
b) lać na makaron na talerzu
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group