Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
PRZEPISY - Zjazd wakacyjny 2007 |
Wersja do druku |
IKa
Dołączyła: 02 Sty 2004 Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 11-07-2007, 20:34 PRZEPISY - Zjazd wakacyjny 2007
|
|
|
Przepisy będą przydatne pod warunkiem, że będzie dostępny minimum jeden garnek 2+ litrowy/domek. Są najprostsze jakie mogą być :) Ale na wszelki wypadek zaopatrzyć się proszę w zwykłe zupki w proszku....
I. Produkty niezbędne:
sól, pieprz, kostki rosołowe (najlepiej wołowo-kurza), majeranek, oregano i bazylia lub zioła prowansalskie, z ostrych
przypraw papryka, czosnek, cebula, cukier, koncentrat pomidorowy (w słoiczku z Pudliszek), dżem
olej lub smalec do smażenia, ewentualnie margaryna
jajka - do lodówki
II. Warzywa:
a) długotrwałe: ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka (3 szt), pietruszka (3 szt), seler (1 duży), por, pomidory w
puszce (opcjonalnie)
b) krótkotrwałe: pomidory (góra 2 dni bez lodówki), ogórek, ogórki kiszone
c) mrożonki: mrożona włoszczyzna, mrożone mieszanki zupne lub warzywne dowolnego formatu
III. Przybory:
Garnek duży, garnuszek mały, duża łyżka, ostry nóż, widelec, łyżeczka, deska do krojenia, patelnia
talerz głeboki, kubek, ścierka, pokrywka
UWAGA:
a) DO zagotowania zupy gotujemy na pełnej mocy palnika. PA zawrzeniu - skręcamy, żeby pomału perkotało.
b) Zupy w proszku gotujemy tak jak jest na torebce
c) zupy na gorącej wodzie (wrzątku) - gotujemy około 1/2 godziny;
d) 1 litr = 4 szklanki, 6 nutellówek, 3 duże kubki, 2 półlitrowe garnuszki, pół butli dwulitrowej po coli...
e) ziemniaki - dodajemy "na oko"
f) Jak zagęścić zupę:
* dodać makaronu/ryżu dwie garście (kasza słabo zagęszcza)
* dodać pokrojone w kostkę ziemniaki
IV. Przepisy
1. Zupa pomidorowa
- nalać gorącej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jeśli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać koncentrat pomidorowy - czubata łyżka na litr wody
- dodać umyte, obrane i pokrojone pomidory (3-4 szt)
- zagotować, mieszając (15-30 min)
- dodać bazylii lub oregano lub ziół prowansalskich (jak sie chce komuś ;))
- posolić i popieprzyć do smaku
- jak za mało pomidorowe, to dodać jeszcze koncentratu
Zagotować makaron/ryż dokładnie według przepisu na opakowaniu.
2. Zupa warzywna z mrożonki
- nalać gorącej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jeśli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- wrzucić dowolną mrożonkę warzywną (mrożona włoszczyzna, zupa wiosenna, zupa jakaśtam; odradzam wrzucanie
marchewki z groszkiem, bo to jest słodkie, można za to wrzucić tzw. "warzywa na patelnię"/mieszanka chińska)
- obrać ziemniaki (2-3szt), umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z warzywami - ziemniaki zagęszczają
zupę, więc są wskazane;
- gotować dopóki ziemniaki nie będą miękkie (ok 1/2 godziny) lub najtwardsze warzywa nie zmiękną
- dosolić i dopieprzyć do smaku
Uwaga:
Jesli się chce mieć zupę wodnistą albo widać, że nie starczy dla wszystkich:
- dolewamy 1/2 l wody (dwa kubeczki), wrzucamy dwie garście ryżu/makaronu i gotujemy aż ryż nie zmięknie.
Zamiast ryżu można wrzucić pokrojone ziemniaki w kostkę, ale odpowiednio wczesnie, żeby się nie rozgotowało.
Przyprawiamy, bo ryz/makaron/ziemniaki wyciagaja sól.
ALBO
- dolewamy 1/2 l wody i osobno gotujemy ryz/makaron
3. Zupa warzywna normalna
- nalać goracej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać obrane, umyte i pokrojone: marchewkę (1szt), pietruszkę(1szt), seler (kawałek), liść, ziemniaki w kostkach
- jak kto chce może opcjonalnie dodać mięsko w postaci skrzydełka kurzego lub kurzego kadłuba - do smaku, albo
więcej kostki rosołowej.
- gotować aż warzywa zmiekną (1/2 godz)
- zupa jest wodnista, więc ugotować makaron/ryż/kaszę gryczaną
4. Żurek/Barszcz biały z torebki (1 torebka/3os)
- ugotować na twardo jaja i obrać
- nalać do garnka ZIMNEJ wody - wsypać tyle torebek ile potrzeba i dokładnie rozbełtać, żeby nie było grudek;
- wrzucić kostki rosołowe (pól kostki/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- jak ktoś chce to może wrzucić kiełbasę zwykłą, pokrojoną na kawałki;
- można dodać ziemniaki, jeśli ktos odczuwa taką potrzebę, coby zagęścić i było więcej i treściwiej;
- poczekać aż się zagotuje - trzeba stać nad tym mieszając od czasu do czasu i pilnować, bo lubi uciekać z garnka,
- jak się zacznie gotować - 5 minut gotować pilnując i mieszając.
- podawać z jajem na talerzu (jajo sugeruję przekroić, bo ma tendencję do wybierania się na wycieczki)
5. Zupa ogórkowa
- nalać goracej wody do garnka - 1 litr na 3-4 osoby w zależności od wielkości i stopnia zgłodnienia
- wrzucić kostki rosołowe (1/os), i jesli są zakupione to liść laurowy (3 szt)/ziele angielskie (5 szt)
- dodać obrane, umyte i pokrojone: marchewkę (1szt), pietruszkę(1szt), seler (kawałek), liść, ziemniaki w kostkach
- dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki małosolne. Sporo ogórków. jakieś 2/osobę, jesli są b. kwaśne
- gotować 1/2 godziny
6. Gotowane ziemniaki z zieleniną (szczypior/koper) i kiełbasą
- kiełbase pokroić w kostki i przysmażyć
- Obrać ziemniaki (3 średnie/os), przekrawać wieksze na pół, wrzucać je do garnka z mina wodą, a obierki zbierać
do woreczka
- umyć
- zalać wrzatkiem
- dodac łyżkę płaską soli
- gotować 1/2 godziny po przykryciem (i pilnowac, żeby się woda nie wygotowała, zaglądając od czasu do czasu,
jak się zacznie robic mało wody, a ziemniaki dalej będą twarde, to dolac trochę wrzątku)
- dziabnąc widelcem, żeby sprawdzic, czy są juz miękkie - jesli widelec wchodzi gładko, to sa dobre
- odcedzić w sposób typowy, a jak nie ma pokrywki to łyżka powyławiać ziemniaki
- pognieść trochę ziemniaki w garnku
- dodać margaryny/masła
- dodac pokrojonego szczypioru/kopru/kiełbasy
- popieprzyć
- zjeść
7. Jajecznica
- rozgrzac patelnię
- wrzucić łyżeczkę margaryny/smalcu/ wlac oleju trochę
- do kubeczka wbić jaja ile trzeba - rozbełtać, posolic, popieprzyć
- wlac na patelnię i smazyć
- można dodać szczypiorku pokrojonego
8. Makaron/ryż z sosem
- ugotować makaron/ryż jak w przepisie, ale NIE rozgotować
Sos:
- wziąć garnek i wlać do niego sos słodko-kwaśny/inny
- dolać wody
- poczekać aż się zagotuje mieszając od czasu do czasu
a) wlac do odcedzonego makaronu i wymieszać całość
ALBO
b) lać na makaron na talerzu |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|