BH on IRC! |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-01-2005, 17:39
|
|
|
Eee... A czy to naprawdę jest potrzebne? Bo mi wszystko działa bez tego pieroństwa... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 08-01-2005, 17:47
|
|
|
Jak działa to dobrze - to jest tylko jeden z wielu programów. Chyba najprostszy w konfiguracji, więc dałem go na początek
Kilka podstawowych komend:
/me - to każdy zna
/away - to też
/nick <nick> - zmienia nicka
/ignore <nick> - ignoruje wybraną osobę
/kick <nick> - kickuje
/whois <nick> - informacje o osobie obecnej na kanale
/whowas <nick> - informacje o osobie która właśnie wyszła lub zmieniła nicka
/topic - pokazuje temat
/topic <nowy topic> - zmienia temat
(w Xchacie temat jest pokazywany nad oknem rozowy i tam też można go zmienić) |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 28-04-2005, 21:30
|
|
|
ale na jakiej sieci?
tak właściwie to mógłby powstać kanał WA, nie?
Ja prawie zawsze wiszę na Rizonie, bo to 'domek' większości liczących się anglojęzycznych grup fansuberskich, w tym tych dla których pracuję jak #AnimeYuki czy #AnimeONE (Nick mam ten sam co tu ^^) W dodatku serwisy jak nickserv czy chanserv czynią ircowe wojny mrocznymi historiami z prehistorii...
A na jakich sieciach was szukać? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-04-2005, 21:33
|
|
|
Khem... BH on IRC zamieniło się (podobno) w czat innego forum... Więc sprawa jest trochę nieaktualna. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-04-2005, 21:37
|
|
|
Mnie można znaleźć... hm... na Freenode, OFTC i Slashnet. Wszędzie pod nickiem Tilk. |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 29-04-2005, 09:33
|
|
|
Cytat: | ale na jakiej sieci? |
POLnet (irc.ircnet.pl)
BH on IRC jest czatem zarówno WB, MW jaki i gROczy :)
wa-totem: życzę powodzenia w tworzeniu tego kanału ;] |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-04-2005, 09:48
|
|
|
No cóż, spora w tym zasługa/wina niejakiej Avellany, która nauczyła się obsługiwać polczat i zębami i pazurami się go trzyma. I wykazuje silną niechęć do jakichkolwiek zmian. A IRC widziała raz, z daleka i stwierdziła, że woli nie. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 29-04-2005, 10:39
|
|
|
No to widzę że Ave ma tak jak ja miałem. Broniłem się przed ircem długo, ale w końcu ktoś mi urządził tutorial, i od połowy zeszłego roku wiszę nieustannie. LOL. Uzależnienie. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 29-04-2005, 11:36
|
|
|
Większość z nas mam już tyle uzależnień, że lepiej sobie darować w takim razie:P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 29-04-2005, 19:22
|
|
|
Święte słowa Wilku.
Ja nie mam zamiaru przenosić się w miejsce, które na moim monitorze wygląda jak kałuża szarej farby. Zresztą, najważniejsze osoby mego wirtualnego życia siedzą gdzie indziej. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-04-2005, 20:08
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Ja nie mam zamiaru przenosić się w miejsce, które na moim monitorze wygląda jak kałuża szarej farby. |
IRC NIE WYGLĄDA. To, co widzisz na ekranie, zależy wyłącznie od użytego programu klienckiego. Nie istnieje absolutnie żaden powód, żeby klient IRC nie "wyglądał" jak ten tak lubiany przez was z nieznanego dla mnie powodu Polchat.
Zegarmistrz napisał/a: | Zresztą, najważniejsze osoby mego wirtualnego życia siedzą gdzie indziej. |
Dynamika tłumu? To właśnie przez ludzi myślących w ten sposób beznadziejne, obciążone prawnie systemy zwyciężają nad lepszymi odpowiednikami.
Koniec dygresji. Ale pewnie i tak nikt nie chce tego czytać. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-04-2005, 20:55
|
|
|
/przepraszam za offtop/
Tilk, obawiam się, że raczej statyka Avellany... |
|
|
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 30-04-2005, 16:14
|
|
|
sorry ze ja sie tak wcinam, ale istnieje dosyc fajny klient polchatu, ktory jest calkiem wygodny w uzyciu, chyb tylko pod winde, ale dla mnie w sam raz: http://www.idg.pl/ftp/pobierz/pc/3382.html
Z ircem mam niestety przykre doswiadczenia, kiedys prawie wszyskie serwery ircowe, banowaly bez pytania wszystkich neostradowcow, za taka tolerancyjnosc podziekowalem i wrocilem na polchat, ktory badziewny jest przyznaje... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 30-04-2005, 17:29
|
|
|
Dark Raelu, IRC nie jest jeden. IRC to tylko protokół ustandaryzowany przez dokumenty RFC 2810-2813, który pozwala na budowanie rozproszonych sieci komunikacji. Masz zapewne złe doświadczenia z IRCnetem; ja również mam z nim złe doświadczenia. Polski IRCnet jest prowadzony przez wrednych buców (a przynajmniej takie sprawiają wrażenie), ponadto brak jest IRC-usług (NickServ, ChanServ i reszta), przez co bez końca toczą się prowadzone przez małolatów wojny o kanały. Na innych sieciach jest naprawdę bardzo przyjemnie. |
|
|
|
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 30-04-2005, 18:18
|
|
|
Tak, wlasnie o tych buców mi chodzilo. Dobrze wiedziec, ze nie wszedzie jest tak zle. Sam nie mam nic przeciwko ircowaniu, ale przecietny uzytkownik nie umie sobie poradzic z konfiguracja i jak sie ma strone o zespole muzycznym (tak jak ja) to lepiej zostac przy polchacie. |
|
|
|
|
|
|