Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Porządki na forum |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-06-2005, 14:11 Porządki na forum
|
|
|
Ponieważ ostatnio słyszałam głosy, że nic nie można na Forum znaleźć, postanowiłam wyjść na przeciw moim drogim współpracownikom... I stworzyć sytuację, w której naprawdę nic nie można znaleźć! Czyż nie jestem genialna?
No dobrze: dział "Nowości" zlikwidowałam, bo tam - jak się okazuje - nic mądrego się nie wieszało. Tematy z niego poszły do "Tanuki.pl - Spraw technicznych". Wszystkie przeterminowane i zamknięte sprawy z forów technicznych pozamykałam i przeniosłam do "Archiwum" - to zamknięte forum, widoczne tylko dla załogi. Dla większości pozostawionych tematów dopisałam jasno, której części portalu Tanuki dotyczą. Spokojnie, trochę poboli i przestanie ;)
Wydaje mi się, że jednak docelowo trzeba będzie stworzyć odrębne fora "sprawy techniczne" dla Czytelni i Mang. Jest powód: tam wprawdzie nie ma dużo tematów, ale się powtarzają. A lepiej, żeby było widać, że jest forum Tanuki Manga i tam są zgłaszane problemy ze stroną o mangach, a nie na jakimś jednym ogólnym... Ale na razie wystarczy tak, jak jest. Można też całą tę część "Tanuki.pl" ze wszystkimi działami przesunąć na sam dół strony, czyli za "Kącik Fana" i "Inne" - bo to jednak głównie dla załogi, a nie dla zwykłych userów.
Poza tym Serika robi porządki w Multiświecie, a i inne działy trzeba będzie przetrzepać. Multiświat jest na tyle hermetyczny, że starczy tam pozamykać starsze tematy i raczej nikt nie będzie śmiecić. Natomiast powraca problem forum Slayers, które w obecnej chwili może służyć wyłącznie do spamowania. Warto chyba dać ogłoszenie tłumaczące, dlaczego ten dział jest specjalny... I może zamknąć cały ten dział? Wiem, że to będzie dziwnie wyglądało, ale jednak szkoda mi to kasować, nawet jeśli tam wiele mądrego nie ma. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-06-2005, 14:39
|
|
|
o.o
fajnie!
A czy mogę przypomnieć się z ideą z tego wątku?
http://forum.tanuki.pl/tematy29/1433,15.htm
taki mały dzialik 'Muzyka/Piosenki' poniżej oekaki, coby piosenkarze mieli jedno miejsce do prowadzenia wszelkich dyskusji... w tym muzyko-zbliżonych... i tłumaczeniowych (może też wątek rezerwacje). Wtedy wszystko co związane z piosenkami, byłoby w jednym miejscu. Teraz tuła się -_- po różnych działach i wątkach... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-06-2005, 14:44
|
|
|
No ale ja mam wątpliwości, czy to jednak nie doda zamieszania. Piosenki to tylko kawałek Tanuki Anime. To tak, jakby wydzielać forum dla dyskusji o komentarzach... Moim zdaniem na razie tematy mogą latać w "Technicznych", bo np. nie przelewa się tam od tematów do recenzji. A weź pod uwagę, że za chwilę zacznie się problem, gdzie wsadzić temat np. o tym, jak wyświetlają się piosenki na Tanuki Anime, albo jakie mają być opcje wyszukiwania i gdzie tego szukać? Pod Tanuki Anime, czy pod piosenki?
Natomiast może - MOŻE - warto stworzyć dział "Dla tłumaczy i recenzentów"? |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 16-06-2005, 15:40
|
|
|
Zgodnie z proponowaną przeze mnie ideą - kwestie wyświetlania piosenek lądowałyby w tym momencie w dziale muzyka/piosenki. Inna rzecz - może należałoby poszerzyć to i nazwać "Muzyka i tłumaczenia"?
Zwróć uwagę, że teraz jest tak:
- kwestie techniczne (piosenki w sensie 'moduł portalu' oraz rezerwacje) lądują w technicznych
- kwestie jaką muzykę kto lubi, albo 'co sądzicie o nowym albumie Yuki Kajiury' idą... - no właśnie? gdzie? do Użytkownicy albo Off-topic?
- dyskusje/posty typu 'jak coś przetłumaczyć' albo 'co znaczy to-czy-tamto, nie macie w encyklopedii' też nie mają wyznaczonego miejsca... np. ja wolałbym odpowiedź do tego komenta o Berserku napisać w odpowiednim dziale na forum i dać tylko link w odpowiedzi na komenta...
Kolejny prosty przykład: wątek o Kimi no Koe w tajnym technicznym. Gdybym chciał poddać pod krytykę szerszą niż redakcji kolejną piosenkę, albo song który jest hitem na świecie, ale recki anime z którego pochodzi nie ma jeszcze (np. songi do Bleach albo Tsubasy V^_^V) to gdzie taki wątek zakładać? w off-topic? w Użytkownikach?
"Muzyka i tłumaczenia" to specyficzne poletko, za wąskie na własny dział portalu (muzyka.tanuki.pl, albo lepiej nipponsei.tanuki.pl, yeah ^_^V) ale może jednak z czasem zainteresowanie wzrośnie. W Cannes pokazały się wielkie koncerny japońskie, i odgrażały się że szykują inwazję japońskich wykonawców i konceptów (yay! karaoke-bary ^_^) na europę....
Moja robocza definicja działu na teraz:
Tytuł: "Muzyka i tłumaczenia"
Zawartość:
- wszelkie posty związane z muzyką, w szczególności japońską ale nie tylko,
- prośby o/rezerwacje tłumaczenia tekstów
- piosenki których z różnych względów jeszcze nie da się włożyć na anime.tanuki.pl,
- wszelkie dyskusje związane z tłumaczeniami (nie tylko piosenek) - też 'co znaczy to-czy-tamto, względnie 'znalazłem krzaka, co znaczy?'
- kwestie techniczne związane z funkcjonowaniem modułu piosenek w obrębie anime.tanuki.pl
Z czasem opracowałbym dodatkowo primer (stickiego) z tablicami kany i faq/wskazówkami dla początkujących.
Oczywiście, starając się być obiektywnym, muszę przyznać że istnieje ryzyko stworzenia działu interesującego głównie mnie i Mizuumi -_-;
A co do dyskusji o komentarzach, to oczywiście wiem jaka jest sytuacja techniczna, i czemu dziś to nierealne, ale wciąż sądzę że w idealnym świecie komenty powinny przekształcać się w wątek dyskusyjny na forum - tak jak to jest w portalu gazety wybiórczej.
(PS. nipponsei = made in Japan) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-06-2005, 15:52
|
|
|
wa-totem napisał/a: | - kwestie techniczne (piosenki w sensie 'moduł portalu' oraz rezerwacje) lądują w technicznych
- kwestie jaką muzykę kto lubi, albo 'co sądzicie o nowym albumie Yuki Kajiury' idą... - no właśnie? gdzie? do Użytkownicy albo Off-topic? |
Słusznie jest. Widzisz, jeśli ktoś chce podyskutować o albumie Y.K., to nawieje gdzie pieprz rośnie z miejsca, gdzie wyraźnie staff dyskutuje sprawy techniczne. Jak na razie do rozmów o piosenkach służył nam dział Manga & Anime.
Cytat: | - dyskusje/posty typu 'jak coś przetłumaczyć' albo 'co znaczy to-czy-tamto, nie macie w encyklopedii' też nie mają wyznaczonego miejsca... np. ja wolałbym odpowiedź do tego komenta o Berserku napisać w odpowiednim dziale na forum i dać tylko link w odpowiedzi na komenta... |
Wydawało mi się, że do tego właśnie służy dział Pytania, komentarze, opinie ;)
wa-totem napisał/a: | Kolejny prosty przykład: wątek o Kimi no Koe w tajnym technicznym. Gdybym chciał poddać pod krytykę szerszą niż redakcji kolejną piosenkę, albo song który jest hitem na świecie, ale recki anime z którego pochodzi nie ma jeszcze (np. songi do Bleach albo Tsubasy V^_^V) to gdzie taki wątek zakładać? w off-topic? w Użytkownikach? |
Jak pisałam - w M&A. Widzisz, problem polega na tym, że naprawdę niemal nikt z odwiedzających to forum nie osiągnął stopnia zaangażowania i wtajemniczenia otaku amerykańskich (do których Tobie blisko), o japońskich nie mówiąc ;) Większość osób wie, że muzyka w anime jest i nie zwraca na nią uwagi. Nieliczni wiedzą, że taki .hack//SIGN, czy inny Cowboy Bebop mają świetny soundtrack - a i wtedy zwykle nie kojarzą go z wykonawcami, tylko z tytułem anime. Kilka osób wie, że istnieje ktoś taki jak Megumi Hayashibara i ktoś taki jak Yoko Kanno. I tyle. Jeśli założysz temat o piosence z Beyond the Clouds, albo o albumie Yuki Kajiury, to prawdopodobnie nikt (może oprócz Mizuu) Ci tam nic nie napisze, bo nie będzie miał pojęcia, o czym mowa. Taki dział, jeśli powstanie, będzie świecił pustkami, jest zbyt zaawansowany na nasz biedny fandom.
wa-totem napisał/a: | Oczywiście, starając się być obiektywnym, muszę przyznać że istnieje ryzyko stworzenia działu interesującego głównie mnie i Mizuumi -_-; |
Otóż to, niestety. W najlepszym razie dostaniesz prośbę o przetłumaczenie: 1. openingu do Dragonballa, 2. openingu do NGE, 3. openingu do Naruto. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 16-06-2005, 17:37
|
|
|
Avellana napisał/a: | 1. openingu do Dragonballa |
Po moim zimnym, nierezurektowalnym żadnymi sztuczkami nekromantów TRUPIE! >__<;
...
...uf...
...już mi lepiej -__- |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 17-06-2005, 07:25
|
|
|
Cytat: | Wydaje mi się, że jednak docelowo trzeba będzie stworzyć odrębne fora "sprawy techniczne" dla Czytelni i Mang. |
Miałem to już kiedyś proponować, ale oczywiście nie wiedziałem, czy nikt tego nie zrobił wcześniej:P.
Cytat: | Natomiast powraca problem forum Slayers, które w obecnej chwili może służyć wyłącznie do spamowania. Warto chyba dać ogłoszenie tłumaczące, dlaczego ten dział jest specjalny... I może zamknąć cały ten dział? |
A tam. Dobrze jest jak jest, powinien być otwarty, a nuż widelec komuś się zackni i będzie chciał pogadać. A co do spamu - wcześniej, jak rozumiem, tam nie było spamu, co:P? A na serio to poradzimy sobie.
Cytat: | 2. openingu do NGE, |
<Pisze list do Amnesty International> to jest niczym nie uzasadniony mobbing! |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 17-06-2005, 19:27
|
|
|
Avellana napisał/a: | wa-totem napisał/a:
Oczywiście, starając się być obiektywnym, muszę przyznać że istnieje ryzyko stworzenia działu interesującego głównie mnie i Mizuumi -_-;
Otóż to, niestety. W najlepszym razie dostaniesz prośbę o przetłumaczenie: 1. openingu do Dragonballa, 2. openingu do NGE, 3. openingu do Naruto |
*smiech* Moj bishonenowaty braciszek cos tu insynuuje :D. Przeciez tlumy nas koooochaaaaaja. Nie widzisz jak sie pala zrobic z nami wywaidy do telewizji, bo przetlumaczylismy dla Tanuki kilka piosenek :D?
A na serio, przydaloby sie nam jakies male poletko ^^"
To co ja chce z Totemem-onii-san zalatwic w kwestiach problemow - robie przeciez na privie. A nikt nie wymaga jakiegos wielkiego ruchu na takim dziale. Chodzi o to, zeby byl pod reka, bo fakt - trudno pomyslec co gdzie idzie czasami.
Poza tym Totem-onii-san, podzielmy sie openingami z tych serii i miejmy to z glowy, co XD?
Ktore chcesz XD?
(ja chyba gdziez Teze o okrutnych aniolach i jakis op do Naruto (Viva Rock ^^) mam gdzies przetlumaczony, tylko to tlumaczenie jest nie bardzo do publicznego pokazania... ale cos moge z tym zrobic. Rozumiesz... i jeszcze wloskiego Yattamana przetlumaczymy i normalnie bedziemy bozyszcze tlumow :D! |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 18-06-2005, 10:47
|
|
|
Jak dla mnie, to zgodnie z powiedzeniem Ave - Dragonball jest na drugim końcu kija. Dłuuuuuuuugiego kija. Naruto mijam z zimną obojętnością, a NGE... cóż... akurat ani OP ani ED nie budzą mojego szczególnego entuzjazmu. Wolę zarezerwować Hemisphere Maayi Sakamoto z RahXephona :P Ya--i! (^_^)V |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 18-06-2005, 13:31
|
|
|
Ja sie biore w tygodniu za "the starry sky" (ed z Angelic Layer) - chociaz juz przegladalam wersje kanji i jestem wsciekla bo czasownik "kakeru" ktory znaczen ma z 10 jest zapisany w hiraganie i krew mnie zalewa... moze cos skombinuje z kontekstem ^^"
a potem "call me call me" - insert z Bebopa. A potem mam tylko costam niejasno zaplanowanie :D - a swoja droga mam dla Ciebie piosenke Saori-san :* |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 18-06-2005, 14:02
|
|
|
Mizuumi napisał/a: | a swoja droga mam dla Ciebie piosenke Saori-san :* |
Oro? Wai wai! ^__^v Atsumi Saori-chan... *^v^*- "Mou sukoshi..." |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-06-2005, 19:25
|
|
|
To ogłoszenie nowe... Niech sobie wisi... Nie mniej jednak kiedyś będzie musiało zniknąć...
Dałem mu 3 miesięczny limit egzystencji, coby potem nie musieć sprzątać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2005, 19:31
|
|
|
Ten gość kulturalnie spytał mnie privem o zgodę na powieszenie. Pozwoliłam, bo wprawdzie stojąca za tym organizacja niebezpiecznie podpiera się Romanem Dmowskim, ale sama akcja jest chyba w porządku. Masz rację, niech wisi do dezaktualizacji. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 20-06-2005, 07:23
|
|
|
Dmowski jako taki ujdzie, ale oby się nie okazało, że mają powiązania z wszechburakami. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|